Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   482 / 3976
(#) jubilleum hozzászólása Ápr 16, 2009 /
 
hello

Én arra gondoltam hogy a W550i-be az SE embléma mögé betennék egy zöld SMD ledet, amit párhuzamosan rákötnék a rezgő motorra. A kérdésem az lenne hogy legyengítené e ez a vibra motort, és mennyire?
(#) Skip válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
SZERINTEM nem feltétlenül kell oda opto csatoló. Egy PIC egy sima LED-et elbír a kimenetein! És működhet, feltéve, ha jó progi van a PIC-ben!
Skip

Szerintem pedig a Te billentyűzetedről sem lopták el a nagybetű váltót, valamint az írásjeleket, továbbá a Te kezed sem szárad le, ha kiírod, hogy "szerintem"...
Frankye
(#) vizor válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Ha arra gondolsz, hogy jók-e az ellenállások értékei, akkor igen.
(#) Skip válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
utolagos bocs most néztem meg jobban a rajzot! nem egy led van a kimeneten hanem több esetben is kettő! igy már lehet ajánlott az opto mondjuk ugy h nem árt oda
sorry:Skip
(#) ddr hozzászólása Ápr 16, 2009 /
 
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy hogy működik a felhúzó ellenállás egy ic-nél? Ez nem teljesen világos nekem.. Ha pl 1kohm-os ellenállással a pozitív tápra kötöm az ic bemenetét, akkor a bemeneten a fesz. nem osztódik le? (az előtét ellenállás miatt) Vagy olyan nagy a belső ellenállás, hogy ez elhanyagolható? Vagy valamit nagyon félreértek?
Köszi!
(#) ddr hozzászólása Ápr 16, 2009 /
 
Igen azt értem is, hogy miért kell az ellenállás (áramkorlátozás), de a feszültséget nem "osztja le" ez az ellenállás? Az nem teljesen világos így, hogy hogy lehet, hogy ilyen nagy ellenállással is magas szintű jelet kap az ic.
(#) Zozeei hozzászólása Ápr 16, 2009 /
 
Üdv!

Újabb problémával szembesültem. Olyan kapcsolást keresnék, ami olyan 150-160C-ig elmér, és vagy ledeken, vagy szegmenses kijelzőn/lcd-n megjeleníti a hőfokot. Igazándiból simsonra kéne, de eddig nem nagyon találtamm, vagyis egyet igen, csak az számomra túl bonyolult, nekem valami minél egyszerűbb kéne.

Valami ötlet esetleg?

Ja és Tina magyarítást továbbra is keresek, cserébe tudok küldeni Sprint Layout, eagle stb. magyarosításokat.
(#) Norberto válasza ddr hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Idézet:
„Az nem teljesen világos így, hogy hogy lehet, hogy ilyen nagy ellenállással is magas szintű jelet kap az ic.”


Az sem mindegy, melyik IC-ről és annak melyik lábáról van szó...
(#) ddr válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Az 555 időzítő reset és trigger bemenete kapcsán kezdtem gondolkodni ezen, mert láttam hogy így csinálták a rajzon.
(#) Zozeei hozzászólása Ápr 16, 2009 /
 
Lenne egy kérdésem a töltőkkel kapcsolatban is..

Van egy régebbi LG telefonom, aminek a töltője 4,8V 0,9A, most megvettem ennek az újabbik tesóját, a töltő meg minden ugyanúgy néz ki, annyi külömbséggel, hogy ez 5,1V-ot és 0,7A-t ad le.

Felcserélhető a két telefontöltő?
(#) nagy hoho hozzászólása Ápr 16, 2009 /
 
Szevasztok !
A segítségeteket kérem az alábbi probléma meg oldásában: Van három oszlop egymástól 50 m- 50 méterre. Minden oszlopon van két lámpa. Az egyik fénycsöves, a másik mozgásérzékelős 150 wattos halogén 180 fokkal elforgatva a fénycsövestől.Sötétedéskor egy alkony kapcsoló áram alá helyezi a rendszert de csak a fénycsöves lámpák világítanak a halogén csak mozgás esetén kapcsol be. Az volt a kérés ,hogy ha valamelyik halogén bekapcsol akkor egy sziréna szólaljon meg 2-3 mp-ig ,hogy az őr figyelmét felhívja. Ezt úgy oldottam meg két évvel ezelőtt ,hogy mind a három mozgásérzékelőre ragasztottam egy fényérzékelőt ami indította a szirénát. Ezzel voltak gondok ha madár letojta a kábelek szerelése is macerás volt mert télen le kellett szerelni tavasszal meg vissza. Ezért az idén újítottam. Egy ferrit gyűrűre tekertem vastag huzalból 10 menetet primernek és 30-at szekundernek.Ez sorba van kötve a lámpákkal. Egyenirányítottam és egy tranzisztort kapcsoltatok a keletkező impulzussal. A tranyó egy optócsatolót az pedig egy 555-t időzítőt és egy relét müködtet.
Asztalon kiválóan működött a halogénnal de felszerelve nem kapcsol ki a relé ami a szirénát müködteti. Lehet ,hogy a három fénycsöves lámpa -ami állandóan világit-okozza a problémát? Sajnos az oszlopon elég körülményes javítani. Szerintetek van -e olyan megoldás ami működtetné a rendszert ? Elnézést kérek a terjedelemért de érthetően szerettem volna leírni. Előre is köszönöm a segítségeteket.
nagy hoho
(#) SzervízMacska válasza nagy hoho hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Szia! Gondolom, monostabil kapcsolásban megy az időzítőd, mert ha bistabil, akkor a leírásod alapján addig húz a relé, ameddig a halogén világít. Erre a legegyszerűbb megoldás, ha a mozgásérzékelők időzítőjét letekered az elvárt 2-3 mp.-re - igaz, ekkor a lámpa is csak addig világít, míg a sziréna visít. Itt az oldalon van egy okos kis segédprogi, mellyel a szükséges értékeket kiszámolhatod az időzítőhöz, ha mégis át kell alakítani. Íme a linkje. Egy másik ötlet: a mozgásérzékelők kapcsoló jelét esetleg egy "or" kapun keresztül vihetnéd az időzítőbe indító impulzusnak, szükség szerinti szint illesztéssel.
(#) didyman válasza ddr hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
De, oszt feszültséget, természetesen, az arányokra kell figyelni, a kimenőellenálláshoz képest a felhúzónak olyan arányban kell nagyobbnak lennie, hogy a szintet ne tudja elhúzni a kimeneti ellenállás pl. tiltott sávba.
(#) didyman válasza nagy hoho hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Ez nekem túl bonyolultnak tűnik. Miért nem kapcsolsz a mozgásérzékelővel tápot a riasztónak? A működési idejét meg egy egyszerű RC+tranzisztoros időzítővel is megoldhatod akár, ágyúval verébre az 555 ide.
(#) lyukasora12 hozzászólása Ápr 17, 2009 /
 
dc-dc converterrol es/vagy izolacios erositorol van valakinek altalanos leirasa? Lehetoleg magyar, vagy legrosszabb esetben angol
(#) Axel hozzászólása Ápr 17, 2009 /
 
Hello!

Azt szeretném megkérdezni, hogy IC-knél mi az, hogy Vcc és ground? Korábban azt gondoltam, hogy gyenge egyenáramú alaktrészeknél csak pozitív és negatív pólus van ami a tapfeszültséget biztosítja. Azt tudom, hogy a föld elvileg elvileg a negatív potenciálú.

Köszi a türelmet és a segítséget!
(#) lyukasora12 válasza Axel hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
A Vcc-t tapra kell kotni, a groundot pedig foldre. A Vcc-rol kapja meg az IC a mukodesehez szukseges feszultseget.
(#) moltam válasza Axel hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
A VCC a V+ vagyis a pozitiv tápfesz a gnd/ground a föld.
(#) didyman válasza Axel hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
(#) Axel válasza lyukasora12 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Azt tudom, hogy a Vcc-ről kapja de ha Vcc a pozitív akkor hol a negatív?
(#) besi99 válasza moltam hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Az analóg IC-k általában szimmetrikusan a gnd-hoz képest +15V valamint a gnd-hoz képes -15V tápot szoktad igényelni, tehát duál tápot igényelnek.Azért persze megoldható máshogyan is , de az ráér
(#) kiskacsa2009 válasza Axel hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
GND/ground/föld = NEGATÍV TÁP

(Azért egy kis logikával ki lehet következtetni)
(#) moltam válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Szerintem nem teljesen a - táp mert van negativ táp gnd meg + táp.- és gnd között * a fesz, + és gnd között * akkor - és + között 2*
(#) Axel válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Logika, ennyire ne nézzél már hülyének! Köszi!
(#) Axel hozzászólása Ápr 17, 2009 /
 
Majd ha valaki ráér magyarázza már el legyen szíves ezt a földelés dolgot.

Köszönöm!
(#) proli007 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Hello!
Ha egy műveleti erősítő áramkörében negatív visszacsatolás van, akkor a két bemenete között a feszültség különbség nulla. (A megállapítás,végtelen nyílthurkú erősítésre vonatkozik, és addig áll fenn, míg a negatív visszacsatolás "életben" van.)

Mert a műveleti erősítő bemnete egy differenciál erősítő. Ha a két bemenet között feszültség differencia van, akkor a kimenet elindul a tápfeszültség felé (iránya attól függ, hogy a differencia pozitív vagy negatív). Ha a negatív visszacsatolás él, akkor az kiegyenlíti ezt a differenciát nullára. Probléma lehet, ha ahhoz hogy a kiegyenlítés megtörténjen, a kimenetnek magasabbnak kellene lenni mint a tápfeszültség. Ez persze lehetetlen. (Ez a túlvezérlés. Amikor a visszacsatolt erősítés, szorozva a bemeneti jellel, nagyobb mint a tápfeszültség)
Mikor ez az eset áll fenn, akkor "megszűnik" a visszacsatolás, és a két bement között ténylegesen feszültség különbség mérhető. (Természetesen lehet a két bemenet között mV-os differenciát mérni, mert a nyílt hurkú erősítés sem végtelen, és van offset hibafeszültség hiba is. Hiszen a műveleti erősítőt, a bemenetek közötti differencia működteti, csak ez jelentéktelen nagyságú.)
Azt is figyelembe kell venni, hogy átlagos műveleti erősítők kimenete nem képes megközelíteni a tápfeszültséget, csak 1..2V maradék feszültséggel. Tehát ennek a kapcsolásnak a kimenő feszültségének 2V..9V között kell lenni ahhoz, hogy normálisan működhessen az IC. (és általános OPA esetén, a bemeneti feszültség sem közelítheti meg a tápfeszültséget)

Azért még mindig nem tudjuk, mekkora kimeneti feszültséget állítottál be, és mekkora terhelőárammal terhelted. Mert nem a potik ellenállása a jelentős, hanem a beállított ellenállás aránya.

Ha a kimenőfeszültség és terhelés ezen értékeken belül van, akkor a kimeneti feszültség nem változhat. Tekintve, hogy ha leesik, akkor a visszacsatolt feszültség is csökken. Ez differenciát hoz létre a műveleti erősítő bemenetén, és ezt az erősítő felerősíti. Így arra törekedik, hogy a differencia ismét nulla legyen.

Félek tőle, hogy valami fatális hibát követsz el.
- Nem jól van bekötve a tranyó, így az áramerősítési tényezője kicsi, vagy nincs is és az erősítőnek kellene a terhelő áramot szolgáltatnia. (abban meg áramkorlát van)
- Esetleg gerjed az IC. próbálj meg, egy 1nF-os kondit kötni az erősítő kimenetéről, a negatív (invertáló) bemenetére.

üdv! prrli007
(#) kiskacsa2009 válasza Axel hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Eddig is ezt próbáltam!

Tehát vegyünk példának egy (2) elemet.
Pozitív sarok Vcc,
Negatív sarok GND,


elem.JPG
    
(#) zolika60 válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Szerintem csak azt nem érti, hogy a negatív táp a földhöz képest negatív míg a pozitív szintén a földhöz képes pozitív. Tehát kettős tápnál a + és a - között kétszeres fesz van.
(#) MolnarG hozzászólása Ápr 17, 2009 /
 
Sziasztok!

Van itthon a képen lévő vasmagokból egy marékkal. Kérdésem az, hogy általánosan milyen célra valók és, hogy lehet e belőlük emi-filter -hez való tekercset készíteni?

üdv.

DSCF5893.JPG
    
(#) proli007 válasza lyukasora12 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Hello!
Hát kicsit keresgethettél volna a hálón, mert példa képen elég hamar rátaláltam.
De ha a "fogalmakra" vagy kíváncsi, egy-két mondatban elmondhatom.
- A Dc-Dc konverter, egy olyan áramkör, ami egyenfeszültséget alakít át egyenfeszültséggé. (Alapvetően egy kondenzátorban, vagy tekercsben tárolt energiát használnak az átalakításra.) Alapvetően két fajta van, ahol a kimenet(ek) és bemenet(ek) galvanikusan el vannak választva egymástó, a másik esetben nincsenek. (Természetesen más okból is taglalhatók, növelő-csökkentő és működési mód szerint is lehetnek eltérőek.)
- Az izolációs erősítők (ISOAMP), általános feladatuk, hogy az információs jelet (DC-AC feszültséget, vagy áramot), galvanikusan elválasztva vigyék át. Ennek általános formája a galvanikus elválasztást biztosító, transzformátor, vagy optocsatoló alkalmazása. Itt ismét a működési csoportok szerint taglalhatjuk az áramköröket.
Természetesen a legtöbb esetben az elválasztott oldal működéséhez szükséges energiát, egy DC-DC átalakító biztosítja. Vagy különállóan, vagy az információ átvitellel egy ütemben (azonos áramkör végzi a kettőt).
ISOAMP
Ja, ha már magyarul szeretnél információhoz jutni, akkor légy oly kedves, magad is "magyarul" írjál. Én legalább törekedem rá! :yes:
üdv! proli007
Következő: »»   482 / 3976
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem