Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIDI lábkapcsoló
 
Témaindító: MadHead, idő: Ápr 28, 2007
Lapozás: OK   1 / 2
(#) MadHead hozzászólása Ápr 28, 2007 /
 
Tegnap összedobtam egy lábkapcsolós MIDI kontrollert. Mivel pofátlanul drágának vélem a gyáriakat, ezért inkább közreadom a terveimet.
6 nyomógomb van rajta, a MIDI kiosztása megegyezik a Mackie Control-lal. A gombokat a mikrovezérlő portlába és a föld közé kell kötni. A felhúzóellenállások a mikrovezérlőn belül konfigurálva vannak.

Alkatrészlista:
- 1db. Microchip PIC16F690-I/P
- 1db. 78L05 stab. IC
- 1db. 20MHz kerámia rezonátor
- 2db. 220R ellenállás (1/8W)
- 2db. 100nF
- 1db. 100µF/16V
- 1db. 470µF/16V
- 6db. lábkapcsoló
(IC foglalat, törhető tüskesor, DIN5 dugó, stb.)

Kapcsolási rajz: http://users.atw.hu/madhead/works/FootCtrl/schematic.jpg

NYÁK rajz, alkatrészoldal felöli nézet, fotózáshoz http://users.atw.hu/madhead/works/FootCtrl/nyakrajz.pdf

Beültetési rajz: http://users.atw.hu/madhead/works/FootCtrl/beultetesirajz.pdf

A 16F690 forráskódja (kommentezve) http://users.atw.hu/madhead/works/FootCtrl/FootController.ppas

Teljes EAGLE project: http://users.atw.hu/madhead/works/FootCtrl/eagle_files.zip

Teljes MikroPascal 6.0.0.2 project: http://users.atw.hu/madhead/works/FootCtrl/mikropascal_files.zip

u.i.: a rajzon az OSC helyre a kerámia rezonátort kell forrasztani
(#) huhuu válasza MadHead hozzászólására (») Ápr 29, 2007 /
 
Ez nagyon komoly lett! Gratulálok!
Mihez fogod használni???
(#) MadHead hozzászólása Ápr 30, 2007 /
 
Köszi, elsősorban Ableton Live-hoz. Ha feljátszok dallamot, vagy dobot, akkor ugye igencsak foglalt az ember keze, így a felvétel, a felülírás, és a felvett "részletek" között láball is tudok mozogni.
Igazából elszörnyedtem a gyári megoldások árain, és az ElektroKontha-ban igen olcsón tudtam lábkapcsolókat venni.
(#) kaszarobert hozzászólása Ápr 30, 2007 /
 
A chipcad.hu-n ezt az ícét találtam. Ez az?
PIC16F690-I/P PDIP............ 370 Ft

Egyébként lehet-e konfigurálni, hogy hanyas kontrollereket vezérli a 6 db gomb? Vagy be van égetve a chipbe? (én leginkább midi note on/off üzeneteket küldenék vele, mivel hogy az orgonámhoz basszuspedálsort építenék: 12db kapcsoló/12db hang Megtehetem, vagy ehhez egy másik csipp, esetleg lényegesen bonyolultab alkatrészek kellenek? )
(#) MadHead hozzászólása Ápr 30, 2007 /
 
Igen, az a mikrovezérlő lesz az.

Be van égetve a kiosztás, de nem csak a beégetendő HEX fájlt találod meg a linkeken, hanem a forráskódot is. Tetszőlegesen átírhatod.

Basszuspedálnak nem tudom mennyire lennének jók ezek a kapcsolók. Eléggé "kattannak". Nem puhák.

Jelen felállásban a lenyomott gomb egy NoteOn-Off párt küld lenyomásra. Felengedésre néma marad.

12 gombra bővíthető, ha jól számolom van annyi szabad portláb még a PIC-en. De pl. a PORTC lábra már külső felhúzóellenállások is kellenek. Persze a programot is át kell írni több gomb kezelésére.

A lenyomás/felengedés=note on/off pedig egyszerűen beírható. Van a főciklusban néhány IF-fel kezdődő sor. Jelen formájában azt vizsgálja, hogy 1-ről 0-ra váltott -e, a gomb állapota. Annyit kellene még utána írni, hogy vizsgálja meg, hogy 0-ról 1-re váltott -e.
Meg persze ketté kell szedni a MIDI_Out nevű eljárást.

(a továbbfejlesztés viszont már a vállalkozó kedvű utánépítők feladata lesz, célom csupán annyi volt, hogy megkíméljek pár embert a több tízezer forint értékű lábkapcsolók megvételétől, és bemutatni egy egyzerű gyakorlati példán, hogy fillérekből egy nap alatt lehet készíteni hasonlót; egyetlen negatívum, hogy a Note kiosztás be van égetve, és nem lehet a forráskód átírása nélkül módosítani)
(#) marlev hozzászólása Ápr 14, 2008 /
 
ez zseniális, de persze ha nem akarsz ennyi időt el**szni akkor fogsz egy régi billentyűzetet vagy usbportosat, (evidens hogy amelyk nincs használatban) és a inenntől kezdve szabad a pálya, mai programokkal odavezérled a betüket ahova szeretnéd, persze egy kis barkácsolás még hátra van hogy billentyüzetedet lábbal tudjad nyomkodni de ehhez még mindig nem kell zseninek lenni...

de azért
(#) kemenygolya hozzászólása Júl 6, 2008 /
 
sziasztok
építeni szeretnék egy midi bellentyűt
hogyan kezdek hozzá?
vagy mi kéne hozzá?
előre is köszi a segítséget
(#) evetke válasza MadHead hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
Helló.Láttam,hogy Ableton live-hoz csináltál magadnak lábkapcsolót.Nekem egy egész midi vezérlő kéne amivel lehetne vezérelni az Ableton-t vagy egyéb más alkalmazásokat a gépen.Egyébként én zeneszerkesztéssel foglalkozom és ahoz is nagyon jó lenne egy vezérlő,na és a későbbi fellépésekhez ha rendesen működik a kütyű.A midi vezérlés topikba már írtam,de még nem válaszolt senki....tulajdonképpen nekem egy vezérlő kell sok potival ha nincs benne más funkció az sem baj.Láttam egy oldalt ahol sok ilyen házi midibox van,Bővebben: Link csak az a baj,hogy én nem tudok angolul és ezért nem tudom,hogy hogyan állhatnék neki ennek a projektnek.Én egy ilyenre gondolok ,de mondom nekem elég ha csak tekerő potik és csuszkák vannak a többi az csak szupi lenne....
Remélem tudsz/tudtok segíteni nekem egy ilyen vezérlő össze állításában.Előre is köszönöm
(#) kaszarobert válasza MadHead hozzászólására (») Feb 2, 2009 /
 
Szia!

Bocs de, újra belekontárkodom a dolgokba
A következőket nem igazán értettem a forrásban:

Szerintem a Midi_Out eljárásban a negyedik txreg hívásnak, egy note of kódnak kellene lennie, ami $80, ez persze valószinűleg nem okozot gondot kontrollerként való használatban.

A másik pedig a kommentben a tristc:=%11111111 a portc-t bemenetnek állítja, és nem kimenetnek, legalábbis az adatlap szerint, persze te ezeket nem használtad, de én szeretném...

Javítsatok ki ha tévedek!
(#) MadHead válasza kaszarobert hozzászólására (») Márc 25, 2009 /
 
1) Nem kell okvetlen Note OFF-nak lennie, 0-ás velocityvel küldött Note ON is Note OFF-nak minősül.

2) Igazad van, elírtam a PORTC konfigjánál a kommentet, de nem változtat a működésen. Kössz az észrevételt.
(#) vzsolo hozzászólása Ápr 29, 2009 /
 
Sziasztok!
Építek egy MIDI kontrollert, ami soros porton keresztül kapcsolódik a számítógéphez. A hardver része már gyakorlatilag megvan, csak az nem világos számomra, hogy konkrétan milyen adatokat kell elküldenem a számítógép felé, hogy az XP MIDI eszköznek ismerje fel a kontrolleremet.
Azt már tudom, hogy hogyan néznek ki a MIDI üzenetek, de arról nem találtam leírást, hogyha nem MIDI porton keresztül csatlakozok a számítógéphez, akkor a Windows mitől fogja tudni, hogy a COM porton egy MIDI eszköz van?
Átnéztem MadHead Midi vezérlők tervezése c. írását, de abban sem találtam utalást erre, azt meg nem hinném, hogy ha csak simán elkezdem küldözgetni pl. a Note On-okat, akkor a számítógép tudná, hogy mi van. Az biztos, hogy a Winnek kell egy soros porti midi driver, de azt nem tudom, hogy a kontroller hogyan "mutatkozik be".
Sajnos nem értek a Windows perifériakezeléséhez, úgyhogy ha adnátok egy linket, vagy valami leírást erről a protokollról, azt nagyon megköszönném.
(#) Gory válasza vzsolo hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /
 
Szerintem vannak erre programok, amivel a soros porton jövő adatot MIDI-ként értelmezi a géped.

A neten egyébként van egy csomó USB-s midi eszköz megvalósítás is cél IC-vel. Illetve lehet kapni MIDI-USB átalakító kábelt, így ha nincs a gépeden MIDI port, akkor ez is egy megoldás lehet.
(#) vzsolo válasza Gory hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /
 
Tudom, hogy vannak olyan programok, de épp az lenne a lényeg, hogy az egész úgy működjön mint egy gyári cucc, tehát rádugom a gépre és kész, ne kelljen még mindenféle programokkal szórakozni, amik átvariálják Midivé.
Csak magára a protokoll leírására lenne szükségem, hogy az MCU-t Midi eszköznek lássa a gép.
Gondolom onnan tudja a Windows, hogy milyen eszközzel kommunikál, hogy amikor csatlakoztatom, az eszköz egy meghatározott módon "bemutatkozik", hogy "csókolom, én egy midi kontroller vagyok, kérlek töltsd be a hozzám való drivert, hogy megfelelően működjek!".
(#) Gory válasza vzsolo hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /
 
Szerintem ez soros porttal nem fog működni. Mint ahogy a midi porton sem azért tudja a gép hogy midi, mert bemutatkozik neki az eszköz. A soros portra alap helyzetben nem kell neked driver és a Windows nem fogja neked sose kérni hozzá.
A soros port nem így működik (és a midi sem, az is egy soros port nagyjából). A windows alapból nem figyeli az összes sorosportodon jövő adatot és nem értelmezi még ennek a tetejébe, ennek nem sok értelme lenne.
Amire te gondolsz az az USB portra jellemző. USB portos megoldás van a neten fenn, bár annyira nem egyszerű forrasztani azt az IC-t. Viszont USB portról veheted a tápot is hozzá, sokkal elegánsabb megoldás.

Midi speckó
Még egy halommal
(#) vzsolo válasza Gory hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /
 
Miért ne működne? Nem létezik soros porton csatlakozó midi eszköz?
Ha létezik, akkor azok mitől lesznek midi eszközök a gép számára? Erre vagyok csak kíváncsi.
"Mint ahogy a midi porton sem azért tudja a gép hogy midi, mert bemutatkozik neki az eszköz." - ez mind szép, és jó, de akkor honnan tudja? Ez a kérdés.

Mellesleg USB-n csatlakozok a géphez, csak ott soros portnak látszik. Ezért szeretném megtudni valahonnan, hogy a Windows mi alapján ismeri fel a hozzá csatlakoztatott eszközöket.
Az általad linkelt oldalt már néztem, értem hogy hogyan épül fel egy midi üzenet, de én arra vagyok kíváncsi, hogy a Windows mikor fogja midi üzenetnek látni azt ami küldök.
(#) Gory válasza vzsolo hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /
 
De létezik soros porton csatlakozó midi eszköz. Saját driver van hozzájuk. De ez megint csak az a pont ahol egy programot (vagy drivert) kell feltelepíteni, és úgy látszik a soros port midi-nek. Ezt meg már említettem előrébb és te kizártad mint lehetőség.

Tehát a windows ilyen esetben a driver miatt látja úgy hogy MIDI üzenet érkezett hozzá és nem pedig csak egy soros porti bájt jött az egyik hardveres bufferbe. A lényeg hogy az eszköz maga nem mondja azt hogy helló én egy MIDI eszköz vagyok. Az eszköz csak szimplán a MIDI szabványban leírt és általad is ismert parancsokat tudja.

Ha a soros-MIDI dirver be van töltve a memóriába, az a soros portról jövő adatokat magától átalakítja a windowsnak megfelelő függvényhívásokra. Tehát nem kell az eszköznek megmondania a windows számára hogy ő MIDI eszköz. Épp ezért nincs is ilyen parancs vagy adatcsomag vagy bármi más. Remélem így már elhiszed.

(Zárójelben megjegyzem hogy az USB-re ez nem vonatkozik, mert ott van megfelelően bonyolult procedúra és adatstruktúra arra hogy egy eszköz megmondja a Windowsnak hogy ő MIDI. Viszont ott a windowshoz nem kell drivert feltenni mert alapból be van építve)
(#) vzsolo válasza Gory hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /
 
"Szerintem vannak erre programok, amivel a soros porton jövő adatot MIDI-ként értelmezi a géped." - bocsi, de én ebből nem arra asszociáltam, hogy driverről írsz. A driverrel nincs semmi probléma, írtam is, hogy "Az biztos, hogy a Winnek kell egy soros porti midi driver, de azt nem tudom, hogy a kontroller hogyan "mutatkozik be"."

Ezek szerint, ha rendelkezem feltelepített soros porti MIDI driverrel, elegendő, ha a kontrollerem küldözgeti a MIDI üzeneteket, ezen kívül nincs más dolgom, egyből MIDI eszközként fog viselkedni?
Ez jól hangzik, mert így gyakorlatilag csak egy driver kell, de egy kérdés még felvetődik bennem. Az említett driver mitől töltődik a memóriába? Vagy manuálisan kell elindítani?
(#) Gory válasza vzsolo hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /
 
Ez jó kérdés. Nem tudom mert nem használtam még ilyet, de lehet hogy indulásnál betöltődik, vagy pl amikor egy MIDI-t használó programból kiválasztod hogy melyik MIDI porton levő eszközzel akarsz dolgozni, akkor töltődik be. Ki kell próbálni.
(#) vzsolo válasza Gory hozzászólására (») Ápr 30, 2009 /
 
Ok, köszi!
(#) Rober_4 válasza vzsolo hozzászólására (») Máj 13, 2009 /
 
Sziasztok!

Én eddig úgy vettem észre, hogy a soros porton való midi küldés teljesen szabványos! Régen egy korgx5-ösöm volt ennek a drivere simán kommunikált az Alesisemmel, de jelenleg egy Roland serial drivert használok hozzá, ami ugyanolyan jó!
Azthiszem innen töltöttem le:
Bővebben: Link
Ez végül is egy driver, ami azt eredményezi, hogy a soros portodat egy midi interfésznek lásd a zeneprogramodban.
Szerintem a soros portra rákötött kontroller ha megfelelő frekvencián adja a Midi üzeneteket, akkor vígan kommunikál a progiddal. A bekötésre is lehet rajzot találni a neten! Tehát nem kell spéci drivert írni, ha csak az alap Midi utasításokat akarod használni!



És, hogy konkrétabb legyek:
A kapcsrajz 4. oldal bal oldalán láthatod egy gyakorlati megvalósítását a soros midinek. A txd2 és az rxd2 megy a pc soros portjára...
Bővebben: Link
(#) szarpank hozzászólása Nov 4, 2009 /
 
Ki építette meg a kapcsolást? Működött?
(#) Rober_4 válasza szarpank hozzászólására (») Nov 12, 2009 /
 
Én csak szeretném, itt miskolcon kiröhögnek, azt mondják ilyen PIC nincs. Majd ha Pesten járok...


(#) mihalya hozzászólása Jan 17, 2010 /
 
Tiszteletem!
Hajlandó valaki lábkapcsolót építeni nekem? (Mindjárt kettőt.) Mondjuk négy (non-latching) kapcsoló, egyszerű note on/off üzenettel. Nem kívánom ingyen, természetesen.
Köszönöm,
Árpád.
(#) doni8 hozzászólása Ápr 4, 2010 /
 
Üdv!

Ez a kapcsolás csak gépre kapcsolva működik? Vagy működik más effektekkel is?
(#) Rober_4 válasza doni8 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /
 
A kapcsolás bemenetén kapcsolók vannak, a kimenete pedig szabványos midi kimenet, ha egy Din aljzatot szerelsz rá, bármilyen effekttel, szintivel csatlakoztathatod. Viszont, jelenleg a program az itt közölt forrás szerint hat féle note-on üzeneteket ad ki. Ha konfigurálható az effekted, hogy note on kódok irányítsák akkor menni fog. Ha nem akkor a programban kell kicserélned egy kis ügyeskedéssel pl. a Pascal project forrásában a Midi_Out eljárásban a $90 kódot valami másra, vagy három paraméterrel hívni meg az eljárást...
Számítógépre csak akkor van szükséged amikor felprogramozod a Pic-et.
(#) doni8 válasza Rober_4 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /
 
Köszönöm a gyors választ!
Kicsit beleásom magam a dolgokba aztán megépítem
(#) Moderátor hozzászólása Harmonika hozzászólására (») Máj 20, 2010
 
Harmonika felhasználó hozzászólása áthelyezve ide, ahol már egyszer megkérdezte: Bővebben: Link
(#) eman hozzászólása Júl 21, 2010 /
 
Szia!

Engem is nagyon megfogott a lábkapcsolód, ügyes megoldás, szép kivitelezés.
Régóta kacérkodom a gondolattal, hogy utánépítem, csak én még egy analóg harcos vagyok A kérdésem az lenne, hogy hányas csatornán kommunikál a géppel a kapcsolás? Van egy TMK88-as 1.0-ás midi billentyűzetem, amin csak egy midi out van. Ha szeretném használni a lábkapcsolót és a billenytűzetet egyszerre, szükséges építenem egy midi thru "kütyüt" is?
Előre is köszönöm a segítséget
(#) Rober_4 válasza eman hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
Szia!

A midi out eljárás meghívásakor adod meg a csatornaszámot. Itt a 0-a azt jelenti, hogy 1-es midi csatorna. (Ha figyelmesen elolvasod a forráskódot, akkor láthatod, hogy tetszőleges Midi utasítást ki tudsz küldeni, csak át kell bogarászni az utasítások kódját...)

MIDI_Out(0,100);
(#) eman válasza Rober_4 hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Szia!
Köszönöm a válaszod, de bevallom őszintén a PIC-ről egyenlőre annyit tudok, hogy "létezik" most próbálok eligazodni a káoszban, lehet, hogy még fogok zargatózni kérdésekkel.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem