Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Motorgyújtás

Témaindító: Peti.Janka, idő: Nov 2, 2006
Lapozás: OK   51 / 206
(#) GFI hozzászólása Márc 9, 2009 /

Sziasztok!
Egy ismerősömnek van egy CR500-a ami eddig egy házi építésű CDI-vel ment ,de nem volt az igazi és most kapót egy 125ős CR gyújtást azzal sokkal jobban megy, de intenzív gyorsításnál nem úgy húz a motor mint ahogy kellene egy 500as CR-nek. Lehet ekkora eltérés a 25ős és az 500as elektronika között? Mechanikusan teljesen OK a gép most volt dugócsere meg minden ami kell. Tehát a fő probléma hogy alacsony fordulatról való intenzív gyorsításnál nem pörög ki olyan mint amikor egy hideg motornak nagy gázt adnak.
(#) Gál Norbert hozzászólása Márc 15, 2009 /

Nekem egy Aprilia RS50em van
CDI gyújtással
Halottam hogy a gyűjtással is lehet növelni a motor teljesíményét, és külonböző gyújtásprogramokat beállítani.
Ezt szeretném én is megvalósittani...
Tud valaki egy gyújtóelektronikát erre?
Vagy ez nem iylen könnyen megy?
(#) bankimajki válasza Gál Norbert hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

figyu az attól függ hogy mennyire vágod az elektronikát, ha kül. gy. időpontokat akarsz, akkor oda már PIC, vagy AVR-ezni kell., Amúgy simson.hu-n találsz valahol pont ilyen programozható gyújtást ott láttam asszem.
(#) Gál Norbert válasza bankimajki hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

A PIC nem probléma, AVRt nem ismerem
(#) bankimajki válasza Gál Norbert hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

egy rövid elv ahogy én gondolom a motorod jeladóját pár fokkal előrébb teszed (ez lehet nem kell), majd a jelet beviszed a PIC egyik lábán kisz. a ford. számot, és egy táblázatból kiolvassa, a hozzá tartozó késleltetést, majd ezt a jelet adja ki egy másik kimeneten ami a gyújtást vezérli. Egyébként versenygépeknél is ilyen táblázatos megoldást alkalmaznak azt hiszem.
(#) Gál Norbert válasza bankimajki hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

megnéztem a simson.hu oldalt, de ott nincs semmi PICes. Nekem olyan kéne ami már megvan nem kell tervezgetni csak egy kapcsolási rajz é sa program.
(#) nyemi válasza Gál Norbert hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

A ezen linken lévő 16f628 PIC-re íródott 6.4 verzió számú elektronikát javaslom neked megépítésre, a táblázatból kiválaszthatod a megfelelő fordulatszám tartomány és görbét. Üdv nyemi.
(#) Gál Norbert válasza nyemi hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

igen ez nagyon jónak tűnik ezt meg is csinálnám.
Csak melyik programot égesem bele? jóllértem hogy minden motorhoz külön külön be kell írni egyfajta késleltetésekt a gyújtásba? letudná nekem valaki írni hogy tudom megállapítani? részletesen elmagyarázva.
De ezt a áramkör 5.3as verziójánál láttam a 6.4el már más a helyzet?
(#) Gál Norbert válasza Gál Norbert hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Ha jóll értem megépítem a 6.4es verziót és az .ASM fájlt az 5.3asból módosítom és azt égetem bele?
(#) Gál Norbert válasza Gál Norbert hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Szóval összegezve arra vagyok kiváncsi, hogy a PICbe milyen programot égessek és a programban mit kell változtatnom hogy passzoljon a motoromhoz?
A motoron ezt, hogy tudom kimérni?
(#) nyemi válasza Gál Norbert hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Elnézést elnéztem a típust azt hittem hogy robogód van, ha egy képet küldenél a gyújtásáról akkor lehet hogy jobban tudnék segíteni. Arra volnék kíváncsi hogy egyáltalán külső jeladós-e mert ha nem akkor ezek a kapcsolások nem alkalmazhatóak.Ha az akkor is kellene pár adat, például milyen hosszú a jeladó ív, és hány fokon található a fel futó és a le futó él a felső holt ponttól ja és egyáltalán van e gerjesztő tekercsed ami a kondenzátort tölti. A programok közül szerintem amúgy DTLC125 lenne jó, ha gond lenne például a jeladó impulzus polaritásával azon is könnyen lehetne segíteni egy kis átírással, csak a jeladó ív jó helyen legyen. Üdv Nyemi
(#) GFI hozzászólása Márc 16, 2009 /

A mindegyik szabályzó elektronika a jeladó ívének a fel és lemenő félhullámát használja alapul a karakterisztika meghatározására? Mert ha igen akkor elméletileg a maximális előgyújtást meghatározza az ív és akkor annál nagyobbra nincs is szűkség. Jól gondolom?
(#) Gál Norbert válasza nyemi hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

most csak gyorsn lekaptam egy képet az ebayrol
CDI gyújtás van most benne.
Mindenképp szeretném megcsinálni, már majdnem elkészítetem hozzá a nyákot.
(#) nyemi válasza GFI hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

Igen jól gondolod, de mégse, van olyan gyújtás rendszer ahol az alapgyújtási időpont az ív vége a maximális meg az ív kezdete, de van egy másfajta is, aminél az ív kezdete túlságosan messze van a holt ponttól ahhoz, hogy felhasználhassuk maximális előgyújtásra. Na, itt jön képbe a PI C-es előgyújtás vezérlés (link alul), ahol 72 fokos jelet használják referencia jelként. Ezért is lennék kíváncsi Norbertnél is a vezérlő ív értékeire és persze az impulzus tekercs jel képére bár, ahogy az elektronikából következtetem ez az a fajta tekercs, ami először negatív majd pozitív jelet generál. Így majd a programot is át kel majd írni, sőt ha nem 36 fokon kezdődik a vezérlő ív, akkor még a görbét is, de meg oldható. Üdv nyemi.link
(#) GFI válasza nyemi hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

Megnéztem a gyújtásomat, és az ív egyik vége 20fok -nál van, a másik vége holtponton van. Majd csinálok nemsokára1 PIC-es kapcsolást, de fogalmam sincs, hogy mekkora előgyújtás értékeket vehet fel.
(#) Gál Norbert válasza nyemi hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

A vezérlő ív értékeit hol tudom megállapítani? és az impulzus jel képét?

Bővebben: Link
Megépittem itt a 6.4est, és mit kell benne változtatnom?
bocs de sajnos csak ennyire értek hozzá :S
(#) GFI válasza Gál Norbert hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

A vezérlő iv értékeit úgy tudod megnézni, hogy leszeded a gyújtásfedelet, megkeresed a felső holtpontot, majd egy szögmérővel megnézed, hogy hány fokot kell forgatni, hogy a jeladó iv a jeladó mágnese alá érjen. Vagy megméred mind 2 végét, vagy csak az 1iket a másikat, meg az iv hosszából kiszámolod.

A vezérlő programot kell átírni. Amit előtte HEX-ből vissza kell állítani ASM-be.
(#) mex válasza GFI hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

Ha igy van akkor a maximális előgyújtás az eredeti elektronikával is 20° lehetett.
(#) GFI válasza mex hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Az előfordulhat, olvastam valahol hogy a cross motoroknak kis előgyújtás szűkséges csak a jó égési viszonyok miatt, ez elvileg igaz az összes verseny motorra és a tuningolt gépekre.

De hogy a minimális előgyújtás mekkora, azt nem tudom, 0fok szerintem nem lehet.
(#) mex válasza GFI hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Igen a 0° kevés ,de szerintem ez csak az inditási fordulatoknál igaz,felejebb rögtön változik.
(#) GFI válasza mex hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

És akkor menyiről kellene kb. kezdeni 10°? vagy lejebről?
(#) GFI hozzászólása Márc 18, 2009 /

Sziasztok!

Végre elkészült a berúgókarom, ma lett volna az első indítás, de nem indult el a motor, gondolom 20° -nál adta a szikrát. Mert most egy babeta gyújtás van rajta ami ugye nem szabályzott. Egyet se pöffent pedig van szikra. A lábam már fáj a rugdosástól, betolni sem tudtuk.

Van ez a kapcsolás meg ez, szinte teljesen ugyan az.

A kérdésem az lenne, hogy vajon működni fog-e így a pic áramellátása? Esetleg rakok egy kondít is +ba az 5V-ra. Jó lenne, ha a második rúgásnál már üzemelne a PIC a fogyasztása kb 20mA
(#) GFI hozzászólása Márc 18, 2009 /

Lehet nem az időponttal van gond hanem csak kevés a fesz. Ennek még átunna kel járnom.
(#) mex válasza GFI hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Válaszd az egyszerűbb utat: tápláld meg külön áramforrásról az inditási kisérletek,és a próbautak idejére az 5V-os stabkockát,igy könnyen kiszűröd a táp esetleges elégtelenségét. Simán megteszi két sorbakötött laposelem is,20mA áramfogyasztással sokáig birja.
(#) GFI válasza mex hozzászólására (») Márc 19, 2009 /

Egyenlőre megpróbálom elindítani a motort a babeta gyújtással, haver szerint ha más nem akkor pöffenie, durrannia legalább kellene, ha mást nem is.

Kedden már lesz 1 kis időm, akkor nekiállok és csinálok hozzá egy PIC-est.
(#) mex válasza GFI hozzászólására (») Márc 19, 2009 /

Ha a jeladód kétkivezetéses,forditsd meg a bekötést,és próbáld úgy.
(#) GFI válasza mex hozzászólására (») Márc 19, 2009 /

Már gondoltam rá csak közben besötétedett. Holnap ki is próbálom.
(#) bankimajki hozzászólása Márc 19, 2009 /

egy sima hozzászólás kis fordulaton kell a nagyobb, és nagy fordulaton a kisebb előgyújtás. Minden gyári cucc így van belőve.
(#) mex válasza bankimajki hozzászólására (») Márc 19, 2009 /

Erre szokták azt mondani: Ez igy ebben a formájában nem igaz.
(#) GFI válasza bankimajki hozzászólására (») Márc 19, 2009 /

Ha nagy az előgyújtás akkor nem vagy nehezen indul a motor. Alapjárati fordulatról indulva az előgyújtás nő, majd egy bizonyos fordulatszámot elérve, ahol a benzin és a levegő keveredése tökéletesebbé válik (atomizáció), megnő a gáz égési sebessége onnantól ismét csökkenteni kell az előgyújtást. További fordulatszám emelkedésnél előfordulhat, hogy ismét emelni kell az előgyújtást.
Következő: »»   51 / 206
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem