Fórum témák
» Több friss téma |
=D a franc =DDDDDD..... nem vettem eszre.. a faradt vagyok mar
Helló!
Van nekem egy erősítő ami ezt az IC-t használja. Egy egységcsomagból építettem mégTranzisztorok segítsével képes 40 Wattot kiprréselni magából. A gondom az lenne, ha nagyon felhangosítom, elkezd recsegni, zörögni, vagy hogy mondják. Egyébként két 50 Wattos, 8ohm-os saját gyártmányú hangfalat használok amiben Somogyi Electronic által gyártott hangszórók találhatóak. A tápegység és végfok kapcs. rajz mellékelve:
hát poontosan!!!
Nekem is ugyan ezt csinálta!!! Szerintem elvileg műküödik vagy nem tom, de ahogyan a rjazon van úgy nem az biztos!!! És télleg nekem is pont ugyan ezt csinálta! Tehát akkor jól csináltuk! De kíváncsi vagyok azért másokra is! Peti.
Hello mindenkinek!
Nem tom tudjátok e de én kezdtem el ezt a topicot. Hát júliusban befejeztem a tda2030as egyedileg nevű projektemet:yes: és megkell mondjam hogy nagyon barátommá vált.Szomszédok nem szeretnek ,de a lényeg hogy megpróbálok a végleges verzióról fényképet felrakni. Farost lemezből doboza van meg ilyenek.Barkács megoldás de még külsöleg kell neki egy kis simitás. sok sikert mindenkinek
Hi
Várjuk a képeket, és örülünk hogy tetszik a saját munkád!
Üdv MindenkiNet!
Tegnap megépítettem egy tda2030-as erősítőt ami itt a HE-án van! Csak az egyik részét. De a 4 lábon nem a tápfesz felét mérem... tápfesz:14V 4. lábon mért fesz: 13.9V! Akkor most mi van? mit kellene sz.tetek átnéznem,mert így nem akarom rákötni a hangszóróra,mert nem akarom kinyírni! ja és a kimeneten is 13V van... ez így joo? (nincs bemenő jel..) lécci segítsetek... köszi Gab_Bee
Huh... ezt a problémát sikerült elhárítanom... de most meg az van hogy melegszik az ic! DE NAGYON! Van rajta egy 3cm*5cm*2cm-es borda és már az is igen meleg... ha nem dolgozik az erősítő akkor is kell melegedni-e vagy megint telkötötem valamit...
ha nincs rákötve semmi minimálissan meleg lehet, de nem forró, és aza borda nudli hozzá!
mérd meg az áramfelvételt üressen! 80mA-nél nem lehet több. üdv Idézet: „vagy megint telkötötem valamit” Valószínűleg igen, elköthettél valamit...alapjáraton egyáltalán nem szabadna melegednie az IC-nek. És a hozzászólásodban mit jelent az, hogy MEGINT elkötöttél valamit? Elsőként mit kötöttél el?
hello!
Na, most szeretnek vmit, de nem tom, h le tudom-e erthetoen irni.. Szoval ha megnezitek a kapcs.rajzot, az elso lab bemeneten van egy kondi meg egy ellenallas. ugye. Nu, azt irja erre a C1-es kondira, hogy HA megnoveljuk az erteket, akkor azzal tulajdonkeppen a mely frekvenciakat nem szurjuk meg annyira. ugye. =D... DE ha en nem szurom meg annyira, akkor a melykiemeles miatt (vagy inkabb a kisebb vagas miatt) megno a feszultseg. Ugye? A nagyobb hullam miatt... remelem eddig jo... de ott van az az ellenallas, ami elvileg arra hivatott, h csokkentse a bemeno fesz. erteket. Na en azt szeretnem, h azzal a C1-es kondnzatorral megemelem a basszust es ezt a "kevert" allapotot, hogy ne tegyen kart az egesz erositoben az ellenallassal egy kicsit visszavenni.. jaj.. remelem ugy ertheto =s. Egyaltalan lehet ilyet? Biztos lehet, nem? .. Ill. van ra vmi szamitas, hogy amennyivel nott a nagyobb hullam miatt a fesz, annyival csokkentse az ellenallas? hm.... Hm?? Ha van, akkor biztos bonyolult.. Inkabb erzekkel? =D... nem tom.. ezert kerdem
Nem hiszem, hogy lenne ilyen számítás...egy tuti: kísérletezgetned kell!!! Az az egy dolog, amit figyelembe kéne venned, hogy bizonyos határok között maradj a tesztegetésnél! Tehát ha az ott egy 2,2k-s ellenállás, akkor nyilván nem célszerű 100k-ra növelni...illetve ugyancsak nem célszerű 100 ohm-ra lemenni tesztelésnél...talán az egyik legjobb módszer, ha benthagyod az ellenállást, és sorbakötsz vele egy potit. Majd a poti lassú tekergetése közben hallható lesz valami különbség...bár a mélyvágásért inkább a kondi felelős. Arra viszont azt tudom mondani, hogy hiába teszel be 1 mikró helyett 10 mikrót, nem fog észvesztően hallhatóan különbözni az "új" kimeneti jel a korábbitól...talán egy lehelletnyit...
Egyáltalán, ha mélyhangokról van szó, akkor meg kell említeni a hangfalakat is. Ugyanis hiába van neked egy 20 Hz-et is átvivő erősítőd, ha a hangfal épp nem bírja De azért próbálkozz, más módszer úgy sincsen! :yes:
tom, ezekkel tisztaban vagyok. =] Koszi a segitseget! A poti jo otlet volt!! remelem segit rajta vmit. Ja amugy a tranzisztoros kapcsolast epitenem meg a szomszedok oromere, csak azert, mert keveslem a kb. 10-15 wattot
haaaat, arra gondoltam, h beszerzek egy .. ooo, mivel ez 39 vdc-vel megy ezert kell a szamitas, hogy elosztom gyok2-vel, az egyeniranyitas miatt.. szoval egy kb 27 voltos 60-70 wattos gyurumagos trafo kellene nekem..
Őszintén nem tom hogy mit kötöttem el, mert akkor az Ic sem melegedett,de a 4. lábon 14V -ot mértem... Szal szétszedtem és újra raktam össze az áramkört...
Mellékesen búg is... (ezt olvastam hogy csillagpontosan kell megcsinálni a földelést! De az mit jelent? )
Ja, azt még elfelejtettem mondani hogy az 1nF -os kondit csak fólia kondiként tudtam beszerezni.. ez baj?
Fólia kondinak igaz nincs polaritása. Vagy még is? (ezt csak azért kérdezem,mert van rajta egy csík az egyik szélén, mint a diódáknak...)
Szerintetek milyen kondi lenne jó Pufferelésre? 10 000 mikro kicsit nem kevés? mer lehetséges, hogy emiatt kezd el recsegni amikor felhangosítom.
Nah, végre sikerült megoldanom azt hogy ne melegedjen az IC üresjáraton... De viszont még mindig nagyon búg... mit lehetne kezdeni a búgással? a jel a megy az 1-es lábára a kondin meg az ellenálláson keresztül... a jelnek a föld megy a földre? (közös föld?)
segítsetek lécci! már nem sok kell ahhoz hogy működjön...
Gabi, az osszes fold kozos ennel. Vagy nem ezt kerdezted? =s
Oksa! Ezt már megcsináltam, de még mindíg nagyon búg... már a zene is szól.. és erősít is joo sokat De a hangminőség nagyon rossz... inkább olyasmi mint egy rossz "szokol" rádió! Az Ic is szépen dolgozik,mert kellemesen langyos! De miért búg?
Ui:. nem a táppal lehet gond? Egy egyszerű 12Voltos 105Wattos adapter... Idézet: „Egy egyszerű 12Voltos 105Wattos adapter...” hát ilyen biztos nincs, ezért búg vszínű. üdv
Ezt nem értem hogy hogy nincs ilyen...
Adat lapján ez van. : PRI:230V 50Hz 105W SEC: 12V 5A 60VA akkor most mit csináljak? milyen tápot célszerű neki csinálni? Ui:. na joo a 105W -ot rossz helyre írtam...
Adapter nem jó erősítő táplálására...az egy lófütty...nem sokat ér, mert nem terhelhető normális mértékben...valószínűleg ezért is szól rosszul a végfok...
Egy kérdés: a jelföld és a nagyáramú föld össze van kötve??? Ha nincs, akkor azért búg...(én is így szívtam meg a múltkor egy erősítő építésénél)
Szia!
Milyen jellegű a búgás? Mint amikor egy trafó búg? Tehát stbil 50 Hz? Vagy minden hang azonosan torz? A magasak szebben szólnak mint a mélyek? A bemenetre tettél 22k-s potit? (Egyik láb a földön). Ha a bemenetet a földre csatolod akkor is búg? Pontosan melyik (al)típusú TDA2030-ad van? Csak azért ez a sok kérdés, mert így jobban be lehet határolni a probléma természetét. Én is építettem egy erősítőt (5.1) TDA2030-ból és az elején sokat szívtam a zúgással. Ilyen okok voltak: -kihagytam a trimer potit -kihagytam az előerősítőt és hosszú volt a vezeték -nyomtatás után szennyezett maradt a nyák -véletlenül zener diódát raktam a kapcsolásba -de volt olyan is, hogy a TDA 2030 egyszerüen hibás volt. Üdv
Tda2030A! Ez van nekem... és stabilan búg mindig... tehát a zene alatt is szól a búgás a zene szépen és tisztán szól+ a búgás = rossz hangzás! nem raktam bele semmilyen potit... az baj?
Igen össze van kötve! Akkor milyen tápot ajánlassz neki? de olyan lenne a célszerű hogy ha stereo ban építem meg ,akkor azt is bírja...
Próbáld ki potival, a gyári leírásban is benne van. Középső láb a bemenetre az egyik külső a földre a másik küsőre meg ráadod a jelet. Ha a bemeneten a kábel hosszú az is gond lehet.
Ha stabil 50 Hz-et hallasz az akkor inkább a nem megfelelően simított táp miatt lehet. Próbáld ki 12 V-os akksiról (pl. autóakksi). Ha a tápod 5 A-t ad le 12 V-on, annak elégnek kell lennie. Javaslom töltsd le a TDA pontos leírását, abban van ajánlott kapcsrajz is. Ha jó emlékszem eltérnek az értékek az oldalon találhatóktól. Üdv
Megnézem akkor potival is! 1Mohm -os az sok?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |