Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv mindenkinek!
Szeretném megkérdezni, hogy foglalkozott-e már valaki digitális fényképezőgép távirányításával. A Sony kifejlesztett egy LANC protokollt, ezt sok más márka is használja. Némely kamcorder és digit fényképezőn van egy ACC terminál, amin keresztül egy 9600 baud sebességű néhány byteos adatcsomag hatására lehet különböző funkciókat elérni. Bővebben: http://www.boehmel.de/lanc.htm Nekem egy Sony DSC-F828 -as digitális fényképezőm van, amire ez a leírás nem tér ki. Egy 8lábú PICcel szeretném időközönként vagy eseményre "elsüttetni" a gépet. Van esetleg valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?
Szia!
Ha a LANC szabványt nem támogatja a géped és ahogy az adatlapját nézem, semmilyen távirányíthatóságról nem ír, így kicsit nehézkes lesz az exponálást előidézni. Egy ilyen szép gépet nem szednék szét. Az a baj a digit gépekkel, hogy egy idő után átmennek standby módba, és ha az exponáló gomb megnyomására fel is éled, csinál egy képet, az már jóval az esemény után lesz. Mit szeretnél lekapni? Lehet hogy jobb lenne rá egy egyszerűbb masina is. A PIC-es vezérlés már csak hab a tortán, ha jó az alap "vas".
A korábbi témanyitó hozzászólás így nézett ki, ezek alapján valamiféle csatlakozónyílást talált a témanyitó. Lehet, hogy pont a LANC protokollhoz tartozót.
Idézném: Idézet: „Karácsonyi nagy unalmamban egy tesla tekercs és egy infratávirányító megrelésítése projekt között elővettem Nagybecsű Sony DSC F828 fényképezőgépem, hogy kattintok párat. De a baj, bajt szült. Meg is fogant egy új projekt: Az F828-nak a csövén van egy ACC luk. Ez egy 2,5mm es "stereo" Jack bemenet. Pontosabban annal méreteivel azonos, ám az egyik oldalon egy 5V van a másikon... Nos mint kiderítettem a másikon a Sony által kitalált LANC protokoll bemente. Ez egy ~9600baud os néhány byteos vezérlés. Ezt a távirányítást sok kamera fényképező használja. Nem csak Sony. Legnagyobb bajom, hogy nemtudom hogy a F828 milyen adatokat fogad(na) és miket csinál(na) Erre születne egy PIC-es program (ezzel nem lenne gond) Ha valakinek van ilyen tapasztalata tudása és megosztaná velem. Ííígérem publikálnám itt a társaságnak és naaagy projekteket lehetne születtetni belőle. plö: időzített exponálás, érzékelőkkel összekötés. összekötés időzítés és exponálás. időnként képek készítése. plö 10 percenként. és sorolhatnám.”
Szia!
Van a optikán jobboldalt alul egy ACC luk. Ebbe megy egy három pólusú 2.5mmes jack. 0V, 5V, jel. Van hozzá gyári távirányító RM-DR1 30ezerért, van ebayen gagyesz 3000ezerért. A gépet természetesen nem forrasztom szét. Az alapötlet onnan jött ha álványról fényképezek nagyzáridős képeknél, exponáláskor beremeg az állvány(auchanos 6eFtért nem is várok többet tőle). Ha időzítővel exponálok - ugyan nem remeg be - de beleőszülök képenként plusz 10mp. A standby problémára még én sem találtam sajnos megoldást. PICcel nem lesz gond. 12F628 lesz uC. két három byteot komolyabb asszinkron módú adatküldő algoritmusok nélkül is kiküldetek vele.
Ja, hogy van rajta? De jó, hogy ahány internetes leírást néz az ember, annyi félét írnak, mindegy!
Az én gépem egy OLYMPUS D-s széria, rajta is van LANC. Én egy MAX232-vel illesztettem a PC soros portjára, és így szuperül megy, leszámítva a standby kellemetlenséget.
Most pont ezt próbálom egy realterm programmal küldözgetem PCről a dolgokat.
Te az olympusnak mit küldesz el? Hátha kompatibilisek.
Mint említettem, én simán illesztem az RS232-höz, kétirányú kommunikációval, tehát teljesen más a parancs "file", csak az elv ugyan az.
Heló! Nem válaszolok, hanem kérdezek.
Egy Panasonic NV-GS320-as kamerát nem csak 5m-ről akarok távvezérelni, hanem 18-20m-ről szeretném. Van ehhez megoldás? |
Bejelentkezés
Hirdetés |