Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   147 / 842
(#) brezinajanika válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Igen vannak és szerintem még lesznek is gondok,de megpróbálom őket minnél hamarabb orvosolni...és egyre többet tanulok,hogy mi-mit-hogy-miért csinál .
(#) karesz01 hozzászólása Máj 22, 2009 /
 
Sziasztok! Megépítettem a PIONEER féle stabil tápot.
Csak van vele egy kis hiba bekapcsolom és a fesz mérőm kiakad és akárhogy állítgatom a potit a trimmert is meg sem moccan !
Mi lehet a gond a nyák jó 6x átnéztem alkatrészek jok 6 szor szétszedtem ujra összeraktam? IC új?
(#) Alkotó hozzászólása Máj 22, 2009 /
 
Nem tudom hiteles-e az elnevezés de itt többen PIONEER nevéhez kapcsolják ezt a tápegységet.
Ehhez csináltam én is egy tervet. Ez szerintem jóval átgondoltabb, mint a korábbiak bármelyike, de ettől még CSAK TERV! Ellenőrizni kell!

Az IC tokon belül átrendeztem az egyes erősítőket, és R6-ot a stabilizált pontra kötöttem. Majd egy rajzot is csinálok, de csak szép sorban mindent.

Mellékelve az első változat.

Alkotó
(#) Pioneer válasza karesz01 hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
Szia!
Elsősorban nézd meg, hogy a D1 diódát nem fordítva kötötted-e be. Mekkora a tápfeszültség az IC 4-es és 11-es lábán. Mekkora a referencia feszültséget mérsz az IC 7-es lábán.
Hirtelen ennyi jutott eszembe.
(#) Pioneer válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
Megtisztelő, hogy az én nevemhez fűzik ezt a kapcsolást , de én csak egy régi rádiótechnikás kapcsolást rajzoltam át szebbé és áttekinthetőbbé. Na meg egy icipicit átalakítottam.
Kíváncsian várom az átalakításról a rajzot.
(#) nagy hoho válasza lidi hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
Helló ! Közben átnéztem a készletet és találtam négy db olyan kijelzőt amin nincs fólia. Tehát keresztül látok rajta,csak a polarizációs fólia van rajta. Tettem mögé sárga fluoreszensz tapétát , meg világítottam hátulról és teljes a siker ,mint a gyári.
(#) dB_Thunder hozzászólása Máj 22, 2009 /
 
Húúú srácok!
Kicsit nehezen szülöm ezt a nyákot, mert közbe ki kell még azt is találni, hogy és mivel legyenek kapcsolva a DVM-ek és az egyéb funkciók(pl:"trafóleágazásváltó", hővédelem... DVM illesztő és váltó..) mivel ezek a kacatok is a táp fő nyákján lesznek elhelyezve.
Elsőnek nyomógombokra szavaztam de ahhoz még sokminden kell, flip-flop hogy kapcsoló legyen, aztán még analóg kapcsolók (amire nemigen akartam mért jelet küldeni a pontosság miatt), vagy mikro relék..De találtam elfogadható áron pici 2 áramkörös váltókapcsolót, úgyhogy azzal lesz kivitelezve.. bár így nem lesz olyan szép ez előlap....
(#) proli007 válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 23, 2009 /
 
Hello!
Én a feszültség szabályzó bemenetét (R14) áttenném a biztosíték másik oldalára, hogy ne rongálja, annak átmeneti ellenállása a stabilitási tényezőt.
üdv! proli007
(#) Attila86 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 23, 2009 /
 
Ez esetben akkor én betennék egy nagy értékű ellenállást az olvadó biztosítóval párhuzamosan, hogyha kiolvad, a szabályozókör akkor se élhessen annyira önálló életet.
Bár ez nem annyira fontos igazából, na de csak 1db ellenállásba kerül.
(#) Carter hozzászólása Máj 23, 2009 /
 
Sziasztok!
Megépítettem ezt a kapcsolást. Nagyszerűen működik, egy dolgot kivéve. 3A-nél többet nem hajlandó kiadni magából a szerkezet. Hiába állítom a nyákon a potit a kimeneti áram mindig max 3A. Létezik hogy amiatt lenne ez mert 2n3054 helyett BD239et tettem be? A kapcsolást 24V-ról üzemel ( a trafom 130Wos)
(#) slogan válasza Carter hozzászólására (») Máj 23, 2009 /
 
A trimmert fel tekerted ?
(#) Pioneer válasza Carter hozzászólására (») Máj 23, 2009 /
 
Szia!
Már többször tárgyaltuk itt, hogy ez a kapcsolás így ahogy van, nem képes 3A-nél nagyobb áramra. Valószínűleg a szerző annak idején ezt elírta.
Gondolj csak bele, a D2 diódán kb. 0,6V esik, tehát az Rx ellenálláson sem eshet nagyobb feszültség a maximális áram kinyerésekor. 5A esetén a 0,2ohm -os Rx ellenálláson 1V feszültség esne. Ahhoz, hogy ki tudjunk csikarni ebből a kapcsolásból 5A-t, az Rx értékét 0,12ohm -ra kell változtatni.
A másik hiba ebben a kapcsolásban, hogy a P3 trimmer rossz helyen van, mert így a minimális áramkorlátot tudjuk csak szabályozni. A megoldás, hogy a P3 trimmert a P1 potméter 9-es lába és az R12-es ellenállás közé kell tenni.
(#) Carter válasza Pioneer hozzászólására (») Máj 23, 2009 /
 
Köszönöm a kimerítő választ. Akkor így jó lesz? (csatolva)

edited.gif
    
(#) Pioneer válasza Carter hozzászólására (») Máj 23, 2009 /
 
Szívesen.
Igen úgy jó lesz.
(#) Alkotó válasza Pioneer hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Szia!

1. Melyik rádiótechnikában van az "eredeti"?

2. Már az utolsó alkatrészek beültetetésénél tartok, és pár helyen eltér a rajzod alkatrészeinek értéke. Méghozzá elég alaposan.
- R7 eredetin 220ohm, nálad a sima átrajozlaton 620ohm, majd a túlfeszített rajzon már csak 82ohm
- R14 eredetin 220k, nálad 150k
- R6 eredetin 22k, átrajzolatodon szintén 22k, a túlfeszített rajzon már csak 6,2k

Tapasztalatok alapján módosítottál az értékeken? Vagy csak úgy érezted jobb lesz így?

Alkotó
(#) pbalazs válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Eredetileg a '85-ös RT évkönyvben van.
(#) Pioneer válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Az R7 és az R6 alkatrészeknek az értéke függ a bemenő tápfeszültség értékétől. Az R14 értéke, pedig a kinyerni kívánt tápfesz értékétől függ.
Az R7 ellenállás értéke attól függ mekkora feszültséget kell eldisszipálnunk, pl. 35V bejövő feszültség és a ZPD27 27V-os zenerdióda esetében 8V-ot kell eldisszipánunk 5-15mA mellett (mivel ez a típusú zener ekkora maximális áramot visel el) ami kb. 560 - 1600ohm ellenállás értéket eredményez.
Az R14 - R8 feszültségosztó, a maximális kimenő feszültségért felelős, ezért van a túlhajtott kapcsolásban 220kohm értékű R14.
Az R6 - R10 feszültségosztó az áramkorlátled működéséért felelős. Itt a műveleti erősítő komparátor módban van és a nem invertált bemeneten kell valamivel kisebb feszültséget előállítani, mint a D jelű műveleti erősítő kimenetén van, ami alap esetben a műveleti erősítő maximális kimenő feszültsége.
Tehát ezeket az értékeket mindig ki kell számolni, ha a feszültség értékek mások.
(#) Alkotó hozzászólása Máj 24, 2009 /
 
Összeraktam egy tesztpéldányt, ebből (most már véglegesen) PIENEER féle tápegységből. Fotó mellékelve.

Én elsőre az eredeti alkatrészértékekkel csináltam mindent. A trafó jobb híján a Wellerem trafója volt (amit már egyébként se használok, mert annak a pákának már lejárt az ideje). Ennek most megmértem, 25,2V a váltó feszültsége (Üresen), de mivel vacak kis 63W-os szerkezet, így szépen leesett 29,9V-ra az egyenfeszültség, mikor a tápegységet megterheltem egy kicsit.

Elsőre indult, minden funkció működik. A feszültség 24,6V-ra állítható maximum. Ha beterhelem, akkor pillanatra leesik a feszültség, de azonnal visszaáll a beállított értékre, méghozzá hajszál pontosan. (Ez azért sem kis dolog, mert nálam a trafó feszültsége is erősen esik a terhelés hatására)
Az áram már érdekesebb téma. Ha egy terhelést teszek rá (ez most nálam 6db párhuzamosan kötött, 10W/24V-os szofita izzó volt, akkor szépen tudom mérni az azon folyó áramot (2,32A ha 24V a kimenő feszültség). Ha az áramkorlátot csökkentem, a töréspont után kigyullad a led, és szépen halványodnak az izzók, csökken az áram. Ez szerintem teljesen normális működés. Viszont itt jön ami nagyon zavaró. Ha rövidre zárom a kimenetet az árammérővel, akkor beáll 0,65A-re az érték, és hiába tekergetem a potikat, nem változik sehová. Ha leveszem a kimenetről az árammérőt, terheléssel megint minden hibátlan.

Ez elsősorban azért zavaró, mert az eddigi számos tápegységemet természetes módon lehet rövidrezárni az árammérővel, hogy be lehessen állítani a tényleges áramkorlátot.
Tehát a kérdés, miért csinálja ezt? (csak óvatosan jegyzem meg, hogy a műszerem árammérője néha szokott vacakolni, de itt simán méri a jó értéket terheléssel, tehát rövidzárként is valószínűleg jól mér)

Várom a jelenségre az ötleteket.

PIONEER! Köszi a válaszokat.

Alkotó



DSCF7685.JPG
    
(#) belganarancs válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Szia! El tudnád nekem küldeni mailben a nyáktervedet?Nagyon pöpec lett! Üdv!
(#) Attila86 válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Idézet:
„Ha beterhelem, akkor pillanatra leesik a feszültség, de azonnal visszaáll a beállított értékre”


Ilyet nem lenne 'illő' művelnie. Az nagyon lassú, hogyha látsz a műszeren változást, mert egy mintavétel (a műszerre gondolok) nagyon sok idő. Ha a szabályozókör ennyire lassan képes reagálni, akkor az semmiképp sem jó, mert az alatt a kis idő alatt vígan elfüstölhet az élesztendő áramkörben valami.
Fel kellene gyorsítani a szabályozó kört, vagy ha lassítja valami akkor azt megszüntetni.

Idézet:
„Ha az áramkorlátot csökkentem, a töréspont után kigyullad a led, és szépen halványodnak az izzók, csökken az áram. Ez szerintem teljesen normális működés.”


Igen, így is kell működnie.
(#) Alkotó válasza pbalazs hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Nos, én megnéztem. Van ugyan benne egy tápegység (több is), de nem ez! Téves az információd! Ha esetleg én bénáztam el, mond meg légyszives melyik oldalon van benne.

Alkotó
(#) Pioneer válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Szia!
Szívesen.
Ennél a tápegységnél nem lehet rövidre zárt kimenet mellett az áramot beállítani, kénytelen leszel műterhelést használni.
(#) Alkotó válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Ez csak ez tesztpéldány. A terhelésre a digitális multiméteren is csökken a feszültség (tehát nem is csak egy pillanatról van szó), de ennek valószínüleg a trafó az oka, amin ilyenkor annyira is leeshet a feszültség, hogy mondjuk az IC tápjának stabilitása is meginog. De ez csak ideiglenes, éppen ez volt kéznél. Nem lett volna tisztességes egy másik stabilizátorról járatni a mérések alatt (élesztéskor arról ment). Persze belátom, ez a kis trafó is elég ciki.

Alkotó
(#) Pioneer válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Idézet:
„Ha beterhelem, akkor pillanatra leesik a feszültség, de azonnal visszaáll a beállított értékre”

Ha jól láttam, Alkotó izzókkal terhelte a kimenetet, így a hideg wolframszál esetén nagy volt a pillanatnyi áramfelvétel, működésbe lépett egy pillanatra az áramkorlát és ezért volt a leeső feszültség.
Javítsatok ki, ha hülyeséget írtam volna.
(#) Alkotó válasza belganarancs hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
A terv már fenn van ezen a fórumon. Itt megtalálod. De ha neked az szimpatikusabb, akár külön is leküldhetem. Ha ezt akarod szólj.

Azóta csak annyi változott, hogy már ki is próbáltam.

Alkotó
(#) Attila86 válasza Pioneer hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Nem, ez nem hülyeség. Lehetséges, főleg hogyha az áramkorlát le volt tekerve.
A trafó akkor lehet a ludas, hogyha a kimenő feszültség a bemenőhöz közel volt. De akkor tényleg a trafó okozta, nem a tápegység.
(#) Alkotó válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Úgylehet, mindkét jelenség külön-külön is igaz, meg együtt is okozzák ezt a hatást.

De miért nem tudok "hiteles" áramot mérni, ha rövidre zárom a kimenetet egy árammérővel?? Ez kulcsfontosságú funkció lenne számomra! Erre nincs valami ötlet?

Alkotó
(#) Attila86 válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Kicsit OFF, de valóban "hiteles" áramot sajnos nem tudsz mérni digimultival. Elmászik az mindenfele...
Ezért építek én most precíziós árammérőt kb 90000Ft-nyi alkatrészből.
(#) Alkotó válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Azért ennyire "hiteles" nekem nem kell ide. Sőt nálam az áram értékek általában sosem kritikusak, +-10-20% hiba még elmegy. Persze én elsősorban hang és fény-technikával foglalkozok, ennek függvényében kell értékelni a mondottakat.

Viszont itt "leáll" a tápegység (gondolom). De miért teszi ezt? Vagy mi kerülte el a figyelmem?
És mint említettem, nekem számos egyéb tápegységem is van, amelyek mindegyikén használható ez a módszer.

Alkotó


(#) Pioneer válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Valószínűleg azért, mert rövidzár esetén nem tud olyan kicsi feszültséget beállítani, amit mérni is tudna.
Mivel a nullával való szorzás osztás, mindig nullát eredményez. Ohm törvénye szerint, ha az R=0, akkor akár az áramot, akár a feszültséget akarjuk kiszámolni, a végeredmény nulla lesz.
Következő: »»   147 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem