Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő
 
Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   27 / 163
(#) Tomy27 hozzászólása Jan 9, 2009 /
 
Igen igaza van az előttem szólónak, mert KD Mester nemsokkal előtte tette fel (270W-osos MOS FET végfok) néven,ebben benne van a nyákterv PDF-ben is...
(#) prst14 hozzászólása Jan 16, 2009 /
 
sziasztok
nyálazgattam a TOPIC-ot ,de ezen alkatrészeket nem találom!
esetleg helyettesíthetők mással ,vagy rendeljek távolabbi üzletből?
NPSA92
NPSA42
ZPD12 ez meg a dióda ugyi?
(#) lamalas válasza prst14 hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
udv,

Azok MPSA42 es 92-es tranzisztorok, a ZPD12 pedig zener dioda.
(#) tar.sandor9 hozzászólása Jan 16, 2009 /
 
KD Mester itt te vagy az atya ur isten légy szives és segits! keresek egy müködö képes letölthetö tranzisztor katalogust és ami meg mutatja a tranz. bekötését és paramétereit kösz
(#) valve válasza tar.sandor9 hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Kérdésednek keresd meg legközelebb a megfelelő Topikot! Katalógus, Félvezető katalógus, stb-stb.
És még egy tucat Topikban keresgélhetsz, vagy használd a Alldatasheet.com ot! (helyesírásra is figyelj)
(#) prst14 válasza lamalas hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
köszönöm szépen!
(#) Zupp87 hozzászólása Jan 25, 2009 /
 
Sziasztok!
A topik elejétől kezdve olvasgatom a hozzászólásokat, és a nagyobb strapabíróság érdekében mindenki az IRFP 240/9240-re esküszik. Holott az IRF540/9540 adatlapján magasabb folyamatos Drain áram szerepel (28A, míg a 240-nél 20A), valamint az 540-nek jóval kisebb a Drain-Source ellenállása (nyitott állapotban persze). Összehasonlítottam a max. drain áram hőmérsékletfüggését is a két fetnél: 100C-nál az IRFP240 kb. 13A-t tud, míg az IRF540 kb. 20-at. Vagy ez tapasztalat, hogy a 240-esek jobban bírják a gyűrődést?
(#) Tarzan válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
Sztem már itt is leírták, de megjegyezném: a SOA görbékből kiderül, hogy miért is irfp240-9240 bírja jobban...
(#) Zupp87 hozzászólása Jan 26, 2009 /
 
Igen, már rájöttem
(#) Zupp87 hozzászólása Jan 29, 2009 /
 
Közben végig olvastam a topikot, és úgy döntöttem, hogy a jelenlegi TDA7294-es végfokjaimat a Conductorral fogom felváltani A táp adott (+/-40V), és ahogy olvastam, 8 ohmon ennyivel még ugy ahogy biztonságosan üzemeltethető (kb. 40W teljesítményt fogok belőle max kihasználni szobai körülmények között, másra meg úgysem lesz használva). Viszont tervezem két másik hangdoboz építését, és azok 4 ohmosak lesznek. Jó megoldás lenne abban az esetben cserélni a végtranyókat IRFP-re? Vagy szerezzek be egy kisebb feszültségű trafót?
Egyébként én sokáig meg voltam elégedve a TDA-val, viszont nemrég meghallgatta a hangfalaim a jó öreg 2x15-20W-os Universum Senatorral.. na azóta nem tetszik annyira a TDA Azzal az öreg csonttal meghajtva a hangfalat kis kitérés mellett is olyan mélyre ment és erőteljes volt, hogy a TDA elbújhatott mellette. Ekkor döntöttem diszkrét félvezetős végfok megépítése mellett.
(#) xadaiy válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 30, 2009 /
 
Nem lehet, hogy abban fiziológiai hangerőszabályzás van? Csalóka lehet a dolog e-miatt...
(#) Zupp87 hozzászólása Jan 30, 2009 /
 
Igen, bár kikapcsolható, viszont a TDA-hoz is olyan előerősítőm volt, amiben volt fiziológiai hangerőszabályzás. A TDA-val az volt a gond, hogy hiába be volt kapcsolva a Loudness, szegény hangszóró majd kiszáll a helyéről, viszont csak ilyen kemény, japános mélyhangokat hallat. A Senator pedig feleekkora membránkitéréssel erősebb, mélyebb mélyeket produkál. Szerintem ez a Senator tranzisztoros erősítőjének nagyobb Damping-faktorának köszönhető.
(#) csezoli21 hozzászólása Jan 30, 2009 /
 
Helló mindenkinek!
Több kérdésem is lenne, erősítő témában főleg kezdő vagyok,...
Szóval olyan erősítőt szeretnék építeni magamnak, ami sztereó tehát 2 végfok már kell, + 1 mély erősítő kellene, és csatornánként olyan 100W körül! És nagyon vájt fülű vagyok azért itt kérdezek! Végigolvastam a topicot, először az eredeti VF2-t akartam megépíteni! De a topic végére jutva úgy gondolom, jobban járnék a mellékelt kapcsolással! Ezt még valamikor KD mester linkelte be ide! Először is azt szeretném kérdezni hogy van e azóta újítása a kapcsolásnak? A VF2-höz képest milyen a hangminősége? itt meg is van rögtön a sztereó, de kéne még 1 hozzá ami valami úton módon csak mélyet erősít! Erre kéne megoldás, de ha lehet ugyanez a végfok segítségével! és hogy a 3 végfokhoz milyen tulajdonságú táp(trafó) kellene, és mennyiben térne el a táp a mellékelt rajztól? Ja és 4 Ohmos hangszórókkal szeretném majd használni! Meg ha készek majd a panelek akkor az összekötözgetéseket sem vágom, valaki ezt is lerészletezhetné nekem! Egyenlőre ennyi remélem nem felejtettem ki semmit! Várom a válaszokat! Előre is hálás köszönet
Üdv.:Zoli
(#) Zupp87 hozzászólása Jan 31, 2009 /
 
Kettő helyett 3 ilyen végfokot helyezel el a NYÁK-on, és meg is van oldva
(#) csezoli21 válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 31, 2009 /
 
Heló hát ennél azért lényegesen több kérdésem volt, és sokkal részletesebb választ várok,...
(#) Zupp87 hozzászólása Jan 31, 2009 /
 
Tudom, csak egyrészt siettem, másrészt még én is csak most ismerkedem az említett erősítőkkel. Arra a kérdésedre,hogy használhatod-e 4 ohmos hangszórókkal, a leírásában van a válasz:
"Az erősítő ajánlott tápfeszültsége 4Ohm-ra +-38V (130W), vagy 8Ohm-ra +-51V (130W)."
A szub meghajtására szánt harmadik végfok elé pedig be kell építened egy aktív lowpass filtert, vagy másnéven "szub-szűrőt" (ki hogyan mondja), amit akár saját magad is méretezhetsz, de szerintem az oldalon is megtalálható egy-két ilyen kapcsolás. A hangminőségre vonatkozóan nem tudok sajnos neked nyilatkozni, ugyanis még sem a VF2-t, sem ezt nem hallottam muzsikálni. Ezekről, és arról, hogy készült-e már újabb változat, arról a KDMester tud neked részletesebb infot adni.
(#) csezoli21 válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 31, 2009 /
 
Ezért várom az ő hozászolását! mert már írtam az oldalára is csak most nem jön be! Nem nagyképűség miatt várok tőle választ, csak az miatt mert a lehető legjobb hangú dolgot akarom megalkotni,....
(#) Zupp87 hozzászólása Jan 31, 2009 /
 
Ahogy a mellékelt 130W-os kapcsolást nézegetem, ez valószínűleg a Conductor módosított változata. Abban eredetileg IRF540/9540 FET-ek vannak, és állítólag ezekkel szebb hangja van a végfoknak, viszont ezek a FET-ek állítólag nem annyira strapabíróak. Bár nagyobb max. áramot bírnak mint az IRFP-k, alacsony frekvenciákon lehetnek velük gondok.
(#) csezoli21 válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 31, 2009 /
 
Ezt olvastam, de azt írták hogy így is nagyon jó a hangja,...
Meg ugye amit mellékeltem abban megvan a sztereó nyák! De ugyanez a végfokból kéne a sima 1 végfok mert ezek itt össze vannak építve, és én nem tudom úgy leválasztani hogy jó legyen mindenféle szempontból!
plusz a táp is érdekel hogy így 3 végfokhoz mekkora trafót kellene venni? Wattra gondolok, a voltot tudom!
Meg a tápot hogyan kell megcsinálni hozzá! Meg a csatlakozóktól csatlakozókig való összekötegeléseket sem vágom, szóval sok segítség kellene, meg akkor 1 olyan jó minőségű mély szűrő kapcsolási rajz esetleg nyákterv beültetési rajz és alkatrészlista is kellene!
(#) Moderátor hozzászólása Zupp87 hozzászólására (») Jan 31, 2009
 
Használd a válasz-t ha valakinek válaszolsz! Azért lett kitalálva, hogy tudjuk ki-kinek ad a kérdésére feleletet, útmutatást.
(#) Kovidivi válasza csezoli21 hozzászólására (») Jan 31, 2009 /
 
Vannak elvárásaid bőven...
(#) csezoli21 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 31, 2009 /
 
Nem elvárások, kérések! Erre való a fórum hogy segítsünk egymásnak! Persze semmi sem kötelező, csak örülnék neki!
(#) csezoli21 hozzászólása Feb 1, 2009 /
 
Valaki be tudná nekem rajzolgatni hogy ezen a végfokon mit hova kell kötni? mármint a gnd +táp -táp be ki ilyenekre gondolok! köszi heló
(#) Aynnas válasza KD mester hozzászólására (») Feb 1, 2009 /
 
Szia!
A .lay-t milyen programmal tudom megnyitni a conductor erősítőnél?

kÖSZI!!
(#) DJ Szabcsa válasza Aynnas hozzászólására (») Feb 2, 2009 /
 
Sprint Layout-al.
(#) csezoli21 hozzászólása Feb 2, 2009 /
 
Heló

Itt a mellékletben megcsináltam Móricka rajzzal az erősítőt, sokat segítene rajtam ha berajzolgatná valaki a kábelezést, 5 percig se tart és többet ér 1000 szónál!!! Ha valami fontosat kihagytam volna azt is pótoljátok köszi! Légyszi segítsetek heló

rajz.jpg
    
(#) csezoli21 válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 2, 2009 /
 
Végigolvastam itt az egész topikot Király úr egész honlapját meg KD mester topikját is!!!
Ennyi erővel amíg ezt belinkelted, be is lehetett volna rajzolni, már ne haragudj!
(#) magery válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /
 
Szia!

Bevezetékeltem a rajzodat. A testpontokat próbáld 1 közös pontból kiindulva eljuttatni minden egységnek (pl. a tápegység nyákján vagy a pufferen) , mert különben földhurkot fogsz csinálni ami miatt búgni fog az erősítő.

rajz.JPG
    
(#) csezoli21 válasza magery hozzászólására (») Feb 2, 2009 /
 
Tehát mindenhova ahova a fordított T betűt raktad azokat 1 helyre kell gyűjteni mint pl a táp nyákjára!
És pl a vonalbemenet teste mehet ugyanúgy oda mint a hangfalkimeneteké? És mindent külön vezetékkel kell a pontba kötni? minden be és kimenetet meg mindent?
Következő: »»   27 / 163
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem