Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   16 / 118
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 29, 2006 /
 
Az adatlapban is benne vannak a beállítás értékek. Ennél pontosabbat is be tudok állítani csak lassabb. 16Mhz-es kristály kell mindenféle képpen, mert 1Mhz-es mintavételt szeretnék.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Júl 29, 2006 /
 
Idézet:
„Ennél pontosabbat is be tudok állítani csak lassabb”


Sajnos akkor itt egy elég komoly kompromisszum előtt állunk

Esetleg valahogy érzékeli a hibát a progi a gépen, és ezt a mért adatot kihagyja, csak összeköti egy vonallal, az előtte, és az utána jövő dolgokat.
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 29, 2006 /
 
Nem érzékeli sehogy a program. Elkezdi küldeni a szkóp a bájtokat sorban, a program pedig egy tömbbe rakja bele szépen egymás után. Ezért a tömb utolsó elemei nincsenek feltöltve, mert ott már nem küld adatot a szkóp. Általában olyan 100-700 db tömbelem hiányzik. Majd kísérletezek az adatátviteli sebességekkel. Úgyis mindegy hogy 2 vagy 3 perc míg átjön.

Most fejlesztettem még a konstrukción. Be lehet állítani hogy hány % legyen a pre és posttrigger. Mindkét irányban 0-100%-ig. Annyi a hiba, hogy amikor túl sok előtrigger van beállítva, de nem tudunk annyi mintát venni, akkor fals adatok lesznek az előtrigger rendes adatai előtt. Ezért valamit még ki kell találnom, vagy pedig úgy kell használni, hogy ha gyorsan jön valószinűleg a triggerjel, akkor kevés előtriggert kell beállítani neki.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Te amúgy milyen sorosporti komponenst használtál delphihez? Vagy ha már USB-ről ment akkor az FTDI-nél lévő segédletet használtad?
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Nem ment USB-ről. A TComPort komponenst haszáltam. USB-nél is ezt fogom. A PIC18F4550-es alkalmazásoknál is mindenki ezt használja. Megtalálod goolival, ha nem akkor elküldöm.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Én egyszer szórakoztam egy sorosporti realtime szkóppal (kb 1Hz-et ha tudott ), Tcomport-tal. Azt csinálta nekem, hogy sokat hibázott, meg kb 1,5 perc múlva kifagyott a progi...
A hibázás az szerintem abból fakadt, hogy nem volt megfelelő kvarc az AVR-en, a lefagyás okát nemtudom.
(#) gtk válasza Gory hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Sziasztok!

Lehet hogy nem ide kellene irnom,de azert megprobalom
A kerdesem az lenne,hogy a hw resze hogy nez ki PC <--> AVR USB komunikacionak?
Hol lehet errol olvasni?
Latom nagyban megy a fejlesztes,de ha valaki tudja ossza meg velem please.
(#) MaSTeRFoXX válasza gtk hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Az avr.tavir.hu-n van egy rész az USB-ről, meg az AVR-ről. Van néhány kapcsolásirajz.

Pontosan itt: [link=http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=24]http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=24[/link]
(#) gtk válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Koszi!
(#) Gory válasza gtk hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Itt a topikban 1-2 oldallal előrébb találsz még a hozzászólásaimban szerintem hasznos infót.
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
A kvarcot tuti nem fogom kicserélni. Szerintem az lesz hogy lemegyek 57600 aud rate-re és ott csak 0,8% az eltérés a névlegestől. A másodpercenkénti 250 bájt küldés az csak nem okozhat gondot. De majd lejjebb viszem mondjuk 150-re. Aztán jó 3-4 perc lesz az adatküldés.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Felrakom a jelenlegi állapotomat a szkópról. Ez csak a digitális része, az analóg egy másik panelra fog kerülni.

Még nincs átnézve hibák szempontjából, és még nem 100%-os. Valami ilyesmi lesz belőle. Egy halom IC, alig van benne 1-2 passzív alkatrész

Bocsi az 5000*3000-es képért, de csak így lehet normálisan elolvasni....

scope.gif
    
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
És ezt már megépítetted és működik is rendesen? Mert így ránézésre szép meló lesz debuggolni. Majd én is felrakom az enyém kapcsolását, csak jövő héten nem leszek itthon. Aztán utána megcsinálom az analóg részt, meg valami szinusz generátort hogy tudjam tesztelni. Aztán ha jó, akkor nyákgyártás, szoftvercsiszolgatás és kész.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Még nem, most készül ez a rajz, majd ha kész lesz, akkor kezdek neki a NYÁK-tervnek. És utána építem csak meg. A debuggolás az nekem az lesz hogy az AVR-ben lévő progit szép sorjában, lépésenként rom meg, minden egyes funkciót egymás után írom bele, és egyszercsak fel fog épülni.

Eddig úgy tünik hogy nem lesznek benne "necces" részek.
A késleltetést is kiszámoltam. A 74HC4040-nek 25ns kell hogy új adatot rakjon a kimenetre, a RAM-nak a címbeállításhoz nem kell idő, az AD konverter ennyi idő alatt már végez a méréssel. És ezután a 2 schmidt-trigger kb 26nS-os időzítést hoz létre, amihez még hozzájön a 74HC126-os buffer 6-8ns-a. És ezután jön az irás.
Remélem jól okoskodtam ...

Még ezt az RS-tárolós dolgot kipróbálom Multisimben, és breadboardon.
A csupalyuk próbapaneltól félek hogy elkezd gerjedni egyszercsak, ezért nem is folytattam tovább. Az analóg rész az meg még később lesz kész hozzá
(#) MaSTeRFoXX válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 7, 2006 /
 
Azt hiszem, elkészültem a digitális rész kapcsolási rajzával. Van benne vagy 15 IC.
Ráadásul az Atmega128-nak csak 1-2 lába maradt szabadon. Közben vettem a szkópnak egy 270*200*110-es műszerdobozt. A kijelző épp hogy befér az előlapba, alig marad 2mm . Majd elég precízen kell kivágni. A hétvégén valószínűleg beleszerelek mindent az előlapba. Úgy osztom el a kezelőszerveket hogy később egyszerűen át lehessen építeni 2 csatornásra a szkópot. De lehet hogy egyől 2 csatornásra csinálom a szkóp előlapját, csak egy jó ideig nem lesz felhasználva....
Megjöttek a maximtól a max477-es IC-k is, ezek lesznek az analógrészben. A digitális részből kihagytam az USB-t, az majd megy egy külön kis panelra, és a doboz hátlapjához lesz csavarozva USB csatlakozóstól
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 8, 2006 /
 
Szerintem csak az LCD-t építsd bele míg nincsenek kész a panelok. Nagyon csúnya tud lenni egy plusz furat a dobozon. Én már csak tudom.
A te kapcsolásod is egyre bonyolultabb. Úgylátszik ezt nem lehet egyszerűbben megoldani.
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 8, 2006 /
 
Elég durva. Nehéz lesz az a műszerdoboz Ha ez a kapcsolás egyből működik akkor tehetséges vagy. Én most jötem haza a Balatonról, úgyhogy nem haladtam ezen a téren. Meg most kicsit lejjebb veszem a prioritását mert lesznek fontosabb dolgaim. Megjött az analóg részhez nekem is a max477, talán összerakom valamelyik nap.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Aug 8, 2006 /
 
Bízok benne hogy menni fog... Ahogy időm engedi a nyári melótól, ellenőrzöm a kapcsolást, és a multisimben is tesztelgetem.
Szombaton megveszem az összes előlapba való dolgot (kapcsolók, potik, BNC aljzatok), és szerintem beleszerelem. Azt találtam ki, hogy az előlapot úgy alakítom ki, hogy ha később 2 csatornás lesz netán a szkóp, akkor már ne kelljen gányolni, vagyis, 2 csatornára veszem meg az előlapi dolgokat, és bele is szerelem most, Igaz csak dísznek lesznek ott.... De a későbbi dolgokat nagyon megkönnyíti majd.

A tegnapi multisimes játszás után arra jöttem rá, hogy ha a 4040-es IC-vel címzem a ramot, akkor gyakorlatilag csak a felét fogja eltárolni (furcsa hogy így is milyen jól nézett ki az LCD-n), mivel a Q0 kimenetén az eredeti órajel felét kapjuk meg. És ez megy a RAM A0-os bemenetére. Tehát 2 órajel kell ahhoz hogy 1-el léptesse a RAM címet. A Megooldásként az találtam ki, hogy a 4040-es IC órajelét a RAM A0-s bementére kötjük, és csak ezután a számláló Q0-s kimenete kerül az A1-es bemenetére a RAM-nak.
Azt hogy most jól gondolkoztam-e azt még kiderítem multisimmel.
Nálatok nincs ilyen probléma? Mert a Ti címzéseteknél is az A0 ha jól láttam az is már osztva van
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 8, 2006 /
 
A címzésnél én a sn74hc161-est használtam azt hiszem ahogyan bbatka egyik kapcsolásában is van. az adatlapból kiderül hogy felfutó élre vált. Tehát az elsó felfutóra mondjuk magasba vált, és a következő felfutóig ott is marad az A0, aztán megy csak le alacsonyba. Tehát ez minden órajelre vált. Egyikre 0 a másikra 1. Jól működik. A 4040-est nem próbáltam. Igaz kevesebb IC lenne, de ez így elsőre működött, úgyhogy a véglegesen sem változtatok.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Aug 8, 2006 /
 
Kipróbáltam Multisimmel, és igazam volt. Csak minden második mintát mentette el.
Csak ki kell vezetni az órajelet a RAM A0-lábára és minden jó lesz
(#) MaSTeRFoXX válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 8, 2006 /
 
Nem hagyott nyugodni a 74HC161...

Leszimuláltam azt is. Az eredmény: Itt is a bejövő órajel frekvenciájának csak a fele fog a RAM-ra jutni. De itt a felfutó él miatt egy invertert kellene berakni, hogy normálisan számoljon, ha az órajel megy majd az A0-ra.

74161test.GIF
    
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 9, 2006 /
 
Nemtom, én még csak LED-ket villogtattam a Szimulátorban a 74161-el. Úgytünt nincs gond. Újra megnézem. Köszi!
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Aug 9, 2006 /
 
JAJJJ! :no:
Asszem állatságokat írtam. Igazak az ábrák amit mértem, csak azt felejtettem ki, hogy az AD konverter minden felfutó élre csinál egy mérést. Lefutóra nem. Ezért az eredeti megoldás tényleg jó.
Pedig egész nap ezen gondolkoztam, mégse tűnt fel....
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 9, 2006 /
 
Nemgond. Hibázásokból tanul az ember.
A PC-s programon dolgozok egyébként + máson is. Mondjuk nem ide tartozik. Tudtátok hogy a Nokia mobilokat nem lehet egyenfeszültséggel tölteni ? kb. 5s-ig töltött róla a régi 3210-s mobilom, aztán kiírta hogy nincs töltés. Rámértem szkóppal az eredeti töltőjére. Kiderült hogy egy trafó+Graetz-ből áll, aztán semmi egyéb nincs benne. 11Vcs-cs lüktető egyenfesz jön ki az ACP-7E kimenetén. Pic-el PWM jellel megtápláva leutánoztam az eredeti töltőt, és simán tölt róla. A célom az volt hogy ólom aksiról is lehessen tölteni a mobilt.
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 9, 2006 /
 
Azért nem teljesen igz amit írtál. Pl az hogy
a bejövő frekvenciának nem csak a fele fog a RAM-ra jutni. Mert szerintem ha 1Mhz es frekiről beszélünk, akkor az felfutó éltől a következő felfutóig tartó periódusból tartalmaz 1 milliót. Így 1Mhz-el számol a számláló is, hiszen fel vagy lefutóra vált., Amúgy én kipróbáltam a 74hc161-et összerakva lépésenként a jtag ice-al, és minden felfutóra tényleg vált.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Aug 9, 2006 /
 
Tudom, már rájöttem....
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Aug 9, 2006 /
 
Na ezt nem is gondoltam, hogy csak lüktető egyenárammal megy. Nemrég szedtem szét itthon 2 töltőt, mert mindegyiken meg volt törve a kábel. Az a lényeg, hogy a végén lévő csatlakozót nem lehet kapni a kereskedelemben. Ezért fogtam a tapétavágókést, és szépen lebontottam a gumi borítást róla, és kiderült, hogy alatta símán forrasztható kivezetések vannak. Vettem vékony SAL-os hangszórókábelt, beforrasztottam és már jó is volt, A dugóra meg húztam zsugorcsövet. Ez most már örök élet, mivel nagyon finom és sok szálú a hangszórókábel
Visszatérve a töltésre
A Conrádnál lehet(ett) venni egy utazó-gyorstöltőt. Ami abból áll, hogy beleraksz egy 9V-os elemet és arról töltődik a telefon. Eléggé elvetemült megoldás. Még sose próbáltam, nemtom hogy működhet-e. Elvileg azért lehet benne egy picike elektronika.
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 10, 2006 /
 
Ja ezzel a csatlakozóval én is szívtam. A dugasztápokhoz adott dugók közül az egyik ragyogóan passzol a Nokia-ba. Viszont a furata nagyobb és ezért nem érintkezik az aljzat tűjéhez, és emiatt a Nokia külső csatkakozó lemezeit fogom használni.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Aug 10, 2006 /
 
Megjött az AD9059-em! 8bites 60MSPS-es Duál ADkonverter. A TDA8703-ban egyáltalán nem bízok meg ezek után. Ráadásul sokkal igénytelenebb szerkezet, nem kell neki annyi kondenzátor meg miegyéb. Szerintem így üzembiztosabb Ráadásul majd a 2 csatornás módhoz is fel lehet használni. Az egyetlen hátránya, hogy nem lehet magas impedaniás módba váltani a kimenetét Ez ellen egy 8 bites tri-state-s buszmeghajtóval fogok védekezni (74HC541).
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 10, 2006 /
 
Milyen tokozása van? Nekem is van Analog konverterem azt hiszem AD0830 de olyan pici hogy nem tudom rendesen forrasztani. Most a robotos projectemen dolgozok mert szorít a határidő, kicsit félretettem a szkópot. Robotok irányítása és térképen való megjelenítése, ultrahang radarral és rádiós kommunikációval. Ebben is van processzor, vagy 6 darab AVR .
Következő: »»   16 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem