Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
B.Ú.É.K.MINDEN csövezőnek!
![]() (...az anód,a katód és a kimenőtranszformátor nevében...) ![]()
egy kérdésem van: mitől lehet az hogy a 65voltos kondik a katódkörben eléggé csúnyán felpúposodtak? (jól vannak bekötve)
![]()
jól vannak bekötve az biztos! nem arra írtam a
![]() ![]()
Izmos PP készül itten, majd jövőre, ezekből (bal szélsők 5,5 W-ot tudnak disszipálni).
mértem egyet,és a 63V100uf-es kondikon 7.7V a jobb oldalin,8v a bal oldalin a feszültség.viszont érdekes,hogy a kondi mintha fordítva lenne bekötve!mert a jelölt fele a pozitív!(földpont és kondi lábai közt mérve ellenőriztem,és ott is ugyanez a szitu!
![]()
felrobbanni ,,nem akar" egyik se,de cserélni se tudom őket,max 50V470 mikrós kondira(a 470 mikro-s kondi meg sok gondolom neki)
![]() Úgy néz ki,Imitől kapok mégegy Junoszty trafót---->4db-om lesz,na és ez mit jelent? ![]()
Kedves Fórumtársak!
Nincs-e valakinek meg a John Linsley Hood: Csöves és tranzisztoros erősítők építése könyv elektronikus formában?! Illetve Ágoston Lajos: Audiofil erősítők építése - könyv. A Linsley könyv fontos lenne! Segítségeteket előre is köszönöm!
Jó a 470 µF 50 V is, de nagyon alaposan nézd meg a bekötést, mert ok nélkül biztosan nem dagadnak a kondik. Ha jó kondi nélkül, akkor ki is hagyhatod, akkor biztos nem dudorodik.
![]()
oké! megnézem kondi nélkül is! amúgy mi célt szolgálrajta a kondi?(csak hogy még az év utolsó napján is tanuljak tőletek valamit)!és köszönöm a gyors válaszokat!
![]() ![]()
Már Angyalföldön lakozik a trafód, tegnap is bejöhettél volna érte. A TBA-s lengyel panellel, trafóval, egyenirányító, és puffer nélkül. Meg TV-s modulok, TDA-val, TBA-val. Szintén.
![]() BUÉK minden fórumozónak ![]()
Akkor én is meg szeretném köszönni az egész évben nyújtottsegítségeteket, és Boldog Újévet minden elektroncsövet kedvelő fertőzött embernek!
Elektrncsövekben és csözevésben gazdag Boldog Új Évet kívánok minen kedves fórumtásamnak
![]()
jeee
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
:beka2: akart lenni a legutolsó ikon,csak nem figyeltem és belekerült egy D betű is!
Nem tudom, ez segít-e az odatalálásban.
A katódellenálláson fellépő negatív áramvisszacsatolást szünteti meg (a katódellenálláson folyó áram okozza, hatását a rácslevezető ellenálláson keresztül fejti ki (ne feledjük, hogy a csövet a katód és a rács között vezéreljük, ha a katódellenálláson változó feszültség van, az nem más az ő szemszögéből mint egy földelt rácsos erősítő vezérlőjele).
Maga a nyugalmi áram is úgy áll be, hogy a katódellenálláson eső feszültséget felvezetjük a rácslevezető ellenálláson keresztül a vezérlőrácsra, és mivel az áram a valóságban a negatív pólus (általában a test) felől folyik a pozitív pólus felé, ez negatív (a katód pozitívabb, mint a test, és mivel a rácslevezetőn általában nem folyik áram (ezért feszültség sem esik rajta) a vezérlőrács testpotenciálra kerül (ami negatívabb, mint a katód ezért az anódáramot csökkenteni igyekszik). Ha a rácsra vezérlő jelet kapcsolunk (e jel szempontjából földelt katódos erősítőre), és az éppen csökken, akkor ez a csökkenés (negatív felé haladás) növeli a nyugalmi áram által beállított negatív rácselőfeszt (hozzáadódik a rácselőfeszhez), tehát csökken az anódáram. Ha viszont csökken az anódáram, csökken a katódáram is, kisebb feszültség esik a katódellenálláson, kisebb negatív feszültséget vezet fel a rácslevezető a vezérlőrácsra, tehát nő az anódáram. Ez a növekedés kisebb, mint a vezérlőjel okozta csökkenés, de nem mindig elhanyagolható. Igy a fokozat továbbra is erősít, de kevesebbet mintha a vezérlőjelnek nem lenne a katódellenálláson is hatása (a katódellenálláson kialakuló vezérlőjel ellene dolgozik a vezérlőrácsra szándékosan vezetett vezérlőjelnek). Ha nem engedjük, hogy a katódellenálláson a nyugalmi áram okozta feszültségesésen kívül más idegenfeszültség kialakuljon (ennek egyik módja a katódhidegítő kondenzátor alkalmazása), akkor értelemszerűen a fenti ellenhatás sem alakul ki, azt mondjuk nincs helyi negatív áramvisszacsatolás, nagyobb lesz az erősítés. ![]()
Mert bevettem egy kis negatív visszacstolást. Nem gondolni rosszra ! Ez csak víz (igaz tüzes víz).
![]()
Építettem régebben PL500 PP-t.320V anódfesz mellett 20W szinuszt mértem rajta.
Máté ![]()
400V-nál 25W Junoszty hálózatikkal is megvolt. Persze, csatornánként 2 trafóval.
Én 250VA-es toroidot tettem hálózatinak, a kimenők SM85B-k.Épp tegnap hallgattam.
Én sajna már régen. Ma meg nem készült el a P(E)CL85 PP-m.
![]()
A kimenőtrafó adatait megadnád nekem? Éppen tegnapelőtt beszéltünk Mátéval arról,hogy építek egy ilyen PP-t.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |