Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Habvágó készítése
Lapozás: OK   3 / 25
(#) zso37 válasza Laslie74 hozzászólására (») Aug 19, 2008 /

üdv !
cnc géphez kellene kb 40 cm hosszban . a fűtőszál a marómotor helyére lenne téve. kb 3-4 mm kellene ,hogy ne görbüljön el .
szia!
(#) Laslie74 válasza zso37 hozzászólására (») Aug 19, 2008 /

Szia! Nehéz ügy ha csak egy oldalról akarod megtámasztani. A profi habvágógépek mind feszítettszállal dolgoznak.
(#) zso37 válasza Laslie74 hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

szia!
azért lenne "merev " szélas ,mert függőlegesen szeretnék " marni"= égetni vele kb 50 cm vtg eps xps tömbből lökhárító ősmintát. azért kellene megpróbálnon ezt a módszert. mivel a marógéppel csak kb 8 cm -ben lehet megmunkálni- 8cm felett egy az nem is nagyon van szár , vagy ha van akkor az esélyes hogy üt,szétüti a csapágyazást. hobby cnc gépről van szó nem vérprofi gyári cucc sajna
(#) zso37 válasza zso37 hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

bocs de még egy gondolat . a tervezés is a marópálya kivitelezése is bonyolultabb ha 8 cm -enként szeletelve van . mivel lehetne szerinted " felfűteni " egy ilyen 4-5mm vtg szálat. létezik a dolog már láttam videókat az eljárásrol . 3-4 helyett szándékosan írtam 4-5 ,mivel így merevebb a szál.
üdv!
(#) dbase válasza dcsabi hozzászólására (») Aug 20, 2008 / 1

dcsabi!
A triak fém felülete ha jol emlékszem a középső láb ami a kimenet szokott lenni.
Igenis el kell szigetelni, különben megráz!!!
(#) Laslie74 válasza zso37 hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

Akkor az egyik lehetőség valamilyen merev szigetelőrúdra feltekerni a fűtőszálat a másik egy vékony fémcsőbe belehúzni egy fűtőbetétet. Próbáld meg egy pillanatforrasztó pákával hogy az az olvasztási vastagság megfelel e neked. Pákahegynek manganinhuzalt is lehet alkalmazni így folyamatos üzemben is működtethető.
(#) parag hozzászólása Nov 13, 2008 /

Sziasztok,
őszintén bevallva nem olvastam végig az eddigi eszmefuttatást időhiány miatt, de szeretném a tanácsotokat kérni.
Olyan habvágót szeretnék építeni, amivel könnyen, szépen lehet vágni.Nem túl nagy húrhosszal, szerintem 0.5-1 m között.
A probléma az, hogy nem szeretnék belebonyolódni a különféle tekercsekbe és változtatható ellenállásokba.Megoldható az, hogy egy sima mezei tápot rákötve pl egy gitárhúrra megfelelő hőmérsékletet érjek el? Van egy DC max 12V-os adapterem, 1000mA -el.Az nem túl sok mi? Nem baj ha sokáig kell melegedni hagyni.Milyen feszültség és áramerősség kell olyan hőmérséklethez, ami már szeli a habokat?
Minél egyszerűbb megoldások érdekelnek.
Előre is köszönöm.
(#) kaqkk válasza parag hozzászólására (») Nov 13, 2008 /

A12v 1000ma egy kicsit kevés ! Ha fel is pirosítja a szálat
amikor a habra ér a szál kihűl! Én valamikor próbáltam akksitöltővel és az sem volt tökéletes . Én azt javasolnám hogy tekerj egy trafót ! A pimer 230v a szekunder 6-8v
de 10-15 A és ez elé kéne tenni a triakos szabályzót
(#) Laslie74 válasza parag hozzászólására (») Nov 13, 2008 /

Üdv! Az acél nem ideális fűtőszál, nagy a hőmérsékleti együtthatója és alacsony a hővezetése. Inkább vegyél pár méter ellenálláshuzalt 0,1-0,3 mm-es manganin, cekaz, konstantán. Ha problémás 0,2mm-es isotán huzalból tudok eladni pár métert: 16 ohm/m. ezzel 12v ra lehet 0,25m es vágót csinálni, 24V-al 1m-est. Az áramszükségletet Ohm-törvénnyel ki tudod számolni köztes tartományokra is: R=U/I
A tápnak nem kell DC, elég neki a trafó is meg egy nyomógomb a keretre, a szálnak némi rugalmas feszítéssel pl. laprugó.
(#) zso37 válasza Laslie74 hozzászólására (») Nov 15, 2008 /

köszi a hozzászólásokat!
DE nem valósítható meg ,a pontos megmunkálás 0.1 -es pontosság sem ezzel a habvágó-maró konstrukcióval mivel nem lehet pontosan befolyásolni a folyamatot . a fűtőszál mindig vagy beleéget vagy beleragad a habba. a pontos sebességet és a pontos hőszabályzást nem igazán tudom kontrolálni. maradt a hagyományos de 0.01 pontosságú marás. kiszálltam a témából.
üdv mindenkinek!
(#) Hebi hozzászólása Márc 22, 2009 /

Sziasztok!

Látom ez a téma szinte megszünt.
Nincs valami nagy elektronikai jártasságom, úgy is lehet mondani, abszolút kezdő vagyok.
Szeretnék építeni egy szabályozható Nikecell-vágó egységet. Találtam is egy jónak tűnő kapcsolási rajzot, de a fő gondom az, hogy itt 12V-os a betáp, nekem pedig erre a célra 42V-os trafóm van.
Melyik alkatrészeket kellene megváltoztatni, ill. van-e valakinek javaslata más kapcsolási rajzra?

Előre is köszi a válaszokat!
(#) foxi63 válasza Hebi hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Hali!
a 42V trafó nem olyan problémás, csak egy tl494-es IC vel pwm kapcsolással meg lehet oldani.
később keresek valami rajzot.
üdv. Foxi
(#) Hebi válasza foxi63 hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Köszi!
Várom a rajzot!

Üdv
Hebi
(#) Hebi válasza foxi63 hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /

Szia!

Még mindig várom a kapcsolási rajzot! :szomoru2:
Üdv
Hebi
(#) uli hozzászólása Ápr 19, 2009 /

Üdv. Van egy ilyenem: Faégető készülékhez van ugyan, de szerintem jó lehet ide is. Bár 10 m huzal, az már nem kevés, de egy próbát megér. Esetleg ki lehetne bővíteni. Minden esetre alapnak biztos jó lesz.
uli
(#) Hebi válasza uli hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /

Köszi!
Kipróbálom!

Üdv
Hebi
(#) Inhouse hozzászólása Ápr 20, 2009 /

Egy barátom szeretett volna habvágót, amikkel betűket, logókat tudna szabad kézzel vágni, max pár cm magas hungarocell-ből. Volt nála egy minta, egy áttekert trafó, 2V-ot kapott a szál, ami valami acélszál lehetett. Egy fatákolmánnyal volt megfeszítve, de működött. A trafó szekundere műanyagszigetelésű vezetékkel volt áttekerve, a fűtőszálhoz menő vezetéken esett 1-1,5V, a fűtőszálon 2v! De működött.... Ezen felbuzdulva, csináltam neki egyet PC-tápból. Az 5V-os ágra raktam egy 34063-at egy BD249-el megfejelve. Potival szabályozható, terhelve 1,3V-2,3V között. A vágószál kerékpár sodrott fékbovden 1 elemi szála. 2,3V-nál feszítés nélkül próbáltam, viszi.

Lehet, hogy átrakom a 12V-os ágra, főleg, ha esetleg később ellenálláshuzallal akarja majd használni...

Üdv
Inhouse
(#) Blacy hozzászólása Jún 7, 2009 /

szeretnék késziteni egy 3méteres vágo élt a hungarovcel vágásához és minél vékönyabb legyen. egy 3 méteres minél vékonyabb vezetéket kéne ugy fel füteni hogy állandó hőmérsékletet biztositson mindenhol ebbe tud nekem valaki segiteni?
(#) Novak válasza Blacy hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Hungarocell-re gondolsz?
(#) Blacy válasza Novak hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

igen csak egy le maradt tudsz nekem segiteni?
(#) boczhunor hozzászólása Jún 7, 2009 /

Ami biztos kibírná az a rézdrót.Próbáld meg úgy hogy ha van forrasztópáka vagy pisztoly akkor csetlakoztasd hozzá.Kicsit nagy lenne az a 3 m.Elég volna szerintem 1 m is.És én kiszedném a pákahegyet és betenném az 1 m-s drótot.
(#) Freedomocska válasza Blacy hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Én szoktam vagdalni EPS-t 1,2-s dróttal de nem 3 méteres csak max 1méter szélest.Mekkora ez a tábla méret amit vágnod kell.Arra számolj ,hogy hőt von el a vágáskor és nekem a vékony drót nem vált be ill. szakadt,nagyon nyúlt.
(#) varttina válasza Blacy hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

A fém huzalok ellenállása a hőmérséklettel arányosan növekszik. Egy olyan szerkezetet kellene építened, amely figyelné a huzal ellenállását, és ha az egy bizonyos érték alá csökkenne, egy meghatározott időtartamra (0,1-0,2 s) bekapcsolná a fűtőáramot. A fűtési ciklus elteltével újra mérési ciklus következne, és ha még mindig kevesebb lenne a huzal ellenállása a beállított értéknél, azonnal visszakapcsolna fűtési ciklusba.

Valamint kérd meg a topic címének a módosítását.
(#) Freedomocska hozzászólása Jún 7, 2009 /

Így már "szebb".
(#) Hp41C válasza varttina hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Szia!
Sőt még a hosszuk is nő, így állandő feszítőerőt biztosító befogó, áramellátó rögzítés kell.
(#) Freedomocska válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Nekem egy rúgó feszíti és ha hűl akkor enged vissza fele is könnyen.
(#) Freedomocska válasza Freedomocska hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Egy200W-os 24 V biztonsági trafóra tettem egy tirisztoros fényerő szabályozót mivel gondot okozott a "nem működő" huzal szakasz azaz ott nem volt hőelvonás.Így megfelelő huzal hoszúságot választok és ahhoz állítom a teljesítményt.
(#) Blacy hozzászólása Jún 7, 2009 /

hát akkor nem vékonyal oldom meg hanem vasdagal csak az a lényeg hogy eltudjam vágni egyenesen mint ha a gyárból jöt volna ki

Még mindig nem árultad el miért kell 3 méteres.Nekem a legnagyobb tábláim 1x2 méteresek.Csak akkor kell 2m-t keresztbe vágni ha lapos tető szigetelésnél ék alakú kell a "lejtés" miatt.
Következő: »»   3 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem