Fórum témák
» Több friss téma |
Első ízben kérném a kapcsolást, mert az adatlapokban olyat nem találtam ami tranyós is meg hídba is van kötve. Én most arra tippelek, hogy kicsi a hűtés. Azért kimérhetnéd, hogy melyik alkatrész szállt el. A tranyóknál C-E között kell hogy zérushoz közelítsen az ellenállás, vagy másik méréssel B-E és B-C között. Ezeknél 1000Ohm alatt kell hogy legyen az ellenállás. Persze pólushoz mérten kell mérni: NPN-nél a B-ra a pozitív megy, a C,E-re meg a negatív. PNP-nél fordítva. A TDA-t meg úgy mérheted ki, hogy szakadásjelzővel rámérsz a kimenet és a pozitív-negatív tápfesz lábai között. Ha nincs szakadás, akkor gond van. Persze hogy pontos légy ki kell őket forrasztani!
UI: most vettem észre, hogy 17.5VDC-t írtál, azzal az a gond lehet, hogy a TDA2030(A NÉLKÜL!!) max 18VDC-t. Ez elég közelítő érték. Nem lehet, hogy megugrik a feszültség?
Szakadásjelző??????
Nekem nem digitális gépem van. Egy régi Ruszki vagy milyen. Fateromé,csak ő most nem használja és kölcsön adta. Van valami jelzés ami a szakadásjelzőhöz tartozik????
Hát asszem egy dióda van odarajzolva, de egy sima ellenállásmérő is jó lesz oda. Ha nincs szakadás akkor 0 ohmot jelez. Annyiban különbözik a szakadásjelző (pontosabban épp a fordítottja), hogy ha nincs szakadás akkor sípol.
Hello
A képeket fel töltöttem! a hűtéssel szerintem nincs gond mert amikor fél hangerőn szolt akkor nem melegedett csak 1 picit. A táp az olyan hogy: ~24 v ot felezek 2 kondival és a két kondi +- lába között jön ki a test. Azt nem tom hogy az nagy gond e hogy a trafóból ami torroid, nem jön ki test és ezért nincs mit a két kondi +- lába közé kötni ez lehet gond? Ja és a testhez képest a 2 feszültség értéke nem teljesen egyezik meg a - oldali 16,8 a + oldali 17,9, gondolom ez azért lehet mert a két kondi nem teljesen egyezik a két kondi 10000µF-es. Megmértem az Ic ket és a tranyókat mindegyik kiment... ![]()
Szerintem a táppal lehet gond. Így csináld meg, ha jól emlékszem Így kell bekötni a trafót, ha szimmetrikus tápot akarsz csinálni.
Nem a legjobb, de a Te megoldásodnál sokkal jobb. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a Tiéd egyáltalán nem jó, ez meg csak "kicsit jó". Sajnos ehhez szimmetrikus trafó kéne, mert így csak 1 utas egyenirányítást valósítasz meg, a szükséges 2 utas helyett.
Igaza van Imi65-nek! A feszkétszerezőnél (amit Gyimate linkelt be tap.jpg) a kondenzátorok kapacitására figyelj, mert ha 4700µF alá mész durva dolgokat művel. Nem épp egyenes az egyenáram feszültség-idő grafikonja. Könnyedén gerjedést idézhet elő. Tehát ajánlott kapacitás 4700µF-15000µF között. Vagy beszerzel egy 2x12VAC-os középleágazásos trafót!
Szerintem ezzel nem kéne, hogy leégjen, mint a tiéddel és talán addig kibÍrja erről az erőlködő, amÍg nem szerzel neki egy rendes négykivezetéses trafót. A te megoldásodnál csak jobb lehet...
![]()
Szadam18étől jobb
![]()
Akkor ez a baja hogy nem jol csináltam meg az egyen irányítót?:S
Hát igen, itt az ajánlott kapacitás minimum kétszerese szügséges ahhoz, hogy elkerüljük a búgást és a "durva dolgokat".
Határozottan NEM! Így azt érted el, hogy kis áramerősség mellett ugyan megvolt a szimmetrikus feszültség, de amint megnőtt az áramfelvétel (lásd hangerőnövelés) a szimmetria kezdett megszűnni és ez a félvezető túlterheléséhez vezetett. Hasonlít ahhoz, mintha féltápfeszt kapott volna. Ha van valami szimulálóprogid pl. Tina vagy Workbench, akkor nézd meg vele!
Itt a hobbielektronikán van a cikkek között a tápegységekről szóló írás, ami szépen felvázolja az alapokat! Ajánlom átnézni, nekem is sokat segített! UI:Linkelve Bővebben: Link
sziasztok.
megépítettem a tda2030 as BD -kel fejelt verzióját és olyan gondom van vele, hogy élesztésnél a +12 V -ot lerántja. a próbatáp 7812 és 7912 vel van megoldva sajna nem volt még időm összehozni egy rendes labortápot. mellékeltem a kapcsolási rajzot ami alapján ez készült plusz pár képet hátha ti megláttok valamit amit én még nem vettem észre. ha valakinek van valami tippje előre is köszönöm.
Köszi szépen!!! Majd valahogy meg oldom akkor ...
Üdv!
Egyenlőre azt tudom ajánlani, hogy nézd át tüzetesen a nyákot, a forrasztást. Ha minden okésnak tűnik, akkor mérd meg a vezetősávokat, hogy tényleg vezetnek. Tehát a multi egyik pólusát a vezetősáv egyik végére, a másik pólust a másikra! Vagy szakadásjelző vagy ellenállásmérő funkcióval végezd a műveletet. Ha mindegyik okés, akkor a pozitív tápágba kösd be sorosan a multidat és mérj áramerősséget! A bemenetet kösd földre(GND) és persze kikapcsolt, kisütött kondik mellett tedd mindezt! Ha megvagy, akkor kapcsold be és olvasd le az áramerősséget. Ennek nem lenne szabad 100mA-nál többnek lenni! Pontosan én sem tudom, de ennél biztosan kevesebb kell hogy legyen.
Sziasztok!
Most nekem lenne egy problémám: Szeretném ha ez az erősítő elbírná a 2 ohm os hangszórót, ezért párhuzamosítottam 2 ilyen IC-t. (a 2 Ic-nek az összes lábát összekötöttem). Azt tapasztaltam, hogy az felvett áram drasztikusan növekedett, eddig 12 V-ról 8 ohm -ra max 200 mA-t fogyasztott, most azonos körülmények között 1 A-t is levesz, persze nem állandóan, és a hűtőborda már 15 másodperc üzemeltetés után langyos. A kapcsolást gondolom már mindenki ismeri. Még annyit, hogy NEM szimmetrikus tápról üzemeltetem. Szerintetek mit lőttem el?
A másik kérdés ami most merült fel bennem, hogy egy ilyen csipp elbírja egyedül hajtani a 2 Ohm -ot? Ha igen akkor nem is fáradok azzal a párhuzamosítással...
A tápfesz az 12 V.
12V-on elbírja. én két 4ohmos hangszórót kötöttem párhuzamosan, és 16V-ról hajtottam nem keveset, semmi baja nem volt tőle
Nemtom, de szerintem ez a "két IC-t egybe" dolog nem szerencsés választás. Gondolj bele: a külső elemek határozzák meg az erősítést, gátolják meg az oszcillációt. Azzal, hogy 2 IC-t kötöttél be szerintem fűtésnek nagyon jó
![]() Ha belegondolok, hogy mondjuk egyik ICben kinyit az egyik tranyó, míg a másikban meg pont a komplementere és a kimenetet rövidre zárja... Nem szerencsés helyzet. Azt ajánlom, hogy 12VDCről próbálj egy IC-t meghajtani 2 Ohmon, elméletileg bírnia kéne....
Helo! Én nemrég megéptettem az oldalon található kapcsolást (kapcsolások/hangtechnika/végerősítők/Egyszerű 14 W-os erősítő TDA2030-al)
Készer csináltam meg. hogy sztereo legyen. Nagyon meg vagyok vele elégedve. ![]() Am én is kezdő vagyok és nagyon jó hogy ott minden le van írva ami kell hozzá+ pár jó tanács.
Szia!
Bár én nem vagyok nagy szakember,de én a helyedben inkább építenék egy előerősítést hozzá,és úgy talán meg lesz a kívánt hatás. A két IC egybekötését én sem tartom szerencsésnek.Már csak azért sem,mert mint írtad többet fogyaszt,és nem is a dupláját ahogy a logika diktálná,hanem hatványozva.Akkor inkább két külön erősítőt hajts meg,de szerintem a legjobb az előerősítés lenne! Nekem van egy 2.1-es hangfal szettem amiben a TDA2030A-s IC a végfok és gyárilag előerősített,és olyat szól,hogy nem is gondolná az ember,hogy csak 20W-os a ketyere!
Szia!
Szerintem ezt: "a 2 Ic-nek az összes lábát összekötöttem" fejtsd ki bővebben... Érdekesen hangzik először... Remélem, úgy csináltad, ahogy gondolom...
Sziasztok.Annó én is építettem tda2030-al erősítőt. Egyszerű és nagyszerű.Szerintem kár tunigolni,szépen elketyeg alapjáraton 100 évig
![]()
Sziasztok!
Úgy csináltam ahogy gondolod, azért nem vagyok ![]()
Vettem egy sima TESCO-s aksitöltőt. 4ampert és 12voltot tud. Szerintetek működne róla a TDA2030A
![]() ![]() ![]() Utóirat:Megnéztem egy sima trafó van benne.
Meg gondolom egy dióda is van benne. Szerintem működne vele csak kell rá tenni egy 2200-4700 µF-os elkót megy egy 100nF-os kerámia kondit hogy simitsa a pulzaló egyenaramot. 14,4 volt szorozva 1,41-el az 20,3 volt egyenfesz lessz belöle.
Sziasztok ha egy erősítő nem működik pedig jól van összerakva és megmérem az IC hogy jó e és egy biztossan jó IC-t is megmérekés és minden megegyezik az IC-n és mégse működik az erősítő ettől még lehet, hogy az IC a rossz?
Ha a nyakon minden rendben van akkor biztos hogy az IC rosz. Erdekes elgondolas az ic meresrol de en ugy tudom hogy ic-t nem lehet merni sehogy sem .Altalaban megepites utan az ic-s dolgok pocre mennek. Szerintem nezd at a kapcsrajzot meg a nyakot, nezd meg hogy mindent jol kototel e be .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |