Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Motorgyújtás
nincs belakozva a menetek között, a gyári az kb 0.2es lehetett, de amikor megbontottam nem látszott rajta, hogy lenne bármi baja is, de akkor már mindegy volt neki.
Nem tudom menyi menetet tekertem rá. általában 230ohm környékén van a cdik-nek a tekercse ezért ennyit is raktam rá. Mindenesetre nem kevés menet.
0.15 átmérőjű kell, (ez a tiszta réz) és ~3000 menet,lakkozva tisztességesen.
És az ellenállás az nem is érdekes? Nem biztos, hogy ez a menetszám egyáltalán ráfér a csévére.
ha belegondolsz az ellenállás nagymértékben függ a csévetest méretétől,ezért nem lehet ez alapján tekercselni. Monduk nemtudom melyik tipusú gyújtás volt eredetileg rajta,de a menetszám amit adtam az normál tirisztoros gyújtásé. Egybként a gerjesztett feszültséget ne úgy mérd,hogy simán ráteszed a multit,hanem köss egy diódát sorba az egyik kivezetéssel,a katódjára meg legalább 1µF 400V-os kondit, a kondi másik lábát meg a tekercs másik kivezetésére. A multival pedig mérj a kondin,igy azt a feszültséget kapod amit valójában lead a tekercs egy rúgásra.
Ha rúgásra 1µF-on megvan legalább 160-180V akkor már nagyon jó. Persze a gyertya a helyén. Dekompresszor van?
Megmértem diódával és kondival, de csak 7V-ot mértem.
Dekompresszor nincs és egyenlőre még berúgókarom sincs.
Sajna ezért csak az tudom csinálni, hogy kézzel megtekerem leszedett hengernél, a hajtókarnál fogva. Az kb 1-2 fordulat/mp Már majdnem teljes a moci gyújtás berúgókar, és kipuvégdob hiányzik már csak.
Igy a fordulat nagyon kevés,nem kapsz jó eredményt.
Ha fúróval megtekerem, akkor szétveri a hajtókart, ha visszarakom a dugót, meg a hengert, akkor meg a fúrógép nem fogja tudni megtekerni.
Akkor nincs más hátra mint türelemmel várni mig mechanikusan rendbe nem lesz.
Jó hát akkor összerakom a hengert, és majd visszatérek a gyújtásra, ha lesz berúgókar.
Addig is nem tudnál ajánlani valami könyvet vagy leírást ahol utána tudnák nézni a CDI gyújtásnak altáltalánosságban. Tehet a különböző tekercselrendezésekre gondolok. Most már 3.szór futok bele cdi gyújtás problémába jó lenne kicsit jártasabbnak lenni a témában.
Könyvet sajna nem tudok ajánlani,én sem abból tanultam,ami esetleg tárgyalja az csak általánosságokat ir,tekercsekről,a CDI gyújtásrendszer különböző változatairól nem esik bennük szó. Talán honlapokon lehetne keresgélni.
Ha meg tudod szerezni / kölcsönözni:
"Dr Hodvogner László : Gépjárművek villamos berendezései" (.Műszaki könyvkiadó.) Ey egész fejezet van benne gyújtásról (CDI, hagyományos gyuszi, +álltalános ismeretek.. 98 oldalon leírva)
Gyújtás ügyben szeretnék segítséhet kérni!
Van egy kínai quadom, aminek szőrén-szálán eltűnt a gyújtása, alkatrészt pedig sehol nem kapok:S Nem naon értek hozzá: annyi biztos h 250es, négyütemű. akumlátoros, CDI gyújtásos, a gyújtótekercsről 13-14 V jön;a jeladója is elvileg jó, de az sokkal kissebb feszültséget ad (ez lehet gond?). Ezek jutnak el a gyújtáselektronikába, onnan viszont csak pár tized-V megy a trafóba, onnan meg persze semmi a gyertyába... Remélem érthető a problémám ![]() Valamilyen áthidaló megoldás kellene valaki tudna segíteni azt naon megköszönném
Sziasztok!
P20-as Pannóniára szeretnék elektronikus gyújtást készíteni. Kéthengeresre mennyivel körülményesebb? Célszerűbb lenne elkészíteni két jeladóval és két trafóval? Hall ic vel szeretném megcsinálni. Kaphatnék néhány működő rajzot? Egyébként 6voltos rendszerű a masina. Üdv.: Dávid
Szia!
Mégis optos gyújtás mellett döntöttem, de nem reflexiós lesz, hanem a tengelyre szerelek egy tárcsát, amin lesz egy lyuk, ami a gyújtást vezérli, így már résoptoval is meg lehet oldani. Az optos elektronikához, meg nekem eszembe jutott egy egyszerűbb megoldás, jó ez így?
Müködőképes. Az R2 lehetne 2.2k ohm,az R3 pedig 1k ohm. R1 maradhat,illetve az utána következő rész dönti el az értékét.
Ilyen helyre maximalisták schmitt triggeres,vagy komparátoros megoldás alkalmaznának,de szerintem ez is tökéletes...
Én a kimenetre a korábbi optos kapcsolásnál a tirisztor elé pakolt elemeket pakolnám. Valahogy így.
Hello Mindenkinek!
A következő a problémám. Adott egy kéthengeres szivattyú motor. Nos ez tulajdonképpen egy verseny szivattyú lesz.... A motor 90%ban Trabant. Ennek a motornak a gyújtása nagyon megbízhatatlan ehelyett szeretnék most egy nagyon megbízható és minél egyszerűbb gyújtást kivitelezni, lehetőleg minél több erőt kicsikarva a motorból. A motor verseny körülmények között a régi megszakítós gyújtással is 9-10000-et forgott. A gyújtásnak több egyedi tulajdonsággal is rendelkeznie kell. PL.: Egy hengerrel is elkell tudnia indítani pöccre a motort..., vagy hogy a két henger közül az egyiknek lekapcsolható gyújtással kell rendelkeznie közben a másiknak továbbra is maximumon kell működnie télen-nyáron..., és eléggé gyorsan kell felpörögnie már terhelés mellett is. A vezérlést valószínű PIC-el oldom meg. De nem tudom hogy milyen jeladót használjak. A problémám a fordulattal van. Hall IC-ben nem bíznék ilyen fordulat mellett, szóba jöhet az opto-s . Érdeklődnék hogy épített -e már valaki hasonló fordulatra gyújtást? Ha igen akkor milyen módszerrel? Előre is köszönöm! Idézet: „Hall IC-ben nem bíznék ilyen fordulat mellett” A bizalmatlanságod teljesen alaptalan,azt a max párszáz Hz frekit "csipőből" tudja minden hall.... A trabi elektronikus gyújtás miért nem jó?
induktív jeladó is szóbajöhet és szerintem ez lesz a nyerő..
egy kisebb mágnes a főtengelyen, ami egy vasmagos tekercs elött halad el, amikor elhalad akkor feszültséget indukál a tekercsben, ezt lehet használéni időzítésre.... igénytelen de megbízható, olcsó, egyszerű, mégis megfelelően pontos.
HALL IC vel énis poróbálkoztam de nekem nem nyerte el a tetszésem...
Emellett nem vagyok benne biztos, hogy bírja ezt a frekit és kitöltést követni, mivel 12000n/min az 200Hz, periódusideje 5ms. Ha a jeladómágnes 10° nyilásszögű, akkor az egész jel ideje lenne 5ms*10/360 ~140us ami elég kevés szerintem..
Csak próbaképp ráböktem egy tipusra a lomi-nál:
Szerintem még a vinyóhall-ok is birják....
Ezekszerint bőven kell bírnia követni a fi-t, és még erős mágnes sem kell hozzá
![]()
Igen igy van. Tulajdonképp csak "izlés" kérdése mi is adja a jelet,hall,vagy tekercs. Mindkettőre van gyári példa,bár kocsiknál inkább a hall a jellemzőbb. Azért láttam egy Daihatsu induktiv jeladót is egybeépitve a gyújtáselosztóval,na az nagyon preciz szerkezet volt.
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni Tőletek. Van egy moci HONDA VT 250. Valószínüleg megadta magát a gyújtásvezérlő elektronika. Kérdés: javítható? Hol kezdjem? A jeladóbol 0,6V jön multival mérve 350Ohm körüli az ellenállása. A Gyújtótrafók testelésre szépen adják a szikrát. Fotókat mellékelek.
helósztok
elkészitettem az it emlitett halos gyújtást ami tökéletesen müködött kb 2 hétig. most nem indul a moci és a fet gate áramja megnőtt. de amikor működött akkor melegedett a fet + a trafó is. mitöl mehetett tönkre ijen rövid idő alattt??
jahh és hal hejett egy bc182 vel kapcsoltam 0 ra a gatét.
most 54.5 mA áramnál nyit ki teljesen. vagy ez a normális? |
Bejelentkezés
Hirdetés |