Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   47 / 564
(#) Tubi56 válasza kurtyka hozzászólására (») Jún 12, 2009 /

Köszi ez jól esett!
Jó munkát neked is!
(#) Freedomocska válasza Tubi56 hozzászólására (») Jún 12, 2009 /

Köszönöm-meg próbálom.Mit veszíthetek?Máshol fog bukni a dolog ha nem sikerül.
(#) Tubi56 válasza Freedomocska hozzászólására (») Jún 13, 2009 /

A vezérlés UC 3845-el dupla gate meghajtóval működik, meg lett építve és 2db E20-as meghajtó trafóval légrés nélkül! Ez után mivel építed tovább azt nem tudom!
(#) atti212 hozzászólása Jún 13, 2009 /

Sziasztok!
A durranások elkerülése érdekében, szeretnék valami áramkorlátot betenni a primer körbe. Ti hogyan oldottátok ezt meg? Vagy egyenest élesbe mentetek lesz ami lesz alapon? Áramváltóm természetesen lesz, de a puffer kondik és az igbt-s rész közé szeretnék tenni valamit ami megfogja a cuccot ha valami gubanc van, nem akarok kuka igbt-ket gyártani az első inditások alkalmával. Viszont azt is tudom h ezen a részen nagyfreki van, tehát nagyon nem mind1 mit és mekkorát teszünk ide. Tudtok nekem segíteni ebben? Köszi előre is!
(#) zolee1209 válasza atti212 hozzászólására (») Jún 13, 2009 /

Szia! Szerintem egy 60, vagy 100W-os hálózati izzó jó lesz a készülékkel sorba kapcsolva. Ha működik minden megfelelően, vagyis az izzó nem világít, akkor kötheted direkt a hálózatra. :yes:
(#) Freedomocska válasza zolee1209 hozzászólására (») Jún 13, 2009 /

Ezt így ebben a formában nem értem--nem világít?Akkor nem folyik áram az áramkörben és akkor milyen áramtól védett meg--vagy erre milyen üzenetet ad az áramváltó a vezérlő IC-nek mert az mindig "érdeklődik".Én inkább majd a hegesztő trafó kimenetére teszek egy egyenirányítót és azzal fogom kipróbálni-ez kb 45V.A 320V-os próbánál nem lehetne vagy öt-hat teljesítmény kapcsoló tranzisztort párhuzamosan bekötni és akkor elég kicsi az ellenállásuk de gyors kapcsolóként és ellenállásként is működnének?Már meglenne az áram korlát csak persze megint külön +elektronika.A fesz korlátnak meg ott van a varisztor. Szerintem--de nyugodtan meg lehet cáfolni mert nagyon-nagyon "amatőr" vagyok.
(#) zolee1209 válasza Freedomocska hozzászólására (») Jún 13, 2009 /

Azt nem tudom, mekkora az áramkör nyugalmi áramfelvétele, de gondolom nem amper nagyságrendű. Ha nyugalmi árama annyira alacsony, akkor a soros izzó nem világít, vagy csak nagyon halványan, az nagy eséllyel arra utal, hogy nincs zárlat az áramkörben. Ahogy NTC-t használunk lágyindításra, úgy PTC-t használhatunk rövidzár elleni védelemként. Az izzó egy PTC-nek fogható fel!
(#) Freedomocska válasza zolee1209 hozzászólására (») Jún 13, 2009 /

Én tovább nem boncolgatnám a "témát"nehogy valami orbitális baromságot írjak. :no:
(#) atti212 válasza zolee1209 hozzászólására (») Jún 13, 2009 /

Sztem az izzó nem jó, hegesztőnek főleg nem.
A kondi és a kapcsolóáramkör közé kellene nekem valami. Ide izzót tenni? Nem rossz az nagyfrekire ?
Ha a kondik elé teszem, akkor meg kb semmit nem érek, mert ha gubanc van, akkor a kondikban lévő energy simán megnyekkenti az igbt-ket.

Valami használható ötlet?

köszi
(#) mex válasza atti212 hozzászólására (») Jún 13, 2009 /

Az inverter frekvenciája korántsem "nagyfreki". Az izzószálnak nincs akkora induktivitása,hogy befolyásoljon is valamit. Tedd a kondi és a kapcsolóáramkör közé.
(#) erdgab hozzászólása Jún 14, 2009 /

Ma volt időm a hegesztőre vagyis a kísérlet egy részére,most megosztanám veletek,ez elvileg ugyan az mint a Maci gépem.Mindenek előtt újra köszönetet mondanék Tubi barátomnak,ki anno belém verte a gép építés mikéntjét! A gép első indításra működött,semmi malőr nem volt,nem szállt el semmi.Ma az egyik főtrafót próbáltam ki és a 3 fojtót.A fojtókról annyit tudok mondani,hogy egyik sem melegedett,de én semmilyen változást nem észleltem,akármelyik volt is bekötve.Biztosan van más-más hatásuk,de műszerek nélkül nem érzékelhető.A főtrafó 6 pár U57 ,P= 3,1mm2 és 20 menet a Sz= 20mm2 és 6 menet,kimeneten 3,3k ellenállás és 60V mérhető a gagyi DVM-mel.2 szál 2,5mm pálca elhegesztése után (poti kb. közép állásban),hűtés nélkül a fojtó a főtrafó a diódahíd hideg (olyan mint a környezeti hőmérséklet) az IGBT-k bordája 51*C .Az IGBT-k rézlemezen vannak,majd így kerültek a hűtőbordára a diódák és a hálózati egyenirányító szintén egy bordán van.

Még képek.Látható a saját gyártmányú elektródafogó is.A főtrafó ,szerintem,tudja azt (sőt!) mint az E65 és nem is melegszik úgy.A gép összeállítása csak kísérleti jellegű,nem végleges.
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Jún 14, 2009 /

Szia Gabi!
Először is gratula a gépedhez piszok jól néz ki!

A fő trafó egy orosz csodában hasonló, ami 250 Ampert ad le! Úgyhogy az bírja!
Az elektróda fogód is nagyon ötletes! Ezért én is megosztok egy másik lehetséges változatot a többiekkel! Ezt annó ezerkilencszázigenrégen használtuk iparban is!
A fogó feje és csavarja sárgaréz a nyele vas cső rajta víz vezeték gumi cső (slag)
Persze a fogó anyaga lehet más és a formája is változhat lehet négyszög pl.

fogó.ppt

(#) mex válasza Tubi56 hozzászólására (») Jún 14, 2009 /

Hello. Nem sokban különbözik a "gazdag" ember elektródafogója sem a rajzodon láthatónál.
Az ESAB inverterei is csavaros szoritású fogókkal kerülnek eladásra, némileg csicsásabb,de az elv ugyanaz.
"Orosz" stilusúval nem volt még dolgod? Az három darab vaspálcából áll (betonvas) és ezek közé ékeled be az elektródát.....
(#) Tubi56 válasza mex hozzászólására (») Jún 14, 2009 /

Igen láttam már olyat is, bár nekem nem volt még hozzá szerencsém, de az előbbit mi az iparban valóban használtuk! Le rajzoljuk az orosz változatot is mit gondolsz?
(#) kurtyka válasza erdgab hozzászólására (») Jún 14, 2009 /

Le a kalappal előtted kedves Gábor! Ez igen!
Két hét múlva végre lesz időm és belevetem magam az inverteres gép csodájába
(#) mex válasza Tubi56 hozzászólására (») Jún 14, 2009 /

Áhhh,ne. A rajzodon levő üzembiztos,egyszerű. Mostanában a költségcsökkentés jegyében hoztak pár különféle rugós szoritású fogót, közös jellemzőjük,hogy az anyag ki van spórolva,a rugó gyenge,kilágyul, a szigetelő részek nem hőre keményedő anyagból készültek. Huzamosabb munka után volt amelyik ki is gyulladt....
A jó meg drága....
(#) Tubi56 válasza mex hozzászólására (») Jún 14, 2009 /

Csak azért, hogy a többiek is lássák milyen kreatívak tudnak lenni az emberek ha szükséges!

Fogó 2.ppt

(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Jún 14, 2009 /

Szerintem, ha az IGBT-et erősebbre cseréled pl. HGTG20N60A4-re akkor annak melegedése is megoldódik. Vagy a hűtőt nagyobbra!
Nekem a 100-as gépbe 2db van és nem melegszik, igaz brutál hűtőn van! Nagyobb gépbe 4db-al meg oldódik ez is!
A HGTG 40KHz-en 40 Ampert ad le az IRG4PC50U viszont 30KHz-en már csak huszon Ampert! Melegedésre még jobban romlik!
Neked BUP van ugye? Azok mennyit adnak le kb.30KHz-en?

Tisztelt Uraim (!) ,vettem a fáradságot és megpróbáltam a másik trafó variációt is.Jól vizsgázott! Ebben 4 pár U57 van magnak,menetszám ugyan az a primer keresztmetszet is az a szekunderé kicsit gyengébb,csak 18mm2.Üresjárati feszültség,szintén 3,3k előterheléssel,kicsit kevesebb,mindössze 57V.Kiválóan gyújt mind a kettő.A 4 pár magos talán egy kicsit szebben hegeszt ugyanazon poti állásnál.Mindkettőben 0,1mm légrés van,a négymagosban mindkét oszlopon a 6 pár magosban mind a 4 oszlopon.A 4 magosat könnyebb elkészíteni szerintem.Mellékelek képeket.Van egy érdekessége a tekercselésnek,mind a két tekercs,primer és szekunder,úgy készült,hogy nincsenek elvágva a vezetékek az osztott tekercselés miatt.A gép üresjárati áramfelvétele mindkét trafóval azonosnak mondható,bár én kicsit sokallom,430mA adódott,ebben bent a segédtáp is.Jut eszembe,a segédtápom gyenge,ezt újra kell gondolnom,igaz,ez egy hamar-gyorsan átalakított méh telepen privatizált darab.A véleményem az,hogy a 130A géphez elég a 4 magos trafó.Kérem a hozzáértőket vitassák meg a kísérlet eredményeit,már ha arra érdemesnek találtatik!
(#) erdgab válasza Tubi56 hozzászólására (») Jún 14, 2009 /

A mostani gépben is BUP304 IGBT-k vannak,3-3 darab oldalanként.A PDF szerint 25*C=35A, 90*C=23A és a maradék fesz. vagy mi a csoda is elég magas.Erre számítottam a másik 2 gépem alapján.Most elfogytak a BUP-ok,váltani fogok,de még nem döntöttem.Az egyik képen látható,hogy a felső paneltartón még vannak üres helyek,ott a tartócsavar is,az a további kísérletek paneljainak a helye,de erről még korai lenne beszélni.
(#) guliver83 hozzászólása Jún 14, 2009 /

Üdvözlök mindenkit!
Nagyon jó a géped erdgab
Már régebben megkeztem beszerezni az alkatrészeket
egy hegesztőhöz és már meg is van egy ideje,minden!!
Olvasgattam nagyon sok mindent itt és nagyon érdekelne engem is.
Csináltam egy nyákot,csak nem lett jó,vagyis jó lenne,csak meg kellene erősíteni,de inkább csinálok másikat az egyszerübb!
Olyan kérésem lenne,fel tenné-e valaki az egész nyák rajzait valaki?Láttam van itt elég sok,de nem tudom,hogy mejiket csináljam meg.
Van egy két rajz amit én rajzolgattam,felteszem,
de nem biztos hogy jó!
Előre is köszönöm!
(#) guliver83 hozzászólása Jún 14, 2009 /

És ezek azok amiket beszereztem!
(#) erdgab válasza guliver83 hozzászólására (») Jún 15, 2009 /

Köszönöm az elismerést,de ez még csak kísérlet.A főpanelodon a fet G és S lábait cseréld meg (nézd meg a fet PDF-jét! ),valamelyik panelomon nekem is fordítva van rajzolva,egyébként jó.A többi panelod is jó csak a 230V bemeneti rész (kondik és zavarszűrő) és 400V részek gyengék,persze egy 1,5mm2 vezetékkel meg lehet erősíteni.A hővédelemmel kapcsolatban nemrég tettem fel egy más megoldást,nézd meg.A 90*C hőkapcsoló a használatok során soknak bizonyult,későn kapcsol és az IGBT-k elhaláloznak,most 70*C értéknél tartunk,ez már megvédi a félvezetőket.Ezen ok miatt is tettem fel pár oldallal előbbre azt az LM358 -ra épülő kapcsolót.Látom az arzenált ,lehet építeni (lehetne építeni,de melyiket?) ,tuti megoldás nincs,az biztos,hogy a vezérlő panel jó,a táp részed is jó,a főpanel is jó lehet,gondolom,a képen látható bordákhoz van igazítva.Azon gondolkodtam,mi a fele ellenállás lehet az a fémtokos,hova akarod rakni?
(#) guliver83 hozzászólása Jún 15, 2009 /

Volt egy olyan rajz ahol, ha jóltudom a lágyinditó
rellé melet volt egy 47R/10W ellenállás
de volt olyan is ahol 10-es volt
Meg a főpenelon is van 47R/10W
(#) erdgab válasza guliver83 hozzászólására (») Jún 15, 2009 /

Erre gondoltam,de nem voltam biztos bent. A főpanelról jutott eszembe,kettő beváltat tudok konkrétan,ettől függetlenül lehet több és jobb megoldás is a kollégák részéről.Ha megnézed Tubi képeit a legutóbbiakat,azon a főpanelt és gondolatban összeforgatod,akkor egy nagyon hasonlót fogsz látni mint amilyen a tiéd ami meg kísértetiesen hasonlít az enyémre .
(#) erdgab hozzászólása Jún 15, 2009 /

Két apró észrevételem volna mindenki felé.
1: A 230V AC bemeneti szűrőkörbe javasolnék az első kondenzátorral párhuzamosan kötni 1 db. 1M/0,5-1W ellenállást.Igaz,hogy ezek a kondenzátorok az őket követő dióda hídon vagy segédtáp trafón keresztül kisülnek,visszafelé a két áramkörös kapcsoló leválaszt,de az ördög nem alszik ...... ,filléres dolog.
2: Ha valaki "mű földet" alakít ki két kondenzátorral,az ide csak az ilyen célra gyártott megfelelő feszültségű Y kondenzátort használja,a középpontjukat ne csak a zöld-sárga vezetékkel hanem a fémdobozzal is kösse össze.
Ha felesleges volt az írás,elnézést kérek!
(#) Freedomocska válasza erdgab hozzászólására (») Jún 15, 2009 /

Én nem tudom,hogy műföldet alakítottam-e ki mivel a háromfázisú híd után(és persze a lágy indítás relé után) én kétszer három 470 mikrós kondit kötöttem sorba és ide tettem sorosan egymássalkét 300V-os 20mm-es varrisztort valamint még két 5,2 K -s 15W -os ellenállatot.Arra gondoltam ez biztosan kisüti a kondezátorokat.De így szeretnék 2x280 V-os tápot ill. hátha menne így két Forward sorba kötve egy vezérléssel.Ez így hülyeség?A táp java kész egy külön dobozban,így talán tudok majd kísérletezgetni.
(#) Freedomocska hozzászólása Jún 15, 2009 /

És még hagy dicsekedjek én is:a héten már valószínűleg lesz 2,2K-s potméterem,nyáklemezem,forrasztóónom és műnyomó papírt is igértek,
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Jún 16, 2009 /

[/quote]konkrétan,ettől függetlenül lehet több és jobb megoldás is a kollégák részéről.Ha megnézed Tubi képeit a legutóbbiakat,azon a főpanelt és gondolatban összeforgatod,akkor egy nagyon hasonlót fogsz látni mint amilyen a tiéd ami meg kísértetiesen hasonlít az enyémre .
[quote]
Következő: »»   47 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem