Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   74 / 489
(#) Peti.Janka válasza vicsys hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
azt sikerült átírni, de visszafelé van az óra, és nem megy a szövegkiírós rész.
(#) pet hozzászólása Feb 19, 2009 /
 
Vicsys akkor lécci oszd meg velünk, hogy mit kell módosítani az eredeti asm-ekben hogy olyan legyen mint a módosított. Mert nekem most a módosított jó viszont az eredetinél tükrözve van az idő és nem 6 rá az rc5 táviri.

köszi!
(#) Peti.Janka hozzászólása Feb 19, 2009 /
 
sikerült úgy átírnom a modosított hex-et az icprog ban ahogy kell majd elmentettem és pickit 2 vel beégettem. most jó, csak az a baj, hogy mikor befelyezi a szöveget van egy nagy üres rész mert rövidebb a szöveg. ezt az üres részt valahogy ki lehet törölni?
(#) Peti.Janka hozzászólása Feb 19, 2009 /
 
egy kép:

Névtelen.jpg
    
(#) vicsys válasza pet hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
Szia
Itt vannak a hexek, ezekből mazsolázhatsz.
Bővebben: Link
  1. ; #define       MotorCounterClockWise   ; un-comment this line if motor is running counter clockwise
  2. ; #define       ReversTextScroll        ; un-comment this line if your text must scroll from left to right (e.g. Hebrew)

A sorok elől kell kivenni a ";"-t. Az elsőnél, ha a venti az órajárás irányába pörög. A másodikét akkor ha tükörképe. (prop.asm 57-58. sorok)
(#) pet válasza vicsys hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
Szia!

Na akkor azt hiszem, én is arra vetemedek hogy átírjam magamnak az eredeti programot. Köszi a választ, ezt ha jól láttam már leírtátok néhányszor a fórumba, de nem könnyű megtalálni
Akkor már csak egy rc5-ös keys.asm kéne... majd keresek

üdv.
(#) Peti.Janka hozzászólása Feb 21, 2009 /
 
Nem hiszem el!!! már megint parázslanak a ledjeim ha teszek minden tranzisztorra egy 10Kohmos ellenálást ami lehuzza testre, az nem lenne jó?
(#) janocsi válasza Peti.Janka hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
Szia PetiJanka!
Megemelkedett a tápfeszed? Vagy szűretlen a puffer a bázison? Taláh azért kezdi el ugyanazt. Szerintem, inkább olyan 22K Ohm-os ellenállásokkal próbáld, hogy ne torzúljanak nagyon a munkaponti beállítások. Szia.
(#) Peti.Janka válasza janocsi hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
Hali! semmi nem történt, megy már vagy 3 napja, idáig nem is volt semmi baj, de ma levettem a forgórészt megmutatni barátnőmnek, majd visszatettem és azóta megint világít. de amint bekapcsolom kialszik, és müködik rendesen. akkor 22 Kohmos ellenálásokkal fogok probálkozni.
(#) c27 hozzászólása Feb 21, 2009 /
 
Sziasztok! Van köztetek olyan aki ért a capstan motorokhoz? Be kéne indítani 2 motort.
Helló janocsi, te se tudtad azóta beindítani a capstan motoraidat?
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Feb 22, 2009 /
 
Szia C27!
Nekem sem sikerült még beíditani. Igazából még nem volt rá sem időm sem szükségem, ezért nem is foglalkoztam komolyabban a motorral. Később elő fogom venni, és újra átvízsgálom. Szia.
(#) Peti.Janka válasza janocsi hozzászólására (») Feb 22, 2009 /
 
Szia! beforrasztottam a 22Kohmos ellenálásokat minden tranzisztorhoz. Most úgy néz ki tökéletes lett! Ezt Valaki kiprobálta már? Jó lenne ha müködne ékezetekkel!
(#) janocsi válasza Peti.Janka hozzászólására (») Feb 22, 2009 /
 
Szia Peti.Janka!
Rendben a propellered, OK!
Az ékezetes "hex" állomány nálam nem működött, (távival nem tudtam kezelni), de ugyanazon az oldalon le van írva, hogyan szerkeszthetjük meg az ékezetes szövegünket. Én is az szerint készitettem el. Szia.
(#) Hp41C válasza edison14 hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Sziasztok!

Az utolsó simításokat végzem egy áttervezett órával:

- Bázis: 16F628 - Nyomógombos aktiválás vagy infra távirányítós bekapcsolás után egy órával leáll a forgás és a táp is kikapcsol.

- Propeller: 16F886 - Több Ram és port bit lehetővé tette a 8 pont magas karakter kijelzést. Felkerült egy I2C RTC is, így a táp kikapcsolásra az időt nem felejti el. A pic-en van I2C, A/D így a fentebb említett hőmérésnek nincs akadálya.

- Távirányító: 16C84 - Mivel az ajánlott távirányítónak sokkal kevesebb gombja van, mint amit az óra igényel, a programot módosítottam 45 funkciósra (1 shift gomb). A shift állapotot a parancs küldése közben egy látható LED-en visszajelzi.

A visszatérő probléma megoldása
- A parázsló ledek, véletlen reset oka maga a tápegység trafó. Nem csak a szekunder tekercs mozog a márneses térben, hanem a propeller minden vezetéke. Minden nagyimpedanciás pont (bekötetlen reset láb) zavarjeleket vesz fel. Javaslatom: kb. 10-20K ellenállással ezeket a pontokat az inaktív szinre kell húzni. Ez vonatkozik a LED-ek áramgenerátor tranzisztorainak bázisaira is, ugyanis lassú fordulatnál a program a portbiteket input módba kapcsolja.

- A távirányítóban levő 78L05 nyugalmi árama gyorsan meríti az elemet.

- Szerencsétlen a programokban a direkt Bank állítás. A Banksel makrót ajánlom, mert eltérő processzoron is helyes kiválasztás fordul.

Továbbfejlesztés:

I2C RTC kezelése, az évszám első két jegyének kiírása, a magyar formátumú dátumkijelzés, ékezetes karakterek, a hét napjának kijelzése.

A bázis és a ropeller pic-je is tartalmaz USART-ot. Felmerült a két egység közötti kommunikáció ötlete is.

A modelvasútnál már bevált (DCC) módszerrel a táp vezérlésével a bázis küldhet információt a propellernek. Az információ adásakor a modulációnak megfelelően kikapcsoljuk a tekercs meghajtását, a töltés kimaradását a propeller érzékeli.

A propeller a válaszát úgy küldheti el, hogy egy időre egy nagy fogyasztót bekapcsol. Az áram változását a bázis figyelheti.


Az igazi válasz:

A bázis pic-je is számolhatja az időt (a másodperc számítása már benne is van). Így például megoldható, hogy hétköznap 8-22, hétvégén 10-23 között járjon az óra, vagy az említett esti órában automatikusan kapcsoljon ki.


Köszönöm az ötleteket, sokat olvastam közülük itt a fórumon.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Nagyon komoly átalakítást végeztél a propeller clock-on. Kiváncsian várjuk a további eredményeket a végkifeletről. Ha lesz majd időd, feltehetnél több infót is erről az új óráról. Szia.
(#) janocsi válasza Peti.Janka hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Szia Peti Janka!
Találtam egy korábbi képet a propelleredről, ahol meg is jelőltem a hiba valószínű okát néhány nyillal.
Ha az a külső fóliaszegély egybefüggő, akkor nagyon nagy a baj..., csináltál egy egymenetes rövidrezárt tekercset a propon. Ha nem egybefüggő az a szegély, akkor elnézésed kérem! Csatoltam a fotót vissza, nézd át. Szia.

PetJan_02.JPG
    
(#) Peti.Janka válasza janocsi hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Az bizony egybefüggő! így volt a nyáktervben is. Akkor most megszakítom. Egyébként mióta az ellenálásokat beforrasztottam minden tranyóhoz azóta tökéletesen müködik.
(#) calibra válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Szia!

Végre egy fejlesztő ember
Az elmondásod alapján okos kis órát szerkesztettél.Esetleg tehetnél fel képeket,biztosan sok építő ötletünk lenne.

A távirányító tényleg zabálja az elemet,de ha 9v-os helyett 2-3 db AA vagy AAA elemről tápláljuk,már nem is kell a 78l05.

Csak így tovább,várjuk az eredményeidet !

Üdv!
(#) janocsi válasza Peti.Janka hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Szia Peti Janka!
Kár, hogy előbb ezeket a fotókat nem néztem meg, talán sokkal hamarabb rendbejön az órád. Mindenképpen szakítsd meg határozottan, és gondolom a közös főldpontra fogod rákötni utánna. Szia.
(#) pet hozzászólása Feb 23, 2009 /
 
Sziasztok!

Vagy én vagyok béna vagy nincsen rc5-höz asm-es progi

Tehát egy sima rc5-ös keys.asm-et keresek. Nemigaz kipróbáltam az eredeti programokat, úgyis hogy a táviri is eredeti, de nem megy. Mire lett akkor tervezve az eredeti??? Infrám meg nincsen, de csak nem kell rc5-öt girder kimérnem... Honnan szerezzem meg az rc5 kódjait?
(#) janocsi válasza pet hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Szia Pet!
A 80. oldalon találod! Szia.
(#) pet válasza janocsi hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
De jó köszi! Túl sok az infó
De még nem örülök előre...

Más: Én ilyen ledeket használtam, de túl kicsi a "szóró szögük" tehát kéne valami más ami olcsó de kisseb csalás van bennük optikailag. Arra gondolok hogy ha pont szemből nézem az órát, elvakítanak a ledek, oldalabbról viszont nappal nem elég erős. Ez így zavaró, honnan vegyem és milyen ledeket? Ez így annyira (nem annyira) rossz hogy még rá is szánnám magam kicserélni az összeset
(#) Hp41C válasza pet hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Szia pet!

Mint említettem a 16F628-ban van uart. Az áttervezésnél mind a két programba beleírtam, hogy a vett készülékcímet és a parancskódot küldje el az uarton. Egy PicKit2 segítségével máris kiíratható a vett üzenet.

Egyébként az eredeti tévirányító az 1D készülékcímet küldi, az eredeti óra pedig a 06 címet várja....

(#) Hp41C válasza calibra hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
További fejlemények:

Kivettem a programból a led kimenetek inputra fordítását. A kiíratás letiltását a flags2 egy nem használt bitjével megoldva még az eredetinél rövidebb is lett a kód. Az eredmény szerint nem kell pótlólag beépíteni 9-10 ellenállást.
(#) Hp41C válasza pet hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Az infrás kísérletezéshez a következő oldalt ajánlom:Winlirc

Itt található a PC soros vonalára illeszkedő (6 alkatrészből álló) vevő és letölthető a vevő program is.
(#) pet hozzászólása Feb 24, 2009 /
 
Na végül nem használtam a leírt címeket, hanem ami ott van csatolt fájlban keys.asm-et (már magam se tudom, melyik) próbáltam. És egy-két gomra reagált. Szoval most próbálgatással a gombok 3/4-ét sikerült beállítanom. Viszont nagyon nem értek itt valamit akkor...

Hp41C!
Úgy érted, hogy ezzel a programoddal pickit2- vel a gépen lehetne kiiratni az adott távi címét? Ha hülyeséget írtam bocsi
(#) Hp41C válasza pet hozzászólására (») Feb 24, 2009 /
 
Szia Pet!

Ezzel a módosítással, meg három jumretüskével (GND, RB1-RX,RB2-TX) a készülék által vett címet és a parancsot lehet megjeleníteni (a parancskódot csak akkor küldi ha a vett cím egyezik a készülék címével) pl. PicKit2 soros termináljával (uart tool). Az összkötés a soros terminál ablakában egy képpen található meg. A soros adás-vétel csak akkor működik, ha a PicKit2 jó tápot érzékel. Egyszerűen vezessük át a készülék tápját a negyedik tüskén, vagy még egyszerűbben kapcsoljuk be a PicKit2 tápját (5V).

A sebesség beállítás után már kapcsolódhatunk az berendezéshez.
(#) Hp41C válasza Peti.Janka hozzászólására (») Feb 24, 2009 /
 
Ha a 00 kódot előre hozod a kívánt helyre, máris rövidül a szöveg.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 24, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Végre egy valódi PIC programozó, aki nem sajnál időt szakitani a fejlesztésekre.
Én nem tudok PIC-et programozni, amit nagyon hiányolok mostmár. Ha lehetne néhány dolgot kérni Tőled, a propeller clock program módosításához, akkor azt megtennéd? Egy másik "egyszerübb" óra működtetéséhez volna erre szükség.
Ha igen, akkor jelezd, majd leírom mi az a néhány változtatás, ami szükséges lenne. Előre is köszönöm, szia.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Feb 24, 2009 /
 
Sziasztok!
Szereztem egy régi videófej motort, (2 fejes), amelynek az állórész tekercsei külön-külön vannak kivezetve, még vezetékkel. Ezzel szeretnék majd egy új órát késziteni, ha meg lesznek a hozzávaló alkatrészeim.
A motorvezérlő IC, KM3505F. Néhány kép róla. Sziasztok
Következő: »»   74 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem