Fórum témák
» Több friss téma |
Megnémértem a lámpákat és az egyiken egyenáram a másikan meg váltó áram folyik a váltóáramoson kiprobáltam egyleddel és jó volt
Befolyásol valamit is hogy váltó áram nem egyenáram?? Az ellenállásokat hogy kössem össze??
Sziasztok szerintem nem kellenek ellenálások 4led sorosan ahávy leded van és ezeket a 4-ledes sorokat párhuzamosan összekötöd szerintem így nem bonyolult.
HI
nekem lenne egy nagy problémám féklámpát akarok csinálni ledből két részre osztottam a ledeket az egyik rész az kész van a másik részt amikor csináltam az a probléma merült fel hogy amikor már 3 ledet beforrasztottam akkor kiprobáltam és nem müködött minden beforrasztott led után megnéztem hogy jó el de egy kicsit később szarrá ment mind a 3 nem tom miért volt olyan led is ami fényesebben világitott és volt ami elég halványan na azok szarrá mentek nem tom mi lehet
Akkor elszámoltad az előtétellenállást! (Ha egyáltalán használtál...) A LED áramfelvételét MINDIG korlátozni kell (kb. 15mA)! Milyen ellenállást tettél elé? És hány voltos tápról ment?
EZT a témát átolvastad? Hasonló probléma van boncolgatva, és a végeredmény egy kisméretű - nagyfényerejű áramkör!
Nagyáramú LED az autóban...
Lehet, hogy ez a téma át fog költözni ide: Féklámpa Ledből. Ha mégsem, akkor ezt az offot DEL...
Átpakolva ide.
Kérem, hogy a témanyitás előtt használjuk a keresőt! Köszönöm.
értem amit irtál de
már megcsináltam 2 db sort és mindent ugyanugy csináltam és mégsem volt probléma egyépként egy normális 4,5 v ellemet kapcsoltam rá
De mekkora ellenállást kapcsoltál sorba a LED-del?
Ha csak pld: két piros ledet tötsz sorba, és a ledek nem egyforma típusúak (ennek nagy a valószínűsége ha nem nagytételben és nem egy megagott típpust kérsz /az eladónak minden eladó /), előfordulhat hogy az egyik led csak "PILLÉZIK" míg a másik a teljes megsemmisülés határán lebed. Azaz ha különböző tipusú LED-et kötsz sorba, ( és nincs áramlorlátozó ellenállás bekötve ami a mévleges áramot beállítaná,) a kialakuló különböző nyitófeszültség miatt létrejövő nyitóáram a kisseb teljesítményű LED-et túlhalythatja! és ennek általában ismerjük a végeredményét. Instabil, gyenge fényű LED. Az utolsó stádiumban az indiánok is beleköltöznek a LED-be...
Ezért kérdezik mások is és mostmár énis, hogy: Idézet: ???? „De mekkora ellenállást kapcsoltál sorba a LED-del?”
Így van, Jani nagyon korrektül leírta, miről is van szó. Egyébként egy 4.5V-os laposelemhez egy kb. 330Ohm-os ellenállás jó lesz próbálni. Persze ez a LED típusától is függ, de ezzel többnyire mindegyiknek viszonylag szépen kell világítania. Ha az ellenállás értéke nagyobb, mint 330Ohm, akkor nem lesz gond, legfeljebb halványabban, vagy egyáltalán nem világít. De ha lényegesen kisebb, akkor máris kinyírtad a LED-et.
A lényeg, hogy LED-et ellenállás nélkül soha! (Vannak speciális, kivételes esetek, de a tiéd nem az.)
ellenállás nélkül probáltam ki 1 et
és 6 db is
de csak a forrasztás után ment sz...á a led
Kéretik a vulgéris szavakat mellőzni!!! Moderator
Na, igen, ez a gáz. Nem szabad ellenállás nélkül működtetni. Vagy csak nagyon-nagyon rövid ideig (pár ms), de ez sem tesz igazán jót. Ha így próbálgatod, nem biztos, hogy rögtön elszáll, általában eleinte csak halványabb lesz, de előbb-utóbb annyi neki.
Mekkora lábat hagytál a forrasztásokra? :lookaround:
(Hány mm lógott ki a LED-testből?) Mert akkor is tönkremehet a led, ha túl rövidrevágod a kivezetést és (vagy) túlmelegíted a kivezetést. Ekkor a kirstályszerkezet és a kristály kivezetései sérülnek a hősokktól. Az ajánlott hossz 5mm, és ha van rá időd a LED-lábát a forrasztási művelet alatt tőben meg kell fogni egy csipesszel vagy hegyescsőrű-fogóval, hogy szabilantartsd a LED-et és a fölösleges hőt elvezesd... :yes:
ITT VAN A forrasztásom habár csak az egyik része van kész
SZerinted jól kapcsoltam az ellenállásokat??? Az ellenállást mindegy hogy hogyan forrasztom ???
Az ellenállásoknak mindegy ! De az eredő értéküknek nemmindegy !!!
Ez ÍGY elég vegyes kapcsolásnak tűnik :wow3: . Pontosan melyik sematikus rajz alapján készítetted a próbakapcsolást??? (Egy link is eléglessz, hogy tudjak - tudjunk segíteni! :yes: ) Az ellenállásaid elég :hawaii: sötét színben pompáznak! Hány OHM-osak??? Kérlek Hogy ebben (lásd mellék) a sorrendben írd le nekünk az ellenálláson /ha különbözők akkor -ellenállásokon,/ található színeket. Mert kell az értékük a ledeken folyó áram kiszámításához!!!
Az ellenállások 1komosok, az ellenállás kapcsolásakor az szeretném kérdetni hogy 3db 1irányba van de 1 db véletlenül másikvégérve forrasztottam fel.
A kapcsolási rajzot magamtol találtam ki Nincs véletlenül MSN cimed mert igy elég lassan tudom megcsinálni
Az ellenállásnak nincs poaritás-érzékenysége, így bármelyik állásában beforraszthatod. (Ellentétben pl. a LED-del.)
Egy valamire kell csak odafigyelni!
Mégdedig arra, hogy a színkódos ellenálláson hol kezded a leolvasást. Ez első sáv rendszerint az ellenállás egyik kivezetéséhez van közel, vagy az utolsót tolják meszebb a többitől. De legjobb egy OHM-mérővel ellenőrizni az értékeket... A ledeket is kötheted párhuzamosan! Csak egyedi áramkorlátozó ellenállást alkalmazz, hogy egyformán világítsanak. Főleg ha lülöbnöző a tipusuk és-vagy gyártmányuk! Vagy körheted őket sorosan. Ekkor e ledek nyitófeszúlsége ősszeadódik és Idézet: egy nagy nyitófeszűltségű dióda lessze belőle. Avagy az áramkorlátozó ellenállás értékét, a eredő nyitófeszültség-hez kell méretezni!„jelképesen mondva” Egés egy példa a párhuzamos kapcsolásra, persze ez a rajz nem pont ide készült, de szemléltetésnek szerintem jó! Még mindíg nem írtad le a az ellenálláson (-sokon) található színeket! Vagy csak a piros szín mosodott el a fényképen? Ügv:. _jani_
OK! Ha 1k! Akkor 1K!
Azt is figyelembe vetted?, hogy ha az ellenállásokat párhuzamosan kötöd, akkor kisebb lessz az ohm értékük!
Akkor mindegyik ledhez kapcsoljak egy ellemállást sorosan?
A LED-ek párhuzamos kapcsolásnál :yes: igen.
De egyszerűbb és talán jobb megoldás (a sükséges áramigény miatt bizosan jobb) ha soros ledfüzéreket készítessz, kb: 8-9V legyen a ledek eredő feszültsége és ehhez kéne az áramkorlátozó-ellenállást kiszámolni. Azért kellene 8-9V környékére beállítani az eredő feszt., hogy a lemerült aksinál is világítsanak még a ledek. ( Közlekedés biztonság! LÁTNI és LÁTSZANI! ) |
Bejelentkezés
Hirdetés |