Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Helló!
nem tudom sehogy sem beüzemelni a varázsszemet az erősítőmben. Egy EM84-et próbálok belefabrikálni, de állandóan max kivezérlést mutat. Hogy csináljak neki 22V-os előfeszt? Katódellenállást próbáltam számolni, de ilyen kis áramnál, meg ilyen nagy fesznél hatalmas érték jött ki, tehát az kilőve. valami más megoldás? Ez az egyszerű diódás megoldás sem működik. :no: tranzisztort meg nem akarok belerakni. :yes:
kivezérlés jelző lesz, talán egy kapcsolóval a nyugalmi áramot is mérhetik
Örülök, hogy sikerült a "műtét", nekem is hasonló tapasztalataim vannak ezzel az erősítővel.
Rövidvezetékes légszereléssel, némi alkatrészválogatással, a táp további bonyolításával, hosszadalmas fülelésekkel még lehetett volna javítani (ezeknek csak akkor van jelentősége, ha a hangsugárzó is és az erősítő is elég jó ahhoz, hogy meg lehessen hallani a különbséget). Csak a tápegység kondijait, szűrőellenállásokat cseréltem, meg a visszacsatolást lazítottam a fülemhez, maradt pentódás bekötésben (UL-t ki sem próbáltam a nagy agyammal).
Egesz kafa a cucc! Jo, hogy ilyen atlathato.
Mocorog bennem a kisordog, hogy a vcs tovabbi lazitasaval elerjem, h jobban sikitson gitarral, eredetileg ugyis arra keszult egy havernak. A mutet utan gondoltam csak arra, jogy megtartom hifire. A tegnapi proba gitarladaval esett meg, es felulmulta a varakozasaimat. Eloszor is iszonyat hangos... A hatar fele meg elkezd csillogos-ropogosan torzitani... Mmmmm minden gitaros alma! A zenesz kollega annyit mondott: monster...
Nekem valamiért nem nagyon akar összejönni. Így volt az EM80-al is. Felrakok egy kis videót, hogy lássátok mit csinál. Ezzel a diódás megoldással van megcsinálva, a PCL86 pentódájának a rácsára van kötve. Máshol még ennyit sem mozog. Nem tudom mi baja lehet. :no:
HELP ME!!!!! Csöves VCO kapcsolás nincsen véletlenül valakinek? olyan kellene, ami 0-tól max 100 Hz-ig szabályozható! Előre is köszi a segítséget
Varázsszemnél felejtsd el a katódellenállást. Katód testre, anód 470k-val a +-ra, ernyő direktbe a +-ra, anóddal összekötni az eltérítőelektródát. Rácsot 1M-val testre. Ekkor a legszélesebb a nyílása. Ez negatív feszültség hatására szűkül. Tehát a dióda anódja néz a rács felé. Ha így csinálod, mennie kell. Valami el van kötve, mert vezérlés nélkül (0V a rácson) a legszélesebb.
Pontosan így van, ahogy írod, de alapból ha a rácson csak egy 1megás ellenállás van a testre, akkor is a videón láthatóan van nyitva. ha be van kötve a diódás rész, akkor ehhez képest mozog egy kicsit. A katódellenállásos ötletemet el is vetettem.
Most jobb a helyzet. Már jobban szétnyílt, de még nem az igazi. Már csak egy fél centi van mindkét oldalon. Viszont bekötöttem a hangerőszabályzót, de nem megy rendesen. Ahogy veszem feljebb vágja a mély hangokat. egy 50K-s poti van berakva a bemenetre. vagyis bemenet->poti->100n->rács, meg itt a rácsnál egy 220K-s rácslevezető ellenállás. Hogy csináljam meg, hogy ne vágja a mélyeket? Mintha egy hangszínszabályzó lenne úgy működik.
Sziasztok: Ma délután gyorsan panelra raktam a GU50 tápegységének az alkatrészeit . Nem sokat akartam vele szórakozni ezért csak filccel , és szabadkézzel rajzoltam meg a panelt. így is elfogadható lett szerintem a külalakja , holnap délután" börze "után beüzemelés ! Most már gyakorlatilag kész a dobozom is ,vanak hozzá szép új GU50 -ek, csak az összeállítás ami még eltart egy darabig? A képeket csak telefonal csináltam ezért sajnos kicsit plixeles.
Szép lett így is , csak kicsit több melóval .
Nincs nyákterveződ ?
Sziasztok.
Nem akarom Müszi elektroncső nagyhatalmát megdönteni, csak meséltem az egyik ismerősömnek, hogy csöves erősítőt építek... Erre, Ö... Van pár csöve a pincében, behozza nekem a melóba, majd válogassak belőle ami kell. Kép mellékelve.
Hmmm.....
Szivesen válogatnék belőle :hehe: Müszi Idézet: „Szép lett így is , csak kicsit több melóval” Néha nem árt nosztalgiázni! Tetszik!
De van /Sprint Layout NYÁK-tervező/ Ezzel szoktam tervezgetni , bár nem nagyon sűrűn mert nem igazán van rá szükségem ? Ha ilyen egyszerű , és olyan ami nem precíz kell hogy legyen ezeket csak így gyorsan papíron megtervezem aztán szabadkézzel kirajzolva a nyákot! Hagyományosan kimaratva 50% vaskloriddal.
Bárcsak nekem lenne ilyen munkatársam! Nincs felvétel nálatok?
Én a vaskloridot száműztem, a sósav sokkal jobb és olcsóbb.
Nem mostanában vettem a vaskloridot , már vagy tíz évvel ezelőtt ! Ez 50 % oldat fölmelegítve egy picikét 8-10 perc maratási ídő ,ez nem lassú?
Ja ha már van akkor oké. Egyszer vettem én is egy flakonnal, de nagyon gyorsan elfogyott, és drága volt. A 8-10 perc nem hosszú, nekem a sósav hígítástól függően 1-4 perc.
Ez meglep , mert a SPRINT-tel sokkal gyorsabban megy nekem , adott minden , alkatrészek méretei és átláthatóbb szerintem és azonnal vasalható .
Ha hamarabb elkészültél így , csak gratulálni tudok, biztos nagyobb a rutinod .
nekem volna egykét kérdésem.
én magam is érdeklődök újjabban a csöves dolgok iránt is. egy dac-ot szeretnék építeni. nagyjából meg is vannak hozzá az infók. viszont én nem elektroncsővel szeretném ezt megoldani de hasonló minőséget szeretnék elérni. és mindehez műveletierősítős illesztést képzeltem el. tudom hogy az op és az ssm sorozatok közül van egy pár igen jó paraméterű tipus. tudom hogy akik megszállottan a csöves dolgokat istenítik nem nagyon szeretik az ilyen megoldásokat. és inkább egy csövet és trafót képzelnek el a D/A csip mellett mint előfok. ha valaki tud néhány instrukcióval szolgálni azt megköszönném.
Szerintem leírtad azt az indokot, ami miatt a kérdésednek nem ez a megfelelő topic! Keress tovább!
1. Mi köze a csöves végfoknak a "Digital to Analog Converter"-hez? nálam csak annyi, hogy a CD lelátszó után fogom kötni (amiben ugyebár van DAC)
2. Idézet: „egy dac-ot szeretnék építeni...” Idézet: „...viszont én nem elektroncsővel szeretném ezt megoldani” Ki mondta, hogy mi csöves DAC-ot építünk? 3. Idézet: „inkább egy csövet és trafót képzelnek el a D/A csip mellett mint előfok” Talán végfokot akartál írni, nem? De erre már az 1-es pontban válaszoltam. 4. Idézet: „hasonló minőséget szeretnék elérni” Ezen a képen egy PC hangkártyája által kiadott 10kHz-es szinuszhullám képe látható oszcilloszkópon. A felső hullám (lépcsős), egy műveleti erősítős kimeneté. Az alsó hullám (sima) egy csöves erősítő kimenetéjé. Ez szerinted hasonló minőség? 5. Nem tudok nagyon instrukciókan mondani, mert nemigazán értem mit szeretnél. Ha nem győzött meg a 4-es pont, hogy miért Istenítjük a csövest, akkor nem tudok mit tenni.
zolee1209 tudod én úgy vagyok ezzel hogy megpróbálok több helyen felvetni egy dolgot ha információ kell.
és több az esély rá hogy olyan ember is olvassa ezt aki nem reagál majd így meg aztán el lehetne beszélgetni arról is hogy menyire érdemes maximalistának lenni és szinte túlon túl hajszolni a minőséget. már csak abból kiindulva hogy sok hanganyag minősége elve gyengébb. mondhatjuk azt is indok ként hogy nem csöves profeszionális technikával keltették a hangokat és rögzítették na jó én is törekszem a minőségre és teljesen tisztában vagyok vele hogy másabb egy cső hangja. én nem egyenértékű hangot képzeltem el műveletierősítővel. csak ha valaki ismer néhány jó tipust esetleg segíthet. ennyit szerettem volna csak kérni.
néztem a fotót.
nos én itt egy lépcsőzetes jelnek a szűrt jelalakját látom. látszik jól kivehetően hogy a lépcsős jelhez képest elmarad a szinusz fázisa. ezt egy szokvános szűrő megteszi. tehát nem bizonyít semmit
én úgy képzelem el ezt a csöves dolgot hogy pozitívan hat a jelelektorzulás a hangra.
én a torzulás alatt nem azt értem csaj hogy rosz a hangja valaminek. hanem hogy eltér az eredetitől ami nem feltétlenül hátrányos.
"inkább egy csövet és trafót képzelnek el a D/A csip mellett mint előfok"
I/V konverter mögé szeretnél további fesz. erősítést csővel és trafóval , jól értem ? Vagy magát az I/V konvertert kivitelezni ezekkel az alkatrészekkel ? Talán itt nézelődhetnél :Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |