Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   254 / 1385
(#) gulasoft válasza Medve hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
De a festéket már csak a maratás után mosod le, ott haol oxidos, ott meg nem marja olyan jól a marató, tehát emiatt túl kell maratnod, ami viszont az alámarást eredményezhet! Utána már felesleges antioxidálni, bár a forrszemeknél mondjuk kötelező, szóval a pucolás kell.
(#) gulasoft hozzászólása Márc 9, 2009 /
 
Itt egy új nyákom, a lábtörés óta az első.
A kép hátterében a laptop tft-jének mátrixa látszik, a nyák 55mm*55mm.
A betűk azért olyanok amilyenek, mert a képkezelő ilyen raszteres betűket gyártott, a képen azért látszik mekkora a legkisebb pont amit még fotózással lehet kezelni. A maszk pauszra készült, és le lett fújva azzal a toner fedettségnövelővel. 15 perces levilágítás 3 leddel, nátriumszulfidos maratószer.
Ez utóbbi nem gyors, de nem büdös, nem fog, és 1100Ft egy kiló por, amiből a nyákot éppen elfedő vízbe max 2 evőkanálnyi kell. Átlátszó folyadék, tökéletesen látni mi történik a nyákkal. Maratás során szép kék színe lesz, és mint mondtam szaga szinte semmi, nyugodtan lehet használni panelben is.
Bővebben: Link
(#) Bari- hozzászólása Márc 9, 2009 /
 
Sziasztok

Már régóta nem foglalkoztam elektronikával, de most rákényszerített az élet hogy nyákot készítsek, fotózáshoz nem voltak kellékeim, és 2 panel miatt nem is állt szándékomban beszerezni, aztán rátaláltam erre a fórumra, és a vasalásos technikára, hála Attila86 leírásának.
Sajnos az elő másfél héten csak a kínlódás ment, a melóhelyen csak HP nyomtatók vannak, egyedül egy 2550-es színessel sikerült valamennyire használható nyomatot készíteni lézeres írásvetítő fóliára, de az sem volt tökéletes, legalább 20 A4-es ívet elvasaltam mire a 2 oldalas nyák egyik oldala jó lett, de 2 oldal egyszerre sosem.
Már majdnem feladtam a dolgot és amikor végre találtam Miskolcon beszerzési forrást 135g-os fényes műnyomóra (Macso Kft Miskolc Hunyadi út 30, az EMO-tol visszább a városház tér felé egy dekoros cég)
először csak 3 ívet vásároltam, akkor csak B1-es volt amiből 11db közel A4-es ívet lehet kivágni, és sikerült itthonra egy lézernyomtatót beszerezni egy Samsung 2571N személyében. Már az első próbálkozás sikeres volt gyönyörű szép lett a rajzolat bár voltak kisebb hibák amiket javítani kellett. Sajnos a 2 oldalasból az egyik oldal nem sikerült a túl meleg vasaló miatt felhólyagosodott a papír, de főpróbának jó volt.
Attila86 leírásától annyival tértem el, hogy a hulladék bútorlapra fektetett papírra már egy hőlégfúvóval felmelegített nyákot tettem amit előzőleg jól megsúroltam, és a nyák hátoldaláról kezdtem el vasalni a panelt több réteg újságpapíron keresztül. miután már ráragadt kicsit a tonerpor anyákra fordítottam meg és tettem a másik oldal alá is a vasalni valót.
Az első képen a vasalás utáni állapot, néhol ugyan bele kellett javítani filctollal, de már ez az állapot is nagyságrendekkel jobb volt mit az előző próbálkozásaim, amiket lézeres írásvetítő fóliával és pausz papírral csináltam ( ráadásul a pausz vasalás közben összement rövidült legalább 2mm-t így hagytam ), a második képen a kimaratott panel, néhol kicsit megmarta a vezetősávot is mert már elég döglött volt a sok próbálkozástól a vasklorid így ecsettel simogattam, nem kellett volna, jobb lett volna bekeverni másikat . A harmadik képen egy közeli makrós részlet a nyákból, a furat 2mm-es.
A panel egy lada biztosítéktáblájának nagyobbik panelja, sajnos hiába akartam volna venni újat eddig egyik autóalkatrész boltban sem találtam és a bontóknál sem volt. Így maradt az újraépítés. A panel 23.5×12cm-es.
Kb 2 hét alatt sikerült végigolvasnom a témát, köszönöm mindenkinek a segítséget amit tudtotokon kívül adtatok nekem :worship:
A fórumot olvasgatva újból kedvet kaptam a hobbielektronikához, remélem a 10 év kihagyás után ismét lesznek sikerélményeim. Bocsi a hosszú írásért.

2.JPG

1.JPG
   
(#) Bari- válasza Bari- hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Sajnos sikerült az egyik képet kétszer feltölteni. és a képek sorrendje sem az igazi.

Javítva a dupla feltöltés. --vicsys

3.JPG
    
(#) lidi válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Mi is ennek a pornak a neve, és hol szerezted ? És mit jelent az hogy nem gyors ?

Bari: gratula, a türelmedhez hogy végig bírtad olvasni a témát, és a végeredményhez is.
(#) gulasoft válasza lidi hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Nátrium szulfid, és kb. 15 perc, mivel lehet látni mit csinál és nem büdi, ezért műanyag tálba forró víz csak max 1 centinyi, abba mehet a por, és az edényt tedd forróvízbe. Olyan marótulajdonsága van mint a tn150-nek, csak nem büdös, nem fog, és 1 kiló 1100 forint a Pesti vegyszerboltban a körúton. 10dkg-ént lehet kapni.

Ja itt a maszk, csak hogy össze lehessen hasonlítani, a szürke az csak árnyék, nem tudom most jobban lefotózni, a feketét kell nézni.
Maszk
(#) Sir-Nyeteg válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Ha minden igaz, akkor Nátrium-perszulfát.
60fok felett lebomlik.
Nem érdemes melegíteni, max 2-3 percet nyersz időben. Ilyenhez csináltam bubis maratómat. Szobában maratható vele, nagyon szép, nyugis folyadék. Fél liter víz, 200gramm porocska. Sokáig eláll.
(#) gulasoft válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
40 fokos vizet írnak hozzá, nekem a bojlerből ami jött azt adtam neki, nem méricskéltem a hőfokot, de akkor majd ezt figyelembe veszem és megnézem hidegvízben mit tud.
(#) Norberto válasza Bari- hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Szerintem jó lett a végeredmény!
(#) kiskacsa2009 válasza Bari- hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Te azokat a hosszú lyukakat hogy szedted ki?
(#) Bari- válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Szia

A husszú lukakat lombfűrésszel vágtam ki, a 2 végét kifurtam 0.8-as fúróval és befűztem a szálat, jó macerás volt, elment a 2 panelra 3 teljes estém, öszesen a 2 panelon több mint 200db ilyen lyukat kelett vágni, a végére minden elátkoztam már hogy belefogtam, főleg a tervezőjét

Norbertó: köszi, amiről fel mertem már tenni a képet ez a sokadik próbálkozásra sikerült, jó másfélhetes kínlódás és rengeteg idegeskedés előzte meg
(#) gulasoft válasza Bari- hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Igen, a vasalást ki kell kísérletezni, kevés embernek megy elsőre.
(#) SzervízMacska válasza Bari- hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Nagyon jó lett. És ami a legfontosabb és példa értékű, hogy vetted a fáradségot az olvasásra, nem tettél fel olyan kérdéseket, ami hetente ötször felmerül. Ezt a hozzászólásodat feltehetnénk a képzelet-beli dicsőség-táblára.
(#) Attila86 válasza Bari- hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Üdv.!

Én is gratulálok a sikeredhez!
Ilyen hosszúkás lyukakat kukorica-maróval lehet a legkönnyebben kivágni. Elég drága, de nagyon hasznos.
(#) Bari- válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Mindenkinek köszönöm a gratulációt :worship:

Attila86: a leg minimálisabb költséggel szerettem volna megcsinálni, mivel volt lomb fűrészem meg hozzávaló lap is vagy 100db így azzal csináltam, bár voltak próbálkozások 0.8-as gömbfejü maróval és multitool-al de azzal nem sikerült szép lyukakat kimarni, így maradt a lombfűrész meg a ki be fűzögetés.

A kezdeti kudarcokat főleg a nem megfelelő nyomtatóra rá lehet fogni, a HP-s nyomatok tiszta szitásak voltak ( próbáltam 1005, 1320, 2015 és 2550 es nyomtatókkal, egyedül a 2550-essel sikerült valamenyire használhatót elérni lézeres fóliára a többi használhatatlan volt), hiába állítottam be a legnagyobb felbontást, és kapcsoltam ki az ECO modot, a samsungal készült nyomat elsőre jó lett csak magamnak köszönhetem, hogy az egyik oldalon megégettem a papírt és felhójagosodott.

Ezt a Nátrium szulfid-os maratót kipróbálnám, bár el vagyok látva vaskloriddal hála Frankye-nek :worship: csak nem tudom Miskolcon hol lehetne venni, a közeli festékboltot kérdeztem, ahol tartanak sokmindent tisztítószerektől a műgyantáig, náluk nincs. Kimondottan vegyszerboltot nem ismerek.

Bari
(#) Frankye válasza Bari- hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Gyógyszertár esetleg? Ha nagyon nem kapsz, akkor szólj, megveszem, és ismét teszek egy miskolci kirándulást. (Remélhetőleg személyes átadással... )
(#) Bari- válasza Frankye hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Jó ötlet, még futork pár kört ez ügyben, hátha találok vegyszerbortot, ha végkép nem sikerül akkor megkereslek majd, előre is köszi.

Bari
(#) szunyog hozzászólása Márc 10, 2009 /
 
Sziasztok!

Régebben (10-15 éve) sokat foglalkoztam elektronikával - Quad erősítőket csinálgattunk, mikrofon előerősítőt meg ilyesmiket.

Sajna az idő elég jól elment mellettem - legalábbis ezen a területen. Viszont most szeretnék csinálni egy kisebb panelt a kocsimhoz. Funkció szerint a belsőtér világítást szeretném LED-ek alkalmazásával kiváltani - hiába, na a sofita izzó egy hulladék, sokat eszik, keveset világít és ki kell cserélni időnként, ráadásul csúnya a fénye is.

Szóval terveztem egy klassz panelt a világító egységbe, de mivel eléggé elfoglalt vagyok, szeretnék a panelkészítéshez segítséget készíteni. Nyákrajz mérethelyesen megvan, csak le kéne maratni, meg kifurkálni a lukakat 1mmes fúróval. A továbbiakat már megoldom én, de fentieket sajna nem tudom megoldani - az asszony nem engedi otthon a maratást (kisgyerekek miatt), melóhelyen meg nincs rá lehetőség. Tudna nekem ebben segíteni valaki (maratás, furkálás, méretre vágás)? Természetesen a működő, igencsak primitív cucc leírását itt közzé teszem majd, hátha kell vkinek.

Itt és ezen a címen is elértek, ha akad, aki bevállalná: hevesi01(kukac)gmail.com.
(#) gulasoft válasza szunyog hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Ha elolvasod a hozzászólásokat éppen pár hozászólással ezelőtt mondtam egy maratószert színtelen szagtalan, a legkisebb mennyiség 110 forint, ebből pár nyákot le lehet maratni. A nyákot meg fel is vasalhatod.
Ha sem vasaló sem nyomtató, sem fagyisdoboz nincs elérhető közelben, akkor én levilágítom neked, de ez a nyák drágább, a panel méretétől függ. Ha hozod a panelt kb. egy óra alatt a nyomtatástól a fúrásig tuti megvagyunk mert a most használt maratóm lassú de szagtalan. Ha valaki vasalós bevállalja az olcsóbb lehet, mert az kifejezetten egy darabokhoz való.
(#) Moderátor hozzászólása szunyog hozzászólására (») Márc 10, 2009
 
Ezt szerencsésebb lett volna az Apróhirdetésekbe beírni!
(#) szunyog válasza szunyog hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Mindenkinek köszönöm aki ajánlkozott, már találtam segítséget!

Tuttam én hogy rendes csókák vannak itt....
(#) edison14 hozzászólása Márc 11, 2009 /
 
Szevasztok!!

Azt szeretném megkérdezni hogy valaki már próbált e nyáklapot készíteni vasalásos technikával HP 2552Q-s nyomdapapírra kinyomtatott tervvel és hogy hány százelékra vált be ez a lap.

a válaszokat előre is köszönöm
(#) gulasoft válasza edison14 hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Időnként kedvem lenne moderátornak lenni!
Írd be a keresőbe hogy vasalás.
Pont ezzel a típussal pont ilyen papírra nem valószínű, de le van írva, higy fényes műnyomó papírral nagyjából jó. Annál jobbat csak vinyeta fényes részével csináltak, és laminátorral. Keress rá!
(#) Bari- válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Sziasztok

Kipróbáltam meg tudom e csinálni a Gulasoft által feltett 80lábu smd-s panelt, elsőre nem lett rossz, egy régről maradt bakelites egyoldalas panelra vasaltam, sajnos 2 helyen maradt a papír alatt szösz mi miatt ott nem igazán akart a nyákra tapadni a toner por, ezért ott hiányos lett, de ez látszott már vasalás utáni papíráztatásnál is, de lusta voltam újra vasalni, ezt nézzétek el nekem
(#) niedziela válasza Bari- hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Apa kezdődik [
(#) gulasoft válasza Bari- hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
Hát igen, azok a fránya vékony vonalak nem tapadnak olyan jól fel a mint milisek, azért nem lett annyira rossz, laminálóval biztos egyenletesebb lett volna.
(#) kanoc86 válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
Miért? Laminálóval is lehet vasalni nyákot???
(#) gulasoft válasza kanoc86 hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
Lehet és az egyenletesebb is, csak árban akkor már jobban megéri a levilágító, és annál pontosabb meg úgysincs.
Keress rá itt a fórumon, kicsit meg kell piszkálni a fűtőszálat, bár lehet hogy a hőlégfúvós előmelegítés is elég lehet hozzá.
(#) zotya169 hozzászólása Márc 12, 2009 /
 
de akkor hogy kell megszerkeszteni a NYÁK-ot beilleszted a programba és az megcsinálja vagy hogy?
töltöttem fel egy kapcsolást lehet hogy ez így kezdésnek nehéz lenne ha az akkor írjatok valami jó kis oldalt ahol ilyen kapcsolások vannak mindegy hogy mik csak megtudjam csinálni
különben ez egy rádió volna
(#) kanoc86 válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
De a fólia nem tapad rá a nyákra?
Nekem van itthon lamináló fóliám és én 2,50€-ért vettem 40 iv, A4, 80 micronost.
szerintem még igy is megéri vele csinálni ha szebb lesz a végeredmény.
Levilágitót én nem akarok csinálni, venni meg pláne nem, szóval ha laminálóval meg lehetne oldani az tök jó lenne.
mindjárt utánanézek.
Következő: »»   254 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem