Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   488 / 3965
(#) bbalazs_ válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /
 
Tomenyited (ha eddig nem lett volna telitett, beparolod), melegited, savazod. Ezek hasznalnak.

En szoktam meg vaslemezekkel elektrolizalni is, akkor az egyik elektrodara szepen kicsapodik a rez, a masikrol a vas oldatba megy. Ha melegited, akkor neha elofordul, hogy a rez kicsapodik az aljan kihules utan. Ekkor szuressel is lehet kicsit javitani rajta.
(#) wg_kezdo válasza kobold hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /
 
Ok, akkor ezek szerint nem ismertek minden alkatrészt így nem tudjátok a választ?
Vagy most akkor nem értem.

Tényleg nem akarok senkit megsérteni, de azért a rossz válasznál még az is jobb, ha azt mondja valaki, hogy bocs, de nem tudom.

Egy itteni fórumozótól pl azt az infót kaptam, hogy ezek a kis lapos elemek (pl. CR2016) nem is tud akkora áramot leadni, hogy tönkretegye az AVR-t. Akkor ez már korlátozza az áramot nem? Csak azt kell kideríteni, hogy a lednél mekkora az a maximum amit le tud adni.

Ha lenne itthon egy vadiúj nem kérdezgetnék, de sajnos nincs .
(#) gtk válasza wg_kezdo hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /
 
Idézet:
„Csak azt kell kideríteni, hogy a lednél mekkora az a maximum amit le tud adni.”

Igen, de gondolj arra hogy mikozben meregeted az uj elemmel hogy ezt kideritsd, az aram nagyobb lehet, mint amennyit a port le tud adni es mar le is egett..
Ne az elemtol szamolj, hanem a LED nyitofeszultsege es arama teljes fenynel fuggvenyeben.
(#) wg_kezdo válasza gtk hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /
 
Vagyis akkor egy kis CR2016-os le tud adni akár 5A-t is?
Mert itt pontosan az a kérdés, hogy az elemnek nincs-e olyan korlátja, hogy egyszerűen nem képes többet leadni, mint mondjuk 50mA. És ha van akkor mi történik, ha a LED többbet akar kivenni?
(#) kobold válasza wg_kezdo hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /
 
Nem kérdezgetni kell, hanem olvasni. Kellene. Na mindegy, zárjuk rövidre, szerintem, egy ATtiny45 adatlapba belenézve:
- egy kimenetre max. 40 mA
- az összes kimenetre egyidejűleg max. 60 mA
Fentieket túllépve nem garantált a kimeneti feszültség értéke, nem biztos, hogy lesz annyi áram, mint amennyi elméletileg kellene, illetve az sem biztos, hogy épségben megússza az IC.
Továbbá van pár hasznos diagram az adatlap
Idézet:
„22.6 Pin Driver Strength”
c. bekezdésénél, valamint a
Idézet:
„10.2 Ports as General Digital I/O”
fejezetben látható a port vázlatos felépítése is, érdemes csemegézni.
Innentől kezdve te kitalálod a terhelést, a vezérlő pedig azt, hogy hajlandó-e a kívánt módon működni. Azt azért vedd figyelembe, hogy amikor egy digitális kimenet nem szaturált állapotban van, mindenképpen lehet némi melegedéssel számolni.

Szerk.: olyan, hogy egy led ennyit vagy annyit ki akar venni, nincs. A maximális áramot az elem belső ellenállása korlátozza, annál nagyobb akkor sem folyik, ha egy szál vezetékkel rövidre zárod.
(#) gtk válasza wg_kezdo hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /
 
50mA -nal azert tobbet kepes leadni...
Idézet:
„És ha van akkor mi történik, ha a LED többbet akar kivenni?”
Annak megfelelo fenyerovel fog egni, mint amekkora aramot "ki tud venni"
(#) Norberto válasza wg_kezdo hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /
 
Idézet:
„nincs-e olyan korlátja, hogy egyszerűen nem képes többet leadni, mint mondjuk 50mA. És ha van akkor mi történik, ha a LED többbet akar kivenni?”


Van korlát, de ez minden egyes darab elemnél más és más. Azonos típusnál esetleg közel azonos lehet ez a gyártási technológiából adódó "korlát". Ha egy LED többet akar kivenni, és az elem korlátja ezt nem engedi, akkor teljesen egyértelmű, hogy akkor a LED hiába is "kívánná", nem fog elég áramot kapni. Ha pedig valami brutál fogyasztót kapcsolsz az elemre, ami a korlátait így sem, sehogy sem képes áthágni, az lesz a következménye, hogy irtó hamar lemerül az elem. Semmi több. Esetleg, ha ez a lemerülés gyorsan történik, azaz nagy áramok fognak a körben folyni, akkor erősebb melegedés is történhet az elem esetében. Kb. ennyi.
(#) wg_kezdo válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /
 
Értem erre voltam kíváncsi.
Akkor ezek szerint csak ki kéne deríteni, hogy ezek az elemek mit bírnak kb. Gondolom ha 50mA-t mérek rövidre zárva akkor 100mA-t már nehezen ad le vagy ennél is nagyobb lehet a szórás?
(#) gtk válasza wg_kezdo hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /
 
Szerintem nem jo oldalrol kozelited a dolgot...
(#) nagy hoho hozzászólása Ápr 22, 2009 /
 
Helló ! Egy labor áramgenerátorhoz stabil minusz 3 voltra lenne szükségem. Ezt a Maxim ICL 7660 IC-vel szeretném megoldani. Az adatlapján vannak példák erre vonatkozólag, de a weboldal fordító programom egymásra írja a szöveget és szinte olvashatatlan. Abban szeretném a segítségeteket kérni ,hogy ha +5 voltból -3 voltot szeretnék csinálni ,hogy kell az IC-t bekötni ?
Köszönöm előre is :
nagy hoho
(#) kendre256 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /
 
Feszültséggenerátorokat nem kapcsolunk párhuzamosan, mert nagy (hatalmas, káros) áramok indulnak meg közöttük.
A LED feszültséggenerátornak tekinthető, mert a rajta átfolyó áramtól függetlenül a rajta lévő feszültség állandó (nem pontosan az, de a differenciális belső ellenállását általában nem ismerjük).
A galvánelem (lítium elem) feszültséggenerátornak tekinthető (nem pontosan az, de a belső ellenállásukat általában nem ismerjük).
Az AVR-ek kimenete feszütséggenerátornak tekinthető, mivel nem írják az adatlapon, hogy belső áramkorlátja, vagy rövidzárvédelme lenne.

AVR-re (mivel a kimenete feszültséggenerátornak tekinthető) LED-et (mivel feszültséggenerátornak tekinthető) soros ellenállással kell kötni.
Az ellenállás értékének számítása itt.

LED-et feszültséggenerátorra soros ellenállás nélkül kötni kóklerség.
(Egyébként meg szerintem is olvasgass elektronikai tankönyveket...)
(#) kendre256 válasza nagy hoho hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /
 
Egy ICL7660 nem ad stabil kimenőfeszültséget. A kimenőfeszültség függ a bemenőfeszültségtől, a terheléstől és a hőmérséklettől is. A negatív feszültséget előállító alapkapcsolás kimenőfeszültsége elvileg akkora (negatív polaritással), mint a bemenő feszültség.
Az ICL7660 kimenő ellenállása 5V-os bemenő feszültségnél kb. 40 Ohm, 3 V-nál kb. 60 Ohm, vagyis nem is nagyon terhelhető, tehát egy utána kötött stabilizátorral is kétséges a stabilizált negatív feszültség.
Szerintem valami más megoldást kellene inkább keresni.
(#) nagy hoho válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /
 
Helló ! Köszönöm a felvilágosítást. Nekem egy ICL7650 spec. műveleti erősítőhöz kellene a -3 volt. Ha 7905 után 3.3 voltos zenerrel állítom be a feszt. az úgy jó lenne? Végül is tápfeszről van szó talán nem annyira kritikus.
(#) wg_kezdo válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /
 
Értem, kóklerség, de működik minden gond nélkül.
Ilyenkor mi a helyzet?
Amúgy belefáradtam, a cikkben benne lesz az előtét ellnállás, de én biztosan nem fogom a gépem törzsét veszélyeztetni miatta, mert egyszerűen nem férek hozzá, hogy beépítsem még azt is
Köszönöm a segítséget.
(#) kendre256 válasza nagy hoho hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /
 
A 7905 már jól terhelhető, az utána kötött zenerrel jó lenne, de a 7905 bemenetére negatív feszültség kell!
Szerintem a 7905 helyett pl. LM137-et kellene használni, annak a kimenőfeszültsége beállítható pontosan -3V-ra. Ennek elég nagy a terhelhetősége (1,5A), valószínűleg elég volna neked egy 100 mA-es is, de most hirtelen nem találok olyan típust.
LM137 adatlapja
(#) proli007 válasza nagy hoho hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /
 
Hello!
Ha egy műveleti erősítőhöz kellene a -3V, akkor minek stabilizálni. Ez csak akkor lenne indokolt, ha azt egyben referenciaként is szeretnéd használni, vagy a plusz és mínusz táp együttesen meghaladná a maximális tápfeszét az ÍC-nek.
üdv! proli007
(#) sprofan hozzászólása Ápr 23, 2009 /
 
Sziasztok!
Hogyan tudnám azt megoldani, hogy egy 10k-os lineáris potival 12V-ot szabályozzak úgy, hogy minimumon 0V maximumon pedig 12V legyen a kimeneten? Azért kérdezem, mert ha lecsavarom minimumra, akkor még nem lesz 0V(nem is kell halál pontosan 0V, elég lenne az 500mV is), ahhoz sorba kéne kötnöm vele még egy ellenállást. Ha viszont odakötöm, akkor maximumra állítva már nem lesz meg a 12V. Csak mérésre kell, tehát terhelve nem lesz, , egy műszerre kéne kiiratni az értéket és ahhoz kéne.
köszönöm
(#) VRubenX válasza sprofan hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /
 
Szia így tudod megoldani. Ha jó a potid akkor 0-12V-g tudod majd szabályozni

Poti.GIF
    
(#) spikk válasza wg_kezdo hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /
 
Én is olvastam ilyesmit, valahogy úgy volt, hogy ezekben a ledes kulcstartókban az az áramszabályozás, hogy a bennük lévő távolkeleti elemek nem képesek túl nagy áram leadására. Ez ugye a minőségükből adódik, akkora a belső ellenállásuk, hogy hiába magasabb az üresjárati feszültség a led nyitófeszültségénél, nem megy tönkre, mert ahogy rákötsz valamit, esik is. Azaz amit normál ledes áramkörnél elérsz egy sorosan kötött ellenállással, azt megoldják helyetted az "óccó" elemek.
Szóval röviden ez lehet, hogy nem vonatkozik minden ilyen alakú elemre.
Illetve a jelenség igen, van mindnek belső ellenállása természeresen, de vannak eltérések. Én nem alapoznék erre, de érdemes vele kalkulálni, főleg ha az elem tervezett terhelése aránylag nagy, mert akkor számottevő feszültségesés is lehet, ami megint nem jó egy AVR-nek.
(#) wg_kezdo hozzászólása Ápr 23, 2009 /
 
Megoldottam az ellenállás problémáját smd ellenállásokat fogok beépíteni. (ma kipróbáltam könnyen beszerelhető, ha van az embernek csipesze és nem fogyaszt előtte nagy mennyiségben alkoholt ).

A kérdésem, hogy mi a különbség a következők között:
SMD0603
SMD0805
SMD1206

Ahogy néztem a 0603-as e legolcsóbb, de elhanyagolható a különbség.
Az adatlapon sok szám és adat különbözik, de én inkább a gyakorlati dolgokra lennék kíváncsi, hogy abban van-e különbség, vagy mind1 melyiket veszem meg?
(#) Norberto válasza wg_kezdo hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /
 
Idézet:
„abban van-e különbség, vagy mind1 melyiket veszem meg?”


Teljesen mindegy, hogy melyiket. A 0603-hoz készítsd elő a létező leghegyesebb csipeszedet és a dupla nagyítót!
(#) wg_kezdo válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /
 
Ok, a mostani ami itthon van 0805-ös volt. Azt simán bele lehetett tenni gond nélkül. Ezek szerint a 0603-as kisebb. (akkor azt inkább kihagyom).
(Ja és pontosan beillett a próbapanelen két csík közé így egy csomó helyet meg lehet vele spórolni úgyhogy azt hiszem inkább ilyeneket használok a bumsz lee-k helyett).

Nagyítóra nem volt szükségem, kipróbáltam csak zavart nem láttam tőle rendesen .
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Ápr 24, 2009 /
 
Sziasztok!
Szeretném megoldani a két lakás közötti kommunikációt, és ebben a segítségeteket kérem!
Szerintetek ha egy mikrofon előerősítőre rákötnék egy 0.5Wos, 8 ohm os hangszórót, akkor az működne?
Válaszotokat előre is köszi!
(#) zolika60 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Ápr 24, 2009 /
 
Idézet:
„Nagyítóra nem volt szükségem, kipróbáltam csak zavart nem láttam tőle rendesen .”

Majd lesz néhány év(tized) múlva.
(#) tibiajaj hozzászólása Ápr 24, 2009 /
 
Sziasztok!

Egy fém fiók-szerűséget tervezgetek, amelynek a hátsó oldalán sok csatlakozó lenne.
A fiók házába való beillesztéskor ezek a csatlakozók
a hátsó fal mögötti részen található csatikba kapcsolódnának.

A célom az, hogy nyák nélkül, minimális költséggel valósítsam ezt meg.

Van szerintetek olyasmi alkatrész, mint mondjuk az elemfoglalatoknál használt hajlított réz lapocska, csak sok és kicsiben?
fontos lenne, hogy a foglalata műanyag beépíthető legyen, pont a fém doboz miatt.

Ha van más ötlet, hogy hogyan lehet nyák és minimlális anyagköltséggel megoldani a fenti problémát az is érdekel,

köszi előre is,
Üdv

Tebe
(#) wg_kezdo válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 24, 2009 /
 
Bizony lesz, de addig örülök kicsit neki, hogy nem kell nagyító.
Ha már a kezem úgy remeg, mint egy 70 évesnek
(#) gg630504 válasza tibiajaj hozzászólására (») Ápr 24, 2009 /
 
Csatlakozók - Kommunikációs csatlakozók
Például SD 9/25E - SDK 9/25E pár.
A hely, vezetékszám, feszültség, áramerősség ismerete sokat segít a választásban.
(#) tibiajaj válasza gg630504 hozzászólására (») Ápr 24, 2009 /
 
Köszi a helpet, azthiszem ezek okésak lesznek!
(#) hammer14 hozzászólása Ápr 24, 2009 /
 
Üdv

Lenne egy mondhatni kezdő kérdésem. Az oldalon vagy egy 150Hz-es aktív sávszűrő,amit meg akarok építeni. Hála az égnek majdnem minden alkatrészt kaptam hozzá csak egyre rosszul emlékeztem,a tranzisztorra! TL072 helyett TL 062-vettem. A kérdésem hogy vigyem-e vissza, vagy működik majd ezzel is? Nekem az adatlap nem sok mindent mond ezért ide belinkelem,és aki ért hozzá az adatokból biztos megtudja mondani mire tudom használni.TL072 bcTL062 bc

Köszönöm a segítséget.
(#) proli007 válasza tibiajaj hozzászólására (») Ápr 24, 2009 /
 
Hello!
Sokféle csatlakozó van, de a legjobb megoldás, ha vannak vezető tüskék is a csatlakozóban. Az egyik lehet rögzített, de a párjának, legjobb ha felrögzítése olyan kialakítású, hogy síkban kicsit el tudjon mozdulni. (Ez az érintkezőkre is érvényes, tehát egyik oldalon célszerű huzalokkal bekötni, nem fixen beforrasztani pld. nyák-ba.)
üdv! proli007
Következő: »»   488 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem