Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Igen persze akartam is rakni, csak elfelejtettem.Egyenlőre a snubber körben lévő diódára nem rakok hűtést meg a kondi is mögé esett majd meglátjuk a próbák alatt, hogy szerepel a cuccos, ezek a megoldások aboszlúte nem véglegesek csakis próbák szerepét képezik. Az alul látható sávok elég vékonyak ezért 1,5mm-es rézdrótot beleforrasztok had birja az áramot.
Szia! Te aztán nem vesztegeted az idődet! Ha így haladsz ebben a hónapban meg is leszel a hegesztőddel.
Kísérletezni jó lesz.Még hiányzik a panelról 2 db. dióda,amik bent vannak,nem tudom olvasni a típust,jó nagyok méretre,értéküket nem látom.A kondik 1000 voltosak legyenek,még akkor is ha Wima gyártmány.Valamit nem értek,előző leveledben írod,megtekerted a főtrafót E65 magra,amit primernek megadtál az a 100A géphez elég csak (kicsit csodálkozom,hogy nehezen fért rá),bár nem tudom melyiket építed,a snubber viszont a 160A gépé,gondolom a 2x100 ohm a 47 ohm ellenállás akar lenni.Nem kifogásolok,tudom,nem a végleges verzió,csak hozzászóltam!
Én is építem a 3. gépemet,főtrafó U57 vasakból kész,fojtó kész,vezérlő kész,bemérve,már amennyire lehet szkóp nélkül,tápok kész,bordák megvannak,hővédelmet akarom még átalakítani (kísérlet),főpanel majdnem kész (snubberen gondolkodom),egyenirányító felfúrva kész,bár még 4 dióda hiányzik,és még két "fejlesztés" folyamatban (több funkció és többféle gyújtó fesz. kialakítása) ezekből még nem tudom mi lesz.Mindez egyenlőre kísérleti jelleggel összerakva mert még egyéb dolgokat is ki akarok próbálni.Minden alkatrész bontott,még nem költöttem 1 forintot sem,szeretnék összerakni egy olyat aminek az alkatrészeit könnyebb beszerezni,bontani,de vajon hol tudok szerezni 10x4 cm csillámlemezt 2 darabot (az IGBT-k meg lesznek "talpalva"),ez még hiányzik.
Üdv!
A piros kondik WIMA-típusok 1000V-ra a snubber részei. Ha jól megnézed a panelt a két szélső hely csak 2-2 láb oda jön be még ez a két dióda, ami pontosan DSEI30-06A 600V 37A és 35ns-os. Ilyen volt kéznél nem veszek bele kisebbet ![]() ![]()
Csillám lemezt a legkönnyebben ipari gépek külső fűtésénél használt fűtő burkolatokban találsz,arra van rátekerve a fűtőszál ill.ezzel van elszigetelve a fém burkolatoktól--legalábbis nekem még onnan van anno az "extrúderes" korszakomból.--De ha nem tudsz szerezni akkor küldök neked.
Csillámot legkönnyebben rossz mikrohullámú sütőből tudsz szerezni, azokban kb 10X8 cm-es darab van a magnetron és a melegítőtér között. Rossz mikró meg biztos van az ismerősöknek valahol elfekvőben.
Sziasztok!
Mostanában kapcsolódtam be ebbe témába, úgyhogy még a full 75 oldalnyi megelőző értekezéseket és az orosz szakirodalmat nem tudtam teljesen átnézni. Itthoni melókhoz gondolkozom egy közepes (max100...130A) inverter építésén a jó öreg Hetra helyett. Arra lennék kíváncsi, hogy a vasmagokat miből termelitek ki, vagy honnan szerzitek be? Mennyire kritikus a főtrafó anyaga? No meg azért a pwr félvezetők se nőnek minden kiszórt pc-tápban. Sokan írtátok, hogy 0HUF cash-outtal bírjátok megépíteni a cuccokat. Hűtőborda, graetz, elkó, telj. ellenállások, relé, doboz, kábelek stb vannak itthon, a táp-IC, RC elemk filléres dolog. De az IGBT-k és a Schottky-k elég húzósak, vasat meg ekkora teljesítményre még sehol nem találtam. Hol lehet bontható nyersanyaghoz jutni? köszi előre is... (bocs, ha ezek már min lerágott csontok 30...40 közötti oldalakon ![]() ![]() ![]()
Üdvözletem!
Holnap jutok szkóphoz és ha minden igaz délután próba is lesz a szerkentyűvel, de újra akarom tekerni a gate-leválasztó trafót és persze a mostaniban a légrést is kihagytam...ez magyarázat az 5,4V-os zener feszültségre ha jól gondolom. Találtam egy pont ide passzoló csévét a vasmagja pedig egy 25mm-es két szélén nincs légrés és középen 1-1mm azaz 2mm van ezzel lehetne próbálkozni vagy ne próbálkozzak és tegyek légrést a sima E25-re 0,5mm-t mindenhova ?
A 21 menet kicsit sok,kisebb lesz az indukció és kisebb lesz a gyújtófesz is..A primert nézhetem csak,az a 100A gépnek elég a szekunder meg bőven elég,az akár a 200A is képes lenne szakaszosan elvinni 10A/mm2-tel számolva.A snubber diódái szerintem,nem melegszenek különösebben,a tiéid biztosan nem,sosem néztem.Ezekből a diódákból,ha van elég,akár a kimeneti egyenirányítót is meg lehetne csinálni,5-5 db. elég is lenne a 160A géphez.A 2,5-ös pálcához a 100A gép elég szokott lenni,de nagymértékben befolyásolja a hegesztendő anyag vastagsága és minősége,de vedd figyelembe,hogy a gépet majdnem csúcson kell járatni,nem árt,ha van tartalék.Látom,készül az áramváltó is! Ha már a kísérletezésre rászántad magad volna néhány mondatom.A főpanelba tegyél 18V zénert,így 12-15V feszültséggel is kipróbálhatod a vezérlést,bár a 200 ohm -os ellenállások melegedni fognak,lehetne 300 ohmmal is próbálkozni,természetesen,IGBT-k nélkül.A kis ferrittrafót is figyelni,nem megy e telítésbe,esetleg,növelni +0,1mm a légrést,de nem is biztos,hogy kell.A panelodon látom az IRFD120 helyett is mást tettél,én is mást tettem a mostani panelomba,nevezetesen IRF630 van bent fektetve,van pár darab bontásból és miért ne.A snubber ügyben még nem döntöttem,hogy a 47 ohm-4,7nF vagy a 100 ohm-1nF párost építsem be.Agy kolléga a 160A gépbe is a 100 ohm-1nF párost rakja,azt mondja jó,hát nem tudom,szkóp nélkül semmit sem látok,bár e műszer kezelését és leolvasását is meg kéne tanulnom hozzá
![]()
Tegyél az E25-be 0,5mm légrést,azzal a másikkal ,ha megcsinálod DVM-mel nem fogsz többet mérni mint 3-4 voltot talán.Csak egy példa,saját tapasznyalatból, U I 25 magra csináltam az enyémet,4x35 menet,ahogy le van írva,betettem 0,5mm légrést,mérek és csodálkozom,4,78V a zénereken DVM-mel 12V tápnál , mit baltáztam el,szedem szét a trafót,nézem a magot és láss csodát,nem figyeltem eléggé,mert a mag már eleve légréses volt, 0,3mm ,összeraktam így,mérek,5,4V,nem fullad le,így hagytam.
Köszi a gyors választ, akkor rakok be légrést, holnap szkópon meglátjuk mi a helyzet. Én kisütő FET-nek IRF540-et tettem be, de akár 730-at is rakhatok, teljesen megfelelnek ezek is szerintem. Zenernek 18V-os van a BZX az 1,3W-os, igen a 200 ohm fűt rendesen
![]() ![]()
Üdvözöllek a fórumon!
Nem csodálkozom,hogy ekkora anyagot még nem tudtál átnézni,nekem hónapokig tartott. Transzformátornak csak ferrit anyagú magok jöhetnek szóba, a hagyományos vasmagok felejtősek,kivéve a segédtápot,ha az nem kapcsoló üzemű.Ilyen magot bontani nagy szerencse,rendelni,venni Vácról a Tali bt-től lehet http://www.tali-transformers.com/ ,itt a címet is megtalálod.Bontható nyersanyaghoz méh telepeken,lomtalanításokon ,tudomisén hol lehet,kinek milyen lehetősége akad,barátok ,szomszéd, stb.Van néhány félvezető aminek kicsit húzós az ára,sajna nincs más út.Kérdezz,szívesen válaszolunk,ha tudunk!
A nagyobbik gépemben 230/15V AC fesz trafó van,egyenrángatva,kondival megnyomva kb 20 voltról megy a 12V stabkocka,+ a 3V dropt az 15V,ebből adódóan ez a táp még akkor is biztosan adja a 12V stabilt,ha a helyi fesz esés a gépnél 20%-os lenne ami olyan 180V AC lenne a hosszú hosszabbító és egyéb okok miatt.A kisebbikben egy kapcs. üzemű táp van,az még 160V AC esetén is adja a 12V stabilt,mindkettőt kipróbáltam.Én nem szeretem,ha a táp kihegyezett és éppen hogy csak elég,és nem volt szempont,hogy a gép 15 dekával könnyebb vagy nehezebb lesz,még sem 50 kiló.A 15V ideálisabb az IGBT-k vezérléséhez,de köztes értékekkel is lehet próbálkozni.
Okés, köszi megint csak a gyors választ. Na én hülye agyammal összeraktam múltkor egy csepp pillanatragasztóval az E25-öt most meg mikrózni kellett, hogy nagy nehezen szét bírjam szedni, találtam keménypapírt 0,5mm-es bevágom aztán berakom meglátjuk. Szerintem is teljesen mindegy az a 15 deka ide vagy oda inkább stabilan menjen minden körülmény között!
Még egy gondolat a diódákkal kapcsolatban.Írtad,hogy a gyáriban csak kettő volt,igen,de az egy rezonáns teljes hidas gép volt ahogy írtad,annak két szekunder tekercse volt,hol ez,hol az dolgozott és összességében a két dióda a 160A tudta,de most csak egy irányban száll a ménkű,nem keverni a kétféle egyenrángató megoldást mert beírok ám egy fekete pontot!
![]()
A főtrafóval kapcsolatban találsz a fórumon általam feltett képet és egy kolléga véleményét is idézem,csak nem emlékszem az oldalszámra,aki régi fekete-fehér TV sorkimenő U57 magokra készített főtrafót,most én is csináltam ilyet,de még nem próbáltam.Olvasd el.
Rendben Mester
![]() ![]()
Mivel a nagyobbik gépet is visszavettem 130A-ra ezért mindkettőnél 3x1,5mm2 kábelt használok.A mostani,ha majd megkészül,ezt meghagyom 150-160A áramra,ide a hálózati kábel 3x2,5mm2 lesz.
Rendben, nekem is másfeles van. Akkor neki is állok a leválasztót újra tekerni szépen. Holnap a szkópábrákat mutatom. Üdv
Ok, köszi a supportot.
![]() Egyelőre nyersanyagilag a trafóra nem találtam forrást, most a Tali Bt.-nek is írtam egy mailt. Az orosz eredetű kapcsolást néztem ki. (3845 tápícé, IR gyártmányú végtelenáramú IGBT-k E65 vassal, +2x 555-ös kiegészítés, meg a "ragasztáscsillapító" optós kapocsfeszfigyelő; végülis pont a ragasztás miatt álltam rá a témára, a hetrával 3-4 alkalommal mindig leragadok új pálcánál...) Próbálom megemészteni a szakirodalmat. ![]()
Üdv!
Na pár fettel és pár diódával szegényebb lettem, tapasztalattal gazdagabb. Első körben néztük minden okés volt, aztán a lemágnesező dióda 1N5819 szétment ez magával rántotta a fetet is. Kicseréltem őket megint csak melegedett a dióda.... Beraktunk egy böszme állat diódát így már jó volt, ezt vajon mi okozhatta? A két IGBT-re menő gate jelet beültetett IGBT-kkel mértem, hogy lássuk a gate kapacitással terhelve mit szól az áramkör, a kisütő fet-ek langyosodtak, a 200ohm fűt rendesen, minden más hideg. Íme a szkóp ábra mindkét IGBT párhoz is mértem teljesen ugyanazok a jelek. Van benne egy jó nagy tüske az indulásnál, meg egy kis hullám lennt, de szerintem ettől mennie kell. Szerintetek?
Beneztem egy pillanatra ide.
Szerintem a meghajto trafo induktivitasa tul kicsi-legres tul nagy, ezert tul nagy lemagnesezo aramok lepnek fel es ez kinyirja a diodat ha az kicsi. Lehet a tuskek is ezert ekkorak? Bocs az ekezetekert, de ezen a Francia billentyuzeten a betuket is alig talalom...
Lehetséges, tegnap 0,5mm-es légrést raktam bele. Ezek előtt nem volt baj a diódával, a vasmagot pc-táp szűrőkből szedtem ezek az E25-ösök, akkor meg nézem holnap kisebb légréssel is. Habár a felfutóélen lévő tüske még jó is legalább kinyitja az IGBT-ket
![]()
Erre a FET-re vessetek egy pillantást. Mi bírná tovább a FET vagy a megszakító?
![]()
Légrés csak az E-I magba kell! Az E-E magba nem kell egyáltalán! Én E 20-as magot használtam legutóbb ami légrés nélkül jó! Légréssel nekem is eldurrant az 1n-es dióda!
Köszi szépen a választ. Akkor holnap újra átrágom mi a szitu szkópon.
Sziasztok!
Kaptam a Tali bt-től árakat. Ezek a magok ugye megfelelnek a célnak? E 65/27 3C90 990,- Ft / db + Áfa ( 2 db / trafó) E 65 cséve 165,- Ft / db + Áfa EF 25 0,5 mm lgr 177,- Ft / gr +Áfa EF 25cséve 86,- Ft / db + Áfa
Ütős!
Nos lehet én vagyok tájékozatlan, de mit jelent a TBD az adatok helyén? Jónéhány adatlapon átrágtam már magam, de még nem láttam ilyet... Kicsit a recept-könyvekben írt: 'kinek ízlése szerint' megjegyzésre emlékeztet ![]()
Jó árnak tűnik.
Bár, ha most vennék... én U93-76-30 -as magot vennék. Igaz, hogy egy nullát még utána tesznek a számlán, de garantált a siker. Nincs helyprobléma, és bírja szuflával.
To Be Determined azthiszem meghatározás alatt. Na ma megnézegettem légrés nélkül a cuccost. Nem melegszik semmi, minden a helyén van, most nemsokára rákapcsolom a hálózatot és beszámolok az eredményekről. Üdv
|
Bejelentkezés
Hirdetés |