Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   45 / 564
(#) jati válasza erdgab hozzászólására (») Máj 29, 2009 / 1

Nos, így gondoltad Gábor? Elég lesz az a 3 db 1µF/400V -s condi?

1.GIF

(#) erdgab válasza jati hozzászólására (») Máj 29, 2009 / 1

A 3 db. 1µF kondi elég.A rajzzal kapcsolatban viszont én tévedtem! Bocsánat! A mostani nem jó,az 5. az a jó!
(#) jati válasza jati hozzászólására (») Máj 29, 2009 / 1

Na valahogyan igy?

6.GIF

(#) erdgab válasza jati hozzászólására (») Máj 29, 2009 / 1

Belerajzoltam,most minden alkatrész egy oldalon van,a rajzolat maga a fólia (forrasztási) oldal.Nézd át Te is!

panel.gif

(#) erdgab válasza jati hozzászólására (») Máj 30, 2009 / 1

Milyen potmétered van a 2,2-2,5k helyett?
(#) jati válasza erdgab hozzászólására (») Máj 30, 2009 / 1

Még semilyen, csak egy 2K
(#) erdgab hozzászólása Máj 30, 2009 / 1

Ma volt szerencsém a Maci (130A) gépemet Nagykanizsa végén,a préri kezdetén,kipróbálni.Egy reklám tábla 100x60mm kitört oszlopát kellett visszahegeszteni a helyére.Az érdekesség annyi,hogy a gép egy 75 méteres 1,5mm2 gazdaságos hosszabbító végén lógott,2,5mm elektródával hegesztettem minden gond nélkül.Nem kellett az áramra sem ráállítani,ugyanezen beállítással hegeztettem otthon is hasonló vasat.Ez az újabb "kihívás" is azt mutatja,hogy jó a gépem és ennek örülök.Köszönöm,hogy meghallgattatok!
(#) erdgab válasza jati hozzászólására (») Máj 30, 2009 / 1

Ha lesz időm,megnézem az én gépemmel,hogy ekkora potihoz mekkora ellenállások lennének jók,hogy használhasd.
(#) szabi83 válasza erdgab hozzászólására (») Máj 30, 2009 / 1

Ne már, Nagykanizsai vagy?
(#) erdgab válasza szabi83 hozzászólására (») Máj 30, 2009 / 1

Nem vagyok Nagykanizsai,attól 45 km lakom Zalaegerszeg irányában,csak egy plakátragasztó barátomnak segítettem.A sörgyár utca végén van egy faipari valami,onnan húztam ménküt,a táblával szemben valami radiátor mintabolt van.
Bocs az of-ért!
(#) szabi83 válasza erdgab hozzászólására (») Máj 30, 2009 / 1

Értem, köszi
(#) Geri86 hozzászólása Jún 1, 2009 / 1

Helló mindenkinek, szerintetek ez a kapcsolás működőképes lenne, illetve használható?

kapcsolás
(#) pimi9 válasza Geri86 hozzászólására (») Jún 1, 2009 / 1

Persze, csak méretezd át egy kicsit, egészísd ki bemeneti zav. szűréssel, graetzel, segédtáppal, letapadás védelemmel, hővédelemmel, meg + pár extra.
Még akkor rajzoltam amikor deszkamodellként összeraktam próbára, azóta kicsit komolyodott az ák.

(80kHz-n ETD49-ről 80A lejött róla, igaz 60APU-k fűtöttek, de 6cm-es papst (58m3/h) ventivel folyamatosan is bírják)
(#) Geri86 válasza pimi9 hozzászólására (») Jún 2, 2009 / 1

Akkor így ki lehetne próbálni? (Persze 12v-os segédtáppal + az egyenirányított és szűrt 320v-al és egy lágyindítással.) És a trafóról tudnál nekem mondani méreteket és menetszámokat? Persze ha nem gond. Előre is köszi.
(#) Geri86 válasza Geri86 hozzászólására (») Jún 2, 2009 / 1

Talán ezzel a Tab féle kapcsolással kipróbálható lenne.

Bővebben: Link
(#) erdgab hozzászólása Jún 3, 2009 / 1

Volt egy kis időm kísérletezni.Találtam egy hőkapcsoló rajzot,még Attila86 alkotása,Hővédelem hűtőbordára címszó alatt a HE oldalán fellelhető.A kapcsolást kicsit kiegészítettem,így az LM358 mindkét müv. erősítőjét kihasználtam,kimenetüket diódákkal összekapuztam.A rajzon szereplő MBR10100 diódám nem volt,megpróbáltam más típusokat,sikerrel.Célom,a sok bontott alkatrészből minél többet felhasználni és nem újakat venni,most is ezt tettem,minden megvolt a fiókban.Az áramkört a heg. inverteremben akarom felhasználni a hűtőbordákra szerelt félvezetők védelmére.A helitrimmerrel beállítható a 70-75*C kikapcsolási érték az 1,2M ellenállással kb. 12*C hiszterézis adódik,ha valaki még az eredeti védelem ledjét is figyeli,akkor további 5-7*C hőmérséklet csökkenés adódik,mire újra engedélyezett a gép működése,ennek elégnek kell lenni.Mellékelem a nyomtatási rajzot és az eredeti elvi rajzot is,mellette néhány dióda típust is felsorolok,melyek használhatóak.A nyomtatási panelon nincs rajt az LM358 kimeneteire kötött led dióda,de rá lehet kötni mindkét kimenetre a rajz alapján,így amikor valamelyik világít,tudni lehet melyik védelem lépett működésbe,mondjuk az IGBT-k vagy a kimeneti diódáké esetleg a főtrafó melegedett be.A nyomtatási rajzon van egy nagyobb IC foglalat (jel) ez a relét helyettesíti,nem volt relé a programban,de a felhasznált típus lábkiosztása egyezett,ezt a rész mindenkinek a saját reléjéhez kell igazítania!
(#) erdgab válasza erdgab hozzászólására (») Jún 3, 2009 / 2

Elfeledtem! A relé kimenete a Maci vezérlőpanelon lévő 390 ohm ellenállásokhoz csatlakozik,azokat zárja össze,mikor a hőkapcsoló a beállított magas hőfokon kapcsol,létrehozva a tiltást.
(#) zolee1209 hozzászólása Jún 4, 2009 /

Sziasztok! Megtekertem a Gate trafót E20-as magra, 33 menettel, mert ennyi fért rá egy sorba. Huzal átmérője 0,41. Az áramkört összeszereltem, megmértem az áramfelvételt, ami 440mA volt. De a meghajtó FET még mindig melegszik! Ha lekötöm a trafó kimenetéről az IGBT meghajtó kis áramköröket, akkor csak langyos a FET. Egyenlőre próbapanelon van összerakva, jelenthet ez valami gondot? Vagy mi okozhatja a FET melegedését?
(#) zolee1209 válasza zolee1209 hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Amíg megírtam a válaszomat, addig tűzforró lett a FET 140mA mellett... Mivel a trafóra nem volt semmi kötve. Tanácstalan vagyok!
(#) erdgab válasza zolee1209 hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Igen,ez gond,a vége halál! A fet (IRF540) a komplett kapcsolásban,amikor rajt van a kis trafón az IGBT meghajtók is,több órai bekapcsolt állapot után sem lehet még langyos sem! Ez saját tapasztalat.Az áramfelvétel (440mA) is nagyon sok,kb. a fele a reális (230mA),ebben bent a relé árama is.Vastag az a huzal is,keress helyette 0,28-0,3mm huzalt.Tubi szerint az E20 magba nem kell légrés,remélem nem tettél bele.Maga a mag is okozhatja,ha nem megfelelő az anyaga,esetleg próbáld megtekerni 20-25 menettel és megnézni akkor mi történik.Csak javaslatokat tudok adni látatlanban,én nem használtam E20 magot,kísérletezned kell.A tekercseket jól kötötted be (1-es és 4-es),nincs fordítva a lemágnesező dióda a 4. tekercsen ? A gét meghajtók zénerein mérj feszt,DVM-mel 5,1-5,3V között kell mérni stabil 12V segédtáp mellett,a két oldal között kb. 0,1V eltérés lesz.A frekvencia értéke 30-35kHz között legyen.Egy kép jó lenne a próbapanelról,hátha többet látunk.
(#) zolee1209 válasza erdgab hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Szia! A magba nem tettem légrést. Megpróbálok kisebb átmérőjű huzalt szerezni és újratekerem. A tekercseket jól kötöttem be, erre odafigyeltem. A diódát is helyesen raktam be. Megtekerem a trafót vékonyabb huzallal és 35 menettel, kevesebb menetet nem szeretnék rá tenni!

DSC01734.JPG

(#) Tubi56 válasza zolee1209 hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Milyen IC van a képen meghajtónak?
A mosfet gate-n hány volt van?

Egy újabb tanulmány!
(#) Tubi56 válasza Tubi56 hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Még egy-két kép
(#) Tubi56 válasza Tubi56 hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Látni a 20-as trafót is ! A meghajtó Fet hűtés nélkül, kicsit sem melegszik!
(#) zolee1209 válasza Tubi56 hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Szia!
A meghajtó IC egy SG3524-es. A mosfet gate-jén nem mértem feszültséget, ha kell, multiméterrel meg tudom mérni, sajnos csak az van!

Megtekertem a gate trafót. Először 0,35 körüli huzallal 35 menet. Ezzel 140mA-t mértem áramfelvételnek. Másodszor 0,16-os huzallal tekertem rá 40 menetet. Így 120mA-t mértem 10A-es méréshatárban, majd 200mA-es méréshatárban ugyanez az érték már csak 70mA volt... A FET mindkét esetben továbbra is melegszik!
(#) zolee1209 válasza zolee1209 hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Megmértem a MOSFET Ugs feszültségét, mely multiméterrel 6,85V... Nem tudom, ez jó-e vagy sem. A tápfeszültség 12,6V.

Az enyémen 12 volt táp melett Gate fesz. 5 V az IC UC3845! A trafó E 20-as légrésnélküli! 4x35 menet 0.3mm-es CuZ huzal! A sorrend is fontos lásd a kapcsolási rajzot!

A lemágnesező tekercs diódája 1N5819 nem punnyadt meg?
(#) zolee1209 válasza Tubi56 hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Először UF4007-et használtam, majd kicseréltem 1N5819-re, biztos, ami biztos alapon. Kivéve és kimérve jónak tűnik. A meghajtó IC nekem azért más, mert ha a Gate- meghajtás működik, akkor egy teljes híd vezérlése lesz a feladat... Még egyszer átfutottam az IRF540 és IRFZ48 adatlapját, nem találtam olyat, ami miatt az IRFZ48 nem lenne jó, szóval a FET típusát kizárnám melegedés szempontjából. Holnap megveszem az alkatrészeket az UC3845-höz és kipróbálom azzal is.
Azt hiszem először az oszcilloszkópomat kell, hogy rendbe tegyem, mert így nem fogok előrébb jutni, csak tapogatózok!
Következő: »»   45 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem