Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Ja a képeket elhagytam, a tömörített fájlban több terv van!!!
Leírhatnád milyen alkatrészek kellenek, hátha valakinek van otthon plussz belőle és tudna küldeni Neked.
Annyira nem fontos valahogyan megoldom, és nem tudnám meghálálni, esetleg ha csak valakinek nincsen szüksége cinre (forrasztó ón), a haverom kábelgyárba dolgozik és már vagy 3 -2 kg cint adott nekem, jó minőségű, benne van a gyanta is, és még fog adni! amúgy DVD lejátszóból a táp nem jó segédtápnak a hegesztőhöz?
![]() ![]()
A főpanellel gondok lesznek, túl nagyok a hurkok benne, működni működhet, de nem jól.
A vezérlőpanelt se ártana újra tervezni, ott is van pár hurok amitől megbolondulhat... Másrészt mekkora gép ez hogy 6 db igbt kell bele? Ha lesz időm berajzolgatom mik a problémák.
Valamiben talán én is tudok segíteni csak sorold fel mire van szükséged.
Szia!
Hálás köszönet értük ![]() ![]()
Ne tedd bele azt a két módosítást,nem ütne át,de zavart okoz! Látom,szeretted volna egy négyes csatlakozóval elvinni a vezetékeket,mondj le róla.A vezérléstől ide jövő vezetékeket párban kissé összesodorva vezesd oda és forraszd be,lehetőleg ne legyen hosszabb 10-12cm-nél.
Nos a főpanel még nincs kimaratta de a vezérlés már úgyveszet mert az már kész! Amúgy a tervek erdgab tervei alapján készültek csak helyenként lettek módosítva a csatlakozók miatt, de itt az eredeti(csatolt fájl)! Így már jobb, ez pepita a Gábor terve, ha neki megyen nekem is fog!
A 6 db IGBT csak a jobb hőleadás miatt van , de mivel a hűtőbordára amire szerelni fogom csak 4 db fér fel. A tervet mellékelem max:165A
Kicsit átrajzoltam a főpanelt,szerintem ez jobb mint eredetileg volt,mellékelem,ez a forrasztási oldal,az alkatrészek a túloldalon vannak kivéve a 2,2µF kondit.Az Ft a főtrafó csatlakozási pontja.A vastag,nagy áramú részekre 1,5mm2 vezeték van végigforrasztva.Nézd,nézzétek át,az eredeti megoldással is kifogástalanul megy a gép a mai napig is,de minden tanácsot szívesen elfogadok! Válaszolnék pimi9,azért van bent 6 IGBT-nek hely mert csak BUP304 volt egy rahedlivel,mikor a panelt és a gépet készítettem,ezek 1200V/35A ,de lehet módosítani,ki ahogy akarja.
A vezérlőt átnéztem mégegyszer, nem olyan nagy a gond vele, csak rakj egy + hidegítőt (100n) oda ahova bekötöd neki a 12V-ot.
A főpanelen berajzoltam az áram utakat, az a probléma, hogy a lemágnesező áramkör (sárga) leír egy nagy hurkot az egész körül. És ebbe a hurokba beleesik a két gate-meghajtó hurka (piros, csak az egyiket rajzoltam be). Úgy lehetne rajta segíteni hogy a meghajtónál ami az igbt emitterétől jön vissza nem körbe viszed el, hanem egy vezetékkel átkötöd a kis mosfet lábához. Másrészt a lemágnesező áramkört kicsit kisebb helyre kéne szorítani, ami 1 lépésben megtehető. Ja, és az igbt-ket úgy célszerű párhuzamosítani hogy külön gate ellenálást kap mindegyik, nem közöset.
Szia!
A rajzod felső részén lévő 4.7nF-os kondi lábának a collektorra kellene csatlakoznia,nem? De itt az emitteren van. Meg ha jól látom akkor a HFA 15 diódák anódja-katódja fel van cserélve.Majd nézd át, hátha én tévedek, mert már kicsit fáradt vagyok
Kb, csak a diódák bekötését most pont felcserélted. Azok jól voltak elrendezve az első rajzodon, annyit kellet vele csinálnod hogy amit áthúztam zöldel azt szedd ki, és kösd össze az FTpK-t és és a dióda K-ját.
Meghajtó áramkör rendben van, csak rakj külön zénert is minden igbt-hez.
Énis elnéztem, nem lapoztam
![]() "amit áthúztam zöldel azt szedd ki, és kösd össze az FTpK-t és és a dióda K-ját." ez oké. Azt módosísd még rajta hogy jobb oldalon ne a meghajtó áramkör átkötésén keresztül vidd el a diódákat a (-)-ra hanem egy másik átkötésen közelebb a 3x1u felé. + zéner +diódák visszaforgatása
A diódák és az IGBT-k a nyák oldalon lesznek! A zenereket így gondoltad? 3 zener ugyan arra az oldalra, és ugyan oda
![]() ![]() ![]()
A zénereket a G-E közé rakd.
És lehet én vagyok süsü de a HFA15TB60-nak az a katódja ami össze van kötve a középsővel. A rajzodon ha télleg az a katód akkor fordítva vannak rajta.
Sziasztok!
Semmi közöm ehhez a témához, csak már elég régóta látom, hogy népszerű téma ez az inverteres heggesztő itt HE-n. A múlt héten volt alkalmam kipróbálni egy új inverteres heggesztőt és mivel még nem láttam ilyet belülről kíváncsi voltam, hogy mi van a doboz alatt ![]()
Köszönöm,hogy szakítottál időt a panelomra! Valóban hibás volt a terv,javítottam a kondi bekötését az IGBT-k G ellenállás bekötését és a diódák jelölését is,ez utóbbinál a kapcsolás jó volt,csak a betűket írtam fordítva.
Köszönjük a képeket és ,hogy megosztottad velünk!
Közben rájöttem,hogy ha módosítom a G ellenállások bekötését akkor oldalanként 3-3 zéner is kéne,ezt a rész vissza rajzoltam a régi megoldásra.
Megnéztem a rajzot, nem találtam hibát. Esetleg annyit, hogy a bal fölső Bup 304 "E" csatlakozó pontja hiányzik és ennek meg a mellette lévőnek meg a "G" csatlakozó pontja pedig szerintem túl közel van az "E" sávhoz. Nem kötekedésnek szánom
![]()
Nos így gondoltad a zenereket? a pólusokat nem tudom, hogy jól vannak-e, csak nem értem miért kell a zener, biztosíték ként? a BZX85C13 elég lesz? Nem fog elszálni semmi a zener miatt?
![]() ![]() ![]()
Gábor, szerinted, hogy jobb megcsinálni? a 4-es vagy az 5-ös?
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Üdvözletem!
Most kicsit szünetelt a projectem egyéb okok miatt. Látom dolgozik mindenki ezerrel. Esetleg ránéznétek az én főpanelomra hátha én is valamibe belekavarodtam azért nem ment rendesen?? A snubber diódák és a két szélső TO247-es toknak nincs középső lába csak ilyet találtam az eagle-ben. Amúgy mikor hajtottam hálózati fesszel nagyon melegedett a snubber ellenállás az természetes terhelés nélkül vagy akkor nem szabadna neki? A nap során áttekerem a gate trafót aztán majd jelentkezek. Üdv mindenkinek és sok sikert!
A hurkok itt is megvannak a meghajtónál, valamint nem ártana egy n*1µF fólia kondi a (+) (-) közé, mert akkor dc folyna a betáp vezetékeken nem n*10kHz AC.
Az a tápon van 2µF fólia, amiről megy a vezeték a főpanelra az úgy még jó? Mindig ezek a fránya hurkok
![]()
igazából a kondinak az IGBT hez kéne a legközelebb lennie sőt, ha két IGBT oldal van akkor inkább mindkét oldalra 1-1µF és nem egy 2uF
Szerintem az 5. jobb,de a HFA diódák fordítva vannak bekötve! Remci észrevételeit javítva felrakom az én panelomat utoljára,nézd meg és használd mankónak vagy egy az egyben.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |