Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED rákötése 230V-ra

Témaindító: Laci4, idő: Nov 30, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 83
(#) _JANI_ válasza TomiFilth hozzászólására (») Feb 16, 2009 /

Ismét két gyöngyszemmel lettünk gazdagabbak!
(#) Sebi válasza TomiFilth hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

Én még elhagynám az R4-et is, hiszen - fehér LED-ek esetén - 8*4,2V=33,6V -nál nagyobb fesz sosem marad az elkón. A bekapcsolási áramlökés is kisebb, ha nem nulláról kell feltölteni a 100mikróst...
(#) TomiFilth válasza Sebi hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

Egyébként én is elhagytam azt az ellenállást, nincs már benne.
(#) TomiFilth válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

Töröljem ki őket?

... éa ha valakinek 15 év múlva pont ezekre lesz szüksége?
(#) _JANI_ válasza TomiFilth hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

Szó sem lehet róla, hogy töröld vagy töröltesd!

Egy jó rajzot és egy jó kiszámítási példát nem kellene az enyészetnek átadni!!!

( )
(#) ZPKing hozzászólása Márc 3, 2009 /

Sziasztok!
Ezt a kapcsolást szeretném megépíteni
5 ilyen Ledhez.
A Zener értékét cserélném 24V osra az jó?
ha igen hány W-os zener kell mert van több féle is?
Ugye ez működőképes rajz és nem lesz beleőle gáz
és nem öli meg a ledeket ha rendesen rakom össze?
Köszi
(#) _JANI_ válasza ZPKing hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

A
Idézet:
„(#373597) TomiFilth”
által kiszámolt érékek szerint jó lesz neked is a kapcsolás. A zéner feszültsége is amit megadtál az is ok :yes: . Mivel a zénernek nem kell üzemszerűen nagy teljesítményt elemészteni, ( inkább biztonsági ok miatt lett beépítve) ezért szerintem 0.5W-os bőven elég kell legyen...

De érdemes megvárnod azok véleményét is akik már megépítették a kapcsolást...
(#) rognork hozzászólása Márc 24, 2009 /

Hello,

ezekben a kapcsolásokban AC oldalon fóila kondit kell használni, ugye?

köszi
(#) Sebi válasza rognork hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Legbiztonságosabb az X2 típusú, 275V 50Hz-re tervezett, de legalább 600V DC-re méretezett fólia, fémezett papír is beválhat, bár a mérete nagyobb, mint az X2-esé. (zavarszűrőkben is ezt használják)
(#) rognork válasza Sebi hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Na a HEStore-on csak 10 nF-os X2-est találtam, viszont ezt néztem ki. Megfelel az is? Az X2 mit jelent?
(#) rognork válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Akkor tegyek rá egy durván túlméretezettet, oszt csókolom? Van is 630V-os 680 nF-os. Vagy a másik, amit hallottam: ha két 400V-os 1 mikróst sorba kötök, akkor a kapacitása lemegy a felére, viszont 800V szigetelése lesz? Hogyisvanez?
(#) potyo válasza rognork hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Inkább a 630V-ost használd. Nem biztos, hogy a feszültség egyformán oszlik meg a sorosan kapcsolt kondenzátorokon.
(#) didyman válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

No, ha ezt levezeted a kondira alapozva, akkor van egy söröd )
(#) _JANI_ válasza rognork hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Igen úgy van! Az eredő kapacitás feleződik, s a feszültségek összeadódik...
(#) didyman válasza rognork hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Kapacitások sorbakötésekor az érték a két kondi reciprokösszege lesz, míg a kapocsfeszültségek a kapacitásokkal fordított arányosságban oszlanak meg (ugyanaz a Q töltésmennyiség fog felgyűlni a fegyverzeteken), vagy ha így jobban érthető, a kapacitív reaktanciákkal egyenes arányosságban feszültségosztoznak. Mivel a kondik kapacitásában nagy eltérések adódhatnak és feltöltésük-kisülésük időgörbéi se azonosak, így illik az osztót ellenállásokkal is "megerősíteni".
Az eredő kapacitás csökkenése soros kötéskor könnyen belátható, hiszen ugyanakkora töltésmennyiség lesz az eredő kapacitáson, mint a két külön kapacitáson, ez pedig az eredő kapocsfeszültség és a Q=C*U miatt alacsonyabb kapacitást jelent.
A feszültségtűrés növekedése pedig abból fakad, hogy ugyanazt a fegyverzetet, ha kétszer egymás után rakod, akkor nyilván a kétszeresére növelted annak eredő átütési szilárdságát is.
(#) rognork válasza didyman hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Teljesen világos, köszi!
(#) Adamyno hozzászólása Ápr 5, 2009 /

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy vannak itt ezek a kapcsolások a mellékletben. Az alsó sorban ugye 15K-s ellenállás van csak simán és mehet a 230-ra.

Ugye így le megy az áram olyan 20mA körülire. De mi van a feszültséggel? Az ilyenkor nem számít?

Ha mondjuk a LED-ekből több kellene, akkor gondolom az ellenállást átméretezem és kész.

A kondis megoldás nekem biztonságosabbnak tűnik, de nem tudom, mit kell változtatni, ha mondjuk 100 LED-et akarok rákötni...

Köszi a segítséget!
(#) vizor válasza Adamyno hozzászólására (») Ápr 5, 2009 /

A LED-en esik a saját magának szükséges nyitófeszültsége és a többi a 15K-s ellenálláson esik. Ezért kell a megfelelő terhelhetőségű ellenállást választani, ami a rajzon 8W, P=U*I.
(#) Sebi válasza Adamyno hozzászólására (») Ápr 5, 2009 /

100db fehér LED már 430V (!) körüli feszt igényel, ha sorbakötöd őket. A 230V egyenirányítva, pufferrel is csak 320V körüli lesz. Ha egy áramgenerátorral táplálod, amin hagysz 20V körüli feszültség-esést (hálózati fesz ingadozás kivédésére), akkor 68db fehér leddel már egész szép fényt fogsz produkálni, kevés veszteség (melegedés) mellett.
(#) Adamyno válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 5, 2009 /

Jól látom, hogy 4,3 V-al számoltál? Én 2 körül szoktam számolni, de van nekem 1-2 fehér ledem, azokat 3 V-al működtetem ellenállás nélkül és nincsen bajuk. :miaz:

Na mind1, ez már részletkérdés, gondolom típustól is függ valamennyire.

Van egy másik kapcsolási rajzom, azt is még itt találtam a fórumon. Szintén alsó sor, a kondit elírták, az szerintem 600V.
Csak azt nem értem, hogy az a 220n-os kondi miért kell oda.
Igazából az lenne a legjobb, hogy sorba bekötni a LEDeket, annyit amennyit csak lehet. Akkor ellenállás se kellene ugye?

Ha több LEDet rakok bele, akkor min kell változtatni?

Van egy olyan érzésem, hogy a 100 mikros kondit kell növelni, csak azt nem tudom, hogy mennyire.

ledes.gif

(#) Sebi válasza Adamyno hozzászólására (») Ápr 5, 2009 /

Jól gondolkodsz, de van benne hiba: ahhoz, hogy egy ellenállás (vagy kondi - váltóáramon) áramgenerátor-szerűen viselkedjék - minél nagyobb feszültségnek kell rajta esnie. Tehát az nem járható út, hogy kis feszültséget ejtesz a kondin, mert egyrészt óriási kondi kell (aminek a tranziens viselkedése gondot jelent). Ellenállással nem annyira kritikus a dolog, de kis fesz-esésnél (ami a melegedés miatt is kívánatos) már nem hasonlít az áramgenerátorra: láthatóak lesznek a hálózati feszültség változásai a fényerőn. Persze stabilizálással lehet ezen is segíteni.

A LED-ek nyitófeszültsége típustól, színtől, rajta átfolyó áramtól és a hőmérséklettől egyaránt függ. Mivel a katalógus max. megengedett áramot tüntet fel, ezt kell alapul venni, ezt pedig - ha közel a sorosan kapcsolt LED-ek nyitófeszének összege a tápfeszhez - csak áramgenerátorral lehet korrekten megoldani.

"Csak azt nem értem, hogy az a 220n-os kondi miért kell oda." Mert ez az előtét "ellenállás" ami nem melegszik. 50Hzen kiszámolható mekkora az Xc - kapacitív rektancia.

"a kondit elírták, az szerintem 600V. " valóban csak egy rajzon szerepel a 250V előtt, hogy AC - ezzel az X2 típusú kifejezetten 50Hz váltóra tervezett kondira utal. Egyes típusok közül a 600V-os valóban jól tűri az 50Hz-et is.
(#) Adamyno válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 5, 2009 /

Na okés, így már értem a dolgot, mert tanultam, csak már rég volt és nem nagyon foglalkoztam vele. Gyengeáramot használok.

Köszi szépen!
(#) rognork hozzászólása Máj 16, 2009 /

Hali,

nem tudtam 600VDC X2-es kondit venni, csak ilyeneket:
REMIX C223 1µF K 250V - X2
BC MKP 0232 470nF 275V~ X2 (kis betűvel 250V).
Nem tudom mennyi a DC szigetelésük.
Kössem inkább sorba?
(#) fongab válasza rognork hozzászólására (») Máj 16, 2009 /

Szia
Ha, sorba kötöd a kondenzátort, a kapacitás feleződik, a feszültség, kétszeresére emelkedik.
DE, hogy ez a feszültség, a két kondenzátoron egyenletes legyen, a kondenzátor lábaira, párhuzamosan kössél egy, egy, ~ 0,5 Mohm os ellenállást.
üdv.
(#) Skip hozzászólása Máj 16, 2009 /

Sziasztok

Itthon a szobámba szeretnék úgy kb. 90-100 db ledből csinálni világítást. Néhány kérdésem lenne.

-először a plafonon egymástól egyenlő távolságban lévő csíkokba szerettem volna elhelyezni de elkezdtem gondolkodni(sajnos a fizikával azon belül a fénytannal nem vagyok túl jól), hogy mi lenne ha a szoba közepére raknám egy kupacra az összeset úgy, hogy különböző szögben állnak a ledek. Vajon melyikkel lehetne nagyobb fényhatást elérni?

-másik dolog a vezetékezéssel kapcsolatos. a greatz után milyen vastag vezetékkel kéne dolgozni?

fejembe van még csak meg az itt talált kapcsolások alapján a dolog. Készítek róla rajzot és majd kikérem a nálam okosabbak véleményét
így látatlanba arra gondoltam, hogy 30 ledet kötnék sorba és kellene 3 párhuzamos ág.
nah most az lenne előnyösebb ha mind a 3 at külön kondival illetve greatzel ellátom, vagy egy kondi illetve egy greatz után párhuzamosan rá rakhatom-e a 3szor30 ledet?!
a ledeket íbélyről rendeltem és ezek a főbb adatai:

nyitó fesz: 3-3,2 V
max áram: 20mA folyamatos (50mA lenne 10%os kitöltéssel)
fényerő: 16000-18000mCd

akkor jelen esetbe esne kb 90-100V a ledeken. maradékra kiszámolom a kondi méretét.
110-120V körüli zéner létezik? illetve milyen védő ellenállás kellene a Zénerrel sorba?

Nagyon köszönöm előre is! majd a rajzot meg megcsinálom és zargatlak majd vele titeket!
Skip
(#) rognork válasza fongab hozzászólására (») Máj 16, 2009 /

Oké, köszi,

inkább az érdekel, hogy a 275V-os kondi nem jó-e alapból sorba kötés nélkül.
(#) Skip válasza rognork hozzászólására (») Máj 16, 2009 /

DC 275 biztos, hogy nem jó! mivel U csúcs az 325 V körül van! a kondi nem bírná!
(#) Adamyno válasza Skip hozzászólására (») Máj 17, 2009 /

Én is gondoltam már arraa, amire te, hogy LED-ekkel világítsam be a szobát. Egy nyáklapot kimaratok vagy többet (attól függ, mekkora hely kell neki) aztán rá a LEDeket és az esetleges elektronikát és kész. De miért nem kötöd mindet sorba? 230-ig.. akkor elvileg elég lenne egy védő ellenállás az Umax ellen meg talán egy kondi. Én csináltam egy próbát 2 LED-el meg egy 15K(10W) ellenállással párhuzamosan kötöttem őket, csak ellentétesen, így oda-vissza folyik rajta az áram. az 50 HZ annyira nem zavaró, de kondis megoldás valóban jobb lenne, mert jobban terhelhető. Az a bajom nekem is, hogy ha tudnám, hogy kell összerakni, akkor már rég meglenne...
(#) Adamyno hozzászólása Máj 18, 2009 /

azt számoltam, hogy ha 20mA-es LED ből párhuzamosan kötnék 10-10et fordított polaritással, akkor 1650 Ohmos ellenállás kell. Csak az vele a problémám, hogy 65W. Jól számoltam? Egyáltalán létezik ilyen?

Ha a mostani 15K ellenállásra sorba kötök mondjuk 25-25 db LED-et, (most 1-1 van rajta) akkor elvileg maradhat is, csak nem fog annyira melegedni ugye?
(#) Skip válasza Adamyno hozzászólására (») Máj 18, 2009 /

ezért nem nyerő ebben a formában a sima előtét ellenállás. tényleg 65W os kéne oda de az is melegedne, mint a kazán. Réteg ellenállásból ilyent kapni tuti nem lehet! meg akkora lenne mint a fél szoba! egyik nap megrajzolom, hogy hogyan terveztem megoldani és majd hátha valaki meglesi és le ellenőrzi! és akkor majd kiderül az igazság
Skip
Következő: »»   12 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem