Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 5-12V kapcsolása LPT porttal
Lapozás: OK   1 / 1
(#) ToMikaa hozzászólása Nov 12, 2007 /

Üdv!

Egy olyan kapcsolást szeretnék építeni, amelyikkel LPT portról vezérelhetem a gépemben lévő ventillátorokat, illetve egy hidegkatód csövet. Ha meg lehet oldani, akkor működjön 12 és 5V-tal is, mert 2 db kék LED-et is szeretnék vele kapcsolni. Ha lehet, akkor valami egyszerű áramkör kellene, mert többet is szeretnék építeni, mert több dolgot szeretnék vezérelni külön-külön. Láttam már több kapcsolást itt, de mindegyikhez optocsatoló szükséges. Esetleg megoldható, hogy enélkül működjön? Nem szeretnék ezreket költeni 1 db áramkörre.

Köszi!
(#) 925 válasza ToMikaa hozzászólására (») Nov 12, 2007 / 4

Az optocsatoló a PC megvédése érdekében van az áramkörökbe, a másik hogy pl: 4N25-ös opto kb 50Ft-ba kerül csak, és a géped mennyivel többet ér? Ha kezdő vagy akkor javaslom ne sporoljál 50Ft-os alkatrészen mert sokkal többe kerülhet ha valamit elhibázol. Ha rákeresel elég sok oldalt találsz a HE oldalán ami ezzel foglakozott, vagy a google-ba rákeresel az LPT-s dolgokra ott is találsz elég sokat.
(#) ToMikaa válasza 925 hozzászólására (») Nov 12, 2007 /

50 Ft? Jah oké, akkor mehet. Azt gondoltam, hogy drágább alkatrész. Akkor viszont megnézem a fent lévő kapcsolásokat megnézegetem. Köszönöm!
(#) ToMikaa válasza 925 hozzászólására (») Nov 12, 2007 /

Nézegettem amúgy a kapcsolásokat, olyat találtam, amiben van relé. Meg lehet oldani úgy, hogy ne legyen relé? Nem nagy áramra lesz a kapcsolás.
(#) ToMikaa válasza ToMikaa hozzászólására (») Nov 12, 2007 /

Nah, megmértem, egy ilyen kapcsolónak max 700 mA-t kellene kapcsolnia.
(#) 925 válasza ToMikaa hozzászólására (») Nov 13, 2007 /

Meg lehet oldani tranzisztorral is, de oda már célszerű BD tipusú tranzisztort használni ami legalább 1Ampert tud, vagy léteznek kicsi relék is amivel szintén 1Ampert lehet kapcsolni.
(#) ToMikaa válasza 925 hozzászólására (») Nov 13, 2007 /

Értelek. Mellékelek egy kapcsolást, megnéznéd nekem, hogy megfelelő-e? Mert akkor megveszem ahhoz az alkatrészeket és elkészítem azt a kapcsolást. De még azon gondolkodtam, hogy SSR-t kellene beszerezni, mert ahhoz csak egy ellenállás kell és már kész is a kapcsoló.

A kapcsolás jó, a benne lévő tranzisztor 800mA bír max.
(#) zsoltee0001 válasza ToMikaa hozzászólására (») Nov 13, 2007 /

Hi
ha több áramkört szeretnél vezérelni akkor létezik 2 ill 4 áramkörös optocsati isBővebben: Link
nem vagyok biztos benne, hogy kapható, nekem bontásból van egy rakással.
üdv

Akkor összeszedem hozzá az alkatrészeket. Egy kérdés: mivel csak 6V-os relét találtam, meg tudom hajtani ezzel a kapcsolással? Vagy kössek 12V-ot a bemenetére és 12V-os relét keressek?

Meg kell nézni hogy a 6V-os relédet 5V-ról be lehet-e huzatni ha működik akkor semmi probléma nincs. Ha 12V-ról akarod működtetni a relé elé kell egy előtét ellenállás és máris működik 12V-ról is. Ha alkatrészeket akarsz venni elfogadható áron javaslom a www.ret.hu

Nos, nagyon szépen köszönöm a segítséget. Megépítettem a kis relé-kártyámat, rendesen működik. Végül sikerült 5V-os relét szereznem.

Image045.jpg

(#) Tápos Lajos válasza ToMikaa hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

LPT portra létezik ilyen IC:ULN2803A.4db relét tud vezérelni.Nekem van panelom,IC-vel,polar-relével amely 2 állapotú,hálózatkimaradáskor sem billen vissza. 220V/10A kapcsolhat max,behúzáshoz tápfesz 12V kell.
(#) piciusmarcus hozzászólása Feb 13, 2009 /

Sziasztok.
Szükségem lenne ilyen témában 1 kis segítségre. A helyzet az lenne, hogy 1 meglehetősen hülye ötlettel álltunk elő páran, méghozzá azért mert megszállottan növényszeretők vagyunk. Kollégisták vagyunk és 1 olyan PC-vezérelt rendszert szeretnénk létrehozni, ami időközönként (ha nem vagyunk a helyszínen pár hétig), akkor megoldja az ott lévő virágaink locsolását. Ezt a következő elven: LPT port segítségével 1 régi ablakmosó motorját vezéreljük (6-12V), amely bizonyos ideig kinyitva 1 tartályból vizet ereszt a virágokra. Ez idáig rendben is lenne hiszen mi sem egyszerűbb mint kiszámolni hogy milyen időközönként milyen mennyiségű vízre van szüksége 1 virágnak... Ennek megvalósítására elég is lenne a mellékelt áramkör. Azonban a páratartalom és a hőmérséklet változásával más lesz az az időintervallum is, amely után a virág vizet igényel. Tehát azt találtuk ki hogy a virágföld 2 végébe szúrt 2 fémrúd közötti áramvezetést fogjuk mérni. Ha nem elég nedves a föld, akkor nyilvánvalóan nem vezet, és a virágnak vízre van szüksége. Nah igen, de mindezt úgy kellene megoldani hogy mérni lehessen azt, hogy ha az adott föld vezetőképessége mennyi, és a kellő programozási feltételek mellett ez mérni is lehessen. Azt persze részlet kérdés beállítani hogy mennyi legyen az a feszültségi érték amilyen alatt az ablakmosó nyitna... Igazából nem tudjuk hogy valósulnak meg elektronikusan ez a feszültségmérésre alkalmas jel.
Lényeg a lényeg, még nem sokat értünk az elektronikához, és az lenne a kérdésem hogy a mellékelt rajz megvalósításával lehetséges ennek a kivitelezése? Ha igen hogyan? Ha nem, akkor valaki tudna nekünk segíteni abban hogy lehetne az?
Előre is köszönöm a segítséget!

relé.brd

(#) bbalazs_ válasza piciusmarcus hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

Ezt felesleges szamitogepre bizni, rengeteget fogyaszt es nem megbizhato, bonyolult az adatok bejuttatasa a gepbe, stb.
Tipikusan mikrokontrollerert kialto tema.

PIC AD-vel, ezer forint alatt van mar.
Szerintem a mechanikai kivitelezes sokkal bonyolultabb lesz, pl. a tavolabbi novenyek ugyanannyit kapjanak, mint a kozelebbiek, a nagyobbak tobbet mint a kisebbek, a lapos cserep gyorsabban parologtat, stb.

Egy virag nem tul kenyes erre, gondoljatok a termeszetre, ahol az eso elegge szabalytalanul jon.
Szoval a vezerlesi resz egyszeru lesz, kb naponta egyszer x idore megnyitja a csapot es kesz.
Egy elemrol siman eljar a cucc hosszu evekig, a pumpat meg relevel kapcsolni akkurol.
(#) piciusmarcus válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

Igen, mi is gondoltunk erre, bár a gond azzal van, hogy akkor meg nem is a rendszer, hanem a rendszer megvalósítása kerülne elég sokba... mi nem PIC-re hanem AVR-re gondoltunk. A PIC-eket én személy szerint annyira nem is ismerem, de AVR-re tuti hogy van C fejlesztőfelület.
Visszatérve elég költséges lenne 1 felprogramozót megvenni, a házilag összerakható boardokban meg nem tudom mennyire lehet megbízni. Ha esetleg tudsz 1 megbízható boardrajzot akkor állok elébe!
(#) bbalazs_ válasza piciusmarcus hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

Szerintem a szamitogep aramfogyasztasa miatt (csak szamolj 50W-al, kb naponta tobb,mint 1kWh) mar bejon a vezerlo ara 1 honap alatt. Utana mar csak hasznot termel. Valami elektros haver csak megcsinalja...

De mindegy, akkor legyen ugy, ahogy akarjatok.

Az analog feszultsegjel bejuttatasa lesz nehez, de talan megfeleloen leosztva a hangkartya bemenet esetleg alkalmas lehet a celra.
A vezerles a porton at elegge egyszeru, valami levalaszto meghajto IC, mondjuk 74hct245, ami mehet egy bd139-esre, ami kapcsolja mar a relet.
Siman ratenni a D0 vagy a /strobe jelre.
XP alatt van mondjuk az AllowIO, amit nem is kell driverkent felrakni, hanem ezzel inditani a sajat progit /a kapcsoloval, ilyenkor az XP nem sir a direkt portkezelesert akarmilyen cim volt is...
Altalaban a 0378-as cimrol indul a port.
(#) Ncsaba válasza Tápos Lajos hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Szia! Most olvastam az egyik hozzászólásodat. Ott írtad, hogy van neked "LPT portra létezik ilyen IC:ULN2803A.4db relét tud vezérelni.Nekem van panelom,IC-vel,polar-relével amely 2 állapotú,hálózatkimaradáskor sem billen vissza. 220V/10A kapcsolhat max,behúzáshoz tápfesz 12V kell."
Érdeklődnék, hogy ez megvan-e még neked, és, hogy eladod-e?
Ha lehetséges akkor a hir111@freemail.hu címre válaszólj.

Üdv: Csaba
(#) kissmacika hozzászólása Márc 1, 2009 /

Sziasztok . Segitségre lenne szűkségem 4-5 db relét szeretnék műkődtetni számitogépről ha lehet rs 232 vagy Usb-ről ha tudnátok segiteni előre is köszönöm a segitséget
(#) csabyy hozzászólása Szept 28, 2009 /

sziasztok
A kérdésem az lenne h relékártyés cuccom van relé nélkül és 10 led-et szeretnék oldalanként müködtetni , ebbe szeretném a segítségeteket kérni a legegyszerübbet ha lehet .
előre is köszi.
(#) hideg83 hozzászólása Dec 29, 2009 /

Sziasztok.Azt szeretném kérdezi ha a mellékelt képen látható módon szeretném megoldani a leválasztást,az lpt 18-25 gnd-jét hova kell kötnöm?Vagy mind a 2 GND a -5/-12V.Előre is köszi a segítséget.Bocsi a gagyi rajzé.

Névtelen.png

(#) zenetom válasza hideg83 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Hali!
A két GND-t összekötöd és általában elég az egyikhez rakni az LPT 18...25 lábai közül. No meg természetesen amit hajtasz vele, annak a testjével (GND) is kösd össze.
(#) hideg83 válasza zenetom hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Szia. Köszi a gyors választ. 1 12V-os relé lessz rajta.
(#) _JANI_ válasza csabyy hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Egy lehetséges megoldás! >>> Bővebben: Link <<< [off] a felső rajz...
(#) csabyy válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

köszi a rajzot
(#) hideg83 válasza zenetom hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Hello.Megépítettem -lett.Köszi még egyszer a segedelmet.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem