Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Nagyon sok oldalt végignéztem, de eddig még nem találtam kapcsolási rajzot egy olyan áramkörhöz, amit egy VGA monitor 15 pólusú csatlakozójára téve a monitoron akár csak a legegyszerűbb (akár fekete-fehér) hálóábra megjelenne. Olyan lenne, ami kompozit videó jelet adna ki, de az erre a célra nem megfelelő. Ha tudnátok ilyen kapcsolást vagy linket, legyetek szívesek közöljétek velem. Előre is köszönöm.
Itt egy ilyen projekt PIC-cel.Link
Ez a megoldás nagyon tetszik. Gondom csupán csak az attiny2313, pontosabban annak programozása. AT90S1200-om lenne, de azt sem programoztam még. Nem probléma az attiny2313 beszerzése, de nem szeretnék előbb programozót is építeni. Tudnál esetleg a tok felprogramozásában segíteni?
Üdv: Bandi
Természetesen segítek.
Bár a postaköltség feléből összerakhatsz egy ISP kábelt. Üdv.: Gyula
Ok, akkor belevágok. Úgy sem csináltam még ilyent. Akkor abban kérem a segítséged, hogy pontosan mi kell hozzá és hogyan csináljam. Honnan tudom letölteni a kábelrajzot és a vezérlő programot?
Üdv: Bandi
Itt mindent megtalálsz, leírással, magyarul.
http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=6 Bővebben: Link Üdv.:Gyula
Szevasz Gyula!
Régen voltam már itt, amikor segítséget kértem. Sok egyéb munka miatt csak a napokban lettem kész az ISP kábellel, amit 74HC244-gyel csináltam meg. Az ATTINY2313-mal és a demo LED villogtatóval sikeresen ki is próbáltam. A geogen.hex programot betöltöttem az AVR ISP STK programmer -> Buffer -> Load from file -> Intel HEX -et, majd a Chip -> Write buffer into chip -et választva. Még meg kell csinálnom azt a nyák-ot, amibe beleteszem a felprogramozott AVR-t. Két kérdésem lenne. 1. Te az eredeti programot használod-e, mert én hiányolom a készletből a vékony vonalakból álló hálóábrát. Gondoltál-e rá, hogyan lehetne ezt megcsinálni? Az én programozói tudásom egyenlőre meghaladná ennek a programrésznek a megírása. 2. Van egy AT90S1200-12PI tipusú AVR-em. Szerettem volna ezt is kipróbálni az ISP-vel és a Bascom AVR-rel. A programot a $regfile = "1200def.dat" és $crystal = 4000000 -rel kezdtem. A programot le is fordította a Bascom hiba nélkül, de az AVR ISP STK programmer "Could not identify chip with ID:000102" hibát jelzett. A programmer típusai között nem szerepel az AT90S1200 -as típus, így nem ismeri fel. Hogyan vagy mivel tudnám ezt az AVR-t kipróbálni és használni? A Bascom AVR 1.11.8.1 et használtam. Lehetséges, hogy egy régebbi verzióban az AT90S1200 benne lenne? Köszönöm az eddigi segítséged! Egy teljesen új világ nyílt meg előttem. Eddig a mikrovezérlőkkel nem foglalkoztam. További sikeres munkákat kívánok! Üdv: Bandi
Szia!
Ez a monitor tesztelő inkább csak a monitorok tesztelésére( működés, felbontás, színcsatornák stb.) lett megírva.Szerény képességeimre tekintettel nem mernék vállalkozni az átalakítására. A 90s1200 al még nem találkoztam de szerintem az avr.tavir forumon kérdezz rá inkább, ott vannak páran akik komolyan művelik. Ha jól tudom az előbb említett chip még az elejéből van, ha nem azonosítja az nem biztos hogy probléma. Ha az 1200def.dat megvan akkor a bascom biztos, hogy kezeli. Üdv.: Gyula
A 90s1200 programozasarol talalsz infot az AVR topicban.
Sziasztok!
Megcsináltam a monitor-tesztelő nyákját, be is ültettem az alkatrészeket. Szkóppal meg is néztem rajta a jeleket. Látszatra minden OK. Minden jel megvan, váltani lehet őket. Rácsatlakoztattam egy monitorra és...semmi! Megnéztem egy másikkal is, az eredmény ugyan az. Én úgy tudom, ha vannak szinkron jelek, akkor a monitornak már be kellene kapcsolnia és nagyfesznek lenni kellene. Így már valami fényt is lehetne látni. A meglevő szinkronjelek ellenére nem kapcsol be a nagyfesz. Mi kellene még hozzá, hogy beinduljon a monitor? Holnap folytatom a hibakeresést. Üdv: Bandi
A szinkron jelek pontosan be vannak merve ?
Fuse bitek beallitasa hogy nez ki? Nem lehet hogy belso 1MHz-en fut a proci? (ha jok az idozitesek akkor ez nyilvan ki van zarva, ezert kerdeztem..)
Még nem mértem rajta semmit, csak a tápfeszt. A jelalakokat néztem meg, utána tettem a monitorra. Majd megnézem a jelalakokat pontosan, mert a kapcsolást végignéztem, az biztosan jó. A fuse bitekről hallottam már, de nem tudom, hogy hol nézzem meg. A processzor jól működik, a szinkronjeleket kell megnéznem. Köszönöm a segítséged.
Ha nem nyultal a fuse bitekhez, akkor alapbol belso 1MHz oszcirol megy a proci!
Nem nyúltam hozzá. Teljesen kezdő vagyok, nem is tudom, hogyan kell beállítani őket. Csak a *.hex programot írtam bele az AVR-be. Légyszíves mond meg, hogyan állítsam be a fuse biteket, hogy 20Mhz-ről menjen a processzor.
Ahhoz pont nem ertek, de ha megtalalod a fuse bitek beallitasait, beirasat lehetoseget akkor itt van hogy mit hogyan: Fuse Low Byte -ot kell csak atirni. A Fuse High Byte maradjon az alap beallitasokkal !
A Fuse Low Byte : CKSEL 3..0 bitek = 1, vagyis unprogrammed. CKDIV8 bit = 1, vagyis unprogrammed. Fuse Low Byte hexaban:
A tobbi bit maradjon az alapbeallitassal. UI: avr.tavir.hu oldalon megnezheted a fuse bitek beallitasat/beirasat.
Köszönöm. Holnap megnézem és ezzel kezdem. A Bascom-ba a javítást úgyis kézzel kell csinálnom a pufferben, mert az eredeti program AStudio -val assembly-ben íródott. Lefordították hex-be és én azt vittem be a Bascom-ba. Nem tudtam, hogy ez nem elég ahhoz, hogy a proc. a külső frekin fusson.
A .hex -hez ennek semmi koze. Csak alitsd be a bascomban megfeleloen a fuse biteket es ird be a prociba. 2 perc az egesz.
A fuse biteknél ezt a képet látom. Itt nem találok CKSEL-t és CKDIV8-at.
A Fusebit C-ben a beállítási lehetőségek: Divide clock by 8 enabled/disabled.
A Fusebit B-ben a beállítási lehetőségek: Output clock on CKOUT pin disabled/enabled. A Fusebit KL-ben a beállítási lehetőségek: 10:6 CK 64ms/no delay/4ms. A Fusebit A987-ben a beállítási lehetőségek: Internal RC oscillator 8MHz/External clock/Internal RC oscillator 4MHz/Watchdog oscillator. A default értékek mindig az első lehetőségek. A legutólsónál gondolom a External clock-ot kell kiválasztani. Az órajel 8-cal való osztását azt hiszem, hogy tiltani kellene. A többit nem tudom, hogy kell beállítani. Még egy dolog. A puffertárolóban a programnak benne kell lenni akkor, amikor a Fuse biteket beállítom és beírom? A beírást a Write PRG-vel lehet végrehajtani?
Nem emlékszem hogyan csináltam.Próbáld a 8 -al való osztást tiltani és a belső 8 megás oscillátort használni.
Ahhoz, hogy a fuse biteket átírd nem szükséges a hex állományt betölteni.Azt utólag is módosíthatod. Szinte biztos, hogy csak az időzítések mennek el , azért nem sikerült elsőre
Szep ez a program es ertheto...
Kis gondolkodassal egybol be lehetne allitani az alapjan ahogy leirtam, de leirom eszerint. Divide clock by 8 disabled. (ez amugy a CKDIV8) A987-ben: External clock (ez amugy a CKSEL 3..0 bitek) -Ha lehetoseg van ezen bitek legyenek mind egyre alitva. hmm: miert allitana belso 8MHz-re, ha egyszer kulso 20MHz kvarc van?
Sziasztok!
Azt hiszem, az első AVR-ből sikeresen kizártam magam egyenlőre. Letiltottam a 8-cal való osztást és engedélyeztem a külső órajelet. A másodikat nem kellett volna, most már tudom. Azzal egy külső oszcillátorból várná a jelet a processzor. Csinálok egy pár MHz-es oszcillátort és azzal megpróbálom szóra bírni, amíg visszaállítom a bitet. Lehetséges, hogy csak a 8-cal való osztást kellett volna letiltanom. Dolgozom az ügyön!
Visszaállítottam a belső 8 MHz-es oszcillátort, a 8-cal való osztást továbbra is kikapcsolva hagytam. Kíváncsi vagyok, hogy így a 20MHz-en rezeg-e.
A fenti beállítással a VGA csatlakozó 13. lábán (H sync) kb 8us széles impulzusok vannak 64us-os ismétlődéssel. A 2313 4-es és 5-ös lábain nem látok oszcillációt. Kép a monitoron továbbra sincs. Még mindig a belső 8MHz-en menne a processzor?
Nem ertem komolyan hogy miert allitod belso 8M -ra, ha kulso 20M -rol kell menjen! A fuse beallitasokat ugy kell ahogy leirtam, nem maskepp.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |