Fórum témák
» Több friss téma |
Ezt nem láttam még itt, úgy hogy felteszem.
Úgy látszik "irigylem"tőled azt a háromfázisú trafót mivel állandóan foglalkoztatja az agyamat--de jó lenne nekem is egy ilyen.Arra gondoltam én" fejtetőre"állítanám--a 230 V-os lenne a primer oldal csillagba kötve.A szekunder oldalon megkeresném a tekercsek körülbelüli közepét és megcsapolnám így lejönne 200 V hat diódán keresztül és a réz is jól lenne kihasználva és a 20 A meglenne erőlködés nélkül bár azt nem tudom ha a három közép megcsapolást összekötöd nem-e lenne közöttük kis fesz különbség--de hát vannak mérő eszközök és ki lehet mérni mindent.
Köszönjük.A lényegre törő és alap is egyben.
20A-el nem fogsz semmit sem vágni. Rossz esetben instabil lesz az ív is ilyen kis áramnál, 300-400V kéne hozzá, hogy 20A-nél stabil legyen.
Akkor miért gyártanak 20-40A-es plazma vágókat?Kísérletezésről van szó és adott egy transzformátor valamint egy szándék irány.Te is kísérleteztél hagyományos hegesztő transzformátorral ott még kisebb a feszültség ív alatt(munka feszültség 23 V) inkább ez a rosszabb mivel alig vagy egyáltalán nem tudja tartani az ív stabilitását adott ívköz távolsággal.23Vx100A cca:2,3kW --a háromfázisú trafónál viszont a hat tekercsnél 20A (közép megcsapolás esetén) viszont az ív feszültség elég magas lenne--nem tudom mennyi de 200V-ról indul lefelé és mivel hagyományos trafó nem sokat esne a feszültség terhelés alatt sem.De ha 150 V-ra akkor is 3kW jöhet át .Tehát szerintem kísérletezésnek jó és nem kell vásárolni vödör számra a feteket meg igbt-ket míg próbálkozol.Na mindegy én mindkettőtöknek szurkolok ,hogy valami eredmény sikerüljön.Sajnos az én helyzetem is megint más.Adott az a fránya 3x10A-es automata de pénzem csak annyi erre hogy az egyiket megnöveljem 16A-re(mert ugye 32 A felett minden egyes amper 3000 forint plusz).A jelenlegi trafóm is 400voltról megyen csak így nem üti le a kismegszakítót.
Én a gyújtással kísérleteztem, nem plazmavágóval. Ez nagy különbség. 'Vágtam' már 20A-es gyári plazmavágóval, hát hadd ne mondjam, hogy jó. 1mm vastag lemezhez esetleg használható.
A normális vágóáram 40A-nél kezdődik. Én próbáltam a sima hegesztőmre rakott graetz-el vágni, ráraktam egy szénrudat, és 100A-nél már vágta a vaslemezeket, csak mivel a feszültség egyáltalán nem volt stabil, az ív sem lett az, így állandóan összeragad meg miegymás.
Nézd ....a topic címében nem szerepel az ,hogy nagyteljesítményű....esetleg közepes teljesítményű?Szerintem a kis eredménynek is örülni kell-főleg ,hogy nagyon alacsony költségből épülhet azaz "ami van".
Jó, hát ha minél kisebb áram a cél, azt is meg lehet csinálni, hogy valaki kitapasztalja a végső határát, hogy az ív hol fog szétesni. De amíg a gyújtás nem jön össze, teljesen mindegy, hogy mekkora az áram. Létezik koppintós megoldás is, ott legalább nem kell szórakozni, hogy most meghal a graetz, vagy nem működik a gyújtás, csak egy megfelelő trafó és egyenirányítás kell. Viszont olyan pisztolyt én még eladót nem láttam.
Nem cél hanem Ufy-nak van egy 4 kW-os trafója és ebből indult ki a beszélgetésünk.Egy ilyen trafónak örülnék én is bár hozzáteszem menet közben én is" emelném a tétet"de indulásnak kísérletezésnek jó.Kicsit off a téma:nem véletlenül pályáztam anno a 7.5 kW-os motorodra!
Üdv. Legegyszerűbb, ha veszel egy elemes gáz gyújtót, ami kb 200 Ft, az is előállít pár ezer voltot. Ennyi pénzből az alkatrészeket nem veszed meg.
Üdv! Nem a nagyfesz előállításával van a gond az megvan, hanem a többi alkatrész teljesítményét kellene a feszültség adatból kiszámolni. Nekem nem megy mert nem vagyok elektromos szaki.
Együtt érzek veled, mármint abba ha valamibe belevágna az ember akkor mindig le akarják beszélni.
Egy elemes gázgyújtót akartál volna venni akkor nem kezded el a fórumot. Sajnos én se vagyok egy nagy elektro guru(nem tanultam, csak hobbi szinten érdeklődöm), de ha jobbat nem tudsz én azt javaslom, ha van rá kereted meg kedved kisérletezd ki. Szerintem az ellenállásból válaszd a legnagyobb teljesítményüeket(abból még nem születhet baj ha valami többet bírt mint amennyit kellett), és a kondik minimum legyenek szerintem legalább 400 voltosak. Sajnos csak ennyi tellett tőlem. Sok sikert kívánok az építéshez. ![]()
Köszönöm a választ. A leírás alapján(Usa szabadalom) kb 25A-es áramot állit elő a kapcsolás a gyujtás pillanatában. Ez kb 3 másodpercig működik( ha jól olvastam) utána mikor kikapcsol a relé és létrejön a plazmaiv, már a fő áramkör veszi át a szerepet ez meg megegyezik a beállitott plazma árammal. Tehát nekem a rajz szerint kb 245V 25A-es értékhez kellenek a teljesitmények (tekercs 2,8Mh ellenállások dióda stb)
Collektor-még nem számoltál be a kísérlet eredményéről (gyújtás)mivel vettél egy plazmavágó munka kábelt-gondolom nem" dobtad a sarokba".Érdekelne ha publikus.
Ufy92--hamar "kihűltél"--jó lenne megmozgatni a témát.
![]()
Nincs semmi új eredmény, mivel azóta egy percem sincs, hogy hozzáfogjak az építéshez. Most az a valószínűbb, hogy venni fogok egy multis gépet, és eladom a plazma pisztolyt.
Mennyi lesz az ára a pisztolynak?
12k körül, már van rá vevőm, csak még nem jött össze az üzlet.
Bővebben: Link
Amúgy ilyen pisztoly lenne érdemes venni, mert ide nem kell gyújtás, mechanikusan keletkezik az ív.
De gondolom gyakrabban kell cserélni az elektródát benne -nekem jó lenne az nagyfesz gyújtás is ehhez van egy nagy teljesítményű fénymásolóból kivett 5-6 kV-ot előállító egységem így ezt talán jó lesz és nem kell építeni.Már kezdem építgetni a plazmám ,persze már a tápnál is máshogyan kell megoldanom a dolgokat mint a hagyományos egyfázisú invertereknél.
tv sokszorozoja nem lenne jo gyujtásnak???
A gyújtás sajnos nem úgy működik, hogy rárakod a nagyfeszt, és már megy is.. kell egy nagyfrekvenciás légmagos becsatolótekercs, amin 10kV mellett legalább 40-100A folyik. Ha kisebb az impulzusáram, akkor nem gyullad az ív, akár mit csinálhat az ember.
Szeretnék eloszlatni egy félreértést. A becsatoló tekercsen ugyan a plazma áramának, ami minimum 20A át kell folynia, de a gyújtó impulzusnak nem kell óriásu áramúnak lennie. Az átütés következtében a kialakuló nagyfeszültségü íven át megindul a plazmavágó 300-350V körüli üresjárási feszültségéről is az áram, ami kialakítja a plazma ívet. Több gyújtóimpulzus is kellhet a stabil ív létrejöttéhez. Az plazmaív kialakuláshoz alapvető jelentőségü a magas üresjárási feszültség. Ha ez csak pld. 150V, már nagyon nehéz ívet gyújtani, ekkor tényleg nagyon nagy teljesítményü nagyfrekvenciás impulzusok kellenének. Ez a dolog hasonlít a hegesztésnél a magas üresjárási feszültséghez, ott is csupán az ívfogás miatt kell. Ha túl alacsony a feszültség a plazma tápnál üresjárásban, nem indul elég nagy áram az átütés után, ami felhizlalja a plazmacsatornát. Amúgy a legkisebb átütés is létrehozza a csatornát, de a levegő közben ezt folyamatosan elfújja. Egy megfelelő erősségü átütés kell, és viszonylag magas üresjárási fesz, és felépül az ív.
Érthető és logikus is amit írtál.Én most elővettem ezt a nagyfesz előállító panelt és szomorúan láttam hiába akkora nagy csak 0,5 mA-t tud 5-6 kV-on .Valószínűleg az alacsony frekvenciája (1800 Hz) miatt van akkora mérete és az emlékeimben úgy maradt meg mintha "jó lenne ide".Amúgyis most nyűglődöm a táp panellel éppen mivel most sikerül szereznem hidrogénperoxidot és tervezem életem első nyáktervezését ill. a nyák maratást.Szerintem jó lesz bár a lágyindító relét az egyenirányító híd után tettem mivel nem volt megfelelő relém(3x 400 voltos) viszont van KACO dupla morzés nagyfeszültségű relém amivel az egyenáramot kapcsolhatom.
Nem akartam közvetlen rákötni csak keresném az egyszerű megoldást építés szempontjából -ezt is csak gondolatilag.Van még AT tápom az már nagyobb teljesítményt képes leadni.A szekunder oldal egyenáramú részét "leflexelni"-lepucolni és egy sorkimenő trafóval meg próbálni.Vajon mit tudna?
Azt én nem ismerem -vagy az lenne a "sorkimenő" vagy mi a fene?Még egy-két évig elszórakozom az elektronikával aztán majd ragad rám valami.
![]()
Sőt, ha 2kV az üresjárási fesz, még könyebben beindul. Trafóval elég költséges a nagy üresjárási feszültség.
Ahogy mondod az impulzusban van a lényeg, ahol az áram csúcsértéke lazán megvan 50A. 10mA-es szikra nem fogja begyújtani a 40A-es ívet, ebben biztos vagyok (emberi nagyságú üresjárási feszültség mellett).
Én nem tudom de nekem a táp már akkora mint másnak egy komplett inverteres hegesztő.
![]()
Az, hogy hány amperes a létrehozandó plazmacsatorna, és mekkora volt a gyújtó impulzus árama, nem egymással összefüggő dolgok.
Talán nézzük meg, mi is befolyásolja a csatorna kialakulását, és világos lesz mindjárt. A kialakulása a csatornának több dologtól függ: a feszültségtől és távolságtól, a hőmérséklettől (környezeti és az elektródok, szigetelők, amik elvonják a hőt), a környezettől (levegő részecskék áramlási sebessége, elsodorják/visszahűtik/ a keletkezett plazmát), a tápláló áram maximális felfutási sebességétől (fojtótekercs keresztmetszete/induktivitása, ha túl lassú az áram növekedése a gyújtás által létrehozott plazma íven, az gyorsabban bomlik le, mint a fenntartó áram kialakulna, minden helyzetre (távolság/feszültség/áramfelfutás sebessége/hőmérséklet) van egy határérték, ami alatt kialszik az ív, ez a határ felett pedig felépíti saját magát a plazmaív). A feszültségnek és távolságnak is több variációja van. Kisebb távolságon kisebb gyújtóimpulzus is elég ívet gerjeszteni, míg ugyan ezen a feszültségen (létrehozható maximális ívtávolságon belül) nagyobb távolságon nagyobb gyújtóimpulzus kell. A gyújtószikra becsatolásához sem kell szerintem feltétlen becsatolótekercs. Sorbakötött 3-4 100V-os varisztor is megfelelne, ezzel szinte teljesen le van választva a gyújtókör (valamennyire kapacitív visszaszól a varisztorokon, de ugyan így a becsatolótekercsen is ![]() 10mA-es áram nem tudom, milyen kis szikrában van. Egy autó (4ütemü nagy áramu) gyújtótrafója által létrehozott szikra már elég nagy impulzusárammal bír, ami begyújthatja az ívet, ha elég hamar fel tud futni a teljesítményrészről az áram. Tehát a folytó (a nagy áramu) értéke kritikus. Le kell választania a gyújtóimpulzust, és megfelelő áramfelfutást is kell biztosítania. Ez két egymással ellentétes érdek, tehát a megoldás csak egy kis sávban van, ami az induktivitás értéke. Ezen kívül kellenek elég gyors elkók is folytó elé, amik az áramot szolgáltatják (300V-ról beszélünk, az üzemi csak 100V körüli, a 300V-on (üresjárás) az elkók nyomják a nagy kezdeti áramot a csatorna felépítéséhez). 2kV üresjárási fesz irreális, nem is beszélve az életveszélyről. :alien2: :alien2: :alien2: Elég veszélyes az a 300/100V is, ami az üzemhez kell, nem kell azt még srófolni felfelé. ![]()
Egy kérdés a varisztorok alkalmazására(hozzáteszem két hónappal ezelőtt még azt sem tudtam hogyan néz ki a varisztor):amennyiben működik azaz vezeti az áramot nem romlik az állapota ,működő képessége?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |