Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Na én egy órája hazaértem a börzéről, vettem egy 350V-os trafót (hátha valamire jó lesz alapon) meg 6SZ13SZ-t nem kaptam viszont vettem 6H13C-t ez menyire lenne jó a fejhakgatóerősítőhöz?
Tegnap délután befejeztem a Piccolo erősítőm trafófedőjét. Egy minihifi oldallemezéből vágtam ki és hajlítottam az U formát, majd rászegecseltem az oldallapokat. A végére pont olyan lett mint egy PC táp doboza, de szerencsére ez nagyobb, így nem dolgoztam hiába.
Már csak azt nem tudom milyen színre kéne festeni. Esetleg fekete?
Köszi a linket. Az igazság az hogy A slo előfok jó lenne, több variáció lehetőség, de nagyon jó kapcsolás. Már megépítettem, de szétszedtem, nem mertem feléleszteni, féltettem az optókat, /1400 volt darabja/, tehát nem bíztam magamba. Az lett volna az első csöves kapcsolásom.Nem voltam biztos magamban. Mostmár bele merek vágni, megvan hozzá mindenem.Ma döntöttem, újraépítem, és egy külön rack dobozt hegesztek neki aluból, vagy inox-ból. Tóth Gabi a mestere ennek a kapcsolásnak, ismered,Greg, az Ő segítségével fogom megcsinálni.Neki vannak módosításai, tapasztalatai.
Ezzel párhuzamosan fogom megcsinálni a GU50 SE stereó erősítőt, ma nagyon kreatív voltam agyilag, és kigondoltam milyen lessz.Husvétra meg is fog szólalni./remélem/
Én pontosan ugyanígy jártam az analóg technikámmal.Eladtam az újszerű NAD 5120-ast,alig futott magaskimenetű Ortofon X 1-gyel együtt,a pick-up ára alatt! Vettem helyette egy ITT cd-lejátszót,aminek hangjára hetek(hónapok?)alatt sem tudtam átszokni... Most van két LP-lejátszóm,ezeket már jobban őrizgetem,mert nincs már utánpótlás,legalábbis elérhető áron.
Sziasztok,voltam Iminél,megmutatta a Junoszty-s PL500 PP-t...gyönyörű hangja van,nem is kell ide rendes kimenőKeményen megszólalt sztereóba az a 2x 25W.
Lassan én is építem a PL-t,csak nem tudom,egyenlőre mono lesz,mert csak 2foglalatom van,volt a börzén kerámia 800ft/db,és ugye 2 kell...az egyész erősítő nem lesz 1600ft.Max úgy lesz sztereó,hogy sorkapocsok mennek a PL lábaira. Ja,nézegettük a PCL86 PP-met is,hú,hogy mi volt ott.Elsőre kijött belőle 1,5W,az egyik cső megszaladt egy kicsit,120mA ment át a PCL-en....persze világított is rendesen,aztán csőcsere,kijött kő kemény 5W,nem az igazi,végül 3óra szerelés után eljutottunk a 0,4W-hoz ilyen nincs!...de mégis van.Valami nagyon nem jó abban a kapcsolásban.Lehet,a PCL-ek se az igaziak...Szerintem az lesz,hogy berakom a fiók aljára,és csinálom a PL-t.
Ez érdekes,erre nézve nem nagyon van ötletem. :nemtudom:
Pedig az SRPP torzítása szinte egy nagyságrenddel alacsonyabb más hagyományos kapcs-technikákhoz képest,jellemzően néhány század százalék.
Köszi, más forrás nincs ?
Az Urbán terméklistában nincs benne (hipersil).
Ecopityu !
Az elektroncso oldalon megjelent 6p3sz-es erősítődben a szekunderről nincs vcs. Így mit produkál, illetve miért hagytad ki ?
80-100 fok körül. Ha a kimenő eléri ezt a hőfokot megette a fene.
Lehet, hogy pont az a kis torzítás (torzításból megszámlálhatatlan féle van) hiányzik nekem.
Ha gondosan összeválogatnám az SRPP csöveit talán jobb lenne a helyzet. Mindenesetre az is elgondolkodató, hogy régi erősítőkben nem használták ezt a kapcsolástechnikát (legalábbis én nem láttam), pedig akkoriban is kis torzításra törekedtek, miközben az ugyanolyan csőigényű hagyományos kaszkód kapcsolást használták kisjelű fokozatoknál (mikrofon). Nem tudom mi lehet vele a gondom, de hosszútávon nem szeretem hallgatni.
Ismerem Gábort, próbáltam is pár SLO modját, mind bitang jól szólt, most legutóbb készített egy "egyazegybe" SLO-t, az is nagyon oda.... tt Nagy spíler a csávó, éjjel nappal tekercsel
Az annyira jó, hogy az a 6AS7G orosz megfelelője,csak én írtam rosszul
Be kell menni, van elektronikai "turkáló", aztán ott vannak. Vannak egyébb csöves cuccok is, pl csövek, foglalatok, nagyfesz kondik, stb. mondjuk nem a legolcsóbb hely, de a hipersil az speciel nem drága (nagyon )A terméklistát sose frissíti ....
Így van ez, ha egy más által kivitelezett készülékkel kezd az ember. Ricsi egy közös + pontot jelölt ki, innen ment minden. Javasoltam neki, hogy tegyünk elválasztó ellenállást, és egy újabb 15 µF -os kondit, az előfok áramával számoltam az ellenállás értékét, de a segédrácsok is "ottmaradtak". Persze, hogy "leesett" a tápfesz. Mikor ezt kijavítottuk, megszaladt ez egyik PCL. Ezt kicseréltük ( Ricsi 3-at hozott), de nekem már nincs ilyen csövem, tehát további cseréket nem tudtunk megejteni. A tápfesz beállásával sem lett jó. A meghajtó jel még mindig torz volt. A kapcsolásban szereplő 15k Ohm -os ellenállásokat én kevésnek találtam (nem is állt be a DC csatolt erősítő munkapontja), ezért módosítottuk az értékét. Ekkor már elfogadható jelalakot találhattunk mindkét végcső rácsán 10V eff. feszültség mellett is. De a kimeneti teljesítmény csak nem akart megjönni. Megvizsgáltuk a kimenőt is, kiderült, hogy a tekercsvégek bekötése jó, de az áttétel a fele a szükségesnek ( mikor Ricsi elmondta, hogy hova, mennyit tekert, újból bebizonyosodott, hogy a mérések korrekt adatokat adnak, a számított, és mért áttétel pontosan megegyezett). Ezt a szekunder tekercs átkötésével meg lehet oldani, de erre már nem jutott időnk.
Tegnap vettem a verseny utcai piacon egy 6N5Sz oktálcsövet 300 Ft-ért Doboz nélkül, de zsír új! Mondjuk még nem néztem, hogy működik-e de foglalatban tuti nem volt. Az eladó egy ezresre tartotta, de lealkudtam kb a 6N13Sz-hez hasonló, 2x13 W Pd-vel, de 90 Voltos anyósfesszel megy. kis SE lesz belőle, ha minden jól megy
Tegnap szórakoztam az erősítőmmel, de a tápot sehogy sem tudtam megemelni 200v-tól. Bármilyen trafót kötöttem be egyikkel sem volt több. Most két 40W-os puskás trafó van szembekötve és így is csak 200v van. Leteszteltem a PCl86-os csöveimet is és találtam benne egy ECL86-ot is. Egy pillanat alatt felizzott, amikor ráadtam a tápot. gyorsan ki is kapcsoltam, megnéztem a fűtést és szépen párhuzamosan volt kötve. Még jó, hogy elvileg csal PCl-eket vettem. Jó vétel volt, 50Ft darabáron. mindegyik kitűnően megy. Már van 12 PCl-em és egy ECL-em is.
No, Ricsikém, rajzoltam. Ez csak Móriczka-rajz, de talán tudod értelmezni minden részletét. Lehet a segédrácsokat megtáplálni előtét ellenállásokkal is, de nem tudom megmondani, mekkora előtét kell. Valahol a k Ohm -os tartományban kell gondolkodni. Katódellenállást könnyebb számítani, csövenként kb 17V-ot kéne ejteni 30mA áramnál. Ez kb 560 Ohm -ra adódik. Két csőnél - szerintem - 220 Ohm , + 100 Ohm -os szimmetrizáló poti. (Ha "fordítva" szereled az ellenállást, meg a potit, akkor csak 1 ellenállás kell, és nem kell rá katódkondi. Tehát, a csúszka a 220 Ohm -on le földre, a két végére a 10 Ohm , és a 10 Ohm -okon méred a feszt. A 10 Ohm másik vége a katódra.)
:eek2: Hol vettél 50Ft darabáron PCL86-ot? Börzén?
pl: vaterán 15db 800 ft szokott lenni de börzén se több!
Helló!
Vaterán találtam egy srácot, aki 85-ös csövet árult olcsón és rákérdeztem, hogy van-e 86-os csöve. Leütöttem az egyik aukcióját, küldött egy listát a csöveiről, kiválasztottam, hogy miből mennyi kellett és küldte is. Egy kicsit féltem ,hogy 50Ft, meg használt, de hogy tegnap kipróbáltam őket és mind megy, most már nyugodt vagyok. Van egy pár fajta csöve, amit 50Ft-ért adogat. foglalatot is vettem tőle szintén 50-es darabáron.
Lehetséges. Ha a keresztneve Zoltán, akkor biztos ő az. :yes:
Félrebeszélsz!!!
A PP-k nek mindnek van visszacsatolása, ámde valóban a 6AS7G-s SE-nek nincs visszacsatolása, mert nem kérte! tökéletesen visszafogott, gerjedésre nem képes, zajtalan kistorzítású jel jön belőle visszacsat nélkül. A legtöbb PCL86 SE-ben sincs vcs. !
Én is a vcs nélküli végfokokat, szertem, mert a hangjuk mintha tisztább lenne.
üdv
Szia!
Kell annak a disznónak ilyen magas doboz? Én kócosnak azért adtam neki az 1000H-dobozát, mert egy undorítóan magas doboz, az is igaz, hogy az keverőerősítő volt, és kellett az előlapi felület... |
Bejelentkezés
Hirdetés |