Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC vezérlő elektronika és progi
Lapozás: OK   13 / 115
(#) pako válasza deguss hozzászólására (») Feb 22, 2009 /

Hali!
Szerintem LM324-el meg tudnád oldani a PWM multiplexelését. Én is tegnap végeztem egy bipoláris vezérlővel, aminél úgy oldottam meg, hogy:
- a negatív bemeneteket összekötöttem, 10K-val földre, 10K-val pedig a PWM kimenetre
- a pozitív bemenetek a vezérlő bemenetek
- a kimenetek meg mennek a gate-ekre.
Tehát komparátor módban használtam, igaz így csak nyomatékot lehet szabályozni, microstepping-re nem alkalmas így.
Nekem 12V-os motorjaim vannak, a másik PWM csatornával egy DC-DC konvertert csináltam, amivel feltornásztam 25V-ra a feszkót. A komparátor pwm-je kb 80%-on van, majdnem a sebesség dupláját el tudtam érni így, és a motor sem melegszik.
(#) deguss válasza pako hozzászólására (») Feb 22, 2009 /

Hát ez egyenértékű egy az unipoláris motor tápra csatlakozó vezetékét egy állítható kitöltési tényezővel szaggató kapcsolással, ezzel elgondolásom szerint le lehet venni a teljesítményből ugyan akkora tápfeszültség melett, de sajnos a finomabb mozgásra, a fizikai lépésszög csökkentésére nem alkalmas.
Azért köszönöm a hozzászólást. Várom a többiek tanácsát is.
(#) deguss hozzászólása Feb 23, 2009 /

Közben nekiálltam a Propeller chip 8 magos processzorával foglalkozni. Egy kis kezdeti nehézség után, már ilyenre vagyok vele képes. Le vagyok nyűgözve tőle.
Az LCD.png egy képernyőkép a programról. A board.jpg a demoboard, egy P8X32A processzorral (8magos 32bites), rászerelt VGA csatlakozóval. A VGA.jpg a rákötött 17"-os monitor, ezt a képet a processzor rajzolta.
(#) Giants válasza deguss hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Szia!

Lényegében már te is megfogalmaztad a választ: a három motort külön vezérlővel célszerű üzemeltetni az általad vázolt funkcióban. Konstrukciós okokkal is indokolható ez a megoldás. Így a meghajtó áramköri elemekhez a lehető legközelebb helyezheted el a vezérlő chipet ami zavarérzékenység szempontjából kedvező.
Egy további előny is lehet ez a választás. Nem vagy kötve egy konkrét struktúrához, modulárisan elvileg tetszőleges számú motort tudsz így kezelni egy GUI-n keresztül.

Javasolnám léptetőmotorokat külön, de egy lecsupaszított vezérlővel meghajtani. A parralax chipje szerintem ideális lehetőség egy barátságos felhasználói interface (GUI) kialakításához.

Egy kézenfekvő megoldás lehetne, hogy az önálló vezérléssel rendelkező motorokat a PROPELLER vezérelné közvetetten. A párhuzamos portról kapott instrukciókat egy belső kommunikációs buszon továbbítaná a motorvezérlőkhöz. A hardware PWM stabil háttér egy megszakításos kommunikációhoz és még gyors is.
A PROPELLER önmagában nem alkalmas helyettesíteni a hardware-es PWM áramköröket. Több problémával is szembesülnöd kellene. Egyik legjelentősebb, hogy nem lehet közvetlenül hardware PWM-et előállítani vele. A chip nagy teljesítménye nem magonként értendő így egy-egy cog csak a 1/8-adával működik ami elég nagy fék. Másrészt a grafikus felület, periféria kezelés (billenytű, egér) eszi a memóriát. Maga a chip egy nagyon jó lehetőség a piacon lévő MCU-k által még lefedetlen felhasználási területek kiaknázására, de ha lehet kritikus helyekre hardware megoldást válassz. Nem véletlenül alkalmazzák ipari berendezésekben szinte kizárólagosan az utóbbi megoldást.

(#) borotomi hozzászólása Feb 24, 2009 /

üdv mindenkinek még mindig nem tudom mit tegyek hogy ez a vezérlő áromot tudjon szabályozni. HELP.
valami kis vendég kapcsolás kellene mert főnek a fetek !!!!!!!! http://www.cenece.com/ceneceC4.htm
(#) Libus válasza borotomi hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Ird át a PIC programját, hogy Ő csináljon egy "szoftveres" PWM-et. Igaz ezt nem tudod később, kívülről állítani, de legalább nem kell forrasztani hozzá....
Jobb ötletem nincs.
Vagy vedd lejjebb a tápfeszt, igaz akkor a motorok lassulnak be, de sajnos valamit valamiért.
(#) borotomi válasza Libus hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Köszi a tanácsot de sajnos pic íráshoz LÁMA vagyok tudsz nekem benne segíteni?
(#) borotomi válasza Libus hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

szia ha ezt bele írom a pic-be pl winpicel akkor tudni fogja a pwm-et?
MOVLW 0X3DMOVWF PR2 ;set periodBANKSEL

TMR2CLRF TMR2 ;clear timer 2MOVLW

0X06MOVWF CCPR1L ;set duty cycleMOVLW

0X03MOVWF CCP1CON ;setup for PWMMOVLW

0X07MOVWF T2CON ;set prescaler/postscaler and

enable timer2
(#) icserny válasza deguss hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Idézet:
„Esetleg el kéne osztani a PWM jel előállítását 3 alvezérlőre, akár egy külön ilyen célIC-re?”

Létezik PIC 4 független PWM-mel is (nyilván a motorvezérlésre szánt dsPIC sorozatban), de annak sincs akadálya, hogy több kisebb teljesítményű PIC dolgozzon párhuzamosan (akár PIC16F690, vagy hasonló). A Borotomi problémáját képező kapcsolás is ilyen megoldású.
(#) deguss válasza icserny hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

Tisztelt segítőim,

A nagy PIC-ek többsége 4 esetenként is csak 8 darab PWM kimenettel van ellátva. Ez nem elég nekem, mivel 12, de ha bővíteni szeretném, akkor 16 kéne legalább. Kifejezett ilyen PWM IC-t nem találtam.
Arra gondoltam, hogy egy nagyobb mikrovezérlő, ami az LTP-n kommunikál, figyeli a végálláskapcsolókat, be-kikapcsolja a marómotort, stb, arra rá van kötve 3 motor esetén 3 db pici PIC12F629-es, ez 5MIPS-el jár, és a 4 kimenetén lépteti a léptetőmotorok FET-jeit, a 2 bemenetén pedig veszi a step és dir jelet, a fő mikrovezérlőről, ami normál üzemben 1-1-ben továbbítja az LTP-n érkezőket.
Mit szóltok eme konstrukciós megoldáshoz, van ennek valami hátulütője, ami elkerülte volna a figyelmem? Köszönöm segítségeteket!
(#) deguss hozzászólása Márc 5, 2009 /

Mennyire veszélyes a párhuzamos port adatbitjeit közvetlen a PIC bemenetére kötni? Mivel a mért 3.3V és maximálisan 2 nyamvadt mA (így is leesik 3V-ra) nem képes egy optocsatolót meghajtani.
Teszem én szinte kizárt hogy valami történjen, de ha esetleg mégis egyszer zárlatba menne, mi történhet? Van valakinek ilyen tapasztala?
Egy profi léptetőmotor kártyából kiindulva sincs leválasztás. Lsd. melléklet.
(#) deguss válasza deguss hozzászólására (») Márc 5, 2009 /

Közben a végére értem ennek a fórumnak, és teljesen megváltozott a véleményem. Mindenképpen teszek optocsatolót, de ajánjatok egy típust, ami 2-3mA-nél már kapcsol, lehetőleg quad, és még be is szerezhető. A 4N27, CNY se jó, túl sok áram kell nekik (10-15mA)
(#) WaRL0 hozzászólása Márc 16, 2009 / 1

Sziasztok. Unipola'ris stepper motornak szeretne'k step/dir veze'rle'st csina'lni L297-es IC-vel....1et tala'ltam e'n is de nem tudom hogy jo' e.Szerintetek jo' ez a kapcsola's?.

Sziasztok;Koszonom
(#) pako hozzászólása Márc 16, 2009 /

Üdvözletem!
Elkészült a CNC-m mechanikája és az elektronikája. Írtam rá egy tesztprogit, ami megállás nélkül hajtja oda-vissza a motorokat. Az egyik motor egy ősrégi F/F lézernyomtatóból van, unipoláris. Van rajta egy cetli ezzel a felirattal: Hot casing, tehát forró burkolat. Ezen kívül egy durung hűtő "tuskó" (bordának nem nevezném ) van a tetején. Ez a motor olyan 10 perces működés után 60-70 fokos lesz. Valahol olvastam, hogy a mocik kb ezen a hőmérsékleten veszítenek a mágnesességükből. Szerintetek szükséges lenne neki hűtés? Vagy a felirat alapján bírnia kell?
(#) csezoli21 válasza pako hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

heló képeket dobjál fel a cnc-röl
(#) Szebence válasza pako hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Nem szabad nagyon melegnek lennie! Max 30-40 fok, de 40 az a plafon, ha jól tudom.
(#) pako válasza csezoli21 hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Holnap készítek párat. Amúgy nem lett egy nagy darab, a munkatérfogata kb 300x400x70-es. Csak dobozolásra és nyákmarásra használom majd.
(#) csezoli21 válasza pako hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

nem baj várjuk a képeket köszi heló
(#) pako válasza Szebence hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Kösz a gyors választ! Akkor a biztonság kedvéért dobok rá egy ventit.

Szerintem az kevés lesz a ventillátor de próbáld ki.. Régebben én is akartam csinálni kis CNC-t, de abbamaradt. Megcsináltam az elektronikát, de ki sem próbáltam.. Pedig nagyon komoly kis kapcsolást találtam rá, de már a gépemen nem találom, annó még feltettem egy rarba ebbe a topicba.Visszatérve.. Szerintem a megoldás egy nagyobb motor lenne.
(#) pako válasza Szebence hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Ha nem használ a venti, akkor megszaggatom pwm-mel. Csak már nem akarok belenyúlni az elektronikába.
Amúgy ennek is egész komoly elektronikája lett:
-128x64 grafikus kijelző
-PS/2 billentyű
-SD kártya (gerber fájlt arról olvassa majd be)
-6 db optokapu (3 db végállás + 3 db kalibráló)

Ez valóban komolyan hangzik!
Esetleg az egész elektronika dokumentációját tudod publikálni? Eltenném már csak kuriózumként is, ha lenne a későbbiekben pénzem lehet megcsinánámm én is.
(#) Medve válasza pako hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Ez engem is érdekelne...beszélnél róla bővebben?
(#) pako válasza Szebence hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

Még csak próbapanelen dobtam össze (bár szerintem végleges marad, mert jól sikerült), amint lesz időm, készítek róla kapcsolási rajzot.

Medve:

A lelke egy 18F452, amit lehet, hogy nagyobbra kell cserélnem, mert ott tartok a programban, hogy kezeli a FAT16-ot, a billentyűt, a kijelzőt, és bekalibrálja magát; és már 62%-a foglalt a program memóriának, 70%-a a RAM-nak. Hátra van még a gerber fájl elemzése, szerintem szűkösen fogok elférni a memóban. Ezen kívül van egy 16F873a, ami a kalibrálás után felpörgeti a maró motort, ezen kívül interruptolva portbővítő szerepet lát el, mivel a Z tengelyhez tartozó motorhor nem volt elég I/O a 18F452-n.
A billentyűt azért raktam rá, hogy manuálisan is lehessen irányítani a fejet. A PS/2 átviteli sebessége miatt a "jobbra gombbal jobbra megy" módszer nem megfelelő, mivel egy kis gomb "pöccintésre" is már több millit lép a fej. Ezért úgy lesz megoldva, hogy a kijelzőn lesz egy táblázat-féleség, amiben meg lehet adni, hogy hány mikrométert lépjen az adott irányba a fej. A kalibráló optakapuknaknak köszönhetően még a szerkezet pontatlanságát, kotyogását is le tudja mérni, amit beleszámol minden irányváltoztatásba. Így remélem elég pontos lesz majd.
Ezen kívül, ami hátra van még a programban: ívelt fejmozdítás (pl körívhez).

Ha lenne kérdésed szívesen válaszolok!
nemsokára jönnek a képek...
(#) Medve válasza pako hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

Sok sikert hozzá, profi lesz!

Az én irányvonalam is hasonló, szeretném kiiktatni a vezérléséből a PC-t. Elsősorban a méret miatt, egy lehetőség erre a mostanában megjelent netbook egy LPT porttal. Például.
(#) pako válasza Medve hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

Köszönöm a bíztatást!
Én is nézegettem egy netbookot, kb 2 hete jelent meg, lehet hogy ugyanarról beszélünk.

CseZoli:
megjöttek a képek, csináltam egy videót a kalibrálásról is. (Következő hsz.ben lesz)
(#) pako válasza pako hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

folyt. köv.
(#) pako válasza pako hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

És a videó.
(#) pako hozzászólása Márc 17, 2009 /

Hát a gerber fájlal azt hiszem bajban leszek.
Próbálgattam Proteussal, miként alakul a gerber fájl, ahogy húzogatom a vonalakat. A böki az az, hogy pont ott ad marási utasítást, ahol meg kéne hagyni a rezet a nyákon. Nincs valakinek tippje, hogyan lehetne invertálni a gerbert?
(#) Medve válasza pako hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

Helo megint!

itt egy gerber:

%FSLAX34Y34*%
%MOMM*%
%INTop*%
%IPPOS*%
%ADD10C,1.000*% (....apertúra, 1mm kör)
G54D10*
X76200Y609600D02* (egyik pont)
X914400Y508000D01* (másik pont)
M02* (vége)

Ha jól sejtem, ilyenkor szokták ezt az ábrát konturizálni, pl egy vektorizáló programmal, ha a gerbergenerátor nem tudja eleve. Kisérleteztem ilyenekel, ugye ezek bittérképes fájlból indulnak ki, és a beadott bitképet körbehúzza egy (több) vektorral. na AZT kell megint átfordítani gerberré...olcsón csak a Corel Draw működött nekem.
Következő: »»   13 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem