Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egytranzisztoros erősítők (Zen)
Lapozás: OK   6 / 33
(#) bgsf hozzászólása Jún 3, 2009 /
 
Látom beffulladt a topic! Szerintem a sok ampertől már mindenkinek elfüstölt az utólsó FET is!
(#) Tomy27 válasza bgsf hozzászólására (») Jún 3, 2009 /
 
Nekem biztos még ha nem is füstölt.
Egyébként tegnap küldtem agy e-mail-t,gondolom megkaptad?
(#) varttina válasza bgsf hozzászólására (») Jún 4, 2009 /
 
Dehogy füstöl a FET, vízhűtéssel elég jól bírja. Inkább a hálózati tápegység melegszik nagyon, mindez persze nem lenne így ha nem lennék lusta trafót tekerni.
(#) sliter hozzászólása Jún 4, 2009 /
 
Akkor nem csak nálam melegszik drasztikusan a fet.
Az a gond hogy kétvéle trafóval is próbáltam, az egyiknél nincs elég áram hogy meghajtsa rendesen a hangfalat, a másiknál pedig szépen szól, hangosan is, csak sajna úgy melegszik hogy pillanatok alatt megfoghatatlan a borda.

Ti mit javasoltok, nektek is ennyire melegszik az eredeti kapcsolás?!

mekkora ellenállású tekerc is kell oda (ill hány mH)?
(#) varttina válasza sliter hozzászólására (») Jún 4, 2009 /
 
Az eredeti kapcsolás kb. 20A venne fel, mivel 24V-ról hajtom, ezért egy feszültségosztón keresztül oldottam meg a visszacsatolást. Így csak 0,9-1A-t vesz fel, és a FET alig melegszik. 2,3A lenne az ideális, de akkor már 5 perc után füstölne a tápegység.
(#) danka- hozzászólása Jún 5, 2009 /
 
Hello! Na,kész
Egyelore 12v/10w izzoval.Sajna csak műhold hangszóró van itthon jelenleg,az alapján meg nem tudom eldönteni,hogy hogy szól.Ma d.u.kicsit több áramot kap,azt meglátjuk.Ellenben van itthon MOT,kiváncsi vagyok,azzal milyen lesz.
Sajna én is áramhiánnyal küzdök,jelenleginél bikább trafóm meg 2x16V.
Annyit még elbirna a kapcsolás vajh?
Kérdés,hogy érdemes,meg hogy képes vagyok-e elhűteni.
Egyelőre ennyi.
Sziasztok.
(#) varttina válasza danka- hozzászólására (») Jún 5, 2009 /
 
Némelyik MOT-tal, főleg a nagyobb fajtákkal különösen jó hangja van az erősítőnek, csak ajánlani tudom. (Persze az áramgenerátor jobb lenne, de az már egy másik topikba illő téma.) Hűtésnek Simson hengerfejet tudok ajánlani, szinte bármelyik ócskásnál fillérekért beszerezheted. Arra figyelj, hogy a MOT csak 1-2 ohm körül van, úgyhogy az áramot nem korlátozza.

Itt tartottam tegnap este, azóta összeraktam a hűtőbordát, kifúrtam a FET-ek, és a Graetz helyén, valamint elkészítettem a panel tartókonzolját. Jövő héten, ha megkapom a trafókat, összeépítem az egészet.

panel.jpg
    
(#) danka- válasza varttina hozzászólására (») Jún 5, 2009 /
 
Hi. No,akkor bepróbálom.De mi lenne pl,ha betenném a motot,és az izzót is bennehagynám-e? Akkor megmaradna az áramkorlátozás.Esetleg más feszülszültségértékű izzó?
Ez most 12V/20W,cca 6.5 volt esik rajta.
Kb 14 ohmon van terhelve,igy épp nem lehet túlvezérelni.Picit kéne csak több,bár már igy is tetszik.
Generátort nem akarok hegeszteni hozzá,akkor már bőven kiesik a minimalista kategóriából Ez igy van jól.Hasracsapással (vagy anélkül) sem jön ki belőle több,mint 2-3w.Kis hija,hogy elég is.
Esetleg egy kis plusz tápfesz,nem sok,mondjuk max 20V...

Ötlet?

Imhol a verí prototájp

Mayan féle Zen
(#) danka- válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 5, 2009 /
 
Igaz,de ez a mot igazából nem kimenő trafó.
Nemigen értem,pontosan hogy műx,de odapakoltam az izzó elé az előbb.....jobb nem tudom hogy jobb lett-e (műhold hangszóró!),de jóval hangosabb,ergo a hatásfokot tényleg növelte kicsit,ahogy Mayan is irta volt.
Sajna ugyanaz a problémám,mint sokaknak,nincs 2 egyforma MOTom,sőt kettő se Inkább tekerni kéne 2 indukivitást,kissebb is,szebb is,könnyebb is,kettő is.
Paraméterek jöhetnek Mayan!

Köszi...

Sziasztok.
(#) varttina válasza danka- hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Nem a munkaellenállással kell az áramot korlátozni, hanem a FET-et kell úgy vezérelni, hogy ne engedjen át többet, mint amennyire szükség van.
(#) danka- válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Sorban,másképp nincs áramkorlátozás.
Nem tudom,hogy jobb lett-e,de jóval hangosabb,teljesen ki tudom vezérelni,még 8ohmon is.MIndenképpen javított a dolgon.Talán a dinamikán is,ezt ezzel a dobozzal nem tudom objektíven eldönteni,ámbár satellit hangszóró vagy sem,megjelentek a mélyek is rajta.
Tesztzene:
Mike Oldfield:Songs of distant Earth,12es track.

Ugyanakkor sem 2 MOTom nincs,de főképp nem 2 egyforma.....tudni kéne az induktivitását,akkor legyártanám.Esetleg hangváltó mélytekercse? Értéket azért tudni kéne,és akkor megspórolnék kb 5 kg feles terhet is az erősitőn
Következő lépésben kicsit továbbhajtom,hűtés még megfelelő.Mondjuk 16V/2.5A Ennyit még tudok előállitani itthon,következő tápom sajna már nagyobbacska kicsit,2x16V.
Fojtó/MOT kiváltására ötletek jöhetnek!


Egyelőre ennyi.

bye!
(#) danka- válasza varttina hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Valóban.Viszont ahogy elnézem ezt a rajzot,ha jól értelmezem,ott a tápfesz direktbe a hangszórón,kondival leválasztva,FET meg csak el-elnyeli,kvázi elhozza róla a powert.Nekem ennyi jön le,elnézést a pongyola fogalmazásért.
(#) Tomy27 hozzászólása Jún 6, 2009 /
 
Üdv.
Az érdekelne hogy valaki próbálta már V-MOS Fet-tel?
Mert ilyet találtam itthon, vajon lehet olyan jó hangja vele mint az IRF 540-el?
(#) varttina válasza danka- hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Az áram nagy része a folytótekercsen és a FET-en keresztül folyik. Mivel a FET áteresztő képessége (ellenállása) a vezérlő frekvencia ütemében változik, a tekercsen pedig közel konstans áram folyik, így a különbözet a kondenzátoron és a hangszórón keresztül folyik. Az én verziómban az áram egy elenyésző töredéke a feszültségosztón keresztül folyik.

Van egy 1500W-os porszívómotorom, amelyben 2 egyforma tekercs található. Nem fűzök hozzá nagy reményeket, de szerintem egy próbát megér.
(#) varttina válasza Tomy27 hozzászólására (») Jún 7, 2009 /
 
Az IRF540 nem kifejezetten hangfrekvenciás célra kifejlesztett FET. BUZ900, 2SK1058 (K1058), esetleg IRFP240 jobban megfelel a célra. A "V" betű csak a FET "szilícium magjának" vertikális elrendezésére utal. Ha bírja az Ampert akkor ugyanúgy jó lehet, mint az IRF540-es.
A porszívó motor nem vált be. A mély hangokat teljes mértékben levágta, kb. 0,1W-ig szépen szólt, de a fölött erősen torzított. Ráadásul a két tekercs közös vasmagon transzformátort alkotott, így "monósította" a sztereó jelet.
(#) Tomy27 válasza varttina hozzászólására (») Jún 7, 2009 /
 
Ez speciel egy 2Sk2134 aminek a paraméterei majdnem megegyezőek a 2SK1058-cal,csak ez TO-220 tokozású.Ma beépítettem az IRF540 helyett és szinte ugyanazt a hangot produkálja.Csak ugyanazzal az alkatrészekkel kicsit másként oszlik meg a feszültség a tekercsen meg a FET-en, így valamivel kisebb a kivehető teljesítmény meg emelkedett a torzítás is.De számottevő különbség nincs,legalábbis hangzásilag így egyenlőre ez marad amíg nincs IRF540-es.
(#) varttina válasza Tomy27 hozzászólására (») Jún 7, 2009 /
 
Minden FET-nek ill. bipoláris tranzisztornak van egy ideális munkaponti árama, amit műszerrel (műszer hiányában fülre) be kell állítani.
Nem úgy megy a dolog, hogy rákötöm az erősítőt a tápegységre és annyi áram folyik át rajta, amennyit a trafó át bír rajta pumpálni.
Ha tényleg a 2SK1058-as FET-tel kompatibiliek a FET-eid, akkor kisebb torzítással kellene működnie, mint IRF540-nel. Lehet, hogy Neked is csak a munkaponti áramot kellene beállítani.
(#) Mayan válasza varttina hozzászólására (») Jún 11, 2009 /
 
Te, ez nagyon jól néz ki! Kíváncsi leszek a véglegesre. Én is csinálni fogok egy új verziót belőle, ízzókkal, kicsi szép dobozkába, külső táppal - mert ez a tepsis egy dögnehéz és csúnya alkotmány lett. 12V/15W ízzókal szerintem elegendő lesz nekem, a párom meg úgyis még jobban lehalkítja mindíg... neki 2*100mW a max. tolerálható hangerő... Amikor tesztelgettem anno az ízzókkal, a 7W-os ízzóval is teljesen jó volt.
(#) Mayan válasza danka- hozzászólására (») Jún 11, 2009 /
 
Tekerni is nagy vasra kellene, uh. nem lenne kicsi is könnyű... amúgy nem tudok paramétereket, én csak próbálgattam.
(#) varttina válasza Mayan hozzászólására (») Jún 11, 2009 / 1
 
Mivel ez A osztályú erősítő, így erőteljesen melegszik, hogy tudjam milyen hőmérséklet uralkodik odabent összedobtam egy hőmérőt. Mivel ez egy egytranzisztoros erősítő, így egy egyledes hőmérőt terveztem hozzá. Egyébként ez lesz az egyetlen LED az erősítő előlapján. Bekapcsoláskor kéken világít, az üzemi hőmérsékleten ciánra, majd zöldre, túlmelegedés esetén pedig sárgára, végül pirosra változik a színe.
(#) MolnarG válasza varttina hozzászólására (») Jún 11, 2009 /
 
Rajz és egy kis leírás pubilkus?
(#) bgsf válasza varttina hozzászólására (») Jún 11, 2009 /
 
Szia! Egy rajz jó lenne! Ha lehet közöld le!
(#) varttina válasza MolnarG hozzászólására (») Jún 11, 2009 / 1
 
Kapcsolási rajzot nem készítettem, csak nyákrajzot. Az IC egy TL084-es, melynek mind a négy csatornája komparátorként működik. A "in" és "+" kivezetések közé kapcsolódik egy 2k2 ohm-os termisztor, mely az IC mellett található 1k2 ohm-os ellenállással feszültségosztót alkot. Az alsó két trimmerrel a kék és a piros fény kapcsolási hőmérsékletét, míg a két felsővel a zöld fény alsó és felső kapcsolási hőmérsékletét lehet szabályozni. A tranzisztor egy BC212-es, de szinte bármilyen kisjelű PNP tranzisztor jó ide, a LED pedig egy közös anódos RGB LED.
(#) MolnarG válasza varttina hozzászólására (») Jún 11, 2009 /
 
Értem, köszi!
(#) danka- válasza Mayan hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
Na hi. Megoldottam a dolgot
12V/20W izzóval elment.Izzó+MOT trafóval messze jobb volt,csak hát a súly/méret.....ma elmentem fojtóért a boltba.Sajna csak HgL130W-s volt raktáron,nagyjából megfelel.Izzó nem játszik,max 4-5 volt esik rajta,így ki is vettem.Hang kb ugyanaz,mint izzó+MOTal,csak a kivehető kakaó kevesebb,hamarább betorzít....szobahangerő igy is megvan.Ugyanakkor:függvényedet szemügyre véve,3-4 volttal többel hajtva meglenne a megfelelő ämper,és igy a kivehető teljesítmény is.Úgyvélem ?
Imho,megérte a fojtóra költeni,dimenzióilag kb negyede a MOTnak,és csak 950ft volt...elbírom.De a fet tuti nincs ezzel a fojtóval "rendesen" megnyitva,eddig fűtött,mint a rossebb,most meg jéghideg a borda.Talán ezért sem tudom kihajtani rendesen? Ennyi kérdés egyelőre.
Azaz még 1:

12 voltos dekor/halogén izzókhoz kapcsitáp.
Méretre,kakaóra,árra ,megfelelő.
12V/13A is 3600 ft.12V/5A meg kb 2400ft.
Kérdésem az,ez tuti zajong,mind egyszer,hm?
Végülis egy miniatűr pctáp,csak az igények kicsit alacsonyabbak.Érdemes ebbe beruházni? Szinte tuti,hogy zavarszűrő kell majd rá gondolom.

Egyelőre ennyit.

bye!


(#) Mayan válasza danka- hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
Mérd meg a fojtód dc ellenállását, hány ohm. Az enyém 4 ohm. Nem lehet sokkal nagyobb. Mérd meg a felvett áramot, azért vagy 1-2 amper kellene . Növeld a tápfeszt akkor kicsit, de óvatosan. A halogénekhez használt kapcsitáp nem jó szerintem, egyrészt az nagyfrekvenciás, nincs is egyenirányítva és pufferelve, másrészt kell neki pár amper hogy elinduljon. Nem jó. A PC táp 12 voltja viszont jó. Vagy ilyen laptop táp szerű, nekünk van bent a cégnél 12V/5A -es, kicsi, azzal volt a legjobb. Azzal nagyon komoly hangerőt nyomott torzítás nélkül, remegett az ablak
(#) danka- válasza Mayan hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
Hi. Hát azért több,ellenállásilag 10ó'm.
Szerintem +pár volttal egyensúlyba lehet ezt hozni,megtetszett hogy mobilis
Mármint relative kicsi.
Fet most jól birja,nemigen melegszik (mondjuk nem kis bordán csücsül),fojtó viszont fűt szépen.2órát elzenéltem vele igy is,még fogdosható volt a vas,nem égetett,szerintem ennyi után már nem is lesz melegebb.
AZért mondom,hogy kicsit ellensúlyoznom kell,mert tuti ilyenből lesz megépitve ez is,meg a másik oldal is.
Kapcsitápot hanyagolom akkor.
Esetleg marad a pctáp,vagy ha monoblokkos lesz,akkor 50 hz-s ,jó kövéren megpufferelve.Egyelőre idáig jutottam,most majd a fúrás-faragás következik,nem tudom,mikor lesz kész.

(#) danka- hozzászólása Jún 19, 2009 /
 
Na hi.

Fejlemények:

Mégsem olyan jó a 130W-s fojtóm,utánamértem,és csak 0.8A csordogál(mondjuk a 10ohmos dc ellenállás mellett ez várható is volt),Mayan szerinted meg IRF540hez 2A felett kell,hogy jó legyen.
Próbáltam párhuzamba kötni vele izzót,12V/10W,áramfelvétel feljebb ment,de hangra nem hallottam változást.Érdemes? Vagy mehet a fojtó a fiókba? Mindenképpen többet akarok "felvetetni" vele.
Ugyanakkor utánaszámolva,1.2A-t kéne átengedjen magán,s nem 0.8at,lehet nincs eléggé megnyitva a fet? Erre ötleteket kérnék.10K-t alkalmaztam a munkapont beállításához.
Mit tegyek? Nagyobb fojtó? Esetleg másik trafó? MOT még megvan (bár mindenképp stereo rendszert akarok,sajna MOTom meg pont félannyi van,amennyi kellene)
Vagy mégis alkalmazzam a fojtó/izzó párhuzamos használatát? Igazából áramot be tudnám lőni izmosra,fojtó is működik,és az hogy nem hallottam változást,nem 100%-os bizonyosság,lévén eléggé ócska dobozzal tudok egyelőre tesztelni ( a műhöold hangfal)
Egyik nap nekilátok összedobni,van módom 100W-s toroidod szerezni,ezt fogom alkalmazni,meg 10.000mF-t mellé. Szerintem elegendő lesz.

Minden ötlet/tanács jöhet!

Kösz mindent.

Sziasztok.
(#) Mayan válasza danka- hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
Azért kellene több áram hogy a kimenő telj. is nagyobb legyen, vagyis elegendő. Akkor talán próbálj nagyobb ízzót. Pl. 12V/21W. Vagy nagyobb. A fet nem fog jobban kinyitni ha úgy használod mint én. Akkor az a max. és csak a munkaellenállás korlátoz. Fojtó plusz ízzónak nincs sok értelme, akkor inkább ízzó, az legalább olcsó és könnyű. Én is fogok csinálni egy másikat, ízzókkal, szép dobozban.
(#) Tomy27 hozzászólása Jún 20, 2009 /
 
Én nem tudom hogy volna-e értelme nagyobb áramfelvételre kényszeríteni.Mert nekem is olyan 0,8A köröli nyugalmi csordogál és igen kellemesen muzsikál,és meglepően nagy hangerőt ad le ahoz képest hogy csak 12V-ról üzemel.Meg így a hűtéssel sincs problémám.
Következő: »»   6 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem