Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vattacukor gép házilag

Témaindító: marci91, idő: Máj 12, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 17
(#) jovy17 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 29, 2009 /

Köszön a segítséged, szerintem igy már nem lesz probléma megcsinálni. -ha kész lesz, iszunk rá
(#) fegyverzoltan hozzászólása Feb 2, 2009 /

üdv:itt egy kis videó!! ha sikerül fel tölteni.

MOV00443.MP4

(#) fegyverzoltan hozzászólása Feb 2, 2009 /

ja és egy másik. sikerült igyunk rá!!!

MOV00444.MP4

(#) troll hozzászólása Márc 11, 2009 /

(#) rockersrac válasza troll hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

ez már több alkalommal is volt a fórumon,és egyhangúlag aztmondta mindenki hogy nem épp a leg gazdaságosabb,a higiéniáról nem is beszélve!
(#) Beles hozzászólása Máj 10, 2009 /

Hali! Na valkinek sikerült már egy olyan gépet készíteni ami olyan minőségű és emnnyiségűt készít, mint a gyáriak? Mert most én is fejembe vettem, hogy építeni kéne egyet, ha nem beszéltek le róla
(#) fegyverzoltan válasza Beles hozzászólására (») Máj 10, 2009 / 2

nézd meg az én videómat!!!
(#) Beles válasza fegyverzoltan hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

Nem sikerült mp4-et lejátszani, de ráállok akkor
(#) fegyverzoltan válasza Beles hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Regisztrálni kel és belépni !!én is úgy tudom le játszani.
(#) Beles válasza fegyverzoltan hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

De nem letölteni nem tudom Hanem lejátszani!
(#) moltam válasza Beles hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Töltsd le eztk-lite
(#) stefikeke hozzászólása Máj 17, 2009 /

sziasztok.
latom a fogorvosok mostantol jol fognak keresni . szinte az egesz temat vegignyaltam es bizony sokminden elhangzott csak egy valami nem merult fel : aki szeretne nagyban csinalni ilyesmit annak nemi befektetest is kell raszannia.
van megoldas a gepre ami nem mondom hogy olcso de nem is draga , viszont ha akkar teljesitmenyt .... akkor szerintem megeri. nem kerul annyiba mint egy gyari de szukseges hozza par komolyabb alkatresz es ettol lesz dragabb. Ha valakit erdekel jelezzetek mert kicsit hosszas a dokumentaciot elkesziteni es most igen csak szuken vagyok az idonek. Ha valakit erdekel akkor nekiallok a kormolesnek kulonben nem sziasztok
(#) fegyverzoltan válasza stefikeke hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Helló:engem érdekelne a dolog (van esztergám és láng hegesztőm) én már csináltam egyet csak szeretném tökéletesíteni mert vasból van az alja és szerintem nem agya át a hőt rendesen van hogy nem olvad el az összes cukor! de viszont azért működik nézd meg a képeket és a videót!!! 6.11-edik én lesz a lányom ballagása és addigra szeretnék egy új gépet építeni már a horgonyzott lemezt meg is vettem mert a mostani nem higiénikus.
(#) stefikeke válasza fegyverzoltan hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

szia. eppen egyszeru es a leiras is hosszadalmas de nagyjabbol elmondomm az elvet es ha ugy gondolod hogy meg tudod oldani akkor meg segitek. nekemm mar nagyon regen megvan az alkatreszek egy resze csak sose volt meg idom leulni es megcsinalni. Most is naponta kb. 120- 240 Km kozott nyalom az utakat (vezetek :dizzy es mire hazaerek este nem vagyok jo semmire. :no: ok figyeljCSAK az elvi leirast adom meg a reszleteket most nem taglalom) Az alap egy elektromos tuzhelybol kiszerelt futolap. erre jon rahuzva egy koppeny amit befedunk egy lemezzel . lyukakk HEGESZTES stb. fontos hogy heggesztes es ne cinezes legyen.(a heggesztes inkabb pont vagy iv hegesztes hogy minel kevesbe egjen el az anyag) A fej also reszen levezetjuk sa szalakat a tengelyen addig a pontig amig el tudunk helyezni rajta 2 rez erintkezot elszigetelve a tengelytol. Uganaz az elv mint a motoroknal csak itt az erintkezo folyamatos. Erre 2 szenkefe kapcsolo 220. a tengelyfelfuggesztes kiegyensulyozas stb. ugy mint a tobbi esetbe. A FORGATO MOTOR meghalytasat es a melegito lap vezerleset is meg lehet oldani ho\ fordulatszabalyozoval ha ezek nincsenek is a cukor olvadasanak merteket lehet novelni vagy csokkenteni a nmotor ki es bekapcsolasaval. eggyenlore ennyi . gondold vegig es ha van kerdesed kerdezz batran en huzok legyet fulyni mert holnap megint van 120 Km-em sok sikert! ha sikerul ezt a tipust en lattam mukodve es jol megy . Ha lett volna idom megcsinalni mar az adodo problemakat is kikuszobolhettem volna Mindenesetre az utobbi idobe annyit nyaggatnak hogy mindenkeppen meg kellesz csinaljam en is . :yes:
(#) stefikeke válasza fegyverzoltan hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

azt meg elfelejtettem mondani hogy ehhez a tipushoz nem szukseges fem lemezbol legyen a gyujtoedeny es ha ketto felbol rakod ossze (akar fem, muanyag vagy mas)konnyeden leveheto es tisztithato!
(#) stefikeke válasza fegyverzoltan hozzászólására (») Máj 28, 2009 /

sikerult gyorsan osszerakjak egy rajzot ami utan fejlesztheted a te gepedet , remelem segit . ha nemm csinalsz masikat elektromos lappal ezen a rajzon akad nehany javitas. ha lehet a motorhoz szerezz vagy csinaltas egy fordulatszam szabajozot nagyon sokat segit a "vegeredmenynel". ha nem tudsz senkit aki oszeraklon egyett probald meg egy villamossagi szakuzletbenn , keressel teljesitmenyszabajozos kapcsolot. Csak ugyelj a teljesitmenyere ne legyen kissebb mint a motor felvett teljesitmenye .Ha van kerdesed a rajzal kapcsolatban csak batran.
(#) szököár hozzászólása Jún 1, 2009 /

Üdvözlök mindenkit. elöször vagyok itt, de olvastam töbször a fórumot, nagyon király
vattacukorgép készités házilag, egyszerünek látszik,
de mégis hogyan nekem van egy vattacukorgépem idehaza, hasznájuk minden hétvégén rendezvényeken ha valaki szeretne kérdéseire választ kapni szivesen válaszolok További szépnapot mindenkinek!!
(#) fegyverzoltan válasza szököár hozzászólására (») Jún 1, 2009 /

Üdv.Képet nem tudnál fel rakni róla? sokat segítene!
már az alu-t ki öntöttem hozzá !
most alu-ból szeretném mert a másik vas-ból van és ezt szeretném tökéletesíteni!
2 hét és itt a ballagás addigra kész kell hogy legyen!
(#) Norbert75 hozzászólása Jún 18, 2009 / 1

Sziasztok.
Új vagyok itt, de a fórumbeli leírások alapján sikerűlt építenem egy "működő" vattagépet.
Természetessen nem tökéletes a fej, mert sok cukor marad benne, és a vattát sem folyamatossan ontja, hanem szaggatva, kis csíkokban.
A meghajtó motor egy 230 voltos ablakventillátor volt valaha, (1300 RPM) csavarkötéssel rászereltem a rozsdamentes anyagokból összeállítot fejet.
PB gázos forrasztófejjel adom neki a meleget.
A kérdésem az lenne, hogy a fordulatszám mennyiben és miben befolyásolja a vatta készítést illetve a minőségét ?
Hogy tudom megakadályozni, hogy ne repkedjen ki egy marék cokor mielött a vatta képződik ? és közben ?(1,2 mm-es fűrésszel vágtam a csíkokat a fejbe.)
Előre is köszönöm a válaszokat.

Fényképeket és videót késöbb mellékelek.
(#) marci91 hozzászólása Jún 19, 2009 /

Fúú, nem semmi, hogy a téma mennyire érdekelt lett Még amikor indítottam, azt hittem, hogy sokan hülyének fognak nézni ezzel az ötlettel Még sajnos mindig nem tudtam nekilátni, mert a PB palack nem áll a rendelkezésemre. Viszont arra gondoltam, hogy vajon egy 90°-os meghajtással lehetne-e vajon átalakítani a készüléket úgy, hogy normál gáztüzhelyről müködjön? Végülis ez a forrás mindenkinek adott. Gondolok olyan megoldásra, hogy mint egy edényt, úgy rárakom a készüléket a tűzhelyre úgy hogy a láng pont a fejet érje, de mégis a meghajtást megtudjam oldani (esetleg felülről hajtani motorral, vagy derékszögben elvezetni a meghajtást). Sőt így még a szabályozás sem lenne külön probléma. Ezzel kapcsolatban kérnék egy kis segítséget. Köszönöm!
(#) HorváthDániel válasza szököár hozzászólására (») Júl 7, 2009 /

Kedves Szökőár!

Le tudná fényképezni a fejet? Esetleg tudna közölni egy gépészeti rajzot (skiccet) beméretezve? Köszönöm.
(#) HorváthDániel válasza marci91 hozzászólására (») Júl 7, 2009 /

Marci ötletén felbúzdulva tökéletesítettem az egy éve tervezett gépem (ami egy évig terv is maradt).
Odáig eljutottam:
- van gázláng alulról
- van forgatás
- volt fej (sárgaréz) 1mm-es furatokkal
- volt fej (ugyanaz) 1.5mm -es furatokkal
- volt fej (ugyanaz) 2mm-es furatokkal
- van fej (ugyanaz) 2mm-es furatokkal meg függőleges hornyokkal

Tapasztalat:
- A vattaképződés minimális, ráadásul az olvadék tönkreteszi a pamacsot
- párás időben nincs esély
- az oldalra kicspapódó olvadék nagyon forró (tényleg)
- De ha megszilárdul, tényleg csemege!

Mit ronthattam el?
Fordulatszám lenne alacsony?
Hornyok/furatok?
A fej átmérője 60mm.
A tál 480mm

Valakinek valamilyen ötlete? Nemsokára Buli lesz Szolnokon! Addigra működőképes állapotba akarom hozni.

Köszönöm.
(#) HorváthDániel válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 8, 2009 /

Szia!
Köszönöm.
Azt hiszem bevetem magam egy lakatosműhelybe, és csinálok egy másik fejet....

Lehet, hogy előbb a fordulatszámmal kellett volna kísérletezni?

(Abból lehet később kisebbet csinálni)
(#) HorváthDániel válasza marci91 hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Szia Marci!

Derékszög hajtást én régi (halott) flex-ekből szednék ki, vagy alakítanék át. Bár inkább a klasszikus vattacukorgép elrendezést alkalmaznám. (alul motor, tengely, fej) :yes:
Egy prototípusnak fából készített verzió is megteszi.

Vannak újabb tapasztalataim!
Mint azt többen sejtették, a fordulatszám és a hőmérséklet a legmeghatározóbb paraméter. Nekem eddig azért nem jött ki intenzív vatta, mert a fordulatszám alacsonyabb volt, mint 2000 1/min. A baj az volt, hogy a lyukakon át távozó olvadék (volt abban már szén is) nagyon alacsony sebességgel repült ki, és nem szálasodott, hanem nekicsapódott az edény falának. (Az is finom) Sajnos az edényem is csak 48 cm, így a max pamacsméret: kb 15 cm.
A hőmérséklet beállítása egy külön tudomány. Én először felfűtöm a fejet (gázláng), amikor meg már jönnek a "még-épp-nem-szén, de-már-karamell" szagok, akkor indítok, és leveszem takarékra.
Ma vettem a Tesco-ban Bolero italport, hát nagyon kíváncsi leszek a cola ízű fekete vattacukromra....

Üdv.

Dániel.
(#) marcell05 válasza HorváthDániel hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

szia !
Nekem van itthon gépem , a bolero por első osztályú ízadó de minimális színt ad. Ezt por ételfestékkel érjük el amit cukrász boltokban lehet beszerezni ! Nagyon kis mennyiséget szabad használni mert nagy mennyiségben keserű lesz a cukor!!!
Maszek gépem van s érdeklődve figyelem ezt a fórumot . A hőmérséklet és a fordulatszám a döntő tényező ez biztos.
(#) marcell05 válasza marcell05 hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Még egy fontos dolog !

Rendezvényre csak engedélyes gépet lehet kivinni mert az ANTSZ komoly büntetéseket ró ki. Csak rozsdamentes anyagból épített gépet lehet engedélyeztetni !
(#) Tök Ödön hozzászólása Júl 17, 2009 /

én eddig csak mechanikus vattacukor gépet láttam. akku, motor, forgo gázégöfej. hol itt az elektronika? ennek csak akkor lenne itt értelme ha valaki megoldaná mondjuk pic-kel, vagy eprommal.
(#) stefikeke válasza HorváthDániel hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

szia nem olyan regen mar kuldtem egy nagyjaboli rajzot az apro " titkokkal" a legtobb problemat ki lehet kuszobolni ha figyelmesen megnezed a rajzot. A fordulatszam szabajozast szinten meglehet oldani es ha jol emlekszem ezeket mind leirtam. Csak azert szoltam kozbe mert nem tudom hogy olvastad-e vagy sem ? HA igen akkor bocs a beleszolasert!
sok sikert
(#) Davyd14 hozzászólása Júl 31, 2009 /

Sziasztok!
A haverommal el találtuk hogy csinálunk egy Vatta cukor gépet. az odáig szép-jó de nem tudtunk adatok nélkül hozzáfogni ha valaki segítene azt nagyon megköszönném.
(#) Davyd14 válasza marci91 hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Üdv. izét hogy lehet fokozni a cukornak?Rendes házi kristály cukorral is lehet?Azért kérdem mert még ujj vagyok a témában.
Következő: »»   4 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem