Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Energia takarékosság

Témaindító: wg_kezdo, idő: Jan 15, 2009
Lapozás: OK   1 / 14
(#) wg_kezdo hozzászólása Jan 15, 2009 / 1

Szeretnék indítani egy olyan témát ahol az otthoni elektromos kütyük energia takarékosságáról lehetne csevegni.
Sokat hallani a Médiában, hogy mi mennyit fogyaszt meg hogy mivel lehet spórolni, ennek a valóság alapján keresném és a tapasztalat is jól jönne nem csak nekem.
Ilyen témákra gondoltam:
1. "A+" energiaosztály avagy mitől kerül 30.000-el többe a mosógépem és miért jó ez nekem.
2. Energia takarékos izzók. Megéri-e, ha lecserélem őket? Tényleg kitartanak-e 2-3 évig?
3. Töltők, TV-k készenléti módjai. Miért kell olyan sok áramot fogyasztani ezeknek? Hogyan lehet ellenük védekezni kényelmesen?
4. Hogyan tudom megmérni a fogyasztást, honnan lehet ilyen szerkezetet szerezni?

Én pl most cseréltem le az összes izzót energiatakarékosra és az elején bizony hiába volt ráírva, hogy 100W-os normálnak felelt meg bántotta a szemem. Most már megszoktam, csak nem tudom megéri-e.

Azért itt szeretném ezt megvitatni mivel itt vannak olyanok akik értenek is hozzá.

Nem ingyen energia meg hasonlók miatt nyitottam a témát, hanem olyan ötletekre amit a "kisember" is meg tud tenni azért, hogy kevesebbet fogyasszon.
(#) Norberto válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Idézet:
„olyan ötletekre amit a "kisember" is meg tud tenni azért, hogy kevesebbet fogyasszon.”

Lehet, hogy vicces lesz, amit most kisemberként írok, de én azt szoktam elkövetni, hogy azt a jónéhány elektronikai eszközt, ami a szobámban fellelhető, egyetlen kapcsolós elosztóba dugva egyszerre, egy időben áramtalanítom, ha nincs rájuk szükségem. Mondjuk úgy, hogy átlagban naponta 2 órát van bekapcsolva vagy a TV, vagy a HiFi. A nap maradék 22 órájában áramnak közelébe se kerülnek... ennél nincs takarékosabb megoldás szerintem. A főkapcsoló lekapcsolása nagyságrendileg 2 és 8 másodperc közötti intervallumba esik attól függően, hogy mennyire energikus állapotban vagyok azokban a pillanatokban. Halál komolyan írom, ez körülbelül 3-4-5 éve ilyen módon folyik nálam, nem okoz különösebb problémát az a néhány másodperces "kiesés" az életemből.

A fogyaszás méréséhez amúgy legegyszerűbb kölcsönkérni egy TrueRMS árammérőt (lakatfogós típust), onnantól kezdve nyert ügy az egész. A 230 V-os feszültséget (amit egy másik műszerrel pontosan is le lehet akár mérni) egyszerűen csak össze kell szorozni az árammérő által mutatott értékkel. Ebből meghatározható a felvett energia, illetve ebből a fogyasztás.
(#) szsrobert válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Kompakt fénycső 15W, fogyasztásmérő szerint 6W.

Fujits*-Siemen* laptop: 25W a PC 150W-ja helyett.

1W-os ledes lámpa 25W-os izzó helyett.

10W-os TV a 200W-os plazma helyett.

Fogyasztást mérni fogyasztásmérővel(2500Ft-ért vettem), vagy a villanyórával tudsz.Nálunk 600 fordulat/kWh mérő van fent.Tehát 1 fordulat ennek 600-ada, 100W-os fogyasztó 1 perc alatt forgatja körbe.
(#) wg_kezdo válasza Norberto hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Igen ez jó ötlet magam is alkalmazom csak néha okoz gondot, hogy csupa zsinór minden. Vettem pár hosszabítót (kapcsolósat) és így szoktam kikapcsolni amit nem használok.
Ebben csak az a bosszantó, hogy a telefont természetesen éjszaka töltöm így 2-3 óra helyett 8 órát megy.
A bojlert pl programozható időkapcsolóval oldottam meg. Be van állítva, hogy amikor kell előtte 2 órát melegítse a vizet. Olcsóbb, mintha éjszakai áramot használnék és legalább akkor van meleg víz amikor szükségem van rá.

A kérdés maradt: Mi a fenének kell a tv-nek ilyen sok áram a készenléti módra?
A töltők miért nem tudnak kikapcsolni, ha nincs rajtuk semmi?
(#) szsrobert válasza szsrobert hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

2000Ft a villanyszámlánk, de szeretném nullára csökkenteni szélgenerátor, és napelemek, áramfejlesztővel fékezett szobakerékpár segítségével.
(#) wg_kezdo válasza szsrobert hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Ilyen fogyasztó mérő kütyüt én is kerestem, de sehol sem találtam. Anno valamelyik l*dl vagy hasonló árult ilyet, de azóta sehol sem találok.

Amit meg ráírnak a készülékekre nem nagyon tudom elhinni.

Én is annál a négybetűsnél vettem.Gondoltam, jó lesz valamikor.Azóta naponta használom.
(#) Topi válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Egyébként a helyzet az, hogy sok tévedés van és a reklámok befolyása.

A helyzet az, hogy nem az energiatakarékos izzók dobják meg általában egy lakásban a villanyszámlát.

Nálunk, nemrégiben vettünk a régi helyett egy új fogyasztásmérőt, amin van cosfi is.
A helyzet az hogy míg a nagy Sony TV kikapcsolt állapotban semmit nem fogyasztott. 1 nap alatt nem ütötte meg a fogyasztásmérő 10mW-os érzékenységét.
Addíg a szinte 99%-ban kikapcsolva lévő videó és DVD felvevő összesen majdnem 40W-ot evett.
Van a nagyszobában egy régebbi, ám tökéletesen működő sony torony. Darabonként nem mértem, de egyszerre kikapcsolt állapotban 22W-ot evett. Kikapcsolt állapotban!! Aztán ott van a lámpák halogén trafója, aminél a kikapcsolás nem 230-on, hanem 12V-on van. Az is elkajál 10W-okat.

Szóval a felesleges fogyasztás csak abban a szobában, csak ezeket az eszközöket nézve több mint 70W. És akkor minden ki van kapcsolva.

Szóval véleményem szerint rendben vannak a LED-es meg neonos világítások, de messze nem lehet annyit spórolni vele, mintha kikapcsolnál egy nem használt készüléket. Ha veszed ezt a 70W-os fogyasztást, az egy nap 1,7kW, tehát pusztán minden rárakódó vacakkal 40 Ft körül van.

Több mint 1200Ft/hó. És ha megnézed mennyit spórolsz azzal, hogy a napi max 3-4 óra 60W-os világítás helyett 7-10W-ot fogyasztó neonnal világítasz, azt kapod, hogy igazából napra leosztva szinte elhanyagolható, mert ezen eszközök annyira keveset működnek időarányosan.

A google-ba írd be: fogyasztásmérő Ft .
(#) Norberto válasza szsrobert hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Ez az emlegetett fogyasztásmérő milyen? Hogy néz ki? Olyasmi, mintha egy nagyobb T-elosztó lenne, kijelzővel?
(#) potyo válasza Norberto hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

A TrueRMS árammérő nem jó, mert az csak a valós effektív értékét méri az áramnak, de az áram nincs fázisban a feszültséggel, tehát a szorzatuk nem a hatásos teljesítményt adja. Teljesítényméréshez rendes wattmérő kell, vagy pedig még egy cosfi mérőt is kell a feszültség és az árammérőhöz mellékelni.
(#) vtsoftware hozzászólása Jan 15, 2009 /

Sziasztok

Na ez nálunk is egy elővett téma.
Kb. egy vagy két hónapja a számítógép - ami a modem, router, keverő adapterét, monitort, nyomtatót hifit takarja - és a TV-t egy-egy időszabályzós kapcsoló állítja.
A TV-hez hetes beállításút vettünk, a géphez napit.
A TV hétvégén többet megy, a gép pedig naponta működik.
Még per pillanat nem vettük észre a számlákon hogy vannak ilyenek de hátha.

Egyébként én is nagyon, de nagyon kíváncsi lennék hogy hogy lehet az hogy a normál izzó bírja majdnemhogy egy évig, mondjuk a konyhában, pár éve pedig két hónap alatt tönkrement egy energiatakarékosnak mondott izzó.

Akkor ez az energiatakarékos izzó ez átverés lenne?
Mármint a 2 év üzemidő. Eskü, 2 hónapig bírta, aztán csá... és hatszáz forint körül van az ára. egyáltalán nem éri meg. Ha pedig mégis energiatakarékos lenne valamennyire, akkor mondhatnánk azt hogy azt a pénzt amit az áramon spórolunk azt fizessük az izzóért?

Hu, választék az van.
Csak ki tudja melyik megbízható.....
Bár elvileg egy multimeterrel meg lehet mérni, ha jól sejtem.
(#) potyo válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Idézet:
„3. Töltők, TV-k készenléti módjai. Miért kell olyan sok áramot fogyasztani ezeknek? Hogyan lehet ellenük védekezni kényelmesen?”

A TV, dvd, stb. azért fogyasztanak annyit kikapcsolt állapotban, mert nem tettek beléjük tisztességes tápegységet a készenléti módhoz, hanem a fő táp megy folyamatosan, aminek viszont van egy állandó vesztesége terheléstől függetlenül is. A telefon töltő majdnem ugyanez, csak ott még terhelés sincs. Az egyetlen lehetőség a kapcsolós hoszabbító, vagy a készülékek főkapcsolója (néha még ez sem azt csinálja, amit kellene, mint pl. monitoroknál).

Az kompakt fénycső szerintem megéri önmagában nézve. Amennyivel többe kerül az izzónál, azt simán visszahozza üzem közben.
(#) Norberto válasza potyo hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Idézet:
„A TrueRMS árammérő nem jó, mert az csak a valós effektív értékét méri az áramnak”

Arra gondolsz, hogy a látszólagos áramnak méri az effektív értékét? De hát az nekünk pont jó is, mert ez az érték tartalmazza a meddő komponens effektív értékét is; úgy tudom, hogy a meddő áramért is fizetni kell. Vagy rosszul tudom? Lehet, hogy rosszul.
(#) vtsoftware válasza potyo hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Szóval akkor az "energiatakarékos" az nem átverés?
(#) proba válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Nekem azért az energiatakarékos hűtők is tetszenek,szerintem a régi LEHEL sem fogyaszt többet (szigetelés és motor terén nem hiszem hogy sokat fejlődtek) Valószinű a megtakarítást (ha lesz) egy új készülekre fogod költeni .Egyébként is érdemes elgondolkodni ,ha a működési elv nem változik az új készülékben ,érdemes-e lecserélni, vagy csak reklámfogás az egész .Összességében sem a pénztálcádat sem a környezetet nem kíméli jobban
A kapcsolós elosztót én is maximálisan támogatom,esetleg egy elektronikus kapcsolóórával kiegészítve .
Az energia takarékos égőkről csak annyit kizárólag márkásakat használok ,csillárban legalább egy hagyományos égővel kiegészítve (szép dolog a takarékosság de a szemem/hangulatom is fontos) Élettartamuk szerintem 1-2 év .Asztali/olvasólámpába ahol nem lehet mellé hagyományosat tenni hanyagolom.
A gagyi lámpáknak olyan pocsék a színe ,inkább csak idegesítenek .A ráírt szinhőmérséklettel köszönő viszonyban sincsenek.
(#) potyo válasza Norberto hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Rosszul tudod, a háztartási fogyasztók csak a hatásos teljesítményért fizetnek. Ipari fogyasztóknak viszont számlázzák a meddőfogyasztást is a hatásos mellett.
(#) potyo válasza vtsoftware hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Nem átverés, csak nem a legócskábbat kell megvenni. Máskor számoltam, hogy itt nálunk a névleges üzemideje alatt kb. harmadannyiba kerül az üzemeltetése, mint ugyanennyi idegi izzóval világítani. Magyarországon pedig drágább az áram mint itt nálunk, így a különbség nem háromszoros, hanem még többszörös.
(#) And válasza Norberto hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Így van, otthon csak a hatásos komponensért fizetünk. Egy (akár true rms) lakatfogó pedig azért sem túl jó ilyen mérésre, mert a készenléthez tartozó alacsony áramokat nem igazán bontja már fel, vagyis nem méri, ráadásul ugye hozzá kell férni vele az egyik vezető érhez. A méréshatár korlátja egyébként a szokásos egyszerű, házi konnektoros fogyasztásmérőkre is igaz, 20mA (vagyis kb. 5VA) alatt nem mutatnak semmit.
(#) wg_kezdo hozzászólása Jan 15, 2009 /

Főleg a környezeti hatások érdekelnek. Igazság szerint az sem utolsó szempont számomra, hogy az előállításuk mennyivel több terhet ró a környezetre, mint pl egy hagyományos.
Ha jól emlékszem a napelemeknél van úgy, hogy nagyon sokat ártunk a környezetnek az előállításukkal és szinte ennek töredékét sem tudja az élettartama alatt behozni.
Így viszont nem sokat ér.

A fogyasztómérő viszont még mindig érdekes. Akkor végül is milyet érdemes venni?
(#) wg_kezdo válasza Topi hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Hát igen, én is ezt akarom elkerülni.
Annyi már itthon az elektromos készülék, hogy azt sem tudom melyiket kéne kikapcsolni.
Legszívesebben minden konnektort kapcsolóssá alakítanám.

Az viszont, hogy kikapcsolt állapotban 22W-ot evett nagyon durva.

Nálunk elég sokat ég a lámpa lévén nem tudtunk sok ablakot beépíteni egyelőre, de nekem az volt a tapasztalatom, hogy a phill*ps ET égők is 2-3 hónap alatt kiégtek.
(#) szsrobert hozzászólása Jan 15, 2009 /

Mivel a vilanyóra alapján mért fogyasztás után kell fizetnünk a költséget, célszerű a villanyórával mérni a fogyasztók által felvett áramot,és a kerék forgási idejéből kiszámolni.
Norberto: Egy dugó és konnktor kijelzővel ellátva.
(#) _ampervadasz_ válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

1 A+ enegia osztály, sokkal gazdaságosabb módón képes előálítani a tízsta ruhát. Nemindengy hogy beledobsz 20db alsógatyát a gépbe, ami nem tölti ki a mosógépet, amihez meg teleengedné vizzel és azt az egész vizet felfűtené, illetve maximális nyomatékkal kedené el fogatni a dobot, mintha maximálisan telerakodnánk mindig. Az A+ osztály ennek a hibátnak a kiküszöbölésével jár. Vagyis az elektronika képes kiszámítani hogy a terhelőnyomatékból az éppen szükséges forgatónyomatékot, és a hozzá kellő víz mennyiséget, és azt hamarabb képes felfűteni, illetve a mosási idő is lerövidül amivel rengeteget lehet sórolni.

2 energiatakarékos izzók, igen birják két három évig is, a körülényeknek megfelelően, és aminőségüknek megfelelően. Nemmindegy hogy veszel egy 200Ft os olcsó 150LUX -os 2700K színhőmérsékletű fénycsöveket, vagy egy 3 - 4 ezer forintért 1500LUX 6000K színhőmérsékletűt. Nagyon nagy a különbség a kettő között. A Kelvin megmutatja a a "láthatófény skálájának" mértékét, mert hogy a fénycső csak egy részét képes nagy teljesítménynel sugározni. A LUX értéke, meg a a világítás erősségét mutatja meg.

3. az otthoni eszközök TV, VIDEO, DVD, HiFI, nagyon sok áramot vesznek fel még kikapcsolt állapotukban is. Ezekeben a készülékekben ugyan is nincsen külön "digitális" táp, ami biztosítaná a működtető elektronikának a kényszerléti áramot, ehelyett a FŐtápból "csapolják meg ezt. A főtáp ilyenkor jár "üresjárásban" is, ami továbbra is felveszi a működéséhez szükséges meddő teljesítményt, ahhoz hogy az elektronikának az a 10, illetve a VFD kijelzőnek 100mA -ert tudjon biztosítani. Sokkal drágább készülékekben, külön is megtalálható egy kis tápegység, ami külön a digitális elektronikát látja el árrammal, és azt kapcsolja be a főtranszformátort, ha a jelzést azt a távirányítőval kiadtuk.
A számítógépek ezért nem esznek szinte semmit, mert tartalmaznak egy segédüzemi tápot, ami a tápegység tényleges elindításához szükséges energiát biztosítja, ilyenkor a főtáp "halott"!

4 fogyasztás mérését egszerűen megteheted, ha van egy ismerősőd aki villanyszerelő attól, amíg be nem kell szerelni, addig kölcsönkéred, és lemérsz mindent. (Mivel én is villaszerelő vagyok nekem van egy egyfázisú elektronikus fogyasztás mérő, aminek a számlálja még elektromechanikus.) Jobb öteletem erre nincsen.
(#) _ampervadasz_ válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Idézet:
„most cseréltem le az összes izzót energiatakarékosra és az elején bizony hiába volt ráírva, hogy 100W-os normálnak felelt meg bántotta a szemem. Most már megszoktam,”

A sima izzó annak ellenére, hogy borzalmasan sokat fogyaszt, a legjobb a színhőmérsékelete, mint bármelyik fénycsőé! A teljes skálát kitölti majdnem, míg féncső még annyira sem. Ami mellette szól az a LUX értéke, mert abban sokkal jobban teljesít a fénycső, mert annak nagyobb a fényleadő felülete, míg az izzóé egy vagyon vékony spirál! Ahhoz hogy ott is egy egy 1500 -2000 LUX ot sikerüljön előállítani, ahhoz kemény kilovattok szükségesek. ( 1000W -os halogén pl.)
(#) szsrobert válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Én nem ezt tapasztaltam.5-10W fogyasztást mértem kikapcsolt , de nem áramtalanított PC-nél.
A notebook 25W-ot fogyaszt.Nem mindegy.
(#) hapro válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Nekem meg a philips energiatakarékos izzóval fordított tapasztalatom van nálam már 3-4 éve húzzák és minden tutti. Ahogy írják nem mindegy milyen márkát/típust veszel, volt 500Ft-os is, de az gallyra ment hamar, és közel nem volt akkora fényereje, mint a hasonló fogyasztású márkásabbanak. Egyébként multival mértem az áramfogyasztását, és beszoroztam a pillanatnyi feszültséggel, és valóban annyi jött ki mint ami rá van írva. Ezt csak azért végeztem el, mert hallottam olyanokat, is, hogy a 21-23W-os izzó valójában 40W-ot fogyaszt...aztán nem csak annyit amennyi rá van írva.
(#) wg_kezdo válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Köszönöm a választ, a mosógépes témával azért vigyázzunk, ha ezt egy Nő meglátja..... (párom állandóan azzal nyaggat, hogy vegyünk egy új mosógépet aminél egy program nem 2 órás) amikor utánajártunk és szinte az összes fellelhető típust átnéztük mondjuk az 50.000-150.000-es kategóriában rá kellett jönnünk, hogy az ami valóban kihozza a ruhából a piszkot (4 éves gyerek ruháiról van szó) annak kell a 2 óra.

A LUX és Kelvin értékekről pedig mit sem tudtam....

Amúgy pedig felháborító, hogy pár 1000 Ft-os profit miatt kihagynak egy ilyen energiatakarékosságból fontos eszközt a TV-kből.
(#) _ampervadasz_ válasza szsrobert hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Akkor ott a tápegységed hibádzik! Függ a minőségétől is. Az én tápegységemen nagyon csekély áram folyik keresztül. Egyedül csak egy glimlámpa, és a segédüzemi táp árama a 20mA -ert nem hladta meg!

ui.: az alaplapon lehet jumperelni hogy az a PS2 illetve USB portok megkapják e az 5V -ot kikapcsolt állapotban(világítős bill. -ek, egerek ekkor továbbra is villódzanak világítanak), ez természetesen offra állítottam. nem véletlenül került 30 ezerbe a tápom Havi 6400Ft -ot sporolok vele

Mondjuk én is laptopot használok D*ll-t egész nap be van dugva a töltője. Ezek szerint ez jó választás volt.

A routert meg nem merem kikapcsolni mert ahányszor kikapcsolom és reggel vissza valami baja mindig lesz a netnek ami nálam felér egy katasztrófával.
Na arra lennék kíváncsi az mennyit fogyaszthat.
Következő: »»   1 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem