Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Akkor az említett kapcsolás működőképes(bdx53-54el)?
Csupán az eltéréseket érzékeltem vizuálisan
Hogy aztán melyik tér el a normálistól azt nem tudom. Telóval ne csinálj műszaki képet, mert éppen a lényeges képi információk fognak hiányozni. De ha ló nincs...jó a teló is
Szerintem ezek már nagyon jok lettek.
Ezeken már jobban látszanak a lényeges dolgok, de nehéz így hibát keresni rajta. Lekéne követni a nyákot, a kapcsolási rajz alapján, hátha kiderül valami baki. Minden alkatrészt ellenőriztél? Hibátlanok?
Igen, még beültetés előtt megmértem dioda vizsgáloval minden tranzisztort. Nem rosszak. Az ellenállás értékek is stimmelnek. Szoval nemtudom, hogy milehet a hiba. De átnézem még akkor sokadszorra, hátha kijön valami hibácska...
Sziasztok!
MInt korábban írtam én is ezekkel a Fetekkel építek erősítőt . IRFP9240... A problémám az, hogy mikor összerakom rendesen jó kapcsolással, jók a trimerek is,a nyák is , semmi sincs elnézve és mégsem működik. A nagyaráztaom az , hogy van a kapcsolásban 4db BC556B tranzisztor, és ezek cserélgetésével megoldódik a probléma úgy értem, hogy kicserélem őket másikra. A kérdésem az, hogy miért romlanak el , illetve amikor beleteszem az újjat az miér rossz ? 15 ft os tranyók, leeht , hogy gyárilag hibásak, vagy hallottam olyat még 10-15 évesen, hogy a pisztolyokkal nem szabad ilyemn cuccokat forrsztani(tranyót,ICt) nem a méretük hanem más dolog miatt, lehet ez a ludas? Remélem valaki tud ezzel kapcsolatban mondnai nekem valaki valamit. És még egy kérdés , az én kapcsolásmmoban úgy van, hogy elősször be kell állítani a kimeneti egyenfeszt 0V ra majd a másik trimerrel a nyugalmi áramot 16,5 mA rem, , nekem ezután megváltozik a kimeneti egyenfesz és azt újra leszoktam venni, ilyenkor újra megváltozik a nyugalmi áram is ? vagy a kettőnek nincs köze egymáshoz? Egyébként a tranzisztorokat multiméterrel megszoktam mérni dióda állásban és aszerint nem rosszak , de mégis. Válaszokat előre is köszönöm. Üdv.: István
Látod, nekem is pont ez a baj. Összerakom, persze minden alkatrész vadi uj. És semmi. Nem müködik. Csak tudnám miért, mikor minden tranyo jo benne.
A tranzisztorok félig is tönkre mehetnek. Ha a nyitó feszültségük megváltozik, akkor dobhatod a kukába. Ha egy ilyen hibás tranzisztor marad az erősítőben, akkor tönkre tehet még többet. Gyanítom a nyugalmi áram beállítással lehet problémád. A VF2-nél én 2db. 100W-os izzót tettem a tápágakba és ezzel állítottam be. Esetleg a tranzisztorok nem bírják az általad használt tápfeszültséget már.
Szerintem vegyél a tranyókból avgy tizet és cserlégesd addig amíg nem jó. Nekem így jött össze pénteken délután 3 órát hajtottuk, az enyém 160W os 4 ohmon és full hangerőn ment egy 40 cm es mnc hajtottunk vele a régi forevert. Nagyon szólt, most meg.
Nekem ha jk a tarynók én be tudom állítani a nyugalmi áramot, mert írja, hogy az R14 lábain leeht mérni a feszt és ha ez eléri a 16,5mV ot akkor jó a nyugalmi áram.Ez megszokott lenni ha jó a tranyó.
A kérés az, hogy az új tranyó miért romlik el ? gyárilag hibás vagy én csinálok valamit rosszul. ha gyárilga hibás akkor beleteszek a penlbe egy foglalatot a tranyóknak és úgy fogm cserélgetni majd őket.
Érdekes azért. Megmértem őket, és a müszer szerint mindegyik jo. Persze előtte kiforrasztottam a panelból őket. Nemtudok már mire gondolni.
Azoknak tuti nincs , mikor összeraktam elősször akkor is rosz volt , utánna tranyó csere és akkor megjavul.
Én a mostani tapasztalataim alapján azt tudom neked mondnai, hogy vegyél a bc556bből vagy 10 dbot meg a többi kicsiből is , azokat nem ismerem,nekem azok nincsenek benne. Nah szóval ha megvannak a tranyók akkor tegyél a helyükre foglalaltot, IC foglalatot vágd el és azt, utánna tegyél a + és - tápágba egy -egy 10 ohmos 0,5W os ellenállás( így véded a feteket meg a panelt is . Majd a kimenetere tedd rá a multiméterd, mérd a kimeneti feszt max 50mV lehet, magasabb semm képp.(ha nem vált a multiméter vagyis 1 en marad akkor állítsd át 200V ra a méréshatárt és ott lesz fesz.) Ha túl magas a feszed akkor nem lesz jó, és addig a nyugalmi áramot sem tudod majd állítani.
Ha jó a kimeneti feszültséged utánna állíts be a nyugalmi áramot ha ok akkor mégegyser ellenőrizd le a kimeneti fezst ha jó akkor vedd le az ellenállást és mehet a hangszóró stb. Én így " hoztam össze" két hét alatt két oldalt, pénteken meg tegnap még működtt, de most megint roszak, tuti, hogy a tranyók , nekem az egyiken 23V , a másikon 10V a kimeneti fesz.
Szia!
Már majdnem jó! - Az R5 felesleges, mert a 2 tranzisztor emittere és bázisa össze van kötve, ezért a két ellenállás is párhuzamosan van kötve. - Az R7 nem a C2-R4 közös pontjára csatlakozik, hanem az R4 és a műveleti erősítő közös pontjára. Az R4 inkább 3.3Kohm legyen. - A tranzisztorok lehetnek BDX-ek.
Nekem alapbol 0 Volt van a kimeneten. Szoval ott minden klappol. A nyugalmi ugrál, szoval nemtudom rendesen pont 100mA-re beállitani. Hol 95 hol pedig 102. Ilyenkor visszább állitom a Trimmert és akkor jo. Ez mind rövidre zárt bementél csinálom.
miko ugy naggyábol beáll akkor, kiveszem a müszert és rádobok egy 8 Ohmos hangszórót, de semmi. Minden a kapcsi rajz szerint van beültetve, de ezt már 100szor leirtam. És még a BC tranyok is jók.
Sziasztok! Kérlek segítsetek! Van egy házi készítésű erősítőm, és most készítettem bele egy új hangfalvédelmet. Szétszedtem az erősítőt, de amikor újra összeraktam, azt vettem észre, hogy egy magas frekvenciás hangot ad ki. Nézegettem...szerelgettem... de nem tudtam megcsinálni. A helyzet az, hogy ha nincs is hangszóró a kimeneten a végfokpanel valamelyik alkatrésze akkor is sípol, ha hangszórót teszek rá, akkor a hangszórón is hallani ezt a sípszót elég hangosan, de mindez csak akkor jelentkezik, ha a panel bemenetén ott a kábel. Nem értem mi a probléma, hiszen a kábel árnyékolt audiokábel. Miért gerjed? Ha nincs beforrasztva semmi a bemenetre, akkor teljesen csendes az erősítő. Annyit csináltam, hogy szétszedtem és összeraktam, még a védelem sincs benne. Mit tegyek? Ja... és mindkét oldal gerjed.
Helló
Köszi szépen a segítséget. Meg fogom építeni és leírom a tapasztalatokat és ha megy felteszem a javított kapcsolási rajzot is.
Neked milyen az erősítőd?? Képeket..
Csak nem, neked is baji elektronikás 400W-s paneled van?
BD 249-250-es végtranyókkal megépített 200W-os végfok.
A diferenciál fokozat tranyóit pontosan egyező bétára kéne válogatni és egymáshoz ragasztani őket. A jelentős béta eltérés és a hőmérséklet különbségek is okozhatnak problémákat. Javaslom, hogy BC 556-ból a Philips gyártmányúakat igyekezzetek beszerezni, mivel ezeknek elég kicsi a szórásuk. A tapasztalatom az, hogy kb 40 darabból akár 7-8 tökéletes párt is ki lehet válogatni. Pillanatforrasztóval valóban rizikós ilyesmit forrasztani, nem erre való.
Sajnos a ma kapható BD 249-250-ek általában meg sem közelítik azokat a paramétereket, melyeket tudniuk kéne, hatalmas a gyártási szórásuk mivel a többségük hamis. Érdemes inkább a 2-3 szor annyiba kerülő, de sokkal többet érő pl.: MJ 15... tranyókat választani.
Igen, tisztában vagyok mindezzel, de ettől függetlenül ez már megvan építve és működött. Egyszerűen csak kiszereltem, majd vissza, de a visszaszerelés után elkezdett gerjedni. Előtte semmi baja nem volt, ahogy azt már előzőleg leírtam. Nem tudom mi lehet a baj...
Nem értem minek bonyolítod. Semmivel sem lesz jobb az én eredeti shaman-omnál. Csakis gyengébb lehet mert kondikat teszel bele, nem +- tápról megy, stb. Darlington tranyó is felesleges. BD139 és 140 a legjobb és nagyon olcsó is. Ezeknek nagyon magas a határfrekvenciája, még rövidhullámon is megy... Ha a +- táptól parázol akkor megnyugtathatlak hogy csak 2 dióda és 2 kondi kell hozzá, ahogy pl. a shaman monoblock rajzomban is rajzoltam.
Ez volt az eredeti: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_212325.html?highligh...212325
Ja persze és darligton tranyóval sokkal nagyobb lesz a torzítás is mert annak kétszer akkora a nyitófeszültsége, ezért kétszer akkorát kell ugrálni a műv. erősítő kimenő feszültségének amikor a tranyók lezárnának.
Helló
Azt szeretném ha akkuról is mehetne, mert van egy 7Ah 12 voltos aksim, ha szimmetrikus tápú erősítőt akarok használni akkor ott van a VF3-am meg az ST151-em. Szeretném átmódosítani hogy akkuról is menjen a shaman és javítani is akartam rajta, a darlington tranyók meg azért vannak mert csak az van itthon most párba. |
Bejelentkezés
Hirdetés |