Fórum témák
» Több friss téma |
A kamerával sorba kötöd a tranyó B-E diódáját, így a tápáram folyamatosan nyitva tartja a tranyót. Mi sántít ezen?
Idézet: „egy tranyó legyen akár PNP vagy NPN a bázis árama max 100mA és akkor már sokat mondtam” Ez nem igaz. A 2N3055-nek pl. max. 7A
tényleg, mi sántít ezen? nem mintha értenék hozzá, de érdekel a válasz
Érdekes megoldás. Tulajdonképpen múködik, de ilyet szerintem csak valami kínai eszközben lehet találni.
Ha elvágják a drótot, néhány tized másodpercre összezáródik a két vezeték, ekkor a tranzisztor B-E diódája átmegy zárlatba és itt be is fejeződik... Egyébként ennél egyszerűbb megoldás talán nincs is rá
OK, igazad van, a zárlatra nem gondoltam hirtelen, csak az egyszerűség motivált
Egyébként én is soros ellenállással meg komparátorral (tranzisztorral) csinálnám, csak nem mertem IC-t javasolni, mert azt mondta a kérdező, hogy nem ért hozzá.
Igazad van
Idézet: „Base Current IB 7A Adc”
Sebi reed relés megoldása is jó lenne csak ott is invertálni kell,de az mint az ö kapcsolásában is látszik egy tranyóval megoldható.
A kapcsolás amit mutattam az csak sebtiben csináltam a melóba menetel előtt. Utána jutott az eszembe,hogy hoppá nem igazán úgy működne mint ahogy az "Kék Nyuszinak” kellene.
Szia !
C-E a tranzisztor átmenete, a B-vel vezéreljük. Ennyi erővel a macska farkát is ráköthetnéd Nézz utána mi az a tranzisztor Üdv!
Minden kapcsolásban kell vhol invertálni, hiszen:
- ha minden rendben, akkor ne legyen riasztás - ha nincs rendben, akkor legyen riasztás
Szia !
Idézet: „IC-t javasolni, mert azt mondta a kérdező, hogy nem ért hozzá.” Attól még ilyent nem kell mondani Üdv !
Van B-E és C-B átmenet is, ez egy 3 rétegű eszköz. Nézd meg dióda mérővel, hogy a C-B átmenetre kb. ugyanazt mutatja, mint B-E átmenetre.
És átmenet alatt itt a p-n átmenetet értettem. Tudom, hogy mi az a tranzisztor, elhiheted. Amihez nem értek, ott nem fogok okoskodni, hanem kérdezek. Ha nem hiszed, hogy működik, próbáld ki. Csak elméletben: a kamerát helyettesítheted a belső ellenállásával, így rajzold le. Így az lesz (NPN), hogy E a földön, B az "ellenálláson" át a tápra, C-ral meg azt csinálsz, amit akarsz, invertálhatod, stb.
Nem hiszem, hogy ezzel megsértettem volna, ha igen, akkor elnézését kérem.
Bunny (kis)asszony! Azért, ha lehet, inkább maradjunk a tegeződésnél. Nekem nagyon nem megy a magázódás!
Köszi az elismerést! Habár a deguk kicsit kisebbek a nyusziknál, de tényleg van bennük valami "nyúlszerű". A vasútmodellezési "projekt" pedig - idő és pénz hiányában - egyelőre felfüggesztve... Idézet: „nem mertem IC-t javasolni, mert azt mondta a kérdező, hogy nem ért hozzá.” Isntenem!!! Hányszor kell nektek még elmodani, hogy mihez ért és mihez nem BlueBunny??? Olvasni tudtok? Azt írta korábban, hogy FORRASZTANI TUD...érthető? Vagy ti előre tudjátok, hogy tranzisztort tud forrasztani, IC-t meg nem? Ekkora hülyeséget... BlueBunny azt írta, hogy a TERVEZÉSHEZ NEM ÉRT!!!!!!!!!!!!!!!!! Ezért kért tőlünk/tőletek rajzot!!! Erre nem is figyeltetek? Ehhez képest jópáran össze-vissza hadováltak a "levegőben" a szavakkal!!!!!!!!!! "Ha az úgy nem jó, akkor azt kösd ide-oda, ezt tegyél rá, meg azt!!!" De kérem, ha NEM TUD TERVEZNI, MI ALAPJÁN SZÁMOLJON???????? Nem igaz, hogy nem érthető... Ha valaki EZENTÚL nem lesz képes értékelhető hsz-t a témába írni, törölni fogom őket... hisz nem mehet tovább, hogy figyelembe se vesszük a kérdező igényeit, elvárásait! Főleg, ha hölgyről van szó...nem sűrűn járnak ide csajok, de még akkor se segítünk nekik tisztességesen??? Ha valaki nagyon okos...és nagyon úgy érzi, hogy egy működő kapcsolással tud előállni, akkor az az illető KAPCSOLÁSI RAJZZAL, ÉRTÉKEKKEL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! együtt csatolja a hsz-éhez az odaillőket! (Az értéket azért hangsúlyoztam ki ennyire, mert voltak itt bátrak, akik a számolást rá akarták hagyni a hölgyeményre, azaz semmi érték nem szerepelt a rajzon...) Gondolkodjatok SOKAT, nem kell kapkodni, csak szép munka legyen az eredmény...ennyi! További szép napot mindenkinek!
ott a pont!
Idézet: „Ha valaki nagyon okos...és nagyon úgy érzi, hogy egy működő kapcsolással tud előállni, akkor az az illető KAPCSOLÁSI RAJZZAL, ÉRTÉKEKKEL!!!!!” így van az enyém olyan volt, de töröltem a hsz-somat, mert leses...., na mind 1 peddig én össze doptam ment... és nem tesztprgiban teszteltem.... na cső
Biztos jó NPN tranyóval az a CE átmenet így?
Üdv Inhouse
Milyen igazad van! Pedig többször megnéztem. Viszont a PNP-vel - ahogy átrajzoltad - ez a legegyszerűbb sztem (a reed relét kivéve).
Idézet: nemtom, de ebbe 7 alkatrséz van az enyémben 4, a tiedben min kb 17 forrasztási pont van az enyémben max 16.... :nyes: az enyémben a komparátornak köszönhetően 100%, hogy a kimenet vagy 0V, vagy a ~táp+....„ez a legegyszerűbb sztem (a reed relét kivéve).” :wave:
Kedves Norberto, köszönöm a kedvességedet, valóban így van, sajnos nem értek a tervezéshez, csak ahhoz, hogy a megadott értékű alkatrészeket összerakjam
Hirtelen egy buta kérdés jutott eszembe: Az IC kapcsolási rajzánál a lábak számozása az alaktrészoldal felöl értendő (ez az én tippem ), vagy a nyák felöl? Idézet: „Az IC kapcsolási rajzánál a lábak számozása az alaktrészoldal felöl értendő (ez az én tippem ), vagy a nyák felöl?” kapcsolási rajznál nincs se nyák, se alkatrész oldal. az ic adatlapjából megláttod, hogy van számozva az ic. üdv :wave:
Az LM358 IC tetején, tehát ahogyan látná(d) a panelba forrasztva (lábakkal lefelé) van egy kis pötty a tetején. Vagy bemélyedés formájában, vagy festékpötty, gyártója válogatja. Nos, ez jelöli az 1-es lábat. Ha ez a bal alsó sarokban van, akkor onan balról jobbra indul a lábak számozása. Az alsó sor tehát:
1-2-3-4 A felső sor pedig úgy folytatódik, hogy jobbról balra számolódnak a lábak. Tehát: 8765 _____ |.___| 1234 Valahogy így néz ki. Ha nem világos, írj(on) egy mélt, megpróbálom érthetőbben leírni. OK? Az adalapjából (itt olvasható) kimásoltam a képét, csatolom. Elnézést, bele kellett javítanom, marhaságot írtam! Kösz Szabi!
Köszi, Frankie, ezt a képet megtaláltam, levadásztam a netről. Eszerint az alkatrészoldalról. Nem a sematikus kapcsolási rajzra gondoltam, hanem a Frankye által csatolt lábkiosztásról de erős a gyanúm, hogy ez az alkatrészoldal felől van. Mivel a bevágás/kis félkör is a tokozás tetején az alkatrészoldal felé néz
Jól sejti(ed), ez a felülnézeti kép!
Vettem egy új pákát is, egy olyan egyeneset az eddigi pisztolypáka helyett, de nem tudom, mivel kéne tisztítani a pákacsúcsot, mert forrasztás közben irtó hamar bekoszolódik, aztán nem forraszt rendesen, hanem ilyen Barba-papákat csinál. Valami szivacs való erre, nem? Mondják meg, kérem...
Mitől koszolódik be??, elméletileg csak forrasztóónnal érintkezik... ha a felesleget kell letörölni akkor tényleg egy nedves szivacs szükséges.
Én egyszerű vizes ronggyal szoktam,de létezik kimondottan erre való szivacs,amit szintén be kell nedvesíteni.Csak a kézre vigyázz(on)!
jó erre a mosogatószivacs? vagy az műanyag, és megdeglik a pákától és rosszabb lesz a helyzet, mint volt?
mivel nedves(vizes) nem fog "megdeglik"-ni
sztem akkor inkább nedves rongy, ami nem műanyag....
gondolom arra gondolt, hogy ha nedves a szivacs, tönkre -e megy, sztem nem mer vizes...:yes: próbáld ki a tüzhelyen, mosogatáskor...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |