Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villamos ívvel kapcsolatos kísérlet
Lapozás: OK   6 / 12
(#) Marty McFly válasza mex hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

10 perc és lesz eredmény a te verziódról!
(#) Marty McFly hozzászólása Dec 18, 2008 /

Nah nagy kisérletezések közepette írok is már! 100Hz nél próbáltam először! Táp:2,6Ah akumulátor, 15000µF kondival felpufferelve! A szikra jó inulattal fél milimétert áthúz, gyenge zümmögő hangja van! Gondoltam tovább csökkentem a frekit! 1k 1k 10µF az 555 mellé így 48Hz! A szikra változatlan talán inkább gyengébb! A kitöltési tényező távolabb áll az 50%-tól mivel ezesetben 67%-os! Szerintem a kitöltési tényező 50% alá csökkentésével lehetne nagyobb szikrákat gerjeszteni! Szerintem :gumicsirke: Valakinek valami jobb ötlet?
(#) mex válasza Marty McFly hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Légyszives mérj feszültséget az akkun működés közben. Valami nagyon nem jó... Pl a trafód...

A kitöltési tényezőnél ha a T1 időt növelted,akkor hibátlan táp és trafó esetén nagyobb szikrát kellene kapni.

Ezen a nyomon fogok elindulni!

Áruld el már az akkufeszültséget terhelten.

13V ha rövidre zárom a szikraközt akkor is, ha húzogatom a madzagot a trafó oldalán és szikrázik össze vissza, akkor felugrik néha 21 re is, de van hogy átugrik mínuszba, vagy leseik 1,5-2 V-ra! De változó, 8-10V általában még így is megvan!

A tranzisztor tipusa? A vele párhuzamos zener feszültsége? Egyébként viszonyitási alapként leirom:az NDK-s elektronikus gyújtással szerelt trabantok végtranyójával párhuzamosan kötöttek 220nF 400V-os fóliakondit és egy diódát, ennek a zárófeszültsége sem volt 600V-nál több. A dióda katódja a tranyó kollektorán,az anódja testen volt. Te is megcsinálhatod ezt,kiveszed a zenert és berakod a kondit,meg egy diódát,valamit javitani fog a szikra minőségén. De még mindig az a főbaj,hogy nem eléggé terhelhető a tápod. Csináld meg a trafós verziót,ahogy már irtam,és a vezérlőrésznek adj külön tápot(ami szükség esetén lehet két laposelem is). A lényeg a külön szón van.

Szerk:Még mielőtt letámadnának a külön táp miatt,azért javaslom,mert igy ki lehet küszöbölni a gyújtótrafó okozta visszahatást,ami megzavarhatja az 555 működését,ez az egyik ok. A másik:ha az izmosabb trafóról üzemelteted a 15000µF-al akkor nemtudom mennyi lesz a pufferfeszültség,lehet,hogy sok lenne az ic-nek,mert stabilizátort külön nem alkalmaztál a vezérlő részére.
(#) moltam válasza Marty McFly hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Szerintem sokkal nagyobb freki kéne a sorkimenő is csak akkor húz szép ivet ha kHz s tartományban rezeg
sima szakitgatással vagy a hálózati 50 Hz egyutas egyenirányitásával és relére kötésével alig 0.5 mm ivet húz.
(#) mex válasza moltam hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Olvass vissza,nézd meg milyen megszakitási gyakoriság fordul elő egy gyújtótrafó esetében a rendeltetési helyén (robbanómotorban). Erre a tartományra van optimalizálva.
(#) moltam válasza mex hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Nem jobb lenne ide akkor a sorvégtrafó?Azzal az 1 q s osc megoldással szép iveket lehet húzni.

BU208B a tranyó, a dida pedig 180V
(#) mex válasza moltam hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Idézet:
„1 q s osc”

Ez mi akar lenni?

A tranyó OK. A diódából kettőt köss sorba,ha van és úgy próbáld.
(#) moltam válasza mex hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Egytranzisztoros osci.Angol nyákokon a tranyót q val jelölik én meg innen vettem

Nincs másik :no:
(#) Marty McFly hozzászólása Dec 18, 2008 /

555-el 50% alatti kitöltési tényezővel nem lehet jelet generálni???
(#) Marty McFly válasza moltam hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Nekem az 50Hz egyutas egyenirányított verzióval több mint fél cm ívet produkált!

Egyébként ez a tranzisztor elég szépen melegedget, egy idő után már! Nem biztos hogy villanypásztorként működtetve nem sülne meg!
(#) moltam válasza Marty McFly hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Nekem csak 0.5 cm méga relépergetős laposelem is legyőzte hosszban de vastagságban nem.
(#) Marty McFly válasza moltam hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

A relével párhuzamosan kell a kondi, külömben tényleg kicsi marad a szikra!

Akkor ha nincs több zenered tedd be a 220nF-ot ha van,és párhuzamosan a diódát ami lehet a próbára 1N4007 is.

Idézet:
„555-el 50% alatti kitöltési tényezővel nem lehet jelet generálni???”

De lehet,csak nem ezzel a kapcsolással.

400V osba jelenleg csak 47µF van itthon, és akkora mint egy uborkás üveg! Betegyem próbára? Jah nem elko!
(#) mex válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Idézet:
„Annak a nyomorult gyújtótrafónak egy tűimpulzus is elég!”

Na ez ami nem igaz! A trabi gyújtást veszem példának akkor ott a 360°-ból 180°-on keresztül folyik az áram,ahhoz hogy eléggé nagy mágneses mező épüljön fel.
A kondenzátoros gyújtás más tészta,ott többszázvoltos fesz sül ki a primeren,ezért képes megfelelő nagyságú mezőt létrehozni.

Ha netán van egy megszakitós alaplapod akkor abba is kell lenni 220nF-nak lennie.

Nálam a kondenzátoros gyújtásra kéne alapozni!
(#) Marty McFly válasza Marty McFly hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

egyébként ha minden áron több száz volt szükséges akkor már az is megfelelő volna ha 230V os hálózati feszt egyenirányítom, és a tranzisztor ezt kapcsolgatná a gyújtó trafóra! Az már táncsak terhelhető táp lenne Áhh de ez már félelmetes!
(#) mex válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Egyetértek,de vedd figyelembe,ahogy a freki növekszik,egyre kevesebb idő marad a mező felépüléséhez,az ohmos ellenállás háttérbe szorul.
A trabi gyújtás azért égett le mert a gyújtást rajtahagyták álló motor mellett is és a tranyóknak nem volt hűtésük-túlmelegedtek-zárlat lett a vége. Érdekes módon a trafók általában túlélték.

Ha kondenzátoros módszert akarsz akkor miért a mostani kapcsolást készitetted el? Kondenzátort tölteni vagy konveterrel tudsz,vagy szembekapcsolsz kettő hálózati kisteljesitményű trafót egyforma szekunderfeszültségűt. Igy biztositod a hálózati leválasztást. A második trafó primertekercsére graetz,ezután 1-2µF 400V kondi,és ezt tirisztorral kapcsolgatod a trafóra.
Következő: »»   6 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem