Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Nos itt a "végleges" főpanel! Végleges, ha senki nem talál benne hibát! Beültetési oldalnézetből látható!
Kedves Attila!
Látom,nem érdekel amit a 89. oldalon a 444674. számú hozzászólásomban mondtam,én mást nem tudok hozzáfűzni! ![]() ![]()
A fet gétjén lévő lehúzó ellenállást módosítsd,szerintem,nem tud kinyitni rendesen,vagy túl lassan nyit.Próbálj meg a 2k helyett egy 10k ellenállást,csatolásnak az IC és a fet közé 22 ohm helyett 20 ohm is elég lehet.
Gábor, bocsi még amikor azt írtad akkor átcsináltam, csak nem azt a nyák tervet raktam fell amelyiket akartam! ELNÉZTEM!
![]() ![]() ![]() ![]()
Ez a panel már jó,de nem tudom miért választod a nehezebb utat.Már én magam sem a régi panelt használom,pont a beforrasztás nehézsége miatt,ezért is rajzoltam át a panelt újra és újra,abból a képből amit még Te szerkesztettél az én eredetim formájára.Felteszem ide,nézd meg,hátha mellette döntesz,ebben is bent a munkád.Amit látsz az a nyomtatási oldal és minden alkatrész egy oldalra kerül.
Nos azért döntöttem így, mert szeretek bajlódni a mütyürökkel, és nekem így tetszik hiába bajlódni fogok vele. A 2,2k (2,5k) potit nem lehet úgy megcsinálni csak a próbáig, hogy egy 200R ellenállást a 1,3k és a poti közzé rakok? 200R nincs de van 2db 100R/1W.
Kedves Gábor!
A múltkor említetted, hogy "Elkészült kétféle megoldással 2 db. főtrafó és 3 db. fojtó." és hogy kísérletezni akarsz velük. Engem érdekelne, hogy jutottál-e már valamire velük? Elsősorban a fojtók érdekelnek. Üdv: P István
Ilyen panel rajzokat nem kérhetnék pdf formátumban(vagy mi a szöszben) mert nem tudok hozzá jutni máshogyan.Sajnos sík "hüle" vagyok a számítógépes dolgokban és sok dolgot nem látok--pld lay.Ha valaki tudna segíteni meg köszönném.
Gábor, a főpanelen az 1N5819 diódák helyet is olyat tettem mint a vezérlő panelen (FR102), jó lesz, vagy cseréljem ki?
Köszi.
Sajnos akár hányszor neki futok mindig ugyanott kötök ki--van panel rajz de rajta vannak az alkatrészek rajzai is.Hogyan tüntessem el őket?Próbálkoztam a színek aktiválásával meg F5-8 billentyűzettel --semmi.
![]()
Még egyszer nagyon szépen köszönöm az "eligazítást"--már kezd működni a dolog.Jöhet a műnyomó papír beszerzés de sajnos a papír boltos csak tág szemekkel kérdez vissza "mi az ?"--ha tudok szerezni akkor ezek után már indíthatnám gyakorlatilag az inverter szerelést.(Pausz papír nem jó?)
Üdv István!
Sajnos még addig nem jutottam,van még tennivalóm a főpanelon is.A két főtrafó valóban megvan,mindkettő U57 magokon.Az egyik 4 pár mag Ó mag alakban és két oszlopon a tekercsek,10 menet primer (26 szál 0,4mm huzal) A=3,1mm2 ezen 3 menet szekunder A=18mm2,ez 6-os vezetékből készült sodrat,a másik oszlopon ugyan ez,vigyázva a tekercselési irányra.A másik trafó 6 pár U57,először 3 pár H formában erre 20 menet A=3,1mm2 (56 szál 0,27) majd erre 6 menet A=20mm2 (52 szál 0,7mm zománc) és lezárva a mag 6 db. U57-tel.Fojtók,1Pár U57 H alak 10 menet rézlemez A=18mm2 (kb. 15uH) a második szintén ilyen mag 12 menet A=16mm2 sodrat (kb. 18uH) a harmadik Gyűrű magra készült, fi 42xfi 24x 18,5mm,kettő db. egybefogva ezen 6 menet A=16mm2 (kb. 30uH) vezeték.
Érdemes lenne letöltened a Sprint-Layout 5.0 Hun (magyar verzió) programot,ebben rajzolni is tudnál,nem bonyolult és a felrakott dolgokat is láthatnád.Felteszem a főpanelt gif formában.Ha kell segítség,írj!
Szerintem jó,a kisebbik gépemben és a most készülőben is hasonló van nekem.
Egy kis kiegészítés a 90. oldalon a 447652 írásomhoz.Ma beállítottam a hővédelem paneljét,"hangoltam" az áramkört az érzékelőkhöz.Két fajta nagyobb testű kettős diódát választottam érzékelőnek.Az egyik CTB34 ,ehhez az LM358 3. és 5. lábán a helitrimmerrel 36mV kell beállítani és a hiszterézist beállító ellenállást (1. és 3. valamint a 7. és 5. láb között)1,2M helyett 560k kell cserélni,ekkor kb. 66*C aktiválódik az áramkör és 51*C engedélyez újra,persze nem halál pontos,de nem is várható ez és nem is kell.A másik dióda SBL3040,a 3. és 5. lábon 50mV kell beállítania visszacsatoló ellenállás 2 db. 1,2M párhuzamosan, az áramkör 71*C aktiválódik és 49*C engedélyez újra.A táp 12V.
Köszi de azt hiszem egyenlőre működik a Simpi által ajánlott és nem akarok egyenlőre újabbat mert félek ,hogy bele kavarodok(nem szeretnék két szék között a földre ülni).Az a két trafós megoldás engem is érdekelne mivel én eleve ilyen megoldásban gondolkodom(itt egy kicsit töredezik a "szarka farka").Épp most intézem a vaterán vett U57-eket -öt pár és a "fuvar" többe került mint az áru.
Örülök,hogy működik a program! A trafókat kipróbálom mihelyt addig jutok és megírom mit tapasztaltam,szkóp képeket továbbra se várjatok,nincs ilyen műszerem.
Várjuk örömmel a fejleményeket Gabi, plusz az esetleges képeket a trafókról és a fojtókrol.
![]()
"Nagy az öröm"-megjöttek ma az U57-esek.400 forint volt az "öt pár" ami valójában négy pár lett és a "fuvar" 820 forint volt.Azt hiszem mindenki jól járt---vagy mégsem?
![]()
A neten találtam a mellékelt rajzot. Szeretnék segítséget kérni, hogy a trafókat milyen menetszámmal, és hogyan készítesm el, és ,hogy van-e hiba a rajzban.
Üdv:korgs2
Juhé! Lehet trafót tekerni! Hogy érted azt,hogy csak 4 pár lett az 5-ből,közben inflálódott (?) vagy a feladó nem azt küldte amiben megegyeztetek? A litze huzal pászmában lévő 1 szál keresztmetszete szorozva a szálak számával adja a teljes keresztmetszetet.Az a meghajtó kis trafó jó a 0,3 mm huzalból is.
Ez a rajz Ros-Co kolléga "tanulmánya",ha jól emlékszem (Terminál fórum).A rajz nem hibás,de nagyon hiányos több részletben is.Szerintem,a szerzővel kellene felvenni a kapcsolatot,érdeklődni a részletekről,már ha kiadja őket.
Teljes anyagi csődbe jutottam,ki kellett fizetnem a 60APU04 diódákat! :gumicsirke:
![]()
Való igaz -inflálódott.Öt pár volt meghirdetve -egyik törött-na majd megragasztom jelszóval summáztam de mikor megérkezett kiderült az egyik törött és újra ragasztott a párja pedig erősen hiányos.Ezen a "tekerésen" gondolkodtam este de oda likadtam ki ,hogy nekem nem igazán jó megoldás mivel két Forward-ot szeretnék sorba kötni (micsoda álmok?) a magas fesz miatt -560V.De nem szeretném ,hogy a meghajtó trafón keresztül "lássák" egymást így jobb lenne szerintem az opto csatoló.Minden estre megpróbálom mostanában összeállítani a meghajtást saját technológiával -"fejre állított félig légszerelés"-el.Nagy nehezen rávettem a papír-írószeres boltos tulaját ,hogy próbáljon meg rendelni műnyomó papírt mivel a pausz papíros nyákvasalás nem lett tökéletes és nem tudtam még idáig a vezérlő panelt legyártani.A litze-n is gondolkodtam-van itthon század milliméter pontos tapintós (görgős végű) mérőórám amivel talán megtudnám úgy mérni,hogy a leégetett elemi szál darabját betenném egy sík sablon alá.
Üdv!
Néma résztvevője voltam a fórumnak a durranás óta, ez viszont nem jelenti, hogy a project leállt volna csak az érettségire készülök ![]()
Esetleg az UC3845 meg tud hajtani két fet-et is párhuzamosan?Akkor tekercselnék két egyforma meghajtó trafót.
Természetesen megtud hajtani 2db-ot is ! Itt egy példa
|
Bejelentkezés
Hirdetés |