Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   263 / 2522
(#) djyuri válasza norbbie hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Szia

Igen,de ellenőrizd le a BD139/140 adatait,hogy képes-e kiszolgálni két MJ-t.

Flatlander
Egy kicsit sikerült belezavarodni
A házimozidból milyen jelszint(hangerő)-el használtad eddig? Huzamosabb túlvezérlés még terhelés nélkül is kikészíthet egyes IC-ket.

Van egy referencia pontod? (biztosan működő erősítő,biztosan működő hangfal,biztosan szub jelet is tartalmazó film vagy 2.1-be megszólaló zene.
(#) Flatlander válasza djyuri hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

A házimozin nincs külön sub(alacsonyszintű kimenet) hanem a maga kis 30w-os végfokjára van rákötve ami alapból levgája a magas hangokat.Hangerő nemvolt rajta sok és így ment vagy 3évig rendesen.A 400w-osnak 2v bemenő jel kéne ennyi szerintem meg is volt.
(#) djyuri válasza Flatlander hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Nem ismerem mekkora kell az előző erősítőnek,de azt tudom,hogy ha IRFP940-es fetes végfokról beszélsz 400W-ként,akkor annak 450mV és már igen keményen szól. Én 1V-ot sem küldök ki rá és már elérte a teljes kivezérlést.

Végfok kimeneten csak ellenállással erősen korlátozott módon szabad bemenetet ellátni. Mivel minden zaj,be-ki kapcsolási pattogások terheletlenül 5V-ot is elérhetnek.
Nem volt neked külön egy ilyen soros ellenállás a 100W-os végfokon?
(#) norbbie válasza djyuri hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Hogy tudom azt ellenőrizni hogy eltudja-e látni? azt is lehetne cserélni elvileg nagyobbbra ugye? Pl bd241C és bd242c a bd139 és a bd140helyett így gondoloma feszt lehetne egy kicsit nagyobbra tolni...
(#) stefikeke hozzászólása Márc 12, 2009 /

SZIASZTOK lenne egy keresem remelem tudtok segiteni! keresek egy olyan erosito rajzot melynek a kimenete trafoval van levalasztva. nagyobb hejsegben szeretnem az erosites megoldani ugy hogy tobb hangszorot helyeznek el a terem tobb pontjan es ezeket "halozati kapcsolasall" kotnem ossze . a bibi hogy sehol nem talaltam ehhez rajzot ! segitsetek ... elore is koszi.! klassz az oldal sziasztok
(#) djyuri válasza norbbie hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Pl datasheet.....

emitter-bázis feszültségek.....igényelt maximális áram....
A BD-k felől meg a leadott maximális áram.

Attól,hogy a végeket lecseréled,még nem minden alkatrész tehető nagyobb feszültségre.
Annak minden egyébnek is el kell bírnia.
De ha kétlépcsős tápfeszt alkalmazol,akkor megoldható.
(#) norbbie válasza djyuri hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Ez igy van a többit is hozzá kell méretezni de ha nem emelem a feszt akkor marad egy stabil vég...

Igen látam hogy neked is van ilyen végfok.A kimeneten amire volt kötve nagyon levolt véve.A 100-as előtte az 7294-es ic-s végfok volt simán rákötve az birta pedig ez több jelet is elbír.Nemtudom milett a baja.Most egy vidi erősítőre van kötve közvetlen 10-ből 1-es hangerőn mélykiemelés lekapcsolva bass maxon és valami iszonyat hangereje van házimozim teljesen elnyomja a mély(nyáron lesz rendes igazi házimozi).Viszont a hangzása nemtetszikinkább üt ahelyett hoyg az a szép lágy bassusa lenne.100-asnál pedig olyanvolt ezért is akartam a sub kimentre kötni azon szépet szólt volna.Elviszem megnézetni szerintem az ic-halt meg benne a 6közül az egyik.
(#) Flatlander válasza Flatlander hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

És még egy kérdés.Ha van egy adott jelem egy végfokból hogy tudom lemérni hogy az hány volt?Jólenne kb-ra tudni
(#) bander91 hozzászólása Márc 12, 2009 /

scooby a mikrofon előerősítő innen származik az adatokat itt találod, nem próbátam még ki....

http://elektronika.netmagazin.hu/kapcsolasirajz/mikrofon_eloerosito...ositok

Ok

hát én szerintem is a házimozi felől van a gond.
Ha simán hangfalat kötsz arra a szubvégfok kimenetre,akkor tiszta a jel a hangfalon?

Hát a jelet csak műszerrel...és leginkább szkóppal...különben más értéket fogsz mérni digit műszerrel.

De ha pl csak alsó frekvencia kell,akkor egy jobbféle 2V-os AC tartománnyal rendelkező digit műszer egy fix búgó jelet mérve meg tudod nézni.

Ha nagyobb hangerőt akarsz mérni ugyanez,csak nagyobb fesztartományban...de mondom pontosat szkóppal.

Ha hangfalat kötök rá semmi hang fulla meghalt a sub kimenete.Van rajta egyenáram is már nememléxek mennyit mértem de tudom hogy van szval tuti meghalt.Szerintem az ic adta meg magát benne,szaga is olyan égett.Deh mind1 majd megcsináltatom/om.Más:van egy toroidom amit a 400w-oshoz akarok majd használni.11cm átmérőjű 6cm magas,elég szép darab.Váltóba 2x40voltot ad le ez pufferelve mennyi lehet kb?És mennyi lehet a teljesítménye?amugy 2x40volt és 2x12volt amit tud.

Ok....akkor az bizti halott.

11cm-esből még nem jön ki 400W

talán 150-200

jó hatásfokú alkatrészekkel 1,41-el szorozd be a váltó feszültséget. És annyi a DC....de gyakorlatban mindig egy picivel kevesebb lesz majd.

Azért csak meghajtja
Teljesítményét hogy lehetne megtudni?
(#) djyuri válasza Flatlander hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Elindításra 10W is elég,csak nem sokat fog teljesíteni róla.
Mellesleg a teljesítményhiány miatt ingadozó tápfeszültség előbb-utóbb végérvényesen hazavágja a végfokok többségét.

Teljesítményét műterheléssel,vagy ha ismerve vannak a pontos adatai,akkor jó megközelítéssel számítva is lehet.
(#) Robi85 hozzászólása Márc 13, 2009 /

Sziasztok.

Van egy erősitő panelem amin 3db TDA2052 IC van. Arra már rájöttem, hogy szimetrikus táp kell neki (pufferek kondik elhelyezéséből gondolom) de sehogysem szólal meg. A tápot jól kötöttem be és +-25 Volt van neki. Adatlap szerint ezt még elbirja. Tehát a tápfesz megvan mert az IC lábán is megmértem és elmegy odáig. A kimeneten viszont ha hangszórót kötök rá akkor egy pici sistergés de hiába bizergálom a bemenetét az ICknek semmi bugás nemjön ki. Megmértem a kimeneteket is és 2.5Volt van mind 3 ICnél. Ez normális dolog? Sajnos kapcsi rajzom nincs hozzá.

(#392034) <-- ebben a hozzászólásomban van kép róla. Segitséget előre is köszönöm.>
(#) djyuri válasza Robi85 hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

SZia

Ha van rajta hangszóró,akkor is 2,5V kimenő feszültség van rajta? (AC vagy DC?)

(nálam se búg,ha megfogom,legalábbis nem jobban,mint a saját tápjától)

Nincs melegedés?
üresjárati áramfelvétel?

Délután teszek fel rajzot az enyémről...csak nincs nálam most fényképező.
(#) Robi85 válasza djyuri hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Egyáltalán nem melegedik semmi. 57-58mA közt váltakozik a nyugalmi áram felvétel. Ha nincs rajta a hangszóró akkor 2.5V DC ha rajta van akkor 0 Volt.
(#) Flatlander válasza djyuri hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Ez a tarfó egy gyári végfokból van amire azvan írva hogy 400w-ot vesz föl csakkéne bírnia Meg tekernem kell rá pár menetet hogy 2xx50 AC meglegyen.
(#) djyuri válasza Flatlander hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Akkor nincs gond. Ha ráfért én nem fitogtatom Csak akkor haver toroidját aláértékelték
Az övé 20cm felett van és arra mondtak 450W-ot.

Attól az a kimenő feszültség nem tetszik,mert az STK-im is így kezdték. Aztán egyszer csak tönkrementek.

Neked is kb 17 alkatrész van egy-egy IC-hez a panelen?

Közbe nézegetem az Adatlapját az ICnek és láttam ott valami 90w multiway speaker system kapcsolást. Nekem ez a panel egy sony TV-ből van. Van rajta két IC, egy LM358N meg egy TDA7273.

Mellékeltem a kapcsi rajzot. Ezt a Mute/Stand BY funkcitót nemértem. Lehet hogy emiatt nem szólal meg?

szerk: képen láthatod hogyan néz ki a panel valójában. Ahogy a kapcsi rajzon is van a 3as lábuk összevan kötve egymással.
(#) Robi85 válasza Robi85 hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

A kapcsi rajz lemaradt. Bocsesz.

A mute/standby ágat azaz az IC-k 3-as lábai az én rajzom szerint a PLAY funkcióhoz egy ellenálláson keresztül egy zener diódára kell kötni.
Magyarul az UT- -hoz képest 5V plusszon kell lennie a potenciálnak. Azaz 5V-ot kell neki adni
De nem közvetlen a 3-as lábra!...kell keresned ott még egy ellenállást,amin keresztül adhatod neki (nálam 5,1kohm) Neked a rajzon 22kohm szerepel.

A lényeg,hogy keress valahol a nyákon egy 5,1V-os zener diódát.
(#) Flatlander válasza djyuri hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Szerintem is.Azért akkora toroidnak kéen tudni vagy 700w-ot legalább.

Nah most, mindegyik IC mellet van egy dióda és az előtt meg egy ellenállás. A dióda a +táp és a kimenetet köti össze.

Azt lenne jó tudni hogy milyen Sony TVben lehett ez a végfokpanel. Mert akkor a tv kapcsi rajzáról letudnánk lesni a bekötését. Igy nagyon nehéz lesz. Legalábbis nekem. De azért köszönöm, hogy segitesz nekem.

Mindjárt elmegyek befotózom és akkor látni fogod a végfok alapkapcsolását....a mute részét kell csak figyelembe venned....tök egyszerű lesz meglátod...

szerintem a tv-ben külön volt ez a zener rész,azért nem látod...de pill...azt hozom.
(#) djyuri válasza djyuri hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Tessék

Az 55-ös képen láthatod bal oldalt a mute-play áramkört.....

Ezt a kört keresd.

Megnéztem a panelom, de konkrétan igy nincs összekötve. De viszont van pár darab ellenállás és kondi ami a 3as lábra csatlakozik. De viszont a -táp felől jönnek az alkatrészek. 50V/100µF kondi utána párhuzamosan vele egy 5.6kOhmos ellenállás. Ezek egyből mennek a 3as lábra. De viszon itt még van egy BC337 tranzisztor ami megkapta a -tápot az Emitterre és a Collectorrol meg egy 15 Ohmos ellenálláson keresztül az IC 3as lábára.

Ennyi ami az IC 3as lábára megy.

Ok...Az a BC337 kapcsolta nekik a vezérlést....annak a bázis-emitter lábak közé kell egy vezérlőjel....egy 10K-s potméterrel a két lábra már lehet kísérletezni.

Nézd meg,hogy kap-e vezérlést a BC337....a bázis lábra...

Ha igen akkor forraszd ki a tranyót és menni fog a zene :d Ha nem,akkor te adj neki a 10k-s potival(lehet nagyobb is)

ui.: a 15ohm-os ellenállást kicsinylem.....közvetlen lekötni a 3-as lábat a -UT -ra nem hiszem,hogy szeretné.
Következő: »»   263 / 2522
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem