Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wand Clock
 
Témaindító: zoly15, idő: Okt 29, 2008
Lapozás: OK   25 / 67
(#) sehaxx válasza janocsi hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Sziasztok
Látom szenvedtek a rugoval.
Szerintem ez sosem lessz tökéletes a rezgés és a csavarodás miatt.Annak idején ezt tanultuk mechanikai méretezésből.
A megoldás szerintem egy nyákból készült kar középen csapágyazva ,alulra besüllyesztve a mágnes.
Ez nem csavarodk és visszaáll középre a mágnestöl .
(#) gtk válasza sehaxx hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Ez nagyon jo otlet! Es kevesebb arammal is lehetne hajtani..
Janocsi kitart, de szerintem mar O is atterne egy jobb mechanikai megoldasra. En addig neki sem fogok , amig valami jobb megoldast nem talalok.

Udv.

(#) janocsi válasza sehaxx hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Szia Sehaxx!
Ezt a kar-megoldást már régebben kipróbáltuk, talán még az elején, MEX javaslatára. Most a napokban megint elővettem, de nem lehet berezgetni egyáltalán. Ha valami módon mégis sikerült rezgésre bírni, az "haláli" gyenge mozgással történik nagyon csekély amplitudóval. Egyáltalán nem stabil, mint a rugós változaté. Még nem lényeges, hogy középen megáll-e nyugalmiban a kar. Itt van néhány fotó az elkészitett, kipróbált karról, amit valahogyan tovább kellene fejleszteni. Szia.
(#) janocsi válasza gtk hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Szia Gtk!
A rugó a gyári órában 5 évet is kibir, (Zolly15!). Ezt próbáltuk lemásolni, de ez nem olyan egyszerü feladat lett. Nálam működik olyan rugólemezes óra, amely Január elejétől megy folyamatosan, de nem tudom milyen anyagból van az a rugó(?) Azt is kaptam egy barátomtól, de nem tud szerezni több ilyet, ennyi volt. Aztán megy a Fali_Wand_1 verzió 2. hónapja folytonosan, semmi baj nincs vele sem. A még meglévő acéllemezeim sajnos nem felenek meg az órához, kivéve egyet, (Pittyu-tól!), azzal most kisérletezek.
Tovább keresek ilyen jó minőségű rugólemezt, aztán a "rugónélküli" változatot is próbálgatom... Néhány kép egy újabb rugólemez tesztről. Szia.
(#) sehaxx válasza janocsi hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
egy illyen karral kéne kiprobálni üvegszálas nyáklemezböl csapágyazva.
mágnest alulra rögziteni,kéne mennie.

kar.JPG
    
(#) gtk válasza janocsi hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
De ez kozepen csapagyazott kar ??
Udv.

(#) sehaxx válasza gtk hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
igen ahol a kör van középen
(#) bbalazs_ válasza sehaxx hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Pont ilyen a vinyok fejmozgatoja.
Tokeletesen duplacsapagyazott, precizios.
Meg a szalagkabel is ott van hozza...
(#) gtk válasza sehaxx hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Igen, azt ertem A Janocsi fele karra gondoltam..
(#) gtk válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Csak eleg kicsi a kiterese alapbol..
(#) janocsi válasza sehaxx hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Szia Sehaxx!
Az, hogy hol van a forgáspont, itt nem sokat számít, a tekercspár alatt, vagy fölött, teljesen mindegy. Egy a lényeg, olyan közel ne legyena tekercshez, hogy túl kisfrekin tudjon csak működni, vagyis jó, ha ez állítható távolság. Ezzel most is az a baj, hogy idokolatlatlanul nagy áramokkal dolgozik, de csak (1-2% !) hatásfokkal. Egy egyszerű kisérlettel csak meg kéne róla győződni, (alaplap, tekercspár, rögzitő elem, mágnes és egy H-hidas multi vezérlő), hogy miért nem megy ez az összeállítás? A rugólemezben lengéskor van tárolt mozgási energia, ugyanakkor van rezonocia is, ahol kicsi árammal is nagy lesz az amplitudó, igy könnyen mozgásra lehet késztetni. Szia.
(#) sehaxx válasza gtk hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
a csapágy magasságával és a felsö kar hosszával be lehet állítani az amplítudót szerintem.
(#) sehaxx válasza sehaxx hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Én a vinyo mechanikáján probáltam a saját karjával,ott rezgett rendesen ,csak a végállásaim nem voltak megoldva.
(#) janocsi válasza sehaxx hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Szia Sehaxx!
Nagyon jó, hogy végre van egy kis vitalap, mert ezzel tényleg előbbre tudunk jutni. Ez a winchester-elvű elrendezés azért nem ugyanaz, ami a winyóban van. Ott igencsak nagy mágneses erőtérben egy könnyű tekercset mozgat a vezérlő. Nekem jónéhány ilyen rossz vinyóm akad, de egy sem felel meg arra hogy óra készüljön beleőle. Az oka, hogy a kivezetéseket nem tudtam a LED-ekehez megoldani, mert forrasztáskor rögtön "elolvadt" a nyákszalag hozzávezetés a fejekhez. Lehet hogy valakinek majd ez is jól sikerül.
Időközben egy 1mm vastag üvegtextil nyáklemezt rugónak raktam be. Van rezonocia, de az amplitudóhoz, (acélrugóshoz képest), itt máris kétszer akkora áram kell. Néhány kép erröl. Szia.
(#) gtk válasza janocsi hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Na megy nyaklemezzel, ez erdekes. Hosszabb rugonal talan nagyobb amplitudo lenne, nem?
Udv.
(#) janocsi válasza gtk hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Szia Gtk!
Csak nem csináltál egy modellt a rezgéshez? A kitérés mértéke valóban a rugó hosszától is függ, de a frakvenciája ugyanakkor csökken. Most nálam kb. 20 Hz-en rezeg a NYÁKrugó, és éppen elég nagy még az amplitudója is. Az 1mm-es NYÁK méretei: hossza=65mm, szélessége 10mm. Hasznos szabad hossz 34mm. Még többet írhatnál erről a kisérletedről. Szia.
(#) gtk válasza janocsi hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Azt a Te kiserletedre irtam hogy "Na megy nyaklemezzel.."
Nem csinaltam kiserletet, nincs idom De mindig elolvasom itt a hozzaszolasokat. Ez a rugos dolog nekem nem tetszik, Kivancsi vagyok a nyak-rugo jobban fogja -e birni. A kozepen csapagyazott megoldast jo lenne kiprobalni. Udv.

(#) janocsi válasza gtk hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Szia Gtk!
A középen, vagy bárhol csapágyzott kar nekem nem működik, azon már túl is vagyok. Több időt már nem ér meg vele foglalkoznom. Ha nics ami"hajtja", nem lesz könnyü elinditani, berezgetni. (Csak rezononcia-frekvencia esetén működik ez a verzió!). Mindenféleképp megpróbáltam, de itt nem akar elindulni, csak nagyon nagy áramokkal és instabil az egész. A rezgés komolyabb kitéréssel stabilan nem jött létre. Talán majd valaki megoldja ezt a fajta mozgatást is egyszer.
A whinchesterből kitermelt komplett mechanika működne valahogy, de ez nekem is csak "kolomp"-nak volt jó. A végkitéréseket nem tudtam limitálni, nekem is elérték, hiába figyeltem optóval. Ez már 12-15Hz-től sajna ütközött.
Most egy újabb megoldással kisérletezem, de ettől sem várok túl nagy eredményeket. (NYÁKrugós kar egyben).
Egyébként, én úgy gondolom, le kell írni a kudarcokat is, ez nem egy sikerktörténet sorozat ebben a projektben. Minden esetre örülök, hogy kudarc az jóval kevesebb ért egyelőre, (vannak azért működő óráim jónéhányan), és szeretném ha ez igy is maradna.
Szia.
(#) gtk válasza janocsi hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Nalad inkabb sikerek halmozodtak fel, ahogy olvastam a hozzaszolasokat es a kepeket is nezegettem. Ez siker.
En abban remenykedem hogy majd lesz egy nem lap-rugos, konnyen elkeszitheto mechanikai megoldas is. Termeszetesen a leirasaid alapjan elkeszithetoek az orak. Csak mindig gond a rugo anyag, es ha nem megfelelo, torik. Ezert lenne jo valami frappans megoldas a mozgatasra. Udv.



(#) sehaxx válasza gtk hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
nekem sajna a mechanikával van bajom,idö hiányába nem tudom legyártani addig meg sajna én se tudok érdemben épitö jellegű ötletekkel hozzájárulni a projekt sikeréhez.
(#) janocsi válasza gtk hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Szia Gtk!
Egyre jobban tetszik ez az üvegtextil alapú rugó. Tovább lett fejlesztve, mostmár szépen alakul az áram/kitérés viszonya is. Egy kicsit fárasztóan hosszadalmas ez a rezgési teszt vele, de szerintem megéri. A zaj, ha volt az acéllal magasabb frekin, akkor ez egyáltalán nincs még 24-26Hz-en sem. Ha ráépítem a kijelző LED-jeit és a hozzávezetéseket, itt is csökken a saját rezonancia vagy 4-5 HZ-et, ha minden jól sikerült. Ezután újra kell jusztirozni a frekit megint. Úgy tünik, nem akar eltörni, de ne fessük... A legalább 24 órás teszt után épitem rá a kijező elemeit. Néhány kép erről az összeállításról. A Nyakrugo_2-es képen, a most tesztelt kar van. Szia.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Márc 24, 2009 /
 
Sziasztok!
Megvan az 1. NYÁK-lemez rugóval működő óra. A rugó 1mm vastag üvegtextil alapú kétoldalas NYÁKlemez-ből van kimaratva. A képeken jól látszik, hogyan dolgozik. A teszt letelt délelőtt, igy tovább tudtam építeni az új kart. Kb. 80mA többlet áram kellett, vagyis most, 340mA körül vesz fel az egész áramkör összesen, 12,6V-on. Most ezután jöhet a hosszúidejű teszt is, amit a falra akasztása után kezdek a végleges beállítások után. (Ezt a mü.a. rugót aztán tényleg könnyebb szerelni!). Sziasztok.
(#) vicsys válasza janocsi hozzászólására (») Márc 24, 2009 /
 
Szép lett! Irigylem a lendületedet! A fene gondolta volna, hogy a sima nyáklap jobb is lehet mint az acéllemez...
(#) janocsi válasza vicsys hozzászólására (») Márc 24, 2009 /
 
Szia Vicsys!
Köszönöm. Ennek én is igazán örülök, mert úgy tünik tényleg jó lesz. Szia.
(#) gtk válasza janocsi hozzászólására (») Márc 24, 2009 /
 
Szep lett! Nagyon jo iranyba halad a projekt! Kivancsi vagyok meddig birja. Mik a tapasztalatok? Latszik valami faradas jele a NYAK-rugon ennyi hasznalat utan? Udv.

(#) janocsi válasza gtk hozzászólására (») Márc 24, 2009 /
 
Szia Gtk!
Eddig semmi jelét nem vette észre ezen a mü.a. rugón.
Tegnaptól ment ma délelőtt 11h-ig. Amikor leszereltem, mikroszkóp alatt is megvízsgáltam a befogási ponttól végig, de nem észleltem elváltozást. Most hogy beépítve járatom, teljesen stabilnak mutatkozik az óra. Természetesen legalább egy hónapot kell várni, mikorra eldől a megbízhatósága.
Közben egy másik kart is készitettem, (még kijelző nélkül), ahol a nyáklemezt élére állítva alakitottam ki. A működését most tanulmányozom. Itt az SMD LED-ek forrasztását is a kétoldalas nyák élére kell majd elhelyezni. Ezt az ötletet "YELLO" fórumtársam találta ki, de még nem volt kipróbálva. (Nyak_r_1 képen látható fentebb). A működésénél hajlik a kar, igy ebben a karban az "ostornyél" effekt is benne van. Néhány kép erről. Szia.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Márc 26, 2009 /
 
Sziasztok!
Ez a NYÁKlemezből készült rugó, szerintem a tűréshatárának a közelében sincs igénybe véve. Ahoz, hogy látható jelei legyenek a hajtásnak, jóval nagyobb mértékben kellene hajlitgatni a rugót. Annyi a gond még ezzel, hogy kb.:30%-al nagyobb áram kell, (ugyanolyan frekvencia és amplitudónál), mint az acélrugó hajtásához. Akkor is ez marad egyelőre, és ahogyan az acélrugós óráimban törnének, úgy fogom lecserélni ilyenre. A meghajtó áramkörből, az egyoptós/H-hid/multis tudja csak egyelőre rezgésben tartani a rugóval szerelt kart. Egy kép a FaliWand_2-es nyákrugós működéséről, a 2. napja tesztelt folyamatában. Sziasztok
(#) gtk válasza janocsi hozzászólására (») Márc 26, 2009 /
 
Szuper Lehet hogy ez nagyon bevallik. Keskenyebbre meg nem lehet vagni a nyakot, hogy konnyebben hajoljon? Vagy akkor mar nem lesz oldalra tartasa?
(#) janocsi válasza gtk hozzászólására (») Márc 26, 2009 /
 
Szia Gtk!
Lehetne keskenyebbre is vágni, de rögtön megváltozik a rezgési frekvencia kisebbre. Van tehát egy optimális méret, amelytől ha eltérünk, nem azok az értékek lesznek amire itt szükségünk van.
Itt a rugó a karral az oszcillátor! Ahol a szerelt karral berezeg a "saát" frekvenciáján, ott tudjuk csak meghajtani. Ha hosszabra, méretezzük, akkor kisebb lesz a rezgési freki. Nekünk ez a rugó a 20-24Hz-et kell hogy tudja, teljes felszereltséggel. Ekkor "optimális" a rendszer működése, vagyis, minden változtatás ronthatja ezt az elvárást. A mostani NYÁK-rugó, (könnyitett karrral), méretei ehez az értékhez: 1mm vastag, 65mm magas trapézalakú, alul 12mm felül 9mm széles. A nyákon felül, 14mm hosszban meghagyva a fólia mindkét oldalon, a kar összekötéséhez. A frekvencia "hangolását" a rugó rögzitési pontjának változtatásával tudjuk beállítani. Szia.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Márc 29, 2009 /
 
Sziasztok!
Összeraktam az egy nyáklemezen "egyben" kart, működik. Az 1mm vastag nyák 3. oldalára, (élére), igen nehéz volt a ledeket felforrasztani, de végül sikerült. A mágnes és a takarólemezek csavarozva vannak a lengőkarra, igy most igen egyszerüen felépitett egységet képez. Ez a kar hajlik rezgés közben, ezért ideálisabb karakterméret-eloszlást kellene eredményeznie. Nézzük, néhány kép az összeállításról. Sziasztok.
Következő: »»   25 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem