Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   105 / 507
(#) pudding1 válasza lehar hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Függőleges tengelyűhöz kellene egy generátor, ami 20-30-as fordulattól termel, azért gondoltam duplára, mert a 26cm-es tárcsán nem biztos hogy elég drót és mágnes fér el ehhez.
(#) watt válasza pudding1 hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Alacson fordulathoz nem elég a tekercsek számát növelni, sokkal inkább a generátor átmérőjét kell szerintem, hogy a kerületi sebesség növekedjen.
(#) lehar válasza pudding1 hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Ha függölegesre gondoltál,akkor inkább csak 2 tárcsás legyen,de jóval nagyobb átmérövel,amire sokkal több mágnespár(polus) fér fel.Elöny:alcsonyabb fordulaton sokkal több mágneses átmenet lessz.(és gondolj a nagyobb kerületi sebességre is)

Az rendben is lenne csak nincs nagyobb tárcsám, ebből meg van 4 db. Sajnos nálam is a rendelkezésre álló anyagokból kell építkezni.....Megpróbálok keríteni nagyobbat, de nem nagyon van errefelé.
(#) lehar válasza pudding1 hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Pedig nem is olyan nehéz nagyobb tárcsákat késziteni:vastagabb,6-8mm vastag vaslemezböl plazma,vagy lángvágoval kivágod megfelelő méretüre,majd hagyományos modon tovább finomitod.Persze mielott kivágod,meg kell állapitani az optimális méretetet.

khm.....Szóval a vaslemezre nincs pénzem és ezért vadászok a kidobott féktárcsákra, a többi már szót sem érdemel.....
(#) watt válasza pudding1 hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Viszont a féktárcsa csak 5x kisebb mint kéne...
(#) lehar válasza watt hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Mégis,kb. hány wattra tervezel?
(#) watt válasza lehar hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Nem tudom, de ha a méret engedi, akkor sokra(2...10kW) Lehet, hogy elrugaszkodott, de attól még terv!
(#) lehar válasza watt hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Természetesen terv,de azért gondolhatnál a kivitelezhetöségre is,(itt a hozzávaló ,,,anyagiakat,,, meg se merem emliteni).Jelenleg sajnos,a túl kompakt generátorok a mai házi technika állásánál(tisztelet a kiváltságos kivételeknek),szinte kivitelezhetetlenek.Ezért kell a lehető legegyszerübb megoldásokra törekedni.A több, kissebb tárcsás tervhez nem nagyon tudok szólni,ilyet még nem épitettem,elvileg kb.ugyanugy kéne menjen mint a 2 tárcsás.Azért 2 Kw. fölé menni szerintem elég nagy provokáció.Itt nem annyira a befogásra gondolok,mint inkább a megfelelő tárolásra,utólagos ,,,feldolgozásra,,,.
(#) watt válasza lehar hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Említettem, hogy én nem akarom tárolni.
A méreteket is írtam már, én kb. 3méter átmérőben gondolkodom(ugyanakkora lesz mint a szélkerék átmérője, a kerék kerete lesz a forgórész egyben.
(#) tralala válasza watt hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Ezt komolyan gondoltad?
(#) watt válasza tralala hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Persze. Van néhány dolog, amit komolyan gondoltam és most kész. Bár nem ide tartozó téma, de nézd meg ezt pl. : - TTL -
(#) tralala válasza watt hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Bár nehezen, de rájöttem miről szólnak a képek!
A három méteres rorodat azért nehéz lesz házilagosan kivitelezni! Hidd el ez még komoly gépparkkal rendelkező cégeknek is erős fejtörést okozna! Rengeteg olyan probléma van, ami a kisebb méreteknél még elhanyagolható, ezért nem is nagyon számolnak vele, viszont az ilyen "gigászi" méreteknél szinte kivitelezhetetlen! Gondolj a szerkezet tömegére, a rotorok egyenesfutására, ovalitására, külömböző egyensúly problémákra!
(#) watt válasza tralala hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Meglátjuk...
(#) Engine77 hozzászólása Márc 12, 2009 /

Sziasztok.
Először is bemutatkoznék. Józsefnek hívnak, csodálatos hazánk zalai vadregényes táján éldegélek párommal. Gépésztechnikus és autós "mindenes" vagyok. Régóta foglalkoztat a szélenergia hasznosítása, de most jutottam el addig a pontig hogy szükségem lenne egy olyan szélgenerátorra, melynek feladata a két szivattyúm által felemésztett elektromos áramot fedezné. Az egyik egy kútból szállítaná a vizet egy hőcserélőbe és a ház körüli vízhasználatot fedezné, a másik meg a napkollektor által melegített vizet keringetné a hőcserélő felé. foglalkozom még otthon veterán autó és motorok restaurálásával valamint alumínium öntéssel. Szívesen veszek minden tanácsot ezzel kapcsolatban.
(#) gulyi88 válasza watt hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Mekkora az a látszólagos felület amiből te 10KW ot ki akarsz hozni?
Csak simán kitakarás, vagy a tölcséres dolog is játszik?
(#) athor77 hozzászólása Márc 12, 2009 /

Sziasztok.
(Már régóta nem jelentkeztem mert két hete apa vagyok, azóta nincs sok időm.)
Én is egy hasonló szerkezeten gondolkoztam mit WATT.
EzBővebben: Link a videó is megerősitett hohy müködhet.
Találtam egy réri újságot( lent képek) és ez alapján csináltam egy kis verziót.
Müködik.

(#) athor77 válasza athor77 hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

A rúgók(kép 3) kiengednek ha eléri azt a fordulatot és a lapátok befordulnak.(kép 2)
Így nem kell viharszabályozás.
Nagyobb méretben csak a megfelelő húzórugók beszerzése lehet probléma. a többi akár otthon is megtalálható.
Ez csak a lapátokra vonatkozik.
A generátorral meg az áttétellel már lehet játszani.
(#) kingkey válasza athor77 hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Biztos vagy abban, hogy a természet lágy ölén egy ilyen zörgőgépet akarsz hallgatni?

Azért ne hagyd ki a számításból, hogy cserébe mekkora teljesítményt tudsz kivenni belőle a ~ 2 m2 hatásos felületével...

tuutuu
most Pesszimista

Gratulálok!
Jó egészséget, és sok sikert a lurkónak ( és persze az egész családnak) !
(#) kingkey válasza watt hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

ugyanakkora lesz mint a szélkerék átmérője, a kerék kerete lesz a forgórész egyben.

Tudnál betenni egy skiccet?
Nem nagyon áll össze a kép bennem...:{{
(#) watt válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Egyelőre csak a kitakarásban gondolkodom, ami kb. felezi a szükséges felületet! - Ebből - a generátor megoldásból indulok ki, de a kerék nálam nem ilyen formájú lesz, valamint a tengely vízszintes lesz, ha minden igaz(vertikális kerék horizontálisan! ) Sok tisztázatlan kérdés van még, nem mennék bele a részletekbe. (Ezt kingkey-nek is üzenem)
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Véletlenül másik linket tettem be, de ha lejárt a videó, akkor láthatsz egy mágnesekkel teli képet, arra kattints.

Megtaláltam azt a kivitelt, amit itthon is el lehet készíteni. - Ez lenne az -
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Na végre találtam egy olyan kivitelt, amit én tervezgetek, így nem kell rajzolgatnom. Ehhez képzeljetek el egy felső takarást terelő lemezzel felfelé álló szögben, és az egészet úgy, hogy a háztető gerincén van elhelyezve olyan beállításban, hogy a gerinc és a kerék alja között alig van rés.
A generátor a két kerék között lesz. A tekercsek hosszúak és vékonyak lesznek, és a mágneseket hosszába teszem, nem keresztbe, hogy nagyobb legyen a takarás. Ezügyben még revidiálom magam, mert ezt még tesztelnem kell kicsiben. De az alap elképzelés ez.

Akkor a link: Bővebben: Link
Jól látható, hogy a kerék önbeálló. De nem biztos, hogy én ilyennek tervezem első körben, mert az rendesen bonyolítja a dolgot. Egyszerűbb, ha motorral fogatom be az egész árbóccal, amin a padláson áll.
(#) athor77 válasza kingkey hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Nagyon szépen köszönjük.
A zörgőgép csak terv még nem döntöttem.
Van egy másik projektem is.
Még ez is csak kísérlet. Tudom állítani a mágnesek távolságát de még nincsenek rögzítve. Ha meghajtom leválnak.
Addig amig nem jó a beállítás nem akarom fixen gögzíteni őket.
Egy ui. plexi lapot csinálok és abba marom a mágnesek helyét ily majd a helyükön maradnak.
A képen látszik a mágnes is az oldalán hagytam mutiba.
32db mágnes 16db tekercs.

Üdv!
Próbáld meg kétoldalas ragasztóval, hátha megmarad...Aztán letépheted.
Bár azzal meg az a baj, hogy + légrés...akkor lehet, hogy marad a süllyesztés.
Én is most ilyenen törpölök...
(#) kingkey válasza watt hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Miért nem mondtad, hogy iker-mókuskeréken töröd a fejed, rögvest értettem volna...
(#) pudding1 válasza Engine77 hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Üdv Engine77! Ha alu öntéssel is foglalkozol akkor szerintem nem lesz olyan nagy probléma egy szélgenerátor összehozása, de javaslom lapozz bele a fórum korábbi írásaiba, ha csak futólag is, mert rengeteg minden elhangzott már a különböző fajtájú szélkerekekről. El kell majd döntened hogy neked melyik a szimpatikusabb és a megvalósíthatóbb, aztán ha már vannak konkrét kérdések akkor gondolom mindenki szívesen segít. Üdv:pudding1
(#) Mtztraktor18 hozzászólása Márc 14, 2009 /

Szélgenerátor épitésébe fogtam
Rotorátmérö 4m
Lapátok száma: 8
12 méter magason (háztetön)
Mtz traktor generátorát fogja hajtani és egy 12v 155 ah akksit fogok vele tölteni szinuszos inverter 400-500w körüli teljesitményü átalakitot fogok vele használni.
Töltésvezérlö nélkül akarom megoldani nem tudom lehetséges-e?
Még annyit 4 méter rotorátmérö elegendö lesz-e a traktor generátornak vagy még legyen nagyobb?
Szombathelyen lakom tehát abszolute megéri befektetni a szélgenerátorba rendkivül magas a szeles napok száma errefelé.
Már csináltam egy maketett még tavaly tavasszal hogy megfigyeljem a szelet meglepöen tapasztalom majdnem minden nap látom pörögni 5 méter magason van egy oszlopon. Idén határoztam el hogy megépitek egy igazi szélmotort megéri szerintem.

ger.JPG

Következő: »»   105 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem