Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ügyfél sorszámosztó rendszer
Lapozás: OK   1 / 2
(#) pakibec hozzászólása Dec 14, 2008 /

Sziasztok!

Nem tudom mi a pontos neve azoknak a bankokban is látható rendszereknek, amellyel az ügyfeleket szólítják. Nagy LED kijelző, etikett nyomtató...stb.
Szóval én ilyet szeretnék.

Nagyjából el is készítetem a prototípust, de egyelőre még elég sok gond van vele. Tehát a jeéenlegi rendszer úgy müködik, hogy megnyomsz egy gombot, ezt érzékeli egy avr, ez soros porton jelet kül a PC-nek, ahol egy VB progi figyeli a COM portot. Ez jelzi, hogy "Ügyfél érkezett". Mindamellett jelet küld a nyomtatónak (USB) a sorszám kinyomtatására.
A VB progiban van egy gomb, amit ha megnyomok szinén com porton jelet küld az avr-nek, hogy LED kijelzőn írja ki a sorban következő sorszámot.

Problémák: szeretném a PC-t kihagyni. Ha nyomtató sorszámok valamiért eltolódnak, az egész megbolondul, ha a PC lefagy szintén.
Lehetséges AVR-re nyomtató drivert írni?

Gondoltam, hogy a nyomtató helyett lehetnének előre számozott kártyák, ez lényegesen csökkentené a költségeket. Ráadásulé fogalmam sincs hogy burkoljam a nyomtatót, hogy esztétikailag is jó legyen és azért lába se keljen.

Van valami ötletetek, hogy lehetne érzékelni, ha elvesznek egy kártyát? (Kb. 100 db-ról van szó)

Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv: Pakibec
(#) kemenygolya válasza pakibec hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

szia
nem egészen értem h mire gondolsz
az egészet kicsit tudnád pontosítani?
(#) pakibec válasza kemenygolya hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Tehát: biztosan mindenki látott már ilyen ügyfélhívó rendszert. Bemész a bankba, megnyomod, hogy "Folyószámla", nyomtat neked egy kis cetlit és nézed a kijelzőt, ha te sorszámod jön, odamész az ablakhoz.

Kérdésem, hogy PC nélkül mikrovezérlővel hogyan tudom megoldani?

Ha a kis cetlik helyett előregyárott, sorbarendezett kártyákat használnék, tehát, bejön, nem gombot nyom az ügyfél, hanem a sorban következő sorszámú kártyát elveszi/húzza...stb, akkor hogy lehet megoldani, hogy a kártya elvétel impulzust generáljon, mintha megnyomna egy gombot, vagyis a rendszer érzékelje, hogy új ügyfél érkezett.

Nem tudom mennyire egyértelmű így a probléma.
(#) pakibec válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Nem felejtem el, én terveztem egy ilyen rendszert

De a Windows előnyeit kihasználva, tehát a nyomtató telepítve volt a PC-re, a driver adott volt. Nem tudom, egyáltalán lehetséges avr-re nyomató drivert írni?

Gondolom ez kicsit nagy falat, ezért szeretném a nyomtatást kihagyni, és előre gyártott kártyakkal megoldani, de hogy oldom meg a kártya elvétel érzékelését?

Az ötlet nem rossz, de sajnos a célpopulációra nem igazán alkalmazható. Képzelj el egy 90 éves nénit a rendelőben, aki örül, hogy látja az 5 cm-es számot, de hogy valahova beillessze, vagy, hogy órákon keresztül megjegyezze... hihetetlenül hangzik, de gondot okozhat.

Gondoltam rá, hogy a kárgyák aljára mágnes csíkot, alá reed csövet, de bizonytalannak tünik. Vagy, hogy fotokapun keresztül nyúl a kártyáért, de hogy valósítom meg a "dizájn"-t?
(#) szamóca válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Mi lenne ha műanyagkártyát használna, egymás felé sorban behelyezve. Fém tartókeretben az alján nyitott lenne, és egy motor gumigörgővel továbbítaná a kimeneti nyílás felé. Útközben meg egy görgős mikrokapcsolót is megnyomna.

Köszönöm, jó ötlet, de kereskedelemben kapható dolgokból, hogy lehet egy ilyen kifinomult szerkezetet összeállítani?
(#) szamóca válasza pakibec hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Kreativitással!
Műanyag kártyaként pl. használt telefonkártya.
Ha nem tudsz lemezből tartó keretet hajtani, (hajtatni)akkor nyáklemezek összeforrasztásával is elkészítheted.
Motor, bontott irodatechnikai készülékből.
Stb,stb.

Csak megjegyzem. -Nálunk ez falun úgy működik, hogy az ajtóra felcsavaroztak egy plexi dobozt, amiben a számozott papírkártyák vannak, és érkezési sorrend szerint elvesz mindenki egyet.
(#) pakibec válasza szamóca hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Igen, ennek plexidoboznak a modernizálása lenne a cél

Bent is természetesen ki kell jelezni, hogy milyen sorszámnál áll a számláló. Gondolom a hosszú vezetékelés sok zavar forrása lehetne. A főegység lenne az asztalon, és egy másik avr a kijelzőben. (Kijelzés, villogtatás, hangkiadás).

Mi a véleményetek, hogy lenne a legzavarmentesebb megoldás a 2 avr közötti kommunikációra? Kb. 5m távolság. A soros portot lehetőleg szabadonhagynám. 1wire communikáció? Szerintetek mennyire hatékony 5m-re?

Csak halkan kérdezem. Muszáj ezt bonyolítani AVR-el? :hide:
(#) pakibec válasza szamóca hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Mivel nem csak sorszámozásról, hanem az időpontosok közbeiktatásáról (online előjegyzés ) is szó van. Egyébként avr-el lényegesen költséghatékonyabb, egyszerübb, kevesebb alkatrész is kell hozzá. De, ha van egyszerűbb megoldás, én minden jó ötletre nyitott vagyok

Ja. Ezt idáig nem tudtam.
(#) kemenygolya válasza pakibec hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

látom hosszú életű lesz a topik
szóval
a kis "cetli" nyomtatását egy számlanyomtató gép meg tudja csinálni
ez a kis ketyere 3* akkora vastagságra mint egy telefon és hosszra 2* akkora mint a mobil hossza
szal
ha ki akarod hagyni a pc-t akk mindenféle képpen egy avr, avgy pic-e kéne alkalmaznod, ami egy menüs rendszerrel el van látva. Gondolom még akarsz egy külső kijelzőt ami épp a számot mutatja (sorszámot) esetleg adatot
ezt mind menüböl lehetne vezérelni
a sorszámot mikor nulláza
sztem legalábbis
(#) MaSTeRFoXX válasza pakibec hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Szia!

Nyomtatónak szerintem használhatnál hőnyomtatót, léteznek ilyen kisméretű cetli nyomtatók, RS232-n kommunikálnak, szóval az AVR-rel eléggé könnyen össze lehet hozni. Találtam egyet most vaterán Bővebben: Link, Már csak a protokoll után kellene utánanézni...
(#) Action2K válasza pakibec hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Sziasztok! Én is beállnék az ötletadók sorába.

Az alap egy régi PC (P1-es is elég már, meg a 486-os is).
LPT porton kommunikálna az eszközökkel: 2 vagy 3 digites kijelző, egy hangjelző és egy kártyaolvasó-adagoló az egyedi azonosítóval ellátott kártyákhoz.

Mivel szoftvert mindenképpen írni kell, az ilyen igényekre a PC-s környezet talán alkalmasabb.
De nem windows, csakis DOS alap!
(#) Action2K válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Bonyolult, és drága ide!
(#) pakibec válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Köszönöm a tippeket.

Nagyon jól hangzik az RS232-es hőnyomtató, és keret meg is lenne rá. Viszont nincs tapasztalatom abban, hogy ezeket hogy programozod. Hogy állítasz betűméretet, hogy pozicionálsz, vagyis miként lehet egy ilyet vezérelni?

A project lényege az is, hogy esztétikus legyen, nem elég, ha müködik.

Action2k: gondoltam én is a régi PC-s megoldásra, de a monitor szóba sem jön (helyhiány) csak maga PC részt használnám és 2 led kijelzőt (kintre és bentre is, hogy én is lássam) már nehezebb lenne meghajtani, főként úgy, hogy 5m vezeték indul a párhuzamos porttól.

PC-vel (Visual Basic + soros port) már nagyjából megoldottam, de a cél a PC-től való független müködés lenne.
(#) MaSTeRFoXX válasza pakibec hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

A neten való keresgélés után olyasmit találtam hogy valamilyen ESC/POS protokol alapján működnek a hőnyomtatók
Bővebben: Link

Idézet:
„A project lényege az is, hogy esztétikus legyen, nem elég, ha müködik”

Minden a dobozoláson múlik... :yes:
(#) Inhouse válasza pakibec hozzászólására (») Dec 15, 2008 /

Hőpapíros cimkenyomtató ügyben tudok segíteni. 2 félét használunk (Intermec C4 és Citoh EZ-2), persze mindkettő más protokollal megy...
Nem bonyolult, karakterkódokkal vezérled. Akár grafikát is tudnak, bár az DOS alól csak akkor egyszerű, ha a kép (pcx) már adott...

Üdv
Inhouse
(#) proba válasza pakibec hozzászólására (») Dec 15, 2008 /

Franciakártya osztó .
(#) pakibec válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 15, 2008 /

Természetesen, ha bármi anyagod van, annak nagyon örülnék. Annyit kellene csak tudnia, hogy egy nagyméretű számot nyomtat a cimke közepére.

MaSTeRFoXX: Köszi, megnéztem a linkt, hát ez az én szintemet meghaladja, próbáltam korábban basecommal kommunikációs protokollt lépésről lépésre, de nem ment, gondolom a pontatlan időzítés miatt.

De hát sosem késő tágítani tudásunk határait..
(#) pakibec válasza proba hozzászólására (») Dec 15, 2008 /

Mi is ez pontosan? Nem vagyok túl nagy kártyás. Vagy egy emberkét képzeltél el, aki osztja a lapokat?
(#) elektroger hozzászólása Dec 16, 2008 /

Sziasztok!

És, ha csinálnál egy ilyen nyomtatót?

Alapanyag: hőpapíros fax, másoló funkcióval.

Kinyomtatod egy pénztárgépszalagra mondjuk 1-200-ig a számokat nyomtatóval (vagy kézzel ráírod, lényegtelen). Ezt a tekercset felrögzíted a fax papírbehúzó nyílása fölé, mint az asztali szalagos számológépeknél. A fax magától behúzza a papírt - és csak a megszakításokról kell gondoskodnod - vagyis, hogy mikor kapcsoljon be, és mikor álljon le a gép: konkrétan, h. milyen hosszú papírdarabot adjon. Ezt legegyszerűbben úgy lehet megoldani, h. minden szám után kilukasztod a minta-szalagot, és figyeled egy optokapuval. Továbbá, ha számlálót is vezérelsz az optokapuval, akkor egy kijelzőn azt is nyomon követheted, hogy épp hol tartanak a számok.

Két neuralgikus pont van már csak:

1. ha elfogy a minta-szalag... Nos, szerintem ez csak mechanikai kérdés, végteleníteni kell valahogyan: vagyis, visszavezetni a szkenner-be. De, ha egy nap mondjuk mindig 200-nál kevesebb vendég érkezik, akkor simán be lehet tenni manuálisan is a munka kezdetekor, hogy elölről kezdődjék minden nap.

2. Mivel ez a cucc így egyben eléggé nagy lenne - elvileg megoldható, hogy a hőnyomtató részt külön választani - és ezt elhelyezni csak a várakozók között. A vezetékezés nem is lehet gond, de ha egy motor húzza a szkennerbe a papírt, és ugyanez a hőnyomtatóba is - az már gond. Nos, két ugyanolyan fax - és meg van oldva a dolog.

Apropó, 7-szegmenses kijelző! Lehet, h. nem is kell papír minta-szalag...

Nyílván, a szkenner-rész kódolását visszafejteni értelmetlen és veszett munka lenne - de félmechanikusan "digitálisabbá" tehető talán, mint az előbb említett minta-szalagos megoldásom!

Egy hétszegmenses kijelzőre kilököd az aktuális számot, majd ezt egy léptetőmotoros, nyomtatóból kitermelt szánmechanikás (vagy egy szimpla fióksín) módszerrel végigrántod a fax szkenner-e előtt (nyílván, ehhez ki kell szerelni belőle). Hogy mennyit látni belőle, az már más kérdés, de ha nem szakaszosan kapják a szegmensek a feszt - mint a manapság oly divatos "mátrixos" vezérlésnél, akkor szerintem használható ötlet lenne.

Üdv!
(#) elektroger válasza (») Dec 16, 2008 /

Sőt, ha már itt tartunk: kiszerelt szkenner-rész előtt megfelelő vezérléssel sokmindent "el lehet ám húzni", ami a nyomtatóból kijövet egy számot ad..
Gondolok itt a propeller clock elvére például! konkrétan, a szkenner elé raksz egy fehér hátteret, aztán oda-vissza rángatsz a háttér és a szkenner között egy szöget valami mechanikával. Node, ennek vezérlése már kicsit bonyolultabb - mert a papírtovábbítás és a "szög" összhangban kell legyen - és azért kell kis programozni tudás ahhoz, hogy ez épp számokat adjon ki majd a végén..

De, ha nem akarunk különösebb betűtípusokat, belegondolva - nem is olyan veszettül bonyolult a dolog:

Pl.: Mondjuk, a rajzon "II" felel meg a "szög" vastagságának. X tengely a papírtovábbítás, Y tengely pedig a szkenner előtt vízszintesen elhúzott tárgy (mondjuk egy szög) mozgása:

IIIIIIIII (x tengely áll, y lép)
_____II (x lép, y áll)
_____II (x lép, y áll)
__IIIIII (x áll, y előre fut, majd visszaáll)
_____II (x lép, y áll)
_____II etc.
IIIIIIIII

Az elv bonyolultsága az olyan részletekben rejlik, hogy pl. milyen sebességgel menjen a papírtovábbító...

De, amúgy ha a LED-ek fényére szelektíven reagál a szkenner, akkor van a legegyszerűbb dolgod: csinálsz egy LED-sort sűrűn egymás mellé helyezett ledekből - rájuk húzol egyenként zsugorcsövet (hogy kis szögben adják csak le a fényt) - aztán, az előbb említett módon berakod a szkenner elé - csak épp inverzben hajtod őket (mert, ugye a fehér háttérnek gondolom a fénylő led kell megfeleljen). Miért nem ezzel kezdtem...

Sok sikert a projekthez!

Üdv!
(#) Inhouse válasza pakibec hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

Mint írtam 2 félét használunk, de kismillió fajta lehet, valószínű, hogy a fejlesztőmérnököknek hála kevésnek egyezik a vezérlése...
Ha ebből a kettőből szerelsz fel, akkor megosztom veled a tapasztalataim. Bármelyik tud ilyet, hogy egy nagy számot nyom a címkére. 5-6cm körüli szélességet a többség tudja, hosszra meg amíg a szalag tart. Persze lehet a szöveg 90fokkal elforgatva is.
Az OTP-ben egy spec nyomtató van, egyben van a választógombokkal, hova kérsz sorszámot. A nyomtatásra a sorszám mellett rákerül, hogy mikor kérted és, hogy hányan vannak előtted. Ezeket PC nélkül valószínű, hogy nehezebb megcsinálni. Talán egyszerűbb lenne egy bontott kisgépet összerakni, lecsendesítve. Alapból tudná a nyomtatót kezelni, lehetnének ki és bemeneteid és programból kezelhetnéd az egészet. Egy ingyenes Summer Clipper '87 félkézzel lekezelné pl. FreeDos alatt...

Üdv
Inhouse
(#) proba válasza pakibec hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

Nem,egyébként biztosan lehet ezekből komolyabbat kapni. Az egyik nagyáruházban láttam olyat, amibe beleteszed a kártyát, és alul elméletileg egyet ad ki mindig. De jól érezted, nem egészen komoly.
(#) szabics válasza elektroger hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

Nekem van egy kompletet hőnymtató mechanika vezérléssel együtt. Digitális mérlelgek nyomtatója.
Sőt van külön fej is elektronikával. mechanika nélkül.
(#) szabics válasza szabics hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

Nem idetartozik, de azért megkérdezem hátha tudtok segíteni. Van egy Maxtor Dimaondmax17 tipusu 120 GB vinyóm
a bios egyidő uta csak 20-s nak látja
.termséezsten tela adttal. hoygan tudnám elérni, hogy a bios 12 Gg lássa újból?
(#) Mcsiv válasza szabics hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

pl beállítod a bios-t auto felismerésre, csukott szemmel lejelszavazod és nem piszkálod többet
szerk.: De ez nem kifejezetten elektronikai téma
(#) szabics válasza Mcsiv hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

abban van és igy is csak 20g-t ismer fel
több gépen eljátszottam mindig uygan az az eredmény
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem