Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegységgel kapcsolatos kérdések
Lapozás: OK   12 / 174
(#) proli007 válasza fryboy hozzászólására (») Feb 26, 2009 /
 
Hello!
Nem ismerem ezeket, de lehet az új trafód már nagyfrekis, és a motoráramkör nem díjazza.
üdv! proli007
(#) shadowsteve hozzászólása Feb 26, 2009 /
 
Sziasztok!
Van nekem egy 24V-os trafóm ebből akarok szimmetrikusat csinálni, a kérdésem milyen diódát javasoltok hozzá? vagy bármilyen megfelel ami tud 100V-ot meg néhány ampert?
előre is kösz a segítséget
(#) proli007 válasza shadowsteve hozzászólására (») Feb 26, 2009 /
 
Hello!
Gondolom szimmetrikus +- tápfeszültséget akarsz készíteni egy tekercsel.
Nem túl jó ötlet, mert ha csak egy tekercs van, akkor csak egyutas egyenirányítót lehet készíteni belőle. De az egyutas egyenirányítónál, a váltó kétszeres csúcsfeszültsége van a diódán záró irányban. (2*1,42*24V=68V persze ha terheletlenül is 24V van.)
Tehát a 100V-os dióda megfelelő. De a terhelő áramtól függően kell megválasztani a dióda áramát is. (és ez csak átlagértékében lesz annyi mint a terhelés, tehát érdemes jól túlméretezni)
üdv! proli007
(#) fryboy hozzászólása Feb 27, 2009 /
 
Hogy érted hogy nagy frekis? és mit tudnék csinálni hogy müködjön?
(#) fryboy hozzászólása Feb 27, 2009 /
 
2W-os a motor. De ez váltóáramú motor. Akkor is jó? Csak simán rá az egyik vezetékre ozt kész? Meg a rajzon közötte van egy kondi vagy nem? Légyszi segíts!
(#) fryboy hozzászólása Feb 27, 2009 /
 
A trafó zext tipusú 220V 20-105W 50-60hz. Ezt ajánlották. A diszkógömbe 20W G4-es izzó is van az mükszik de a motor nem. A trafó ugyan az csak nagyobb teljesítményű. Mit tudnék még vele csinálni?
(#) Imi65 válasza fryboy hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Egy 100VA-es trafó legalább 2,5 kg. Ha ilyen súlyú, akkor trafó. Ha ettől drasztikusan könnyebb, akkor nem trafó. Ez alapján könnyen eldöntheted. Ha nem trafó, akkor biztos, hogy nem lesz jó.
(#) fryboy hozzászólása Feb 27, 2009 /
 
Akor mim van? Az van rá irva hogy transzformátor. Csak lengyelül. Az eredeti adapter is kicsi volt az új se nagyobb csak más szinű. Nemértem. Akkor mit tudhatott a régi adapter amit az új nem?
(#) Imi65 válasza fryboy hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Azt Neked kéne tudnod. Ha transzformátor, és kicsi, akkor biztos nem 100VA-es. Ha nagyon könnyű, akkor viszont nem trafó. Dobj róla fel egy fotót, az adataival együtt.
Az honnan derül ki, hogy a motorod váltóáramú (mondjuk logikus, ha állandó fordulatot akarsz).
Nem lehet, hogy az új trafódban van egyenirányító? (Ha igen, az AC motorodat le is égetheti).
(#) fryboy hozzászólása Feb 27, 2009 /
 
A motorra rá van írva hogy:
SYNCHRONOUS MOTOR
AC12V
50/60Hz
20r/min
1.2-2W
A trafó Zext ka105(20-105W/VA). Ha a képről nem tudod beazonosítani akkor megnéznéd a gyártó oldalán? Hátha többet tudsz róla.
(#) Imi65 válasza fryboy hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Erről a képről ordít, hogy kapcsolóüzemű táp, és nem trafó. Így már érthető, hogy nem működik. Ez elektronikus transzformátor, az izzónak mindegy, hogy hány Hz, de a motornak nagyon nem. Ezzel nem fog működni.
(#) Imi65 válasza fryboy hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Egyébként nemrég egy igen jó villanyász csapat is "megette" az ilyen "trafót". Nem akart róla húzni a kapuzár elektromágnese. Nem csoda, hisz annak is- miként a motorodnak is - jelentős induktivitása van, ami ezen a frekvencián már szinte szakadásként viselkedik.
(#) LGS94 hozzászólása Márc 9, 2009 /
 
Sziasztok olyan prblémám van, hogy számítógép tápegységem ventije elég hangos ezt úgy akarom megoldani, hogy egy potmétert kötök be és ezzel szabályozom a venti sebességét a kérdés az, hogy ki e bírja a tápegység kis hűtéssel is az üzemelést természetessen csak akkor lassítanám le a ventit amikor éjszaka alszok, hogy ne legyen hangos tehát nem nagy terhelés alatt csak egy két program futtatására pl letöltő program.Ha ez megvalósítható akkor mekkora potméter lenne jó hozzá?
(#) proli007 válasza LGS94 hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Hello!
A hálón rengeteg ventilátor szabályzót találsz. Inkább használd azt, így automatikusan fog szabályozni és nem felejted el.
üdv! proli007
(#) Stefan válasza LGS94 hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Egy potival nemnagyon lehet szabályozni a ventillatort. Nem célravezető. Épits egy egyszerű szabályozható tápot neki.
LM317+1poti+2 kondi....
mondjuk ezzel az a baj, hogy a poti nulla állásánal is relativ nagy feszültség esik a 317esen szóval célravezetőbb ebben az esetben egy kapcsolót is beiktatni.
üdv
(#) LGS94 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Van egy csomó programom amivel ventit lehet szabályozni de a tápom olyan, hogy az nem lehet sehogy sem szabályozni egyikkel sem csak az alaplaphoz kapcsolódó ventiket.
(#) potyo válasza LGS94 hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
proli007 nem programot ajánlott, hanem kapcsolást.

Mások is és én is tettünk fel ide az oldalra erre való kapcsolásokat, ventilátor szabályzó, vagy valami ilyesmi a téma címe. Keress rá!
(#) LGS94 válasza potyo hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Ja rendben van köszi.
(#) newman92 válasza zenetom hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Szia! én is ilyen tápot építettem. Nekem ellenállás nélkül is jól működik. Bár nem LED-shine- hoz építetem.
(#) proli007 válasza newman92 hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Hello!
Üdv a Fórumon, de 2008 január, kissé régen volt..
üdv! proli007
(#) newman92 válasza LGS94 hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Szia! Én azt mondom ne tegyél potenciométert a ventire!
Két okból: 1. Az elégtelen hűtés rönkreteszi a tápot!
2. Az szerintem csapágyas.

Próbáld meg inkább kivenni és szétszedni hogy kitisztítsd a csapágyat. DE VIGYÁZZ MERT NÉMELYIKET ELÉG KÖRÜLMÉNYES ÖSSZERAKNI! Inkább a tápcsere mellett voksolnék. Venticsere is szóba jöhet!
(#) Grabovszky2 hozzászólása Máj 29, 2009 /
 
Sziasztok!

Segítségeteket kérném!
Esetleg van e valakinek egy olyan kapcsolása ami, 15A
17V ot tud leadni?
Persze szabályozhatónak kell lennie.
(#) bd123 hozzászólása Máj 29, 2009 /
 
egyszerű tápegység, egyszerű érintésvédelem. mire végigolvastam e 25 oldalt.. sírtam, nevettem, de a kérdésre nem jött válasz. Tehát:
leegyszerűsítve az áramellátási rendszert (10 emeletes panelház) mondhatjuk: a lakáselosztóba bejön egy fázis, egy nulla, ott közösítve a védőfölddel, azaz a konnektorokban van 3 drót. Adott egy unitra slezak rádió fa háza, a rádió már csak emlék. A házba beszereltem egy 100VA-es toroidot, szekunder: 2x12V pufferelve 2x10.000 µF-el. A trafó primerébe megy a nulla és a fázis, a védő nincs bekötve sehova, lévén a készülékház fából van. Maga a trafó pedig kettős szigetelésű. A kérdés: A szekunder oldal középmegcsapolása, azaz a szekunder "föld" pont lehet-e bármilyen kapcsolatban a primer hálózati PE-vel (összeköthetem-e) ? Ha nem kötöm össze, akkor tulajdonképp egy lebegő potenciálú "fölpontom" van, azaz lehet bármihez hozzáérni vele, nem lesz gond. Ha összekötöm a hálózati PE-vel, akkor a potenciál rögzítésre kerül, azaz földeltté válik a tápegység.. Előre is köszönöm a leendő válaszokat..
(#) potyo válasza bd123 hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
A toroid trafó szerintem nem tekinthető kettős szigetelésűnek. A biztonsági transzformátornál - ami kettős szigetelésűnek tekinthető - a két tekercs két külön csévetesten van a trafó két külön oszlopán. Elvileg lehetne toroid trafó is biztonsági, de a toroidnak épp az a lényege, hogy a tekercsek teljesen körbefogják a vasmagot és egymást. Így a szekunder oldali földet szerintem össze kellene kötni a primer oldali földdel.
(#) bankimajki válasza potyo hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Ez így butaság, gondolj bele ha a szekunder oldali földet összekötné a primer oldali földdel, és véletlenül fordítva dugja be a hálózatba, akkor az eszköznek, (amit táplál a trafó) a földje fázisra kerül. Soha nem szabad a primer, és a szekunder oldalt akármelyik vezetőjét közösíteni a másikkal ilyen esetben. Ha neki az kell hogy Váltakozó áramú szemponttból össze legyen földelve, akkor azt egy max. 100nF-os kondin keresztül tegye meg. De nem is értem minek kell ez. Ha valami erősítő féle lesz, és mondjuk a TV-t akarja hangosítani, akkor semmiképp nem szabad, mert a TV is egy földponton van ha ez is azon lenne, akkor földhurok alakul ki.
(#) potyo válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Idézet:
„Ez így butaság, gondolj bele ha a szekunder oldali földet összekötné a primer oldali földdel, és véletlenül fordítva dugja be a hálózatba, akkor az eszköznek, (amit táplál a trafó) a földje fázisra kerül.”


Ebbe belegondoltál amúgy, hogy mi történik, ha fordítva dugja be?
(#) bankimajki hozzászólása Máj 30, 2009 /
 
Én úgy értelmeztem az írásod hogy a trafó primerének az egyik kimenetét összeköti a szekunder oldal egyik kimenetével, ebben az esetben az történik amit az előbb leírtam.
(#) bankimajki hozzászólása Máj 30, 2009 /
 
Elolvastam ismét bd123 problémáját, és már megértettem, ok úgy összekötheti, de akkor is érvényes az amit a földhurokról írtam.
(#) bankimajki hozzászólása Máj 30, 2009 /
 
De azért lerajzoltam, nehogy ő is félreértse, és valami súlyos probléma történjen evégett.

névtelen.JPG
    
(#) didyman válasza Vacok hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
...Már megint sikerült valami ódon hozzászólásra válaszolni...
Következő: »»   12 / 174
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem