Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   94 / 274
(#) Jugee válasza Gyimate hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Köszi!

Már lecseréltem és nem zajos.
De most az a baj,hogy ha erősebb jelet kap kattan a hangszóró. Még megnézem hátha jó lesz,ha beteszek egy hangváltót és egy magas sugárzót mit csinál,de szerintem úgy már jó lesz.

Most épp egy subvoffer ládát próbálok szerkeszteni amiben helyet kap az erősítés is.
(#) punkkazy válasza Jugee hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Ezt kifejtenéd pontosabban? Max 0.7V-os bemenő jelet adj neki! Szóval egy Mp3 lejátszó kimenete megteszi. Nem kéne neki semmi kattanást létrehoznia, csak torzítani nagy jelnél...
(#) Jugee válasza punkkazy hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Rátettem a Pc-re és elkezdtem ott emelni a hangerőt és egy nagy kattanás és csend. Utána a hordozható MP3 lejátszómról működött tovább max hangerőn,de mikor adtam neki bass-t és magasat megint kezdett kattogni,de nem kussolt el utánna,csak kattogott. Ekkor lejjebb vettem a hangerőt és ment rendesen.

Lehet,hogy nagyobb kondi kéne a hangszóró + oldala után?
Most 1000-es van de láttam olyan kapcsolást ahol 2200-ast írnak,de ott az ellenállások és a többi kondi is más értékű.
(#) punkkazy válasza Jugee hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Nem hiszem, hogy ennyire kritikus lenne az értéke. Ez inkább csak torzítás lehet, mert túl nagy jelet kap, és betorzít. A kérdéses, hogy milyen a tápja, mert említetted a basszus okozta "kattogást", az lehet egy rosszul méretezett táptól!
(#) Gyimate válasza punkkazy hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Nemhiszem, hogy az a kondi okozna ilyen jellegű problémát. Én 1000 mikroval kezdtem és most 4700-as van az erőlködőmben és semmi baja, csak egy kicsit mintha mélyebb lenne a hangja. Még annyit, hogy milyen hangszóród van hozzá, hány wattos?
(#) punkkazy válasza Gyimate hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Így van: a kondi csak azért kell, hogy a hangszóróra ne kerüljön egyenáram, mert az aszimmetrikus tápellátás miatt az IC kimenetén a tápfesz fele fog megjelenni. Ez tönkretenné a hangszórót illetve lehetetlenné tenné a zenehallgatást. Ezért kell a kondi, hogy csak a változó feszültség jusson át rajta: ez esetben a hangfrekvenciás jel. A kapacitás növelésével a mély hangok egyre könnyebben jutnak át, amit hangerősség növekedésként érzékelünk.
(#) Jugee válasza punkkazy hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Ez egy régi HP nyomtató tápja volt.
Az adatai:

Model: C2176A
Input: 230V ~, 50Hz, 100 mA, 23 VA
Output: 30V -, 400mA, 12W

Azt mondjuk nem tudom mi az a 23VA???????
Lehet,hogy a 12W az a terhelhetősége és az nem tetszik neki,hogy 15W-os hangsz. van rajta?????Nem tudom.

Ezt a tápot maximum 400mA-rel lehet terhelni, azaz 30VDC mellett 12W teljesítmény leadására képes! 4ohmos hangszóró mellett a TDA2030A 30V-on, 16W-ot ad le, ami a sok a tápodnak. 8Ohmon 9W körül lehet a teljesítménye. A "koppanás" és a többi tünet oka a nem megfelelő tápellátás. A táp használható, gondod a "koppanáson" kívül nem kéne hogy legyen vele. Viszont egy rendesen megépített tápegység célravezetőbb. Valahonnan szerezz be mondjuk egy 24VAC szekunderű trafót. Ajánlatos használtat szerezni, pl. lomtalanításkor videólejátszókban, TV-kben stb. 20W feletti trafó megfelel.Én mindig így szerzem be a trafókat! Lomtalanítás reggelén végigjárom a környéket. Utána egy Graetz(diódahíd), majd egy 2200µF v. 4700µF-os elektrolitkondenzátor. Nem árt egy 100nF-os szűrőkondit is bekötni! Ha kell lerajzolom!

Aha.

Hát látszik,hogy nem foglalkoztam ilyesmivel.
Pont ma reggel kaptam a hugomtól egy régi videót és DVD lejátszót alkatrésznek.))))
Akkor viszont,ha lerajzolod ezt nekem úgy tedd,hogy analfabéta vagyok. Majd küldök képet a trafóról és beszámozom a kivezetéseket,hogy a rajzon fel tudd tüntetni,hogy melyik hova megy.Nem igazán tudnám megállapítani melyik a SEKUNDER és PRIMER tekercs.Már hallottam róle,de nem vágom mit is csinál. Meg azt sem tudom,hogy kéne kimérni az adatait,ha nincs feltüntetve rajta.(Áram alatt,vagy sem meg ilyenek.
Igyekszem minnél kevesebbet kérdezni.

(Nem lehetne inkább azt megoldani,hogy nagyobb legyen ennek a teljesítménye?)

Csodákat nem tudunk tenni...sajnos. Viszont, ha A-s végűt használsz, akkor adhatsz neki magasabb feszültséget! Akkor növekedik a teljesítmény is, csak persze akkor megint kondicsere kell...

No!

A videó hátulján 21W van feltüntetve,de Amper semmi.
A trafón semmi kézzel fogható. Egy nyákon van kondival (2200-as) van még 2 barna lapos kondi (2232 talán K)
1 kék lapos kondi de az adatait nem látom, 1 fehérdobozka (801 302 FD),1 nem tudom mi fekete valam átalakítás váltóról egyen áramra( RB40.273A,SK) és egy bizti (T500mA 250V) és a 220 bemenet és a gyenge áramú kimenet.
Majd küldöm a képet is.

Jó lenne a kép, mert ez nekem egy kapcsoló üzemű tápnak tűnik, ami nekünk nem biztos hogy jó...

Igen TDA2030A.Már nem is lehet kappni állítólag simát.
Ez az A jelűt is csak 44V-ig lehet terhelni az adatlapja szerint,de a kondik 50V-osak ugyhogy attól már nem kell tartanom.

40V-on 16 W-ot ad le. Hidd el elég lesz az, ha majd megunod, akkor lehet mást is építeni, vagy ezt továbbfejleszteni. Egyenlőre várom a képeket!

Nekem elég lenne a 30V-os is. Nem akarom kipréselni belőle a MAX-ot. Pláne,hogy azt mondják,hogy 25%-al nagyobb szórót kell rátenni mint amit lead az IC és nekem 15W-osak vannak.

Mennek a képek remélem látni amire kiváncsi vagy?!Sajna elg szar minőségüek.
(#) Joka hozzászólása Feb 7, 2009 /

Sziasztok! Én is trafo gondokkal küzdöm. Nekem az volna a problémám hogy épitettem két darab szimplatápos tda2030-as végfokot. Külön diódahid, külön puffer. Müködik is szépen. Csak tekertem nekik egy trafot és ez melegszik. Kb 1 óra müködés utan nem tudom megfogni a trafot olyan meleg. Pedig alig hajtom az erösitöt. A trafo egy régi hifi-é volt aminek a szekundere 1,3-as huzallal volt tekerve és 19V ot mértem rajta. Ezt lecseréltem 1-es huzalra és 28V-osra tekertem. A primért békén hagytam. A vasmag keresztmetszete 7 négyzetcentis. Ez 50-60 wattot bir ha jol tudom. Mi lehet a gond? A primér melegedne? Vagy hol a bibi?
Ha valaki tud kérem segitsen
Köszi elöre is!

Legyél boldog, mert ahogy elnézem ez jó lesz! Na most akkor az jön, hogy leméred mekkora feszültséget ad le a kimenetén! Mindent óvatosan, a 230VAC nem játék! Saját felelősségre!!!

Értem,de a 2200-as kondi látszólag el van pukkanva azt elötte cserélem,ha találok.Vagy nem kell?
(#) punkkazy válasza Joka hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Na lehet hogy azzal az 1-es huzallal lesz a gond. Vagy az, hogy 19-ről 28-ra tekerted. A vasat megbontottad? Ha nem lakkoztad be rendesen és nem szabályos az EI mag, akkor melegszik, de rendesen!

Mérj rá ellenállásmérővel! Ha nincs ellenállás, akkor csere, vagy ha állandó az ellenállás akkor is! De szerintem nincs gond vele. Kipróbálásra végülis mindegy.

Most látom a nyákon fel van tüntetve.20V-os csak,de ha nem lesz tőle ez a kattogás akkor inkább maradok ennél.

Előtte próbáld ki!! A TDA elég érzékeny a tápfeszre... Az enyém folyton gerjed, ha valami gáz van a táppal.
(#) Joka válasza punkkazy hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Az 1-es huzal 2amper. 2,55 A/mm2 el szamolva. A vasat megbontottam. Össze volt hegeszteve, egyik felén az E a másik oldalon az I lemezek. Ezt szétvagtam ugy tekertem meg. Aztán meg összehegesztettem ugyan ugy TIG-el. Ha belmártom sűrű lakba az jo lessz neki?
(#) punkkazy válasza Joka hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Hú, hát én még nem találkoztam hegesztett trafóval. A lakkozást azt lemezenként, a lemezek között kell elvégezni. Én pont ezen okok miatt nem szedem szét a trafókat. Talán jön valaki, aki többet tud segíteni, vagy keress egy trafós topicot, ott tuti tudnak segíteni
(#) Joka válasza punkkazy hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Ok! Majd rákeresek. Köszi a gyors választ
(#) Jugee válasza punkkazy hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Szeva!

Mi lehet a gond? Át rendeztem a nyákon a dolgokat és kicseréltem az égett kábeleket és most drámaian lecsökkent az egész teljesítménye!!!!!!
(#) punkkazy válasza Jugee hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Ez valószínűleg nem a kábelezéstől függ, hanem mint mondtam neked, hogy a videótápoddal 10W-ot érhetsz el 0.5ös torzítással, ami már szerintem viselhetetlen. Tehát 8W körül lehet az egész hallgatható állapotban. Ha nagyon kicsi a teljesítmény, akkor lehet a bemenetnél valami. Mondjuk akkor nem is viszi át a teljes frekvenciatartományt: basszus nincs.
(#) Jugee válasza punkkazy hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

A gond az ,hogy minden tényező változatlan a tagnapi kipróbálás óta,csak a panelen helyeztem el a dolgokat áttekinthetőbben. Illetve annyi,hogy tegnap még betettem azt a 47K-s potit,de attól halkabb lett így kiiktattam. Még a 30V-os táppal is halk maradt.
Nem értem.
(#) szadam18 hozzászólása Feb 9, 2009 /

Sziasztok!!
Én megépítettem egy erősítőt a TDA2030 - al, de problémáim vannak vele Már 3 jára építettem meg és 3 szorra égett ki!!! Nem igazán értem hogy miért minden alkatrészt kimértem, ujra és ujjra azzal tuti nincs gond. A kapcsolás zenei teljesítménye hídba 100 w, 8 Ohm. Szimetrikus 17,5 v-al van előfeszítve.
Mindig ugyan az van elsőnek kipróbálom halkan utána amikor odacsavarom neki "kb. a felétöl kicsit több" akkor valamelyik tanzisztor vagy ic(de abban nem vagyok biztos) elég !!! Üresjárásban nincs fesz. a kimeneten.
és nem tudok rájönni hogy mi lehet a probléma, tőletek várnám a segítséget nincs kedvem már csak 1 szer megvenni hozzá a tranzisztorokat!!!
A tranzisztorok :
TDA2030
BDX45c
BDX53c
Segítségeteket előre is köszönöm!!!
(#) punkkazy válasza Jugee hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Olyan nincs, hogy minden ugyanolyan és halkabb. Ott valahol elkötés, ónösszefolyás vagy valami van. Első körben próbáld átnézni tüzetesebben sőt használhatsz szakadásjelzőt ami minden multiméteren kell hogy legyen!
Következő: »»   94 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem