Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Olajdiffúziós vákuumszivattyú építése
Lapozás: OK   6 / 15
(#) Fémgőzölő1971 hozzászólása Márc 29, 2009 /

Sziasztok Érdeklődve olvasom a fórumot!
Komoly dolgokról beszélgettek..lesznek kérdéseim
és hozzászólásaim
(#) Laslie74 válasza Fémgőzölő1971 hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Üdv! Néztem a munkáidat. Milyen fémekkel leget fóliát gőzőlni, milyen maximális méretben és lehet e csak részben mint a nyomtatott áramkör pl. maszkolással?
(#) Fémgőzölő1971 válasza Laslie74 hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Üdv Én még nem próbálkoztam fólia gőzöléssel,
megkeresésem sem volt ilyen témába..de már volt szerencsém látni ilyen gépet egy kb 170m3 /ó elővákuum
és egy1800m3/ó Roots szívta diffúziós szivattyú nélkül.Belül forgott a fólia és folyamatosan forgott
folyamatos gőzölés mellett.Egy betekintő ablakon
lehetett nézni...a fólia 50cm széles volt kb.
Egyébként a bácsika nagyon ügyes volt!!!Ő találta ki
annak idején,h a moncsicsire hogy tegyék fel a szőrt!!!
Maszkolni nem szoktam...a legutolsó kihívás egy átm135cm parabolatükör gőzölése volt.Szép lett
Majd feteszem.
(#) Collector válasza Fémgőzölő1971 hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Ilyen technikával lehet tükrös felületet létrehozni? Parabolához (is) kéne nekem.
(#) h2oo2h válasza Collector hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /

Hello Collector.

Nagy érdeklődéssel olvastam a hozzászólásaidat!
Ez a 20e Ft-os plazmavágó érdekelne. írnál róla bővebben?
(#) Collector válasza h2oo2h hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /

Ezt most így nem tudom hova rakni, főleg nem ebben a topikban.
(#) h2oo2h válasza Collector hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /

Tényleg nem ide való... Magánban?
(#) Fémgőzölő1971 válasza Collector hozzászólására (») Ápr 5, 2009 /

Szia!
Igen,lehet.
(#) Collector válasza h2oo2h hozzászólására (») Ápr 5, 2009 /

Van erre külön topik, plazmavágó építése házilag vagy hasonló.
(#) besi99 hozzászólása Ápr 6, 2009 /

Elektronmikroszkópnál használtam gőzölést kicsiben. egy saját gyártmányú műanyag kb 2o mikron vastag hártya volt a mintahordozó, amire fagyasztva szárítással vittem föl izomrostból kolloid oldatot. Hogy térbeli képet kapjunk, kb 15fok szögben gőzöltem rá palládiumot, és az árnyék-hatásból lehetett magasságot is mérni, illetve számítani. Persze a pontosság, és az éles kép miatt nagyvákuumban történt a gőrölés
(#) Collector válasza Fémgőzölő1971 hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /

Küldtem privát üzenetet, elolvastad?
(#) Collector hozzászólása Ápr 15, 2009 /

Laslie74-nek köszönhetően hozzájutottam egy kisebb olajdiffúziós szivattyúhoz (cserebere). A típusa JD-4.
Néhány kép:
Bővebben: Link
Olajból polifenil étert érdemes venni? Úgy láttam az a legjobb, táblázatból.
Amúgy találtam jópofa üvegből készülteket: Bővebben: Link
Egy ilyen sem lenne rossz
(#) besi99 válasza Collector hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Úgy fazonra jó üzletnek látszik, biztos megérte. Mielőtt feltöltöd, próbáld ki vákuumra, mintha tányérszelep is lenne rajta, de annak a zárását ne vedd komolyan. Vastag plexi lappal zárd le.( Előfordult már, hogy gyári hibával köldtünk vissza ilyet, mert hegesztés) hibás volt. Ellenőrizd le a hűtőcsöveket is.
Polifeniléterrel szolgálhatok barátságos áron.
(#) besi99 hozzászólása Ápr 17, 2009 /

velence! A H. misike buli ugrott?
(#) Collector válasza besi99 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Szerintem a szigetelése jó, mivel szállítás alatt is volt benne egy minimális túlnyomás/vákuum, ami első mozdításra kiegyenlítődött. A tányérszelep az mi? Az lenne a pillangószelep? De kipróbálom túlnyomásra is. A fúvóka felett elhelyezkedő hűtőbordát mennyire érdemes hűteni? Én készítek vagy egy peltieres, vagy egy kompresszoros hűtést a hidegcsapdához, de az -45 fok körül lesz. A fúvóka felett lévő bordához viszont nem tudom mekkora hűtést kéne biztosítani (esetleg sorbakötni az oldalhűtővel?). Olajra szükségem lesz, 100cc való bele. A belső kitisztítás még hátra van, ezt mivel érdemes megtenni? Denaturált szesz + súrolószer megfelelő?

A vákumrendszerrel és a reaktorral kapcsolatos dolgokról képeket ide töltök fel folyamatosan: Bővebben: Link
(#) Laslie74 válasza Collector hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Ezen az oldalon leírják hogy kell tisztítani. Az aljára esetlegesen odaégett olajat sütőtisztítóval majd az egészet acetonos szösz-mentes papírtörlővel majd többszörös öblítés analitikai tisztaságú izopropil-alkohollal. A fényezett részeket ne súrold mert elveszti a polírozott felületét inkább áztasd, és vigyázz hogy ne deformálódjanak a belső alkatrészek mert nem lesz körkörösen egyenletes az olajgőzsugár.
A bordás hűtő sorba-elé volt kötve az olajhűtésnek. A fűtéshez érdemes valamilyen tirisztoros hőfokszabályozást szerkeszteni. Szerintem a Diffoil-20 megfelel bele.
(#) Collector hozzászólása Ápr 18, 2009 /

Tisztítottam sok mindennel most, mert ráégett olajtól kezdve volt benne minden. Tökéletesen nem sikerült letisztítani, de a kinézet szempontjából mindegy, hogy néz ki belül.
Egy dologra nem jöttem rá, az utolsó 3 képen mit csinál az az alkatrész (henger, benne szivacs, papír, és van rajta csonk).
Szétszedés:
(#) Laslie74 válasza Collector hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /

Talán ez a vákuumtalanító szelep. A szűrő azért lehet benne, hogy ne szívhasson be szemetet, port.
(#) Collector válasza Laslie74 hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /

Nem tudom, de a pillangó, és az elővákumcsatlakozó szelep is pneumatikus. Ezeknek mekkora nyomás kell? 4-5 bar remélem elég.
(#) besi99 válasza Collector hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /

Szerintem bőven elég 3-4bar is. A csapda hűtésével gondjaid lesznek, a Peltier elvileg jó, de nagy teljesítmény fog kelleni, különösen a lehűtéshez; bár a felépítményedtől is függ, azaz a hőelvezetéstől. A tányér és pillangószelep ugyanannak az elnevezése.
Javaslom, hogy az olajhoz olvasd el a Santovac-ról szóló google irományt, mert csak a polifeniléter (5p) használható manapság, a gőznyomása 4*10-10 torr, /25fokon. Itt a fórumon is erről sok marhaságot olvastam, nehogy szerves olajat rakjál bele. A polifeniléterrel csapda nélkül is használhatod, bár folyamatosan nem célszerű, különösen ha nagy víztartalmú dolgokat szívsz le
(#) besi99 válasza besi99 hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /

Bocs a gyári adatlapban is torr van, mbarra számold át.
(4-es helyett kb 3as ) Van egy gyári bontatlan csomagolású 600ml-es Santovac polifeniléterem, és egy jól megkezdett üvegben pedig kb 130-160ml.Ezt ajánlottam barátságos áron.
Mi a 4db 1500literes diffúziós szivattyúban nem csapdáztunk, csak abba a további kettőbe, ahol az anyagbevitel történt, tehát víz is került a készülékekbe. Én veszélyesnek tartom a félvezetős fűtésszabályozást, kimegy a triak és jön a melegség... Persze a vizhűtésre termisztoros, vagy bimetallos, stb. védelmet kell csinálni . A rács pedig főleg a vákuum- mérő katóddarabok, és esetleges eltörő üvegrendszerek morzsái ellen van, de jól véd lepotyogó anyák,csavarok ellen is. Én már csavarhúzót is láttam a rácson
(#) wgyuri válasza Collector hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /

A hütést a levegö valoban elvégezné de a vákum a gázhiánya ezért elég jó höszigetelő,ezt vedd figyelembe mielött eltüzeled a motort.
(#) Collector válasza wgyuri hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /

Júl 11, 2008

Hmm, még nincs évforduló. De a témára visszatérve, a motor túléli a túlmelegedést, mivel van rajta hőkapcsoló. Már volt alkalmam tapasztalni.
(#) Collector válasza besi99 hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /

Fűtésszabályozáshoz van egy szabályozható toroid trafóm. A víztartalom a légköri páratartalomnak lesz megfelelő, mivel szereléskor, és teszteléskor a reaktortér nyitott lesz. Ezért mindenképpen kell egy hidegcsapda a diffúziós után. Azt nem tudom, az elővákuum, és a diffúziós közé kell valami csapda?
Illetve az oldali hűtőnek, és a fűtésnek mekkora a normális hőmérséklete? A fűtés 500W-os.
(#) besi99 válasza Collector hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /

Az utolsó 35 évben nem láttam hőmérsékletre csapdát a diffúziós és az elővákuumszivattyú között, viszont puffertartályt igen, különösen régebben, mert életveszély a visszacsapó szelep hiánya, vagy gyenge működése. A hűtővíz belépési hőmérséklete durván 16fokC, a kilépési olyan bágyadt kézmeleg. Hogy mennyire más a világ, az én elrakott EDWARDS szivattyúm (700l ) 900wattos, 75ml olajhoz. Nálad az oldali hűtő közepét nézd hogy milyen, ha pisimeleg a viz kimenet, szerintem 25- 27fok lesz. Természetesen a szívássebességet kellene megnézni, de az se mindegy mennyi viz megy le a kanálisba.Szoval kissé kompromisszum. Ráadásul nem mindegy hogy van elhelyezve. ( spontán léghűtés!)
(#) roy hardsword hozzászólása Máj 9, 2009 /

Sorry, hol vettetek a vacuum sensort, es how much?
Nekem a kiforasszto allomashoz kellene, 200 mv-os alapmuszer.digitalisra szeretnem puccositani.
Roy
(#) Collector válasza roy hardsword hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

A kiforrasztóállomáshoz bőven elég egy kis mutatós műszer.
Pl:
(#) besi99 válasza roy hardsword hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

Neked egy réz- konstantán termopár (hőelem) lenne a legjobb, legegyszerűbb, jobb lenne pl egy PT100-as ellenálláshőmérő, de az kicsit drága. A google-ban
találsz beszerzési forrásokat.
(#) roy hardsword válasza Collector hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

Koszonom de boven nem eleg .
Analogbol van Wellerem is ha akarnaam
Idekint 6 Ł = 1800 ft, roughly,
meg hogy nezne ki ha a digitalis display melle egy iyen odacsunyalkodik.az atalakitott kiforrasztoban van egy vacuum tartaly+ magnes szelep is a szivattyut kimeelve, tulajdonoskeppen azt kellene kapcsoltatni meg mukodes kozben merni.Ez lenne a Teoria, Keerem
(#) frank tibor válasza roy hardsword hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

Helló
MPXV 4115V szenzor beszerezhető RET-nél Kb. 7000Ft
Következő: »»   6 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem