Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Mondjuk ezen a demo panelen nincs kihasználva a láb terhelhetősége.
Köszönöm! Sikerült is választanom ami PDIP tokos és van benne 4db PWM kimenet igaz nem 18Fxxx hanem dsPIC30Fxxx. Gyorsan átfutottam az adatlapját ami kell nekem az minden benne van. Eddig még nem volt dolgom dsPIC-el és nem is nagyon tudom hogy mik a főbb különbségek a PIC18 és a dsPIC30 család között.
Igazán nincs mit, azonban dsPIC-el még nekem sem volt dolgom. A további kérdéseidre szerintem a gyártó honlapján kapsz választ.
Idézet: „Sikerült is választanom ami PDIP tokos” Azt is megnézted, hogy a ChipCAD-nél kapható-e? Mellesleg, ha már a 16 bites mikrovezérlőkkel kezdesz foglalkozni, akkor esetleg jobb választás lehet a PIC24 vagy dsPIC33 család valamelyik tagja. (A 28 lábúak vannak SDIP, azaz keskeny - 3 raszter szélességű kivitelben). Valamivel korszerűbb felépítésűek: egy utasítás 2 órajel ciklus, nagyobb teljesítményűek (PIC24-ből csak a HJ sorozat), ugyanazon áron több memória. Viszont 3,3 V-os felépítésűek, s esetleg a kimenet terhelhetőségük is lehet kisebb. Tananyagnak jó Lucio di Jasio C nyelvű programozást bemutató könyve: Programming 16-bit PIC Microcontrollers in C: Learning to Fly the PIC24 Ugyancsak hasunos a Mississippi Állam Egyetemének honlapján található tananyag : Microcontrollers: From Assembly Language to C Using the PIC24 Family.
Melyik az a dsPIC? Mert van, amit csak 1000x lehet írni! Egyébként ha már volt dolgod más PIC-el, akkor elég az adatlap. Kicsit szenvedős az elején, mert még az adatlapban is van hiba(pl. az AD beállításoknál el van írva egy regiszternév), de azért a nagyja jó. Érdemes nézni az erratákat is.
Idézet: „és van benne 4db PWM kimenet” No, ez nem nagy vívmány, mert lehet, hogy csak 2 db. független "duty cycle generator" van benne, s te azt mondtad korábban, hogy neked négy kell. Vagy félreértettem valamit?
Hali
A 18F2431-4431 miert nem jo? Udv Vil
Szia!
Sajnos benéztem azt a dsPIC-t Nagyon megörültem mikor kidobta a kereső de az adatlapot átnézve nem jó. Sajnos nem találok 4db CCP modullal ellátott DIP tokosat. Ami megfelelne az a 18F6620 de sajnos TQFP tokos. Ilyen aprósággal még nem volt dolgom. Létezik TQFP-DIP adapter? Ha igen hol tudok venni? A beforrasztással még talán elboldogulnék de a nyák házilag való legyártása már kétséges. Legalábbis nekem
Szia!
Sajnos csak 2db ccp modul van bennük. Nekem 4db kell külön duty tényezővel.
Nem tudom mire kell neked az a 4 külön állítható PWM-jel, és hogy mire akarod még a PIC-et használni, és milyen helyigényekkel operálsz.
Két megoldás jutott az eszembe, ami talán hiánypótló lehet. Ha további alkatrészek felhasználása nélkül szeretnéd elérni a 4db független PWM-et, akkor válassz olyan PIC-et, amiben 4db számláló modul van, a számlálókkal is tudsz PWM-jelet előállítani. Akár olyat is csinálhatsz, hogy 2 kimenet hardware-es PWM modulból, a további 2 számlálóból előállított jelről üzemel. Hátránya viszont az, hogy az erőforrásokat eléggé leterheli. Másik megoldás, amihez további alkatrészek bevonása szükséges, az az, hogy a PIC-el vezérelsz 4db külső DA-t. Az innen kapott analóg jeleket egy közös fűrészjellel komparálod. Hogy a külső elemeket hogy oldod meg, az rád van bízva. A DA lehet IC, de lehet diszkrét alkatrészekből is, a komparátor is lehet akár műveleti erősítvel is, de itt inkább a kész komparátor IC-t javaslom. A fűrészjelet szintén a PIC-el vezérelt DA-val előállíthatod. Nem tagadom, életemben nem csináltam még ilyet, ez csak elmélet. Majd a nálam okosabbak elmondják, hogy tényleg mik a teendők.
Sziasztok. tudnátok segiteni nekem ,hogy merre induljak pic programozásban.szereztem egy pickit2-őt de nem nagyon érek el vele sikereket. gondoltam,hogy nem egyszerű de ennyire.Előre is köszi
dsPic33f sorozat 40mips maximális sebessége mellett nyugodtan használhatnál sw.-es pwm et. 10bit/200-400khz lazán megoldható.
Idézet: „Ami megfelelne az a 18F6620 de sajnos TQFP tokos.” Nézz körül, hogy kapható-e PIM modul formájában. Vagy vannak olyan fejlesztői kártyák (pl. a HPC Explorer),amin találsz a céljaidnak megfelő processzort (ha olyan helyre kell, hogy kártyástól beépíthető). De biztosan találsz a korábban ajánlott 28 lábúak között is (pl. a dsPIC33FJxxMCx02 sorozatban). Ha jól látom,ezek között van olyan, hogy 3+1 duty cycle - 6+2 PWM kimenettel). De még egy szentségtörő gondolat: muszáj ezeknek egy tokban lenni? Miért ne oldhatnád meg két vezérlővel, amelyek kommunikálnak egymással?
Én analóg feszültséggel szabályozható hangerő-hangszínszabályozóhoz kerestem olyat, amivel 4, egymástól független kitöltési tényezőjű PWM kimenet állítható elő, és nekem úgy tűnt, hogy a 18F4431-gyel ez megoldható (az igaz, hogy talán nem mindegyik kimenet frekvenciája lehet független, de engem csak a kitöltési tényező érdekelt). Vettem is egy 4431-et, de még nem jutottam hozzá, hogy foglalkozzak is vele. Biztos, hogy nem jó Neked ez a PIC?
Szerk: korábban összeütöttem egy vezérlést a hangerőszabályozóhoz, az úgy dolgozik, hogy 4db 12F683 állítja elő a 4 külön PWM jelet, és egy 16F684 küldi nekik a parancsokat soros vonalon (plusz kezeli a kijelzőt, az infravevőt és a billentyűket). Lehet, hogy árban nem jársz sokkal rosszabbul így sem, mintha egy 80 vagy 100 lábú PIC-kel oldanád meg.
Köszönöm mindenkinek a hozzászólását.
A szoftveres megoldás nem jó mert a PIC-nek lesz még bőven más feladata. A 28 lábú sajnos nem elég mert még LCD, I2C eeprom, SPI szenzor, RS232, 6Ch analóg bemenet, 4PWM kimenet, meg egy pár digitális I/O kell ellátnia. A frekvencia mind a négy PWM kimeneten ugyan az lenne de a kitöltési tényező nem. A 64 lábú TQFP tokos PIC18F6620 már csak a lábszám miatt is a lehető legjobb választás. Sajnos a TQFP átalakítok áráért akár 2-3db PIC-t is lehetne venni. Most jelenleg ott tartok hogy maradok a 18F6620-nál és megpróbálok magam egy átalakító adaptert elkészíteni. Eddig még nem volt dolgom 12mil vezető sávok kialakításával. Esetleg ha van valakinek ötlete a kivitelezéssel kapcsolatban (fotólakk,vasalás, stb) annak előre is köszönöm.
Jelen esetben, lehet jól járnál a többiek által fentebb említett erőforrásmegosztással. Persze, csak ha a hely engedi, anyagilag nem jársz sokkal rosszabbul.
Elméletileg a levilágítós teknikával kontrasztosabb és precízebb vezetősávokat lehet kialakítani. Én a vasalásos módszert használom, és teljesen meg vagyok elégedve vele. A kapcsolásomat mindig körbe szoktam keríteni egy 10mil-es vonallal, hogy tudjam, hol kell levágni a felesleget maratás után. Mit mondhatnék, a 10mil-es vonal megmarad teljes épségében. Nekem szerencsém volt, hogy kezdésnek olyan papírt vettem ami pont jó, és a vasaló is pont jól fűt. Szerintem egyszerűbb a vasalásos módszer, a költséghetékonyságról nem is beszélve. Érdemes kipróbálni, de kísérletezz, mielőtt a cél-nyákot kimarnád. Szerkesztve: Ne csak a vasalással, és a papírral kísérletezz, hanem a marással is. Milyen maratószert, hány %-osat, és mennyi ideig. Használj vaskloridot, az lassabban oldja a rezet, és van időd ellenőrizni. Ja és elnézést a többiektől az OFF-ért. Idézet: „A 28 lábú sajnos nem elég mert még LCD, I2C eeprom, SPI szenzor, RS232, 6Ch analóg bemenet, 4PWM kimenet, meg egy pár digitális I/O kell ellátnia.” Milyen jó lett volna, ha ezeket már az első körben elsoroltad volna, s akkor nem töltöttem volna fölöslegesen az időt direkt kislábszámú vezérlők adatlapjainak bújásával! :no: Mellesleg mennyire időkritikusak e felsorolt feladatok? Biztos vagy benne, hogy a felsorolt feladatokat az egy szem PIC18 el fogja tudni látni? S a RAM-ban elfér minden adat?
Elnézést kérek. Igaz tényleg nem említettem, hogy egyéb más feladatokra is kell a PIC mert elsősorban a 4 PWM volt a fontos. Természetesen megoldható két PIC-el is a dolog de talán ez lett volna az utolsó megoldás. Nem volt hiábavaló a keresésre szánt idő amit nem győzök megköszönni, mert lehet hogy PIC erőforrásai kevésnek bizonyulnak (aminek most fogok utána számolni) és akkor jól jönnek az általad javasolt típusok.
Szeretném minden kedves hozzászólónak megköszönni a segítőkész szándékát és a félreértésekért utólag szeretnék elnézést kérni.
Sziasztok!
Bocsánat de teljesen kezdő vagyok pic-ben, viszont olvastam a főoldalon a pic-égetőt, és megépítése egyszerűnek tűnik... Kérdéseim: Hol találok Micropascal programot PIC16F690-I/P programozásához? Illetve a főoldalon közölt égetővel tudom ezt a tipust is írni? És hogyan történik az icsp vezetékek bekötése erre a picre? Válaszotokat előre is köszönöm!
A Pascalt nem ajánlom, tanuld meg az assemblert! Csak sejtem, hogy a WLPT égetőre gondolsz, viszont abban a cikkben leírtam, hogy minden PIC-et éget, amihez találsz olyan programot, ami kezeli! A WINPIC800 ilyen. Meg kell említsem, nem az égető a legkritikusabb pontja a PIC témának, ez alapján dönteni, nem érdemes. De nem akarlak lebeszélni, csak készülj fel, hogy sok lesz a tanulnivaló! Kezd azzal a linkkel, ami az ICSP írásomra mutat(a cikkben)! Sok sikert!
Sziasztok!
Miért van az hogy egy potit szeretnék beólvasni adc eljárással és bármit csinálok ugymond gerjed a bemenete a pic-nek. Egy próbapanelen van a dolog összehozva, a hardver tökéletes. A programot kezdő lévén Oshonos picbasic compiler-ben írtam és pickit2- vel égettem. PIC 16F690 van benne. Íme a program, Aválaszokat előre is köszönöm!! Define CLOCK_FREQUENCY = 4 Dim i As Byte Dim an2 As Word Config PORTA.1 = Output Config PORTA.2 = Input Config PORTA.0 = Input Config PORTA.4 = Input AllDigital ADCON0 = 0xc0 ADCON1 = 0 TRISA.4 = 0 High ADCON0.ADON bekapcsolas: Adcin 2, an2 If an2 <= 0 Then Goto bekapcsolas If an2 >= 5 Then Goto bekapcsolas WaitMs 100 lala: High PORTC.0 WaitMs 40 High PORTC.1 WaitMs 40 High PORTC.2 WaitMs 40 High PORTC.3 WaitMs 40 Low PORTC.0 WaitMs 40 Low PORTC.1 WaitMs 40 Low PORTC.2 WaitMs 40 Low PORTC.3 WaitMs 40 High PORTC.3 WaitMs 40 High PORTC.2 WaitMs 40 High PORTC.1 WaitMs 40 High PORTC.0 WaitMs 40 Low PORTC.3 WaitMs 40 Low PORTC.2 WaitMs 40 Low PORTC.1 WaitMs 40 Low PORTC.0 WaitMs 40 loop: Adcin 3, i If i <= 0 Then Goto lala If i >= 150 Then Goto lala WaitMs 100 Goto loop
Bocs, nem ebben a cikkben hivatkozom rá, erre gondoltam: ICSP röviden
A PIC-ekben szokott olyan lenni, hogy konverzio indul.
Csak bekapcsolni nem eleg. Aztan kell varni a konverzio vegere. Az ADCON0 regiszter egyik bitje,GO/DONE nevre hallgat. Aztan en ovatosan bannek azzal a 'hardver tokeletes' kijelentessel... Elsokent probalj egy 2K2-es potit a tap es a fold koze, a harmadik labat egy pici kondival a foldre es innen az ad bemenetre. Aztannem artana beallitani, hogy mekkora pontossagot akarsz, hogyan jelenjen meg azon a 16 biten belul a 10 bites adatod es effelek. Az adatlap behatobb tanulmanyozasa ebben segitseget nyujthat.
Köszi a választ!
Az Lpt-s égetőre gondoltam. Igazából az eredeti project is mikropascalban van, amit át akarok írni, hogy note on of üzeneteket küldjön. Midilábkapcsoló Ez a része nem lenne nehéz, inkább az égetéstől félek... Találtam demólinket, azt hiszem ez jó lesz nekem: Mikropascal
Írtam egy kis segédanyagot, amit még formálgatok, talán érdemes elolvasnod. Az oldalamon találod(katt a nevemre)
Köszi a segítséget!
Olvasom
Hello
Olyat hogy lehetne Pic el megoldani hogy van egy led 1s ig világít 1 s nem és ez ismétlődik. És mindez assemblyben kellene. Előre is kösz |
Bejelentkezés
Hirdetés |