Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramerősség korlátozás
Lapozás: OK   1 / 3
(#) CoderKevin hozzászólása Jún 4, 2009 /

Üdv!

Keresgéltem a neten és a fórumban, de nem találtam sehol megoldást a következő problémára.
Adott egy házilag épített fogyasztó, amely 12V feszültségről működik.
A fogyasztó DC12V-os feszültségre kapcsolva igen nagy áramerősséget képes felvenni (pontosan nem is tudom mekkorát, mert eddig egyik trafó sem bírta túl sokáig, kismegszakítók ugráltak le). A legtöbb kb. 80A volt amit sikerült elérni. A probléma, hogy nem szeretném ilyen nagy áramerősséggel működtetni a fogyasztót. Tehát kellene valamiféle "áramerősség szabályozó", ami ha szeretném csak 30A-t enged a fogyasztóra, de ha szeretném állíthatom 40A-re, stb... Kb. 10-60A között kellene tudnom szabályozni az áramot.

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) bbb válasza CoderKevin hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Ha itt az oldalon körülnézel és a keresőbe beírod "áramgenerátor", akkor sok érdekességet fogsz találni.
(#) Cavalier válasza CoderKevin hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Ha elmondod, hogy konkrétan mi ez, és mire való, lehet, hogy könnyebb lesz segíteni. Ha csökkenteni akarod az áramot, akkor a feszültség nem lesz 12V, feltéve, ha a fogyasztó ellenállása adott. (ohm-törvény)

Célszerű lenne valamilyen kapcsolóüzemű szabályzót használni, de az nem egy kezdő projekt, főleg ilyen áramoknál. PC tápból talán át lehetne alakítani, csinálni egy söntöt, a rajta létrejövő áramjelet felerősíteni, és ezt visszacsatolni a pwm vezérlő IC-re. Egyszerűnek hangzik, megcsinálni nem lenne annyira könnyű.
Az analóg megoldás egyszerűbb, kell rá egy marék tranzisztor egy fél asztalnyi hűtőbordán, csak nagyon fűtene. Vagy lehet több leágazású trafót használni.
(#) Attila86 válasza CoderKevin hozzászólására (») Jún 4, 2009 / 1

Üdv.!

Ilyen áramra már illő kapcsolóüzemű szabályozót használni. Én a helyedben itt néznék körül:
Bővebben: Link
Ezek elsősorban feszültséget szabályoznak ugyan, de át kell variálni hogy áramot szabályozzon. 60-80A-nél a lehető legkisebb söntöt kellene használni.
(#) proba válasza CoderKevin hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Ha csak diszkrét lépésekben akarod használni, és kézzel váltani akkor célszerűbb a transzformátor primer feszültségét kapcsolgatni,úgy hogy a szekunder pár voltot változzon.(bár ha egy kismegszakító leold egy transzformátortól ,ott a transzformátor méretezéssel is baj lehet.)
Ekkora áramokra tényleg a kapcsolóűzemű tápegységek volnának jók, dehát mire megépíted szerintem a problémád ehezképest eltörpül.
(#) damkodav hozzászólása Jún 4, 2009 /

Szerintem addig nem nagyon lehet erre a kérdésre válaszolni amíg nem derül ki hogy mi is ez.
Mert el sem tudom képzelni azt a dolgot amiről beszélsz 80 100 amper oda már vezeték is kell?
hegesztő?, önindító de azt minek szabályozni ?Vagy fűtés valami elvetemült dologhoz
Mert mindenki egyből reflexből PWM de mit kell egyáltalán szabályozni azt mondta a legkisebb fogyasztás eddig olyan 80 amper körül volt amit tudott mérni.
80-100 amper szabályzása már nem olyan egyszerű.
Minden esetre érdekes készülék lehet vagy teljesen zárlatos
(#) Remci válasza damkodav hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Egyik ismerősömnek volt egyszer ilyen problámája. de ő otthon galvanizált. Lehet hogy ez is az?
(#) Cavalier válasza Remci hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

12V-ról nem nagyon szokás, inkább 3-4 körül, 1-2A/dm2 áramsűrűséggel (a galvanizálós könyv szerint) Alu eloxhoz kéne 16-18V. Ilyen célra pl. mikrosütő trafóból lehet átalakítani tápot. Találgassunk még, köthetünk fogadásokat is.
(#) Remci válasza Cavalier hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Á csak egy ölet volt . Annyira nem merültem bele a témába
(#) foxi63 hozzászólása Jún 4, 2009 /

estleg vízbontás...
(#) mex válasza foxi63 hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Tuti! :yes:
(#) Amarton hozzászólása Jún 5, 2009 /

Biztos a vizbő akarja kivenni a zoxigént. Teccik érteni?
(#) CoderKevin válasza foxi63 hozzászólására (») Jún 5, 2009 /

Hello újra itt.

Talált. Vízbontásról lenne szó, nem is olyan rossz eredménnyel. A probléma csak ez amit itt felvetettem, hogy ez a készülék mindig annyi áramot vesz fel és annyi gázt termel amennyit csak tud (vagyis többet mint amennyit tud, mivel ilyen sokat már se a trafó se a generátor nem bír el), pedig nem mindig lenne szükség a teljes kapacitásra. Van amikor kevesebb is elég, van amikor töb kellene. Ezért keresem erre a problémára a megoldást.
(#) kobold válasza CoderKevin hozzászólására (») Jún 5, 2009 /

Egy ötlet: ha egyenfeszültség helyett szaggatott egyenfeszültséged lenne (azaz négyszögjel, 12 V-os amplitúdóval), akkor a kitöltési tényező változtatásával valami hasonlót kapnál.
Villanymotoroknál pont erre alkalmazzák a PWM meghajtást - ott viszont a motor nagyban simítja, időben átlagolja a meghajtójelet; kérdés, hogy a te alkalmazásod, kapcsolásod hogyan honorálna ilyen táplálást.
(#) foxi63 válasza CoderKevin hozzászólására (») Jún 5, 2009 /

Hali!
Akkor egy kapcsolóüzemű tápegység a megoldás, vagy inverteres hegesztőtrafó.A mi saját Hegesztőtrafónkat 5A áramra is le lehet venni,(árammódú szabályzás), és 130A is tud.
Mivel ígyis úgyis transzformátor kell.
2db pc trafó egyberakott vasmaggal simán tudja az 1Kw-ot (tekercs 0.2-es rézlemez a primer 10 menet
75KHz )2db 20A fet félhídban.(nem csak a 2db E van felhasználva, hanem egymás mellett vannak.)
A vízbontáshoz ha jól tudom, akkor ( 1,4V ???) fölé nem éedemes menni, mert csak felesleges hő fejlődik. Az egyenirányítón (shottky) 0,8V esik tehát 2,2v kell neked. Ez azonban rossz hatásfokú, ezért több cellát kell sorbakötni.Az áramerősséget úgy is tudod csökkenteni, ha nem párhuzamosan, hanem sorba kötöd a cellákat.
üdv.
Foxi
(#) gege001 válasza Cavalier hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Szia!
Nagyon sokat keresgetek ebben a témában,de eddig semmi.Nekem alu eloxáláshoz kellene tápegység,azt irod hogy mikrosütő trafóból lehetne ilyet késziteni.Tudnál segíteni?
(#) hadnagyakos hozzászólása Jún 7, 2009 /

Keresnék egy FET-es áramerősség korlátozót, ami egy 12V-os tápon max 8A-re korlátozná a felvett áramot.
(#) Negyedik Zol válasza CoderKevin hozzászólására (») Jún 17, 2009 /

Építs az áramkörbe ellenállást. Így lecsökken az amper és tudod potméterrel (pl. lineáris toló potméterrel) szabályozni az áramot!
(#) hadnagyakos válasza Negyedik Zol hozzászólására (») Jún 17, 2009 /

Ezzel most mire gondolsz?
Hova rakjak ellenállást?
(#) Barbár hozzászólása Aug 19, 2010 /

Sziasztok!
Hasonló problémám van nekem is, csak jóval kisebb áramerősségnél...
Adott egy kb 12V-os táp (max 14,4V, min 11,5V (autóban)).

Arra lenne szükségem, hogy legyen egy stabil 5V-os kimenet amire a rákötött fogyaszónak az áramfelvételét tudnám korlátozni mondjuk 0,5A és 1,5A közötti tartományban, úgy h a beállított áramkorláttól függetlenül a stabil 5V megmaradjon.

Az 5V-os kimeneti feszültség még nemis annyira probléma, de áramkorlátozó áramköröket a neten csak jóval erősebb áramhoz találtam (pl 2,5A és 8,4A között szabályozható, stb...) Van valakinek esetleg valami ötlete?

Előre is köszönöm a segítséget! Üdv! András
(#) szsrobert válasza CoderKevin hozzászólására (») Aug 19, 2010 /

Az elektrolit vezetőképeségével, töménységével is szabályozhatod az áthaladó áram erősségét.
(#) peti16biro hozzászólása Nov 14, 2010 /

Heló!!
Van egy adapterem ami 1000 mAh-t ad le,és állítható a feszültsége.Na ezt a 1000 mAh-t kéne lekorlátozni 100 mAh-ra.Illetve még 70 mAh-re,150 re.De a lényeg legalább a 100 mAh.
Ebben kérek segítséget.
Üdv.: Peti
(#) kadarist válasza peti16biro hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

100mA-re kellene korlátozni, nem?
(#) peti16biro válasza kadarist hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Igen 100 mAh-ra,csak a többit is felvetettem.

Nam mAh, hanem mA. A mAh az akkumulátor kapacitásának a mértékegysége. Ha áramról van szó, akkor mA vagy A a mértékegység.

Értem!!

Csinálj egy 100mA kimenőáramú áramgenerátort LM317-el. A rajzban at I-t amperben, az R-t ohm-ban kell behelyettesíteni. Áramgenerátor

Nem tudom,de szerintem a rajzon és azon amit linkeltél,a két stab nem egyforma.Ez lehet?
(#) pappati hozzászólása Dec 5, 2010 /

Sziasztok!

Adott egy hegesztőtrafó fix áramerősséggel. Hogyan lehetne csökkenteni az áramerősségét? Lenne erre valami megoldás szerintetek? Egy fix áramerősségű ETLRA mini hegesztőről van szó.
Max hegesztőárama 85 A.
Primer árama max 20 A.

Milyen megoldással lehetne csökkenteni az "erősségét"? Erre a vékonyabb anyagok hegesztése miatt lenne szükségem. Lehet vásárolni ilyesmi eszközt? Vagy építeni kellene?

Remélem tudok nekem ebben segíteni! előre is köszönöm!

Üdv: Atesz
(#) meri jenő hozzászólása Dec 5, 2010 /

Sziasztok. Ki tud nekem segíteni,digitális villanyóra leolvasásban? Minden hónapban ellenőrizni szeretném a fogyasztást.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem