Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ESD Munkakörnyezet
Lapozás: OK   1 / 4
(#) Gipszi Jakab 2 hozzászólása Aug 14, 2006 /
 
Helló mindenkinek !

Azzal a kérdéssel fordulnék a tisztelt itt jelenlévőkhöz,hogy mi módon valósítható meg az ESD vagyis az eszközök és alkatrészek elektronikus feltöltődés védelme házilag !

Weller pálka ESD-sé tétele?
Munkaasztal stb....

Azt gondolom ez is egy olyan kérdés melyet érdemes megvitatni mert előbb utóbb szembekerül az ember az ESD védelemmel ha elektronikával foglalkozik :yes: :yes: :yes:
(#) sirály12 válasza Gipszi Jakab 2 hozzászólására (») Aug 14, 2006 /
 
ezek fontosak:

- ne vegyél fel műszálas cuccokat
- esd karperec használata


Szerintem ennyi elég is.
(#) Gipszi Jakab 2 válasza sirály12 hozzászólására (») Aug 14, 2006 /
 
no jó ezzel én is tisztába voltam de mi van akkor ha darabokra kell szednem egy mikrokontrollerekkel teletüzdelt DVD lejátszót és egyszer csak ZIZZ !

A témát azért indítottam,hogy kinek milyen elgondolása van ezzel kapcsolatban
(#) sirály12 válasza Gipszi Jakab 2 hozzászólására (») Aug 14, 2006 /
 
Szerintem ha ezt a két pontot betartod és nem taperolsz összevissza mindent feleslegesen, akkor nem lesz ZIZZ!
(#) PCB válasza Gipszi Jakab 2 hozzászólására (») Aug 14, 2006 /
 
Szia !

A dolog egyszerű, csak nem biztos hogy olcsó.
Persze ha nap mint nap olyan berendezéseket javítasz
amik kényesek az ESD védelemre akkor azt tudom javasolni, hogy vegyél :

Alap !

ESD -s alkatrész tárolókat. (ha nem tárolsz sok ilyen anyagot nem muszáj, mert létezik ESD szivacs ebbe belebökködöd, valamint ESD-s zacskóban tartod)

ESD szőnyeget az asztalra
ESD csuklópántot
Weller trafón van ESD kimenet

Házilag - nem házilag ESD védelmet ezeknélkül kialakítani nem lehet.

Ha mindenre elszántvagy, a műhely padozatját ESD -s
burkolattal, hasonlít a folyékony műpadlóhoz(lehet kapni) öntsd fel.
Ez 3 részből áll, alapréteg - grafitos bevonat - fedőréteg.

Megjegyzem egy DVD -hez TV -hez gyári körülmények közt kell mert előírás, de otthoni körülményekhez elég egy ESD karperec mivel az alkatrészek 99.9% -ban nem az ESD védelem hiányába halnak bele.

Üdv!
(#) PCB válasza PCB hozzászólására (») Aug 15, 2006 / 1
 
(#) Gipszi Jakab 2 válasza PCB hozzászólására (») Szept 3, 2006 /
 
Helló !

Elolvastam a doksit de sajna nem lettem okosabb

A koövetkező a dolog szereztem a 3 M-től ESD asztal borítást.A kérdésem igazábol az,hogy mekkora ellenállást kell használni 10 100 1000 MOhm ?
(#) PCB válasza Gipszi Jakab 2 hozzászólására (») Szept 3, 2006 /
 
Szia !

100M !

Üdv!

Idézet:
„Elolvastam a doksit de sajna nem lettem okosabb”


Ha nem lettél okosabb, akkor gyakorlatilag mindent tudtál az ESD-ről
(#) tszaboo válasza PCB hozzászólására (») Szept 3, 2006 / 4
 
Dolgoztam gyárban ahol panelokat gyártottak. Ott se alkalmaztak több védelmet. Esd csukló asszem 10M-es volt. A pákáról nem tudok mit mondani. Az esd munkaasztal meg egy ilyen gumiszerű hajlítható anyag, amit nem kell leföldelni. Ott ugyan a padló is esd volt, az le volt földelve. Meg külön munkaruhájuk volt az alkalmazottaknak, hülye fehér papuccsak kiegészítve. A dobozok meg darabja 3-4000-be kerülnek szóval azt nem ajánlom hogy vegyél, legalább is nem abba tárold mindened, mert nem éri meg. Amúgy szerintem is elég egy karperec, csak az előírások miatt kellett ezt csinálni.
(#) DigitalSilence válasza Gipszi Jakab 2 hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Egyszerű, és aránylag olcsó megoldás:
Az ESD padlóburkolat(kőpadló), helyett ESD fóliát kell leteríteni, ez ugyanaz, amit a munkaasztalra is ráterítünk.
A fóliák sarkába patentszemeket kell nyomni, majd egy csillagpontba kötni. Az asztalra tetszés szerinti helyen banánhüvelyes aljzatot kell szerelni, amely hüvelyt szintén a csillagponthoz kell kötni. A csuklóföldelésekben gyárilag 1M Ohm van. A csillagpontot -hogy szép is legyen-, zöld-sárga vezetékkel egy villásdugó földpontjára kell kötni. A dugóból el kell távolítani mindkét villát! A villásdugóban el lehet helyezni még egy 150 Ohm-s ellenállást, és ezen keresztül kötni be a zöld-sárgát.
Vigyázzunk, a Weller, Pace, Metcal, és más pákák egyes típusai gyári földeléssel rendelkeznek!
Használjunk ESD kesztyűt, és ESD szerszámokat.
(#) fater0827 hozzászólása Márc 21, 2010 /
 
Üdv

Én is dolgoztam telefongyárba, ott a balesetvédelmi oktatás az első napon a telefon védelméről szólt .
Ott is ESD szőnyeg fém asztal ,lábán banánhüvely az ESD karperecnek.Az asztallapon szén dús gumilap és mikró szkop. Akármennyi belépésnél kellet ellenőrizni az ESD védelmet .Rá kellet állni 2 fémlapra bekellet dugni a karpántot és meg kellet nyomni/érinteni 2 lemezt így mindkét ESD szandálom is ellenőriztem .Forrólevegős pákám földelt és persze minden eszköz EPH-ra .Soron voltam javító.Érdekes munka azt a sok apró alkatrészt, SMD és BGA forrasztása .
Szeretnék újból ott dolgozni!
Üdv
(#) Sir-Nyeteg hozzászólása Márc 21, 2010 /
 
A cikket ennyivel egészíteném ki, érdemes lehet beleírni cikkbe:
Minden elektronikai eszköz számára az a legjobb, ha minden csatlakozás és láb azonos potenciálon van. Ezt a legkönnyebben úgy érhetjük el, ha nem lebegtetjük ezt a pontot, hanem fix pontra, pl a földre kötjük. (Lebegtetés: pl nagyfrekvenciás mosfet tranzisztorok lábait vezető gumigyűrűvel zárják össze, amelyet csak beforrasztás után szabad levágni)
Viszont képzeljük el azt az esetet, amikor egy szabadon kószáló vezetékhez, avagy egy hibás eszközhöz érünk: ekkor rajtunk keresztül földeljük az eszközt, így belekerülünk a közvetlen áramkörbe = áramütés.
Emiatt van az, hogy nem közvetlen földelést használunk, hanem 1Mohm-on keresztül vagyunk leföldelve. Így ha közvetlenül a konnektorba is nyúlnánk, akkor nem a 230V esik rajtunk, hanem csak az 5-10%-a, amely már a törpefeszültség kategóriába tartozik. (Az emberi test ellenállása 10-100kohm, nedves bőr esetén 1-2kohm, így látható milyen értékű ellenállásosztóként viselkedik ez az arány.) Így az áram is korlátozott, azaz max "csípni" fog.
Otthoni számítógépes alkatrészek behelyezése előtt szokás megérinteni a radiátort, mivel az biztosan földelve van. Viszont épp emiatt vigyázni kell az áramütéssel azaz ne fogjuk egyszerre a radiátort és a számítógépet. Általában a földelő karpereceket irreális áron adják főleg ha 1 darabot akarsz vásárolni. Többezer ft-t is elkérnek érte, pedig csak egy 2ft-os ellenállás van benne... meg design.
Én jelenleg is egy elektronikai cégnél dolgozom, így röviden olyanokról is tudok még írni, mint: vezetéknélküli földelő karperec, ESD-beton, ha gyárilag nincs földelve a páka, akkor plusz vezetékkel földelni kell.
Tároló zacskók, vagy szivacsok szabvány színei: szürke/ezüst, fekete: 1Mohm, rózsaszín: 10Mohm-100Mohm.
Egy fet gate-je általában max 20V-ot visel el. Képzeljük el mi marad belőle, ha 10-20-100kV-ra feltöltve megtapogatjuk szegénykét. Na ez azért nem mindre vonatkozik, de minél nagyobb frekvenciára szeretnénk használni egy alkatrészt, annál kisebb gate-kapacitással érhető ez el a gyorsaság miatt. Ez kizárólag a félvezető szigetelőrétegek egyre kisebb szigetelési távolságával érhető el. Mosfeteknél egy kis oxidréteg a szigetelő.
Remélem érdekes volt, én régen a számat tátottam, amikor bekerültem ebbe a világba.
(#) tungsram hozzászólása Márc 21, 2010 /
 
Érdeklődéssel olvastam a HSZ-kat. A nejem itt dolgozik a "debil"-ben és Ő örjített meg egy darabig ezzel a témával. 20 éve is voltak ugye CMOS alkatrészek. Nem egyszer kétszer kellett vennem. Legnagyobb megdöbbenésemre az eladó kivette az alkatrészt a grafitszivacsból és egy gusztusos kis "nájlon" zacskóba gyürte. Kérdésemre, hogy ezt nem így kéne csak pislogott mint süket disznó a búzában. Megkérdeztem volt-e már reklamáció. Semmivel nem több mint más alkatrészek esetében.Na azóta nem igazán aggódok az alkatrész miatt, pedig a régiek nem voltak abszolute védve. Két dolgot betartva nem lehet gond.Egy: a forrasztás előtt meg közben nem kell simogatni a macskát, kettő minden berendezésnek ami igényli meg kell adni a védőföldelést. Nekem is van ilyen karpántom de, hogy hol??. Régebben amikor tényleg nagyon vigyázni kellett akkor az alkatrész lábait egy vékony dróttal rövidrezártuk beforraszt és kész. A másik, hogy VIZESEN tettük be. Házilagos körülmények között ezt az egész ESD dolgot egy hülyeségnek tartom. Felesleges pénzkidobás. Élö példa de igaz: van itt egy barátomnak egy számtek kft-je. Náluk ha csak három métert mész és a másikkal kezet fogol ott a szikra..."ESD" linóleum" padló a jobbik elektrosztatikus fajtából. Ez a dolog kicsit túl van lihegve mert ha mindent betartanánk akkor soha nem dolgoznánk. Ezt nem egy éves tapasztalat mondatja velem. :nezze:
(#) DigitalSilence válasza tungsram hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Erre azt tudom mondani, hogy egyszer esik, ami esik!
Itt főként hobbi dolgokról van szó, és nem ömlesztve áll a polcon a CMOS, a CPU, a Lézerdióda, stb..., és ha ESD miatt meghal valami, érzékenyebben érinti a pénztárcát.
Nem hiába találták fel ezeket az eszközöket, de azt sem mondom, hogy a plafonig be kell burkolni a helyiséget.


Előzőben írtam, hogy az ESD földet célszerű leválasztani az üzemi földtől.
(#) Georgee válasza DigitalSilence hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Én nem halál komolyan irtam a cikket, csak érdekesség ként, tehát nem azt akarom, elérni, hogy mindenki kiépítse a műhelyét ESD védettre. A boltban én is PE fóliába kapom az alkatrészeket (2 évet lehúztam a fólia gyárba és tudom, hogy mennyire tudnak töltődni ezek a kis zacsik is) engem is zavar egy kicsit. Inkább azért irtam a cikket, hogy kényesebb alkatrészeknél nem árt figyelni ezekre. Példa 2 hete takarítottam a gépemet (PC). A TV tuner kártyámat szerencsésen ki is lőttem (sajnos nem az olcsó kategóriás) Annyi szerencsém van, hogy több bemenet van rajta. De sajnos a kompozit bemenet teljesen meghalt. Vagy másik jó példa ICL7107-es IC az is kényes, szerelés közben sikeresen megfogtam a lábát és amikor már elkészült az áramkör, akkor meglepett a dolog, hogy a digitek hiányosak, illetve fals értékeket mutatott. Remélem azért érdekes lett a cikk!

Tungsram! Mostmár én is "DEBIL"-es vagyok.
(#) pcroland hozzászólása Márc 21, 2010 /
 
Hello!
Ettől csak processzorok hibásodhatnak meg,vagy akár mondjuk egy NE555-ös is?
(#) Georgee válasza pcroland hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Főként azok érzékenyek amik kis méretűek, és elég sokmindent tudnak. Mint ahogy irtad a processzor.
(#) pcroland hozzászólása Márc 21, 2010 /
 
Akkor nekem nem kell aggódnom
(#) Georgee válasza pcroland hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Azért legyen előtted a dolog, hogy soha nem lehet tudni.
(#) pcroland válasza Georgee hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Rendben
(#) SALáta válasza Georgee hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Nálam a villámsúlytott gépbe visszapakolta a szervíz a memóriát, hiába csapkodtam az asztalt hogy csere csere nem érdekel ha jó is nem érdekel a biztosító fizet, de ezek nyugodt szívvel visszapakolták. Azok sem hallottak még ilyenről hogy ESD az biztos, van karpántom, én egyszerűen kényelmes pamut nem nejlon ruhákba szerelek. Amúgy azóta a gép memóriája sokszor hibázik, asszony gépe lett nem engedi cserélni. Most legutóbb megcseréltem a két modult és így már nem fagy le. Érdekes de a Memtest86 semmi hibát nem jelez.
szerk: Mi van akkor ha védőföld sincs a házban? Ettől esetleg lehet gondja a memóriának? Csak azért kérdem mert az egyik barátomnál az összes memóriamodul hibás volt a gépben. És védőföld az nincs.
(#) Georgee válasza SALáta hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Sajnos a panelházakban erősen ki van spórolva. Itt nállunk csak a konyha illetve fürdőszoba ismeri a védőföld fogalmát (azaz ott van) nekem például nincs a gépemen, de szerencsére eddig nem is volt belőle gondom (mint látjátok mindennap itt lógok) :yes:
(#) pucuka válasza Georgee hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Azért legyünk reálisak. Nem kispórolva lettek, hanem eleve bele sem tervezték, ezek lakásoknak készültek, és nem irodának.
Mikor ezek készültek (nálunk) akkor még szó sem volt személyi számítógépről azok a berendezések pedig amik egy lakásba valók, mind kettős szigetelésűek, rádió, TV, állólámpa, amihez meg szükség volt, mosógép, hűtőszekrény, villanytűzhely, oda ki is építették.
A gáz csak az, hogy utólag a lakába már elég nehéz kiépíteni, de nem lehetetlen, csak nem lesz valami szép.
(#) DigitalSilence válasza pucuka hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
A mi lakásunkban falkábel van, és a hidegpadlós helyiségben sincs védőföld, így a mosógép, kazán is álföldön van.
(#) pucuka válasza DigitalSilence hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Földelési problémáddal, a villanyszerelés topikot látogasd meg, elég veszélyes a helyzet nálatok.
Itt - ha jól gondolom - az ESD (munka) környezet a téma, és ebben az esetben nem a tényleges földelés a legfontosabb, (az is) hanem az, hogy a kezed, a munkaasztal, a szerszámok, műszerek, és a munkadarab minden körülmények között azonos potenciálon legyenek, mert a statikus feltöltődés jópár kV potenciálkülönbséget tud összehozni, ami az erre érzékeny áramköröket igen könnyen tönkreteszi, anélkül, hogy egyáltalán beüzemelve lettek volna.
És ha lehet szőnyegpadlós helységben ne javítsunk ESD érzékeny eszközöket.
(#) DigitalSilence válasza pucuka hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Kedves pucuka!
A 668050 hsz.-ban mintha nem én kezdtem volna OFF-olni a topikot.
Amúgy meg olyan helyeken dolgoztam, hogy munkám során több 10 Kilométer ESD földelés kiépítésében, és üzembentartásában, ellenőrzésében vettem részt.
(#) pucuka válasza DigitalSilence hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Nem szeretnék vitázni, nem is fogok a továbbiakban. Nem én kezdtem, hanem Georgee, és kiskegyed meg ráerősített. Ezt szerettem volna visszaterelni az eredeti kerékvágásba. Csak ennyi, és nem több.
(#) Georgee válasza pucuka hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Azért a mutogatást kerüljük már el! Lehet látni mi az amit poénnak szán az ember és mi az amit nem! Elsősorban én a témát kezdőknek szántam, hogy legyen valami gogalmuk a dolgokról, és nem azért, hogy későbbiekben vitát nyissak erről! Azért megköszönném ha megmondanád, hogy OFF alatt mit értessz! Részemről innen a vitát lezárom!
(#) kisedison hozzászólása Márc 22, 2010 /
 
Hol lehet olyan ESD jelzőszalagot venni?
(#) Georgee válasza kisedison hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Például itt klikk
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem