Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PICKit2 klón építése
Lapozás: OK   29 / 211
(#) Hp41C válasza watt hozzászólására (») Jún 29, 2009 /

Sziasztok!

A furatszerelt működik, a PicKit2 v2.61 minden tesztjét, beállítását levégeztem, de még nem programoztam 2.5V-os kontrollert.
Sikeresen programoztam az alábbi típusokat:
16F628, 16F690, 16F819, 16F876, 16F88, 16F886, 18F242, 18F252.

Sikeresen utánépítették már. Egyetlen hiba volt benne, D4 helyére nem 1N5819 volt beültetve. Csere után azonnal ment.

Az eredeti tervemet módosítanom kellett, pontosan az U5 P része miatt. Kipróbáltam IRFD9024 típussal, de a PicKit2 programja 2.8V alatt hibát jelzett.

Az U5 végül is két részből áll:
- N része BS170. Ugs < 4V, a 18F2550 +5V gate feszültséget tud neki adni.
- P része IRF7314 két fele párhuzamosan kötve - más klónba is ezt ajánlottátok. Egy dip8 tokra van konvertálva.

A másik kritikus alkatrész a Q1. Ide megfelel az IRFD9024, mivel az U2 ki tudja adni a néhány tized voltot a kimenetén. Így a Ugs megközelíti az -5V-ot.
A beültetésnél itt is dip8 tok van, fogadni tudja az IRF7314-et (két felét párhuzamosan köti) és az IRFD9024-et is (ezt középre kell betenni). Ha probléma lesz az alacsony Vdd előállításával egyszerűen ki lehet cserélni. (Az utánépített darabban már 7314 van beültetve, mert nem kapni IRFD9024-et.)

D3 és D4 1N5819 1A Shottky dióda.

Felhívnám a figyelmet, hogy a Propgram and Go leírásában megjelent, hogyan lehet a memóriát megduplázni. A 24LC512 eepromok helyén a 24LC1025 típust alkalmazzák. A legnagyobb probléma, hogy a 24LC1025-nél az A2 láb helyett állandó +5V kell, míg a 24LC512-nél 0V. Javaslom egy jumper betervezését ide. Mindkét változatot kipróbáltam.

Még egy változtatás. Az ICSP kivezetések egy PC Joystick 15 pólusú vezetékéből van kialakítva. A vezetéken minden második szál föld - összesen 6. A földek a PicKit2 oldalon és az ICSP csatlakozónál is össze vannak kötve. Kb. 30 cm hosszú, még nem volt problémám a hosszából.

Nyák tervem nincs, próbapanelen van felépítve...

Sziasztok>
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Jún 29, 2009 /

Idézet:
„megépítsem e a te klónodat (a panel rég kész) vagy ami nekem van (Szilva féle) az is megfelelne egy kis adapterrel”

Jó kérdés. Biztos, hogy szilva és én is megpróbálnánk egy adapterrel, de benne van, hogy elszáll a PIC ha valamit nem jól gondoltunk. Ha be mered vállalni, akkor a gyári rajz alapján korlátozni kéne plusz tranyókkal a kimeneteket. Külső tápról(3,3V) kellene járatni a PIC-et és erről a tápról kéne a korlátozó tranyókat vezérelni. A Vpp-t is regulálni kéne 3,3V-ra. Az jó kérdés, hogy a program mit fog szólni a belső 5V Vpp-hez, ezt ki tudod próbálni PIC nélkül is.

Ha ezt nem akarod bevállalni, akkor építsd meg a teljes klónt. Főleg, hogy a nyák már kész, ami a legnehezebb része a dolognak szerintem.
(#) watt válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 29, 2009 /

Idézet:
„Nyák tervem nincs, próbapanelen van felépítve...”

Nincs kedved nyákot tervezni hozzá és írni egy cikket?
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Jún 29, 2009 /

Idézet:
„Az a baj,ha kell valami smd azt rendelni kell és az sem biztos,hogy van akkora méretben mint egy nyákterven”

A "watt" klónhoz adtam egy alkatrészjegyzéket beszerzési forrással. Nem olyan sok a postaköltség, vagy esetleg fel lehet ugrani pestre...

Szaisztok!

Legalább egy fénykép a (majdnem) furatszerelt verzióról.

PicKit2.JPG

Szia!

Próbaképen kiolvastam egy 18F2550 kontrollert 2.5V-on (a legkisebb feszültség, amit még a PicKit2 v2.61 ki tud adni). Hiba nélkül kiolvasta, ellenőrizte (kép).
Törölni már csak 3.0V fölött lehet.
(#) watt válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 29, 2009 /

Ez tök jól néz ki! Nekem nem ilyen kép alakul ki, mikor a próbapanelt említetted. Gondolom a túloldala nem ennyire dekoratív, de hát ez nem is számít! Szerintem így is jó lenne a cikknek.
(#) Bago válasza watt hozzászólására (») Jún 29, 2009 /

Én most azon vagyok, hogy Hp41C furatszerelt verzióját megépítsem.
A kapcsolási rajzot és a nyák tervet is magam készítem az eredeti kapcsolási rajz és Hp41C leírásainak és tanácsainak figyelembe vételével.
Az egészet Altium DXP7-ben készítem.
Sajnos csak esténként és hétvégenként tudok vele foglalkozni.
Amint elkészült és minden működik, felteszem a sematikus rajzot és a panelrajzot is és még néhány fotót a kész panelről.
Nem tudom, mikor végzem vele, de szerintem júliusban elkészül. Már megrendeltem néhány alkatrészt, amelyek jelenleg nem kaphatók, ezeket július első felére ígérték.

Hp41C!
Ha készen vagyok, megosztok veled e-mailen is minden tapasztalatot és dokumentumot. Ha vállalkozol a cikk megírására, segítségedre leszek a gyakorlati tapasztalatokkal.

Szia!

A túloldallal nem dicskeszem...

IM000681.JPG

(#) Norberto válasza Bago hozzászólására (») Jún 29, 2009 /

Csak említésképpen: közösen is lehet cikket írni, tehát társszerzőnek fel lehet venni bárkit egy cikk vagy kapcsolás létrehozása során!
(#) szkrep hozzászólása Jún 29, 2009 /

Én most egy kicsit belezavarodtam. Most szeretnék megépíteni egy pickit2 klónt, és elkezdeni programozgatni, de elvesztettem a fonalat, hogy melyik lenne jó nekem...
Tehát ha jól értem, érdemes olyat utánépítenem, ami már a 3,3V programozási feszültséget is tudja. szilváé egyszerűen megépíthető, de ezt nem tudja. watté a kétoldalúság miatt lehelettel bonyolultabb, de tudja a 3,3V-t?
Hp41C verziója pedig a 3,3V-n felül tudja a számítógép nélküli programozást -amire soha nem lesz szükségem.
Ha tehát wattét csinálom, jó lesz nekem az újabb PIC-ekhez?
(#) patexati válasza szkrep hozzászólására (») Jún 29, 2009 /

Igen watt klónja jó az új pic programozására szilváé csak az 5v-os feszűltségű pic égetésre alkalmas alapból!
(#) szkrep válasza patexati hozzászólására (») Jún 30, 2009 /

És az fog menni a Pickit 2.61 programjával, vagy a 2.4 kell neki mindenképp?
Szóval az ugye a 2.4-es verzió idején készült, a 2.61 firmware és program a szgépen jó neki?
(#) watt válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 30, 2009 /

Igen, az igazság odaát van! De hát egy próbapanel az ilyen. Lényeg, hogy jól működik.
(#) watt válasza szkrep hozzászólására (») Jún 30, 2009 /

Elvileg minden frissítés kompatibilis, mivel teljesen gyári a funkcionalitás. Én is mindig a legújabb programmal használom. A cikkben írok a firmwarekről is, hogy milyen trükköket lehet tenni, ha nem akarod lecserélni a jól bevált régi firmwaret, ha égeti hibátlanul a kérdéses PIC-et.(mert ugye a járt utat a járatlanért...). A csere csak akkor indokolt, ha valami nem jól működik. Ezek relatív egyszerű dolgok, ha egyszer sikerül, többször nem fog fejtörést okozni.
(#) magery hozzászólása Jún 30, 2009 /

Sziasztok!

Annyi lenne a kérdésem hogy az MCLR lábra égetés közben a GND-hez képest milyen polaritású tápfesz szükséges? Köszi.
(#) watt válasza magery hozzászólására (») Jún 30, 2009 /

A kérdésedre érdemben nem lehet válaszolni. Ez nem tápfesz...
Az égetendő PIC adatlapjából, vagy a programozás dokumentációjából ki lehet olvasni a szükséges Vpp feszt, de a PK2 programja beállítja ill. jelzi is a szükséges feszültségértékeket a PIC kiválasztása után.
(#) magery válasza watt hozzászólására (») Jún 30, 2009 /

Azért írok ide mert neméppen a témához kapcsolódik a kérdésem. Soros portról szeretnék egy 18F2550-et felprogramozni JDM programozóval. A portról nekem a GND-hez képest -11V-ot mérek, de sehol sem találok arra válasz hogy ide negatív tápfesz kell-e. Mindenhol csak azt írják hogy 13V, csak azt nem hogy milyen a polaritása. Hol találom az 'oldalad'?

Kattintás a nevemre.
(#) icserny válasza magery hozzászólására (») Jún 30, 2009 /

Idézet:
„Mindenhol csak azt írják hogy 13V, csak azt nem hogy milyen a polaritása.”

PIC-nél VSS a "föld" (0 V), az összes többi feszültség (VDD, Vpp, logikai szintek) ehhez képest pozitív.
(#) Bago válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 30, 2009 /

Megoldható az, hogy U5 p részét és a Q1-et kiváltsam egy darab IRF7314-gyel? Egyik fele U5 p része, másik fele Q1 helyett.
(#) magery válasza magery hozzászólására (») Jún 30, 2009 /

Én is összeraktam a PICkit2clone égetőt, sikerült is felprogramoznom a 18F2250-et a WLPT égetővel. Már csak az a gond hogy nem ismeri fel a PC az égetőt. A tekercs az IRF9Z34 és a diódák még nincsenek még benne, de elvileg anélkül is működnie kellene, szerintem. Mi lehet a gond?
(#) magery válasza icserny hozzászólására (») Jún 30, 2009 /

Köszi, már rájöttem hogy hülyeséget kérdeztem.
(#) Hp41C válasza Bago hozzászólására (») Jún 30, 2009 /

Szia!
Szerintem semmi akadálya... Az adatlapja szerint: Ugs min 0.7V, Rds max 0.098 ohm @ Vgs=-2.7V, Id=-1.5A.

Szia
(#) Bago válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 30, 2009 /

Kösz.
Akkor így tervezem.

Az égetés hiba nélkül sikerült? Az ellenőrzés rendben? Biztos jó firmwaret égettél be? 470nF kondi bent van és biztos nanó nem pikó? Átnéztél minden vezetéket és rendben van a panel?
(#) magery válasza watt hozzászólására (») Jún 30, 2009 /

Igen, az égetés és ellenőrzés sikerült 3 programmal is. A PK2V023200 firmwaret égettem bele, amit az MCU Hobby-ról töltöttem le. Az a kondenzátor nekem 330nF, olyan mint a rajzon is. A nyákot én terveztem Proteus-al, tehát nem lehet rossz a nyákterv, esetleg a schematic, de azt már többször leellenőriztem. Lehet hogy tönkretettem a PIC-et a JDM-mel? Beillesztem a schematicot, ha tudod akkor átnézhetnéd nem-e valamit elkötöttem. Köszi.

pickit2.DSN

(#) watt válasza magery hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Idézet:
„Lehet hogy tönkretettem a PIC-et a JDM-mel?”

Kicsi az esélye, ha utána tudtad programozni hiba nélkül.
Idézet:
„Az a kondenzátor nekem 330nF, olyan mint a rajzon is.”

Igen, ez is jó érték.

Idézet:
„A nyákot én terveztem Proteus-al, tehát nem lehet rossz a nyákterv”

Nekem ebből nem következik ez egyenesen.

Kérlek valami (nagy felbontású)képet(PNG, GIF, JPG) tegyél fel, mert nem tudom megnyitni a fájlt!
(#) watt válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Köszi simpi!

magery! Kérlek a nyáktervről is tegyél fel egy képet!

A rajz most nem annyira számít, mert ha egy szál lábat sem kötsz be a Vusb, D-, D+, Vss, Vdd lábakon kívül, akkor is fel kell ísmerje a PC a PIC-et. Tehát ezeket kell leellenőrizni, különös tekintettel az USB csatira...

Jut eszembe! Az 1-es lábat(MCLR/Vpp) remélem nem a rajznak megfelelően lógatod a nyákon!
(#) Hp41C válasza watt hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Sziasztok!

A firmware kikapcsolja a Mclr funkciót, az eredetin is lebeg....
Következő: »»   29 / 211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem