Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Sziasztok!
Egy tesco-s led-es lámpát szeretnék átalakítani úgy, hogy AVR vezérelje. 3 AAA elem van benne ezt rákötném az AVR VCC GND lábaira közvetlenül és az egyik lábára pedig a ledeket. A szoftvert megírom, gyakorlatilag csak időkapcsoló kell bele (amit az egyik megszakításon keresztül egy mikrokapcsoló kapcsol be). Az NE555-ös megoldás nem jó, mert az AVR is éppen csak belefér a dobozába. (ezért sem tudok ellenállást stb... rákötni). A kérdésem az lenne, hogy amikor lejár az időkorlát ki tudom-e annyira kapcsolni az AVR-t, hogy szinte alig vegyen fel áramot? (vagyis, hogy több héten akár hónapokon át menjen "készenléti" üzemmódban). Előre is köszönöm.
Már megint előbb írtam utána gondolkodtam:
Szóval találtam egy powerdown módot. Ha jól értem ekkor nagyon-nagyon kicsit áramot vesze fel és a külső megszakításokkal fel tudom éleszteni. Na ez kell nekem. Kérdésem, hogy a fenti "kapcsolással" vagyis, ha közvetlen az elemre kötöm az AVR-t akkor a minimális áramot veszi fel?
Igen az volta baj hogy rossz helyen volt a F_CPU, felvittem 2 sorral és már nem is irt ki hibát
Sziasztok
Elég kezdő vagyok még az AVR programozásban, abban szeretném a segítségeteket kérni hogy WinAVR-ben hol kell az avr belső oszcillátor sebességét emelni. Egy Atmega8 programoztam fel de csak az alap 1mhz-en fut. Hol tudnám beállítani a 8mhz? Makefile-ben az F_CPU alapból 8Mhz-van de mégse annyin megy a CPU.
Hát erre az életben nem jöttem volna rá.
Köszönöm.
Nos közben tájöttem, hogy megint ágyúval lőttem verébre.
Végül is a megoldás a következő:
És így a megszakítás lábra kötöttem egy kapcsolót, aztán jónapot. Mérésem szerint, ha világít a led akkor 50mA-t vesz fel (1db nagy fényerejű led), ha nem akkor pedig 0-1uA ami gondolom csak a gagyi multim miatt van így. Szóval probléma megoldva, ha beépítettem felrakom a ki mit építettek közé
Régebben keresgéltem, hátha érdekel még valakit:
AVR összehasonlító táblázat Ill egy kérdés: miben különbözik a 8051-es család az AVR-től? HEStore-ban külön csoport. Most kaptam egy nagy procit, és 8051-es csoportban találtam meg.
A programozásban biztos, a 8051-et az AVR programozók nem programozzák (szerintem az eprom íráshoz közelebb áll) Az utasítás készlete viszont egyszerűbb az AVR nél.Én hanyagolnám.
Köszi!
40 lábú és van neki kemény 4kb memóriája. Szinte semmire sem jó Hanyagoljuk.
Most láttam neki az AVR-ezésnek és akadt egy kis problémám. Nem tudom hogy lehet a PORTx port felső illetve a alsó négy bitjét külön külön forgatni.
ui .: winavr-t használok
Tud valaki egy példa kapcsolást valahol arra, hogy egy mezei kapcsolóval hogyan lehet feléleszteni powerdown módból pl egy ATTiny45-öst?
Találtam egyet a Tavir-en, de mivel nincs hozzá rajz (csak program) ezért nem jött össze. (megtaláltam ugyanannak angol változatát, de ott sem volt hozzá rajz). A programot értem, de a kapcsolót nem tudtam bekötni. Megtaláltam az int0-t kipróbáltam pár módon, de sehogyan sem akart feléledni
Sziasztok
Sajnos gyászos hetet zártam. Megdöglött két darab PIC kontroller és az AVR-es demopanelemen elszállt az egyik láb (nem szerette az LCD -12Voltját) Gondoltam lecserélem ha már bibis ezt a TQFP ATMEGA32-t a talonban lévő ATMEGA324P-re (mivel ez már 20Mhz). Szét kellett bontani panelt, hogy hozzáférjek és ki ill. beforrasszam... Ekkor jött a meglepi, az AVRStudióból a JTAG ICE nem ismeri fel az M324P-s chipet ISP-ről nem szívessen programoznám, szimpi a JTAG. Gondoltam egyet, a JTAG ICE ATMEGA16-osából kiolvasom a progit, és ha kell akkor lemásolom az M32 adatait, hogy felismerje... Lehet azóta a JTAG ICE-m se megy A JTAG MKII kicsit húzós áron megy... van valakinek okos megoldása... esetleg megszabadulna egy programozótol, ami ismeri az M324P-t?
Pár hozzászólással lentebb/fentebb be van linkelve a dallamcsengő, abban nyomógombbal élesztjük fel "Picurt"!
A mintaprogi az INT0 lábon át éleszt.
Nem lehet hogy a fel/lehúzó ellenállást lehagytad és csak egy kapcsoló lógott a lábon?
De!
Ahogy írtam mivel nincs rajz és én nagyon kezdő vagyok fogalmam sincs az int0-ás lábat hova kéne kötni. (Vagyis gondoltam valahova, meg utána máshova......, de egyik sem működött). Nekifutok még egyszer, ha nem megy csinálok egy rajzot, hogy lássátok mit bénáztam . Idézet: „Makefile-ben az F_CPU alapból 8Mhz-van de mégse annyin megy a CPU.” Low Fuse biteket at kell allitani : Makefile
(Adatlap / Fuse Low Byte / Internal Calibrated RC Oscillator Operating Modes)
Ez nem INT0 megszakítás, hanem PCINT, de azért nézd meg.
Köszi közben megoldottam.
Bascom-ban készítettem és az volt a baja, hogy a megszakításba csinált mindent. Azt viszont valami miatt nem hajtja végre.
Azért kíváncsi lennék, hogy ez miért van. Ha jól gondolom akkor a powerdown után az int0 megszakítás folytatja a programot, de nem váltja ki a megszakítási eseményt.
Idézet: „40 lábú és van neki kemény 4kb memóriája. Szinte semmire sem jó” 1. Mennyi memoriara van szukseged egy mikrocontrollerben? 2. Mi koze van a labszamnak a memoriahoz es vica versa?
Idézet: Miert ne lenne jo? „Szinte semmire sem jó”
gt2/nak is:
Nemrég csináltam egy többfunkciós, időzítőt, ami áll egy atmega8-ból (8kb) egy 16 szegmenses kijelzőböl, és egy egész darab nyomógombból. Ennek a programja az atmega8-at 99.7%-ban tölti ki. Ehhez mértem azt, hogy ha még A/D-t is használnék, meg távirányítót is le akarnék kezelni(logika) akkor kevés lenne a 4kb. Intelligens otthont szeretnék a szobámba. Pl: automata roló, napelememet ez kezelné, stb stb, belépésérzékelő, villanykapcsolás, lekapcsolás, ilyenek. Kinézete alapján számítottam legalább 16kb flash-ra, emiatt mondtam, h semmire se nem jó. Elnézést kérek!
Portnak jó .A programozó építése egy proc kedvéért nem biztos hogy kifizetődő , meg a fejlesztőkörnyezet szegényesebb hozzá szerintem.
Én építettem annó vele (igaz külső eprommal) egy infrás órát szerintem a belső memóriájába is belefért volna de nem volt kedvem égetőt építeni hozzá. Az újabb at89c... sorozat programozása már egyszerűbb.
Sziasztok!
Keresek mikroprocik programozasaban jartas egyeneket, akik tudnanak nekem segiteni, hogy kell felprogramozni egy Atmell Atmega8-at, hogy soros porton keresztul vezerelni tudjam. A lenyeg, hogy szamitogeprol szeretnek vezerelni egy tapegyseget. Igen, errol mar nyitottam temat, de itt most csak es kizarolag a forraskodra varok valaszt! A lenyeg: soros port (- optocsatolo -) - mikrokontroller - DAC - erosito (mivel az altalam valaszott DAC csak 4 V-ot enged ki, nekem pedig 10 kell) - feszultsegoszto - tap Van esetleg valakinek kesz forraskodja, amivel tudna segiteni? Jo lesz valami hasonlo is, amivel tesztelni tudnam a MC-t, mielott elkezdem a valosagban is osszeallitani, Tinaba szeretnem betenni a forraskodot, hogy megnezzem, mukodik-e. Programozni meg eddig csak Pascalban programoztam Elore is koszonom a segitseget
Forraskod rengeteg van a neten. C, asm, basic nyelven irva. Azt hiszem pascal fordito is van AVR-re, keress ra ebben a topikban: fent K .
Az osszetett munkadhoz vegig kell jarni neked is az utat, hogy a vegen egy mukodekepes projekted legyen. Udv.
Megprobalok keresni, de egyelore csak ilyen LED villogtatos, meg hasonlokat talaltam. Azert koszonom
Ott vannak Topi cikkei is ! Ott nem csak LED villogtatos kod van. Nezd meg.
"Nyolc labbal" Bővebben: Link Udv.
Mar olvasom is, halas koszonetem !
Én nem bonyolítanám ezt így el. Ha mindenképpen DAC kell, akkor alapbol olyan mikrokontrollert kell választani, amiben van DAC. Javaslom tanulmányozd az ATmega PWM3 -as családot.
Most ez milyen igényű tápegység lesz? Ha valami precíziós tápegység, ahol követelmény a kis zaj, akkor inkább a vezérlő és a DAC közé tedd az optocsatolót! Ehhez célszerű soros (pl. SPI ) vezérlésű DAC-ot használni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |