Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   350 / 2208
(#) Müszi válasza fleta hozzászólására (») Jan 1, 2009
Mindenféle méretű trafóhoz ilyet használtam légrésnek.

üdv
(#) fleta válasza Müszi hozzászólására (») Jan 1, 2009
Ami az elektroncső.hu oldalon van gu 50 kimenő leírás az jó-e. Azzal építettél már?
(#) CIROKL válasza Müszi hozzászólására (») Jan 1, 2009
Igazából a légrést azt hogyan kellene meghatározni? Van erre valamiféle számolás ,vagy csak úgy gyakorlati úton ? Valahol olvastam , a legtöbb esetben 0,2 mm alkalmaznak ? A fénymásolópapír az csupán 00,5mm körül van ez is elég?
(#) djhans válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 1, 2009
Én úgy tudom hogy szkópon kell nézni a kimeneti jelalakot. Nem tudom hogy mekkora frekin és hogy mekkora teljesítményen.

Majd a szakik válaszolnak.
(#) CIROKL válasza djhans hozzászólására (») Jan 1, 2009
Akkor egy jó kérdés , a te általad épített GU50 nél Pl hogyan állítotad be ? Csak ugy tettél bele valamit ? de jó az a lényeg !Csak azért kérdezgetem hogy akkor hogyan tovább ? Már megvanak a trafóim de még nincsennek összeszerelve !Nagy szerencsémre nem is nagyon kell szerelgetni mert ezek a vasak már gyárilag is E-I re voltak szerelve ,tehát márcsak marad a légrés ?
(#) djhans válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 1, 2009
Még lusta voltam beállítani
(#) Imi65 válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Jan 1, 2009
No, Ricsi, most már megy az ECL85-ös, igaz, még monóban nyomja. Még fejleszteni kell, kicsit sávhatároltan zenél (Azért itt magasan van a mérce, a tranyóst nem olyan könnyű elporolni, mert ez is elég jó), azt nem tudom a PCL86 PP-nek milyen a hangja, olyat én soha nem hallottam. A PL82-esnél jelenleg rosszabb. Jó volna egy masszívan terhelhető táp, de annak a súlya elég nagy lenne (ezt meg be kell vinni). Brumm semmi. 220 µF , + egy 47 µF .
(#) fleta válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 1, 2009
CIROKL neked mekkorák a trafóid? A menetszám mennyi? Én most nagy dilemmába vagyok a kimenő terén.
(#) CIROKL válasza fleta hozzászólására (») Jan 1, 2009
Szia : Nekem EI magosak a trafók 16.8 cm2 a vas , bár tudom egy picikét nagyok de viszont ezek voltak kéznél tehát eből van megvalósítva!380 volt lessz az anód . ahhoz lett kiszámolva a trafó menetszáma , négy primer három szekunder osztással. Ezt a kapcsolást fogom összerakni , nekem a sok sok közül ez volt egyszerüen szimpatikus!Ja és nekem is 6N8Sz lessz benne.
én 380 voltot akarok anódáramnak. A trafó menetszámon kell-e változtatni, ha csak 12 cm2 a vas?
(#) CIROKL válasza fleta hozzászólására (») Jan 1, 2009
Hu még ez kevés :
Idézet:
„Hány Kohm-ra akarsz illeszteni hány Ω-os hangszórót, mennyiről fog menni az erősítő, hány w-ot vársz tőle, mekkora alsó határfrekvenciával...”
Még ezeket tudni kellne a számoláshoz !Viszont nekem is egy fórumtárs segitett a számolásban !Én ebből sajnos csak még csekélykét tudok!
8 ohm hangszórókat akarok hajtani vele, 380v és 10-15 w jó lenne- Az alsó határfreki30-40 hz
(#) CHZ válasza sturbi hozzászólására (») Jan 1, 2009
Mindenkinek BUEK !

Csak azert probaltam javasolni , mert hasznos akar ellenorizni is a szamitott ertekeket .
Kis kapacitasokkal megtervezett passziv korrektor erzekeny lehet a cso belso kapacitasaira is ,magas inpedanicia miatt nagyon beleszolhat a kiszamitott RIAA gorbe atvitelebe .
(#) CHZ válasza besi99 hozzászólására (») Jan 1, 2009
Ez nem igaz !
Melyhangok amplitudojat csokkentik .. es nem a tuzorej miatt !

(#) sturbi válasza CHZ hozzászólására (») Jan 1, 2009
Ha jobban meggondolom egy korrektorszimuláló progi mégiscsak jól jönne nekem.
Megköszönném, ha ráérő idődben mégis átküldenéd.

(#) besi99 válasza CHZ hozzászólására (») Jan 1, 2009
Olvasd el a wikipédiában!!!!! A RIAA szabvány szerint három keresztezési frekvenciál törik a korrekció azaz :50hz, 500Hz, 2122Hz -nél . Azért kell emelni 20db/oktávval
500- 50Hzig, mert a dinamikus hangszedők érzékenysége így kivánja. A magasvágás, a felvételkori
magasemelést kompenzálja
(#) sturbi válasza besi99 hozzászólására (») Jan 1, 2009
Ez azért ebben a formában kicsit sántít. Azért emelik vágáskor 2120 Hz-től a magas hangokat, hogy a dinamika jó legyen (nem a tűzörej miatt, hanem annak ellenére és nem 200 Hz-től, ahogy eredetileg írtad, hanem 2 kHz-től). Minden bizonnyal a 200 Hz miatt írta CHZ a csökkentést, mert 500 Hz-től lefelé csökkentik a mély hangokat (a karakterisztikák 6dB/oktávosak, de gondolom csak elírtad), mert ugyanolyan vágófejfeszültségnél tul nagy lenne az amplitúdó a mély hangoknál (minél mályebb, annál nagyobb).

Lejátszásnál több törési pont használata célszerűbb, pl. 20 Hz alatt érdemes vágni a mélyeket, mert a modern erősítők elég jól átviszik a nagyon mély zavarokat is, amik a hangszóróra jutva, akár károsíthatják is azokat. 20-25 kHz fölött pedig nem előnyös a magasak további vágása (felharmónikus tartalom).
Tehát lejátszásnál 5 töréspont használata sem tulzás (RIAA 78 ajánlás, azt hiszem ez a legutolsó bakelitos ajánlás)
Semmi esetre sem a lejátszó fej igénye miatt van a RIAA szabvány, hanem a lemezvágás igénye miatt. A dinamikus fejnek jó lenne az egyenes frekimenet is.
(#) sturbi válasza besi99 hozzászólására (») Jan 1, 2009
Bocs most látom te 2 kHz-et irtál, nem 200 Hz-et, de a többi áll, amit írtam.
(#) besi99 válasza sturbi hozzászólására (») Jan 1, 2009
a 2000 hz feletti magasvágás egyértelműen a lemezvágás miatt a tüzörej okozta dinamika csökkenés miatt történik, az 500 -50Hz közötti mélyemelés a dinamikus hangszedő sebességfüggősége miatt szükséges
Próbáld ki, vedd ki, hogy szólnak a lemezeid, ha dinamikus fejed van?
A rumpliszűrő természetes, és a magasakat addig vágod, ameddig jónak látod, 15khz-ig szokás
(#) korgs2 hozzászólása Jan 2, 2009
Az interneten keresgélve találtam ezt a rajzot. Szerintetek működőképes lehet? Hálózati trafónak használhatok benne egy Eag ae785A-ból kitermelt hálózatit?
B.U.É.K
(#) sturbi válasza besi99 hozzászólására (») Jan 2, 2009
Rendben van, hogy sebességérzékeny a dinamikus fej, de az 50-500 Hz közötti tartomány vágási korrekcióját is a vágófej sebességérzékenysége miatt csinálják, nem a lejátszófej sebességérzékenysége miatt.
Vannak amplítúdóérzékeny lejátszófejek is (pl. fotoelektromos), mégsem nyomnak nekik másfajta lemezt. A lemezgyár nem igazítja a vágási karakterisztikát a lejátszófejhez, hanem a lejátszókat igazítják a lemezvágáshoz.
Dinamikus fejnél pontosan a vágási karakterisztika tükörképét (frekvencia szerint, a fej után) kell előállítani, tehát ha egyenes frekvenciamenettel jönne a jel a lemezről akkor is jól átvinné (legfeljebb amplitúdóban kellene csökkenteni, ha túl nagy lenne a jelszint a sebességérzékeny fejnek).
(#) kocos válasza korgs2 hozzászólására (») Jan 2, 2009
Ez a "híres/hírhedt" EA057 kapcsolása? Olyan nagy ördöngősséget nem látok benne Tényleg anniyra "etalon" a hangja, vagy csak ráfogták?
(#) Imi65 válasza kocos hozzászólására (») Jan 2, 2009
Annak idején a HiFi magazin azt írta: Az Angol "átlag HIFi-je" azért jobb, mint máshol, mert NEM cserélik le az erősítőiket/hangfalaikat/lemezjátszóikat, mikor megjelenik egy újabb technológia, hanem használják a jól bevált, régit.
Ebben a kapcsolásban tényleg nincs semmi rendkívüli, egyszerűen csak meg van " csinálva".
(#) vandorbot válasza Müszi hozzászólására (») Jan 2, 2009
BUÉK csövesek !
...................................
6e5P az jó lesz cserébe.
6P3SZ-ből létezik körte formájú is, nekem csak ipari ducik vannak. AZ E jelzésű durván 10X élettartamú.
Végigolvastam a topicot, PP-t akarsz építeni és neked ebből 1db van. Mono-t akarsz ?
Hétfőn tudom postára adni, addig a címed küldd meg privátilag.
Üdv: vandorbot.
(#) vandorbot válasza sturbi hozzászólására (») Jan 2, 2009
Szépek !
Találtam egy pentódát, ami hasonló, mint az EL-84.
Viszont If: 450mA, Ra: 3,5K Pa: 12W.
Neve: 6P1P
(#) vandorbot válasza EcoPityu hozzászólására (») Jan 2, 2009
Pityu !
Egyenlőre csak Müszinek ajálottam fel.
Nem vagyok kereskedő.
Amennyiben neked is kell, jelezd. De pénzt nem fogadok el, csak csere lehetséges.
Érdekel a kapcs.rajzod.
Még nem döntöttem a végleges kialakítás mellett.
Lényeges a jó minőség kb 20W mellett, mert stúdióba lesz.
(#) vandorbot válasza vandorbot hozzászólására (») Jan 2, 2009
Még találtam valamit, ami megfontolandó.
Van ez a 6N30P kettőstriod kb.2x4W jó drága.
6N6P ugyanezt tudja.
PCL86-okat ki szoktam dobni a kukába.
(#) Müszi válasza vandorbot hozzászólására (») Jan 2, 2009
áááá
Csövet nem szabad a kukába dobni, csak Müszi gyűjteményébe :yes:
(#) Imi65 válasza Müszi hozzászólására (») Jan 2, 2009
Ma "debütált" nálam az 1. olyan cső, ami bekapcsoláskor mindig "felvillant". No, ma ki is égett a fűtőszál, így kuka ---> helyett valahogy Müszihez eljuttatni. Ez egy vadonásdi új Tungsram ECL85-ös volt. Mehetek ki másikért.
(#) Müszi válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 2, 2009
Találkoztam már én is ilyen csővel, de az egy RFT PCL86 volt ami mindíg fölvillant.
De az még mindíg jó.

üdv
Következő: »»   350 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem