Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Vasklorid 1 kg kb. 500 HUF a vegyszerboltban (József körút). Ebből elég sok oldat lesz... :yes: Igen, de ez a módszer nem távolítja el az oldott rezet. Ha tisztán akarod a vas-kloridot visszakapni, akkor valamilyen körülményesebb módszert kell alkalmazni, pl. az oldatot levegőn állni hagyod néhány napig (ugyebár az oxigén szépen fel fogja oxidálni az összes vasat Fe(III)-ionná. Utána feleslegben (lassan, óvatosan, kevergetve!!!) hozzá kell adni szalmiákszeszt (barna trutyi jelenik meg, ami vas-hidroxid), valamint az oldat réztartalma elmegy tetrammin-réz komplexbe, ennek szép sötétkék színe van. Utána szűrni kell az oldatot, és a csapadékot (barna trutyi) vízzel átmosni (ofkorsz szűrőpapíron keresztül), ezzel megvan a tiszta Fe(III)-hidroxid, majd a barna trutyit egy üvegben óvatosan meg kell sósavazni. (Nem kell túlzásba vinni.) Elvileg ekkor kész a friss marató, DE!!! :felkialtas: 1.) Az ammónia büdös, valamint mérgező. Alkalmazása fokozott óvatosságot igényel (bár már régóta háztartási vegyszer...) 2.) A szalmiákszesz+savas vas-klorid oldat elegyítése is fokozott óvatosságot igényel. Mivel ez egy közömbösítési reakció, tanácsos előtte legalább az egyik oldatot felhígítani. Ez a továbbiakban nem jelent problémát, mert a folyamat végén csak a csapadék kell, a kék löttyöt ki lehet önteni. 3.) A leírást vas-kloridra terveztem. Nem tudom, hogy a gyorsmarató tartalmaz-e mellette valamilyen más anyagot. 4.) Mindenkinek csak ésszel, :felkialtas: és saját felelősségre. Én nem próbáltam ki, de elvileg működnie kell, laborban is így választottam szét a vasvegyületet a rézvegyülettől. 5.) Először a vasas módszert kellene megpróbálni, vagy ami még jobb: vas+sósav. Marató nélkül. Lehetőleg csak kicsi sósavfelesleggel. Savas vas(II)-klorid oldat fog keletkezni, ami levegőn állás közben a jó öreg vas(III)-kloriddá alakul. Az utolsó kérdésre: az oxidálószer a levegő oxigénje. Kell ennél olcsóbb...? Üdv: lgyk
A vasas módszert úgy érdemes csinálni, hogy vas drótokat lógatunk az oldatba, és időnként kivesszük és lekaparjuk a felületére kivált rezet. Persze ezek a drót szálak is "elfogynak" előbb-utóbb, tehát ha elvékonyodtak akkor cserélni kell őket. Így elvileg el lehet távolítani a rezet az oldatból, csak egy kicsit időigényes. Az oldat meg szép zöld lesz, mert a Fe(III) ionok Fe(II)-vé redukálódnak. Az oxidáció segítéséhez szükséges sósav mennyiségét meg lehet határozni az oldatba ment vas mennyiségéből. (Vissza kell mérni a drótdarabok tömegét.)
Az ammóniás módszer esetén a művelethez szükséges ammónia, + szűrőpapír + egyebek ára már megközelítheti a gyorsmarató árát, így nem biztos hogy gazdaságos az eljárás. Bár így megfázás esetén az orrdugulást is lehetne kezelni egyben.
Szia !
Itt megfordul az eljárás, többet kell foglalkozni magával az oldattal, mint a panellel.
A vas-klorid lefolyóba öntéséhez visszatérve:
Ma voltam a Délpesti Szennyvíztisztítóban és megfigyelhettem, hogyan adagolják folyamatosan a vas-kloridot a szennyvízhez. A vas a foszfáttal csapadékot képez és így a foszfáteltávolítás részben megoldható. Naponta 3 köbméter 40%-os vas-klorid oldatot adnak a szennyvízhez. A bejövő szennyvíz mennyisége 60000 köbméter/nap.
Sziasztok!
En megetettem egy 80-as szeget felig kb 7ml egyszer hasznalt vaskloriddal. Ez igy jo lesz,kivehetem a maradek szeget,vagy tegyek mast..? Azert csinalom hatha tudok meg vele maratni;meg igy kevesebbet kell elonteni ha tobbszor tudom hasznalni. Koszi
Ha még csak egyszer használtad, akkor a vassal csak "elrontod" a vas-klorid oldatot, mert redukálja a vas ionokat. A 80-as szeget csak akkor érdemes bele tenni, ha az oldat maratásra már nem alkalmas. Ekkor a réz kiválik az oldatból a szög felületére és a szög is részben "elfogy", az oldat meg zöld színű lesz. Ez után oxidálni kell a vas ionokat, pl. sósavat adsz hozzá és levegőn állni hagyod pár hétig...
Ok koszi.
Hat ennyivel is tobbet tudok.
Helló Mindenki!
Vadi zsír új vagyok itt! Egyébként 64 éves. közel 40éve használom a Vaskloridot (Ferric Chloride) FeCl3 6H2O nem okoskodok, de egyszer el lehet olvasni, hogy mindjárt el is felejtsük A REANAL vegyszergyár Budapes gyártotta. Ezt a dobozt kb 20 éve vettem akkor 750 Ft, 3 kg. Sárga színű (nem véletlen, kiszűri a nap sárga tartományát) kettős műanyag csavarhetó fedéllel. Nem tud bemenni a pára, nem tud kijönni a maró szag (ha kapott vizet) Kevés párától is összetapad. Száraz páramentes helyen akármeddig tárolható.
Üdv!
"Sárga színű (nem véletlen, kiszűri a nap sárga tartományát)" Pont azt engedi át (ha egy fehér fénysugarat átküldesz rajta, akkor egy sárga fénysugár jelenik meg a másik oldalon. Tehát a sárgát nem nyelheti el. Amit kiszűr, az a sárga komplementer színe, a kék - ha megfelelő kék fénnyel világítod meg, akkor majdnem feketének látszik. Pl. kék leddel... Egyébként Üdv a fórumon!
Hi/ Azt akarom meglérdezni ti honnan szeditek a vas-kloridot a gyogyszertárakon kivül? Légyszi küldjétek el e-mailban a választ. Előre is köszi
tomifsztm@freemail.hu
Jozsef korut Azur vegyszerboltban probaltad mar?
A próbanyák a legjobb!
Nem kell konyvasztani, nem drága és még biztonságos is! Nekem bejött! :yes: Üdv.
[off] jó persze..... Gusztustalanul össze lehet kókányolni.... Lassú vele dolgozni..... Esztétikailag nem szép... SMD-t nehéz összehozni vele.....
De tesztelni, fejleszteni nagyon kiváló De azért egy jó kis készülék végleges formája megérdemli a normális nyáklemezt
Belül nem látja senki.
Rá fogok szokni a próbanyákra. Nem jó kotyvasztani egy pici erkély nélküli lakásba... Idézet: nem erre van kitalálva „SMD-t nehéz összehozni vele..... ”
nem azért hogy kötekedjek de ... de hogy néz az ki hogyha megcsinálsz szép esztétikusan (kivülről) egy erősítőt és ha valakinek megakarod mutatni mert kiváncsi rá a kedves elektronika iránt érdeklődő emberke a belsőfelépítésére és lát egy nagy rakás madzagot és a lényeget nem tudja kinézni belőle?meg ha valami probléma van vele akkor nem is tudsz olyan hamar eligazodni a "kábel rengetegbe".EZ CSAK SAJÁT VÉLEMÉNY , ÉS TÉNYLEG NEM KÖTEKEDNI AKAROK.
Pont, mint a Müszi Féle MűNYÁK... Brrr............
Ja áttértem a soronként mart prób nyákra
Előbb-utóbb még a végén képes leszel normális NYÁK-kal is dolgozni!
Hali!Azt szeretném megkérdezni nem-e tudtok Sopronban olyan üzletet ahol lehet kapni vaskloridot? A válaszokat előre is köszi. létszi e-mailban küldjétek a választ: tomifsztm@freemail.hu
Pako94:
Nem ott lakok... :S de sztem minden elektronikai boltban lehet kapni... és gondolom te tod h hol vannak ilyen boltok ÉS mégvmi..olvasgattam errefelé ....és a legideálisabb hőmérséklet a Vas-Kloridnak a 40-45C.... nameg a jó "lötty"áramlás...anélkül semmise megy :S... Am itt senki nem marat sósavval meg hidrogénperoxiddel?!?!?! Idézet: „itt senki nem marat sósavval meg hidrogénperoxiddel?!?!?!” Dehogynem. Én vaskloridot sosem használtam, pedig már jó ideje csinálom.
Megkérdezném, hogy a vasklorid vagy a hidrogén/oxid az bontja a FBS-t? Mert gondolkozok olyan technikában amikor 4ügelepközé öntömbe a cuccost ás felállítom benne a lötyöt csak nem tom mivel kellene megragasztani.
Vasklorid elméletben nem bántja. A hidrogén-peroxid savas oldata már lehet, hogy problémákat okoz.
A puding próbája az evés!
Azt a fehér por alapu maratót senki nem használja? Az elektroart-nál lehet kapni, tök jó, én már kipróbáltam, nem fog meg semmit sárgára, és jobb is sztem a vaskloridnál..
Köszi az ötletet, igazad van azt tudom hol van, csak még nem igen volt alkalmam bemenni,mikor odamentem mindi zárva volt, nyitvatartás meg sehol. Majd megprobálom időben. kösz
http://www.elektroart.hu/adatlap/ppam002_hasznalati.pdf
Hát, gázról nem tok... De itt a leírás! Épp az előbb használtam, igaz, sokáig mar, (45 perc kb.) De naon szépen mar.. 0,2 mm es!!!!!! csíkot is meghagyja, még alkoholos filccel is.. Viszont azt vettem észre, hogy a fotólakkot nem kedveli.. bár lehet azért, mert nem volt normálisan lefujva, de mintha azalá, aláment volna.. mindegy.. vasaláshoz kiváló!!!! |
Bejelentkezés
Hirdetés |