Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység

Témaindító: Szabiiiii, idő: Jan 17, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 54
(#) oTo hozzászólása Nov 6, 2008 /

Urak,
köszönöm az eddigi válaszokat. Úgy néz ki, hogy nem mókolok tovább, a transzformátorokat megtartom, és csinálok melléjük EZ alapján kettő jó kis áramkört.
Annyival mod-olni kellene viszont, hogy ne 9,35V gyüjjön ki, hanem kb. 10,5V. Ööö.. tudna nekem valaki ebben segíteni?
(#) kissanyi válasza oTo hozzászólására (») Nov 6, 2008 /

Szerintem, vedd a fáradtságot és olvasd el az ábra alatt lévő magyarázó szöveget.
Vagy, csak a képeket nézegeted?
(#) oTo válasza kissanyi hozzászólására (») Nov 6, 2008 /

Mea culpa!
A ződ írásokra nem hittem volna, hogy linkek...
(#) m.gyula3 hozzászólása Feb 15, 2009 /

Sziasztok!

Sima 12V-os tápot akarok építeni egy kapcsoláshoz, meg is csináltam Eagle-ben. Létszives nézzétek meg hogy ez működne-e. Kondinak 1000mikróF-ot gondoltam. Trafónak jó lesz a 12W-os kb?

köszi!
(#) kaqkk válasza m.gyula3 hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

A bekötés így jó . De a bemenet és a gnd illetve a kimenet és a gnd közé köss egy egy 100nf os kondit is
(#) m.gyula3 válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

Szia!

Sajnos nem tudom megnyitni , mert nekem 4.16-os Eaglem van

Nem tudod honnét tudnám megszerezni a 4.6-ot és mit változtattál?

(#) kaqkk válasza m.gyula3 hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

Akkor itt van pdf ben a rajz (az eagle ha jól emlékszem Aderka oldaláról jött )
(#) m.gyula3 válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

köszi
(#) ReuGeot hozzászólása Feb 17, 2009 /

Helló!

Építettem egy végfokot (2db TDA7294 hídban) ami Line és a beépített mikrofon előfok jelét erősítené, a táp készítéséhez szeretnék segítséget kérni.
Mivel a Line-ba a gitárerősítő jele megy, szeretném elkerülni a földhurokból adódó búgást, illetve nem szeretném, hogy anyagi/személyi sérülés következzen be, a hiányos ismereteim miatt.

Vettem egy 300VA 2x26V 1x14V toroid trafót, ő lenne a lelke az egész tápnak, az IC-k nek 2x26V, a mikrofon előfoknak 2x15 volt, a ventilátornak 1x12 volt kellene.
Kérdéseim:

1. Milyen olvadóbiztosítékok kellenek, illetve hova kell rakni (hálózat-trafó, vagy trafó-táp) őket
2. Az érintésvédelmi földet hova kössem (fém házban van a cucc, erre vannak felfúrva a kapcsolók, illetve különféle csatlakozók)
3. Az egyenirányításhoz milyen diódákat rakjak, ha 3A tűrésűt veszek, az elég/sok/kevés
4. 2x26-ból a 2x 15-ötöt LM7815 & LM 7915 az megfelelő
5. Az erősítőm service manual-jában megtaláltam, a benne dolgozó táp kapcsolási rajzát, én ezt gondoltam megépíteni, de a földelést nem értem, az érintésvédelmi föld össze van kötve a trafó földjével?
Milyen módosításokat kellene véghez vinnem?( a rajzon értelem szerűen a felső ill. a bal alsó képet néztem)

táp.jpg

(#) _JANI_ válasza ReuGeot hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

1: A betáp 230V os ágába feltétlen!
(Lengődudós csatlakozásnál célszerű a fázis és nullát is biztosítani.)

2: Az érintésvédelmi földelés a fém dobozra van kötve. S csak a bal alsó alkatrészeken keresztül és még néhány szűrőkondenzátoron át van csak összekötve a jelföldel. A szűrőkondenzátorokat a bemenetek GND-je és a dobozra kell kötni közvetlen a csatlakozóknál. ( Tápegység jobb fölső sarok. )

3: A nagyobb jobb ésszerű határokon belül...

4: Eléggé ki lesznek élezve a stabilizátor IC-k...

5: A rajzból csak azokat használd fel amik a te célodnak kell. A Védelem és jelföld elrendezését szerintem egy az egyben alkalmazhatod...
(#) ReuGeot válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

Köszönöm a válaszodat!
A szűrőkondik (2.) mekkorák legyenek (1uF,?V), illetve miért kell összekötni az érintésvédelmi&jel földet?Ez nem okoz földhurkot?(a kérdés talán jobb lenne úgy, hogy miért nem okoz, mivel nyilván hallom, hogy nincs )

A bemenetek Jack és Canon fém tokozásúak (a GND érintkezik közvetlen a házzal), ezeket el kell szigetelni, avagy nem probléma?
(#) vtsoftware hozzászólása Feb 24, 2009 /

Sziasztok

Bocsi ha rossz topikban teszem fel a kérdésem, de végülis "tápegység problémám" van

Vettem egy notebookot, és a töltőjét ha bedugom a fali aljzatba, olyat szikrázik, majd ... magam
Ha úgy dugom be hogy a notiba már bekötöttem akkor is szikrázik, és csattan is. Majdnem hogy ívet is húz
Ha jól tudom kapcsolóüzemű. Lehet ezért szikrázik, nem tudom... erősítsétek/cáfoljátok meg
Nos, kérdezném hogy milyen problémát okozhat ez a notiban vagy magában a tápban?

Haverom is használta a töltőjét nálunk, avval nincs ilyen baj. A noti típusa nem ugyan az, de a töltő szerintem igen, csak V/A-ban van különbség.

Előre is köszi
(#) KTobi válasza vtsoftware hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Könnyen lehet a töltő "gazdaságos" kivitelezésének oka. Mivel kapcsolóüzemű, ezért egy vagy két kövér kondenzátor várja a 230at egy greatc-híd után. Ha neked sikerül pont csúcsfeszültségkor bedugnod, óriást képes rántani a hálózaton és így szikrázni is. Nem hizsem, hogy bármelyik elektros ki volna evvel békülve, minden normális elektros fél a szikrától, mivel az hibát jelent. Vagy ogyan aljzatba dugd be, ahol nem látod a szikrát, vagy kellene, beiktatni egy ellenállást a korlátozott indulásra. PC tápokban egy hőmérsékletfüggő ellenállást szoktat sorbakötni, ez a hirtelen indulásra gyorsan lekorlátozza az áramot, így nem ad akkora szikrát.
(#) ReuGeot hozzászólása Márc 12, 2009 /

Az érintésvédelemnél mire kell nagyon ügyelni?
(fém házba raknék bele egy toroid trafót, (toroid em-tere bezavarhat az előfok/végfok működésébe?), mire kell nagyon ügyelni?)
(#) _JANI_ válasza ReuGeot hozzászólására (») Márc 12, 2009 / 1

A védőföldelés és a kettősszigetelés kialakítása első ránézésre nagyon hasonló...

De a két rendszer kialakítása, valójában teljesen más elvet követ. A védőföldelés kialakításakor olyan hálózati csatlakozót KELL alkalmazni ahol a védőérintkezőt is KÖTELEZŐ BEKÖTNI. Ez életvédelmi előírás! ÍGY a dogoz, mindég a hálózat földpotenciálján lóg és emiatt lehet csak egy helyen "fémesen" összekötni a jelföldel. A földhurkok csillapítását kondenzátorokkal oldják meg...

Kettősszigetelés megvalósításakor a hálózati feszültség a fém doboztól egy járulékos szigeteléssel el van szigetelve. S így a hálózat semmilyen hiba esetén nem kerülhet kapcsolatba a fém dobozzal. Ezeket a készülékeket a két egymásban lévő kocka jelöli. A kettősszigetelt készülék hálózati csatlakozóján ninsc védőérintkező... S Itt csak árnyékoló szerepe van a fém dogoznak. DE a földhurkok elkerülése hasonló módon történik mint a védőföldeléses készüléknél.

Ha nem vagy biztos a dolgodban akkor kérj segítséget
vagy nézesd át a készüléket egy helyben lévő szakemberrel! :felkialtas:

A tápegységrajzon kiemeltem a védőföldelést és a jelföldet. Talán kicsit jobban látszik hogy ki hova tartozik...
(#) ReuGeot válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Köszönöm a rajzot, így már világos, hogy mi hova tartozik.
Ha jól gondolom, ha a rajz alapján valósítom meg a tápot&földelést, akkor én a védőföldeléses módszert alkalmazom?
Melyik földelést érdemes alkalmazni (jelen esetben)?
(#) _JANI_ válasza ReuGeot hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

A védőföldelésest szerintem egyszerűbb és biztonságosabb elkészíteni. ...
(#) ReuGeot válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Helló!

Minden elkészült, csak sajnos a negativ stabilizátorral gondok vannak, a 2. L7915-t vettem meg, de csak nem akarja a -15V-t kiadni, jóval fölötte jön ki belőle mindig, a mért adatok.:
BE...............KI
-31V..........-23V
-25.5V.......-23V
-17V..........-15V

A bekötést megnéztem bal GND, közép IN, jobbl out, a fekete tok felém néz.
Nem volt terhelve, az érdkes, hogy a 7815-ös meg simán adja a 15 V-ot, a táp kapcsolása fentebb található.
Már volt egy, az is pont ezt produkálta, a diódákat kivettem a negatív részből de semmi, 330Ohm-t cseréltem 1k semmi változás...
A válaszokat nagyon megköszönném!
(#) _JANI_ válasza ReuGeot hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Szia! Megtudnál adni minden adatot az L7915-ről Ami csak rá van nyomtatva! Gyanítom, hogy más lesz a kivezetésének kiosztása... (Feltéve ha túlélte a 7915-ös...) Megnézném katalógusban gyártó szerint is...

L7915CV

CC0C2 VW

MAR 635
(#) ReuGeot hozzászólása Márc 25, 2009 /

Struktúrájában mit lehetne változtatni a tápon, (fentebb megtalálható a kapcs.rajz) hogy minden lehetséges hibát kiküszöböljük (minden alkatrészt bemértem beszerelés elött)
(#) _JANI_ válasza ReuGeot hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Jónak tűnik a lábkiosztás az adatlap szerint is...
Gondolom mind a két stabilizátor elszigetelted a hűtőfelülettől.

A vicc, hogy nem is hűtöttem őket, mert csak próba bekapcsolások voltak (feszültségmérésre), de egyik stabilizátor sem melegedett. Am. külön hűtőbordán lenne mindegyik+csillám.
(#) ReuGeot válasza ReuGeot hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Módosítanám, a fenti adatokat, -23V-tól kezdve ad -15V-ot, az adatlap szerint -35V a felső határ, akkor most tegyek be egy nagyobb ellenállást, hogy kis feszt kapjon a stabilizátor?
(#) ReuGeot hozzászólása Márc 26, 2009 /

Vettem egy harmadik boltban egy harmadik stabilizátort, és ez is ugyanúgy -23V-ot produkál -31.8V bemenő esetén, ami szintén bőven a felső határ alatt van. Előfordulhat, hogy a valóságban csak -23V bemenő fesz hatására tud stabilizálni -15-re??
Ez esetben vegyek egy -20körülire stebilizálót, és azt stabilizáljam -15-re, vagy a 330Ohm-ot cseréljem ki egy nagyobb ellenállásra, habár nemhiszem hogy ilymódon tudnék 10V-ot nyerni....
(#) ReuGeot hozzászólása Márc 26, 2009 /

A mérések alapján -23V bemeneti feszültségtől szabályoz -15V-ra a stabilizátor kérdésem.:
-ha berakok egy L7920-ast, meg egy L7915-öst, az mennyire jó megoldás (a 3 ágban, csak egy 7815-ös van)
-milyen módon csökkenthetném még a -33V-ot -23V-ra?
(#) _JANI_ válasza ReuGeot hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Az adatlap szerint még ÉPP beleférne a bemeneti feszültség tartományba.

"
ABSOLUTE MAXIMUM RATINGS

Parameter Value Unit

DC Input Voltage

(forVO_=_5_to_18V)__-35V_

(forVO = 20, 24V) -40V
"

Köss a kimenetre egy 2Kohm körüli ellenállás és mérd
meg a BE és KI lában közötti feszültségkülönbséget.
Hány volt van? ( Mert mintha a be és a kimenet fel lenne cserélve. )
(#) ReuGeot válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Helló!

Köszönöm a tippet, rákötöttem 4K-t, és úgy már -15V-ot adott le!

Köszönöm a segítséget!
(#) _JANI_ válasza ReuGeot hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

Hmm. Ezek szerint :szomoru2: nem szereti a 79xx-sorozat ha a kimenete szabadon lóg...
(#) csonthulye hozzászólása Máj 2, 2009 /

Sziasztok!
Kéne nekem egy olyan tápegység ami stabil 2,7V-ot ad. Tudna nekem valaki valamilyen kapcsolást vagy ötletet adni? LM317-re gondoltam, de hátha van valami egyszerűbb megoldás. Szóval?
Következő: »»   11 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem