Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   483 / 3971
(#) moltam válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Jelölhttem volna x el is.
+ ---xV---- gnd -----xV----- -
+ -----2xV----- -
(#) dkarcsy hozzászólása Ápr 17, 2009 /
 
Sziasztok!
Én még új vagyok az elektronikában.Szeretnék kérni tőletek egy kis segítséget,magyarázatot....Egyszóval mindent,amit az alapokról tudni lehet.Ezek ahhoz kellenének,hogy belejöjjek a témába,mivel elektro-műszerész szeretnék lenni,de ehhez érdeklődnöm kell.Ha van esetleg egy internetes lexikon,leírás,akkor legyszíves írjatok!
(#) Attila86 válasza dkarcsy hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Üdv.!

Először is ezt javaslom: Bővebben: Link
Utána pedig egy tankönyvboltot.
(#) MolnarG válasza dkarcsy hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Javaslom Topi alapismeretekről szóló cikkeit. Bővebben: Link
(#) Axel válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Szia!
Igen, ezt nem értettem valószínűleg.
Tehát van egy 1,5 voltos elem. Itt a potenciálkülönbség a +,- pólusok esetében a földhöz viszonyítva + illetve - 0.75 V. Jól gondolom?
(#) Imi65 válasza Axel hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Nem, az elemnek nincs középkivezetése (0,75V-os). Az elem ahhoz a "végéhez" képest képest 1,5V, amelyiket leföldeljük. Ha a + a föld, akkor -1,5V, ha a - a föld, akkor +1,5V. A földponthoz viszonyítunk, oda tesszük a műszer egyik végét(a COM-ot).
(#) Axel válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Még azt szeretném kérdezni, hogy az miért van, hogy ha a LED pozitív végére pozitív tápot adok, a negatívat pedig leföldelem mégsem világít? Elnézést a magasröptű kérdésekért de ez nekem nem triviális egyelőre
(#) dkarcsy hozzászólása Ápr 17, 2009 /
 
köszi a segítséget.
(#) aquafood hozzászólása Ápr 17, 2009 /
 
Hello!

Valaki segítene nekem egy i2c eepromhoz adatlapot keresni?
PHIL W
24C04W6
B9B416
ezek az adatok vannak rajta!
A segítséget előre is köszi!
(#) lyukasora12 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Proli!
Eloszor is koszonom, hogy vetted a faradtsagot, hogy irjal nekem, de en mindenkinek azt uzenem, ha csak fikazni akar, akkor inkabb ne irjon.
Ahogy irtam, egy altalanos leiras kellene a ket temakorrol, NEM pedig a fogalma. MAGYARUL tipusai, felepites, blokkdiagramok, mukodese, stb... Legalabb 10-10 oldal.
Szoval kivancsian varom a linket, ahol tobb oldalas terjedelemben, magyarul olvashatok a temarol. Hidd el, hogy nem csak benyogtem, hogy mi kellene.
Mire vontakozik, hogy "magyarul" irjak? Arra, hogy a konvertert C-vel irtam? Akkor elnezest kerek, remelem nem keresgettel tul sokaig, hogy vajon mit jelenthet...
(#) Moderátor hozzászólása lyukasora12 hozzászólására (») Ápr 17, 2009
 
Idézet:
„Mire vontakozik, hogy "magyarul" irjak?”

Például azt, hogy használod az ékezetes karaktereket, ahol kell. Itt, ezen az oldalon kell.
Nem nyelvtani, inkább stílusprobléma: a "kellene" helyett jó lett volna a "szeretnék", nagybetűs kiemelések helyett pedig inkább próbálj meg egyértelműen kérni, kérdezni.
Ha azt szeretnéd, hogy valaki megtalálja helyetted ennek a beadandó feladatra hasonlító igénynek az anyagát, lehetnél illedelmesebb is...
(#) didyman válasza aquafood hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
(#) didyman válasza lyukasora12 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Nekem van egy 3 kötetes elektronikai alapismeretek könyvem. A4-es, darabonként 2-300 oldal. Szerinem pártíz oldalt ebből nem lehet összeszedni. Könyvtárból ki tudod kölcsönözni és olvasni, és bár nem kereshető google-al, egészségesebb, mint a monitor előtt ücsörögni.
(#) nagy_david1 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Hello!
Először is fél óráig változtattam az ellenállások arányát, aztán betettem a nanos kondit de ugyanaz a helyzet. Tettem be BC, BD, 2N3055 tranzisztorokat én mind jól bekötve és ugyanazzal a jelenséggel találkoztam. Nagy átlagba terhelés hatására egy 0,1 V feszültségesés, mi általában a kimenő feszültség függvényében felmehetett 0,2-0,3-ra is, valahol nagyon alacsony feszültségnél volt a feszültségesés elhanyagolható, de ez szerintem csak az arányok miatt van. Terheltem 20mA-s ledtől elkezdve 0,5A-s égőig de mindenhol ugyanez volt. Rámértem az ic kimenetén és tranzisztor bázisán folyó áramerősségre de a 10mA-t meg se küzelítette. Cseréltem az ic-t más típusra de ugyanaz a mese. Komolyan nem tudom mi lehet a baj
(#) proli007 válasza lyukasora12 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Hello!
- Én úgy gondolom, hogy a "légy oly kedves" és a "fikázás" között zongorázni lehetne a különbséget.
- A néhány szavas kérésedből nem derült ki mit szeretnél és milyen szinten, csak az, hogy "általános leírást" szeretnél. A bemutatkozásodnál sincs semmi írva, amiből esetleg tájékozódni lehetne.
- Az áramkörökről a legritkább esetben van konkrét korrekt értekezések, főleg olyan összefüggésekben, amilyenben Te szeretnéd.
- Aki a feladatait a fórumon másokkal akarja megoldatni, az nem szokott népszerű lenni itt.

Mind azon által, ezt a feladatot csak úgy tudod megoldani, ha magad keresed ki a tudnivalókat a Net-ről.
A DC-DC konverterekről szerintem sok anyagot találsz. Azon gyártók honlapjain kell keresni, akik ilyen eszközöket készítenek, mert nekik érdekük, hogy általános tervezési tudást is átadjanak az eszközhöz. (pld. Linear technology)
A szigetelős erősítőkről már nem. Ennek oka, hogy az egyedileg (monolit) technikával készült ilyen típusú áramkörök, már kimentek a divatból, az IC gyártók, meg nem fogják az orrodra kötni a tudásukat. Egyébiránt a felhasználókat nem is igazán érdekli a belső felépítése, csak a tervezéshez szükséges paraméterek. Azért ha a Google-n keresed az "isolation amplifier" kulcsszót, akkor találsz információkat
pld.

És szeretném felhívni a figyelmedet, hogy ezek sem sértések, csak jó tanácsok a pályafutásodhoz. A valós életben, a töredék segítőkészséggel sem fogsz találkozni, mint itt.

üdv! proli007
(#) gg630504 válasza Axel hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
A LED-eknek ( színüktől függően ) van jellemző feszültségük ( nyitófeszültség ). Például 2.1 volt ( az ilyen érdekes módon éppen 2.1 elektronvoltos, sárga fotonokat sugároz ). Ennél kisebb feszültséggel táplálva nem piros vagy infravörös fényt ad, hanem semmilyent.
A LED-en átfolyó áramot korlátozni kell ( például ellenállással )!
Bővebben: LED
(#) proli007 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Hello!
Idézet:
„terhelés hatására egy 0,1 V feszültségesés”

- Az nagyon sok, valami hibát követsz el. pld. rosszul van huzalozva, valahol átmeneti ellenállás van, vagy földhurok. (a terhelőáram átfolyik olyan ponton, ahol megemeli a feszültséget, vagy megváltoztatja a visszacsatolást)
- Próbáld ki egyszeres feszültségerősítés mellett. (a műveleti erősítő invertáló bemenete közvetlen csatlakozzon a kimenetre, ne osztáson keresztül) Közben mérd a negatív kimeneti ponthoz képest a műveleti erősítő bemeneti pontjait, hogy terhelés hatására mi változik meg. A bemeneti differenciának közel nullának illik lenni.
- A tranyónak lehet kollektor-emitter viszárama. A bázis-emitter közé, illik ellenállást tenni (pld. 1kohm). A kimenetre terheletlen állapotban ne csak a multit kapcsold, hanem legyen kis alapterhelés. (bár a 50kohm-os potinak elégnek kellene lenni) A műveleti erősítő bias árama is megemelheti terheletlen állapotban a kimeneti feszültséget.

A bázisáram=a kollektoráram/béta. 500mA kimenőáram, és 100-as béta esetén, az csak 5mA.

Szóval méregetni kell, és nem csak a kimenő feszültséget.

üdv! proli007
(#) nagy_david1 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Köszi szépen a türelmes magyarázatod mint mindig Holnap az egészet szétszedem és 0-ról újracsinálom, és az említett pontokra mindenhol rámérek és beszámolok az eredményekről.
(#) Imi65 válasza Axel hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Valószínűleg azért, mert a LED csak nagyobb feszültségről tudna működni, az 1,5V egyszerűen kevés neki.
(#) nagy hoho válasza didyman hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Helló! Mert mint írtam három db mozgás érzékelős lámpa van 100 méteren belül és ha bár melyik bekapcsol a szirénának jelezni kell, És csak egy sziréna van.
(#) nagy hoho válasza SzervízMacska hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Szia ! Mint előzőleg írtam a kapcsolás az asztalon otthon hibátlanul működött. Tehát amikor valamelyik halogén bekapcsol a hideg izzószál miatt nagy áramot vesz fel egy pillanatra és ez az áram átfolyik a ferrit gyűrűs trafó primerjén és a szekunderen egy kb 5-6 voltos impulzus keletkezik. Ez indítja az időzítőt egy tranzisztor segítségével. De felszerelve nem működik. Az 555 monostabil kapcsolásban működik.Ez a rendszer egy kikötőben üzemel. Ha kiköt egy csónak megszólal a sziréna. De a csónakból kipakolnak még jövés menés van ezért nem lehet rövid időre állítani a mozgás érzékelőket. A mozgásérzékelők jelét vinni a központba lehetne egy megoldás de 100 méterre van az utolsó lámpa.
Köszönöm a segítségedet.
(#) brezinajanika hozzászólása Ápr 17, 2009 /
 
A kapcsolási rajzból a kijelölt részt ugye elhagyhatom?

lm324tap.gif
    
(#) nagy hoho válasza brezinajanika hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /
 
Helló ! Ha nem teszel bele műszert akkor igen.Nekem is van egy ilyen tápom de most lecserélem mert nem igazán vagyok megelégedve vele.Be kapcsolás után mászkál a feszültség ,eltelik egy perc is mire beáll utána már működik.Én most 723-mal csinálok egy tápot az Elektor című Német újságban jelent meg először aztán a Rádiótechnika is leközölte.
(#) brezinajanika válasza nagy hoho hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /
 
Panelműszer gyanánt ICL7107-en gondolkodok,de azt be tudom építeni utánna is.
(#) ottobacsi hozzászólása Ápr 18, 2009 /
 
Sziasztok! Kezdő vagyok az elektronikában, ezért is ide írok. Olyat szeretnék megtudni hogy hogyan lehet üzemeltetni egy autóba való cd lejátszót 230V-ról toroid trafó segítségével. A trafóra ez van írva: TS 120VA 11,7V 10A. Ha valaki tudna nekem egy kapcsolási rajzot készíteni erről, vagy bármilyen infót tud erről a dologról azt nagyon megköszönném!
(#) brezinajanika hozzászólása Ápr 18, 2009 /
 
Én nem nagyon tudom,de szerintem egy mezei inverterrel többre mennél és még olcsóbb is

ui.: és könnyebb is
(#) Zozeei hozzászólása Ápr 18, 2009 /
 
Lenne egy kérdésem a töltőkkel kapcsolatban is..

Van egy régebbi LG telefonom, aminek a töltője 4,8V 0,9A, most megvettem ennek az újabbik tesóját, a töltő meg minden ugyanúgy néz ki, annyi külömbséggel, hogy ez 5,1V-ot és 0,7A-t ad le.

Felcserélhető a két telefontöltő?
(#) ottobacsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /
 
Szia! Mivel autóba való cd-lejátszóról (BLAUPUNKT Orlando cd 72) van szó, 12-14V DC kell, és minimum 2-3A, amúgy 10A-es bizti van benne. 2db 100w-os hangszóró fog menni róla. Néztem hozzá tápokat de azok 3-4e ft-nál kezdődnek.
Köszi a választ.
(#) ottobacsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /
 
Bakker milyen hülye vagyok Most jutott eszembe hogy egyszer kiguberáltam egy régi PC tápját! Na akkor változott a szitu, szóval a számítógép tápját kéne rávenni hogy leadja a 12V-ot vmelyik kábelen. Ez egy 200w-os tápocska és aztat írták a matricára hogy 12V-on 6A-t tud.
Namost itt az a kérdés hogy hogyan tudom rávenni hogy le is adja az áramot?
Minnyá rakok fel róla képet.
(#) ottobacsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /
 
Képek...
Következő: »»   483 / 3971
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem